Jasna i Slovakiet – Det billigere alternativ

Jasna i Slovakiet – Det billigere alternativ

Test af skiferie i Slovakiet. Alle fordomme om forældede skiområder blev afvist på vores besøg i slovenske Jasna. Et moderne skiområde var klar til os.

Fordomsfulde som vi er, mente vi inden afrejsen at eneste argument for en skitur til det tidligere Øst-Europa skulle være den lavere pris i forhold til Norden og Alperne. Det skulle vise sig, at vi blev meget klogere.

I takt med, at jeg fik tænkt mere og mere over, at den næste skitur skulle gå til Slovakiet gik det op for mig, hvor lidt jeg egentlig vidste om landet. Fra gymnasielivet vidste jeg, at øllet er billigt på disse kanter. Derudover troede jeg, at jeg vidste, at man skulle sætte uret en time frem, og så et par årtier tilbage, når man ankom. Det skulle vise sig, at jeg tog så grueligt fejl. Først og fremmest ligger Slovakiet i samme tidszone som Danmark, så uret skal ikke stilles og kalenderen kan du også sagtens lade blive stående på 2014, for de 2 skiområder vi besøgte var topmoderne. Jeg havde dog ret i at leveomkostningerne er lave.

Rejsen til Slovakiet

Rent geografisk er Slovakiet præget af bjergkæden Karpaterne. Vores tur gik til Tatrabjergene, nærmere bestemt Tatranske Lomnica (høje Tatra) og Jasna (lave Tatra).

Vi tog flyet fra Kastrup til lufthavnen i den polske storby Krakov. Herfra er der 2 timers transfer til Tatranska Lomnica og 3 timer til Jasna. Hvis man er kør-selv gæst kan det sammenlignes med en køretur til Østrig. F.eks. er der 1275 km til Jasna fra Kolding.

Tatranske Lomnica

Første stop på turen var Tatranske Lomnica. I løbet af den 2 timer lange transfer fra Krakow lufthavn, så vi ikke så meget som ét snefnug eller andre tegn på vinter. Researchen hjemmefra havde dog også gjort det klart, at de ikke havde haft den bedste snesæson indtil videre.

Vi ankom om aftenen i buldermørke, så det var derfor med nogen spænding, at gardinerne blev trukket fra næste morgen – ville der overhovedet være sne og bjerge at se. Der var ikke megen sne at se fra vinduet, men hotellet lå også et stykke fra hovedliften, så alt håb var endnu ikke ude.


Store snemængder på trods af dårligt sneår

Fra hotellet skulle vi med en af hotellets egne shutlebusser de 10 minutter hen til skiområdet. Dette er meget normalt, at hoteller, der ikke ligger ski-in ski-out kører deres gæster til skiliften, det kalder vi god service.

Ved hovedliften mødte vi den lokale skiinstruktør, som skulle vise os lidt rundt i det lille område. Han startede med at beklage den sørgelige snemængde. Det havde været en historisk dårlig snesæson med sølle 5 snevejrsdage. Dette er meget unormalt, understregede han, og fortalte, hvordan der typisk lå sne nede i byen. Heldigvis har området investeret heftigt i kunstsneanlæg og i nyt liftsystem de seneste år. Så selvom der ikke var naturlig sne på bjerget, slangede pisterne sig som hvide tunger ned af bjergsiden.


Pisterne havde masser af sne. Veludbygget snekanonanlæg.

Bjerget, man står på ski på, er konvekst. Det vil sige, at det for foden er ganske fladt og perfekt til begyndere og børn. Efterhånden, som man bevæger sig op af bjerget, stiger stejlheden og sværhedsgraden. Når man kommer til tops med liftsystemet er der mulighed for at køre en sort piste og der er også en officiel freeride zone man kan trække ud i. Skiområdet bestående af 6 lifte og 15 pister er dog hurtigt kørt igennem for de mere erfarne skiløbere. Når man køber liftkort til området her, har man samtidig også liftkort til 2 andre små områder, Hrebienok (3 pister) og Strbske Pleso (9 pister).

Skiområdet udmærker sig ved at have et topmoderne liftsystem med hurtige 6- og 8-mands stole med kuppel og varme i sæderne sammen med en ny kabinelift i områdets midtersektion. Derudover var der imponerende god sne på pisterne, deres nedbørsfattige vinter taget i betragtning – de må virkelig i år sætte pris på deres moderne kunstsneanlæg. Det der trækker ned er klart områdets størrelse og sværhedsgrad. Vi fik kørt alle pister, på nær nogle enkelte, i løbet af en formiddag og de mere erfarne skiløbere vil hurtigt mangle nye udfordringer i området. Men til mindre øvede eller en forlænget weekend ville det fint slå an.

Jasna - den positive overraskelse

Dagen efter gik turen til rejsens store positive overraskelse, Jasna. Vi ankom til vores flotte 4-stjernede hotel og havde kort efter, en aftale med en dansk skilærer, som har arbejdet dernede igennem sæsonen for jeresferie.dk. Hun gennemgik hurtigt pistekortet og byen med os. Jasna har alt det, som Tatranske Lomnica har, og mere til. Foruden de begyndervenlige pister og et moderne liftsystem er området betydeligt større, og minder om et stort område i Norden eller et mellemstort område i Alperne. Her er der også langt flere muligheder for at bo ski-in ski-out, også i alle prisklasser fra lækre wellness hoteller til mere ydmyge og prisvenlige hoteller.

I Jasna står man på ski på bjerget Chopok i op til godt 2000 meters højde. Her er det muligt at stå pisteskiløb på både sydsiden og nordsiden af bjerget. Således kan man få morgensol ved at starte ud på den sydvendte side, og følge solen så, man kan få solskin på nordsiden efter frokost.


Alpelignende terræn med flot udsigt

Området byder på både højalpint terræn over trægrænsen, og masser af skovskiløb på hyggelige pister under trægrænsen. Således er der skiløb for alle niveauer, og selv de mere erfarne kan finde udfordringer.

Jasna har de seneste år investeret et 3-cifret million beløb på at optimere deres liftsystem, og her snakker vi altså Euro. Det betyder, at området godt kan måle sig med, hvad man kender fra Alperne. Forestillingen om 1- og 2-mandslifter fra før murens fald er skudt til jorden. De følger også rigtig godt med på kunstsne-fronten, med nye snekanoner på mange af pisterne, som øger snesikkerheden i området.


Off piste i Jasna

I år har Jasna ført sig frem på den internationale scene. De har afholdt de alpine verdensmesterskaber for juniorer i februar og marts. Samtidig afholdte de også en Freeride World Qualifier afdeling, som er en kvalifikations runde til næste års Freeride World Tour.

Det bringer mig videre til de overraskende gode offpiste muligheder, som Jasna har at byde på. Fra toppen af Chopok kan man nemlig droppe ud både i østlig og vestlig retning, hvor der er 2 store officielle freeride zoner. Disse zoner byder på både stejle couloirs, klippedrops og større åbne flader.

Restauranter og byliv

Det der gør området konkurrencedygtigt er prisen. Den dyreste spaghetti bolognese vi kunne finde i området kostede under 8 euro. Man kan fint få aftensmad ude i byen for en 50'er og øl og sodavand kan du få for under 10 kr.

Flere af hotellerne har deres egne diskoteker i kælderen, og på den centrale plads hvor liftkontoret, skiudlejningen og morgenliften er at finde, ligger det store diskotek Happy End. Her kan der åbnes i flere etager til de store aftener. Ligeledes er drinks og champagne billige her, omtrent halv pris af herhjemme.

Overalt, hvor vi kom frem, blev vi mødt af imødekommende slovakker som i de fleste tilfælde snakkede engelsk. Vi blev efterladt med et indtryk af et meget venligt og imødekommende folkefærd.

Centraleuropas største vandland

Det er ikke kun skiløb som området byder på. Hvis der er børn med, eller hvis der gemmer sig en lille vandhund i maven på dig, så er Tratalandia, Centraleuropas største vandland, klart et besøg værd. Vandlandet er størst om sommeren hvor det kæmpe udendørs areal byder på utallige rutschebaner og bassiner. Det betyder ikke just, at det om vinteren er et lille vandland. Vi var 3 voksne som hurtigt fik spenderet 3 timer i vandlandet, og vi kunne fint have brugt længere tid. Det første, der møder os er 4 store bassiner, hvor der er rig mulighed for at blive boblet igennem af massagedyser. I midten af bassinerne er der en lille ø med en bar, hvor du kan bestille cocktails og andre drikkevarer.

Tratalandia vandlandet set udefra - det er enormt. Foto: Tatry mountain resorts, a.s

Vandet stammer fra en 60° varm kilde i 2500 meters dybde. Vandet er stadig over 30° varmt, når det kommes i bassinerne, både indendørs og udendørs. Typisk er vandrutschebaner hovedsageligt for børn, men her var køen domineret af unge og voksne. Nogle af turene er over 100 meter lange og man kommer igennem lys og mørke, samt en tur ud under åben himmel – fantastisk sjovt.

Sørøverskibe og meget mere findes opbygget inde i vandlandet. Foto: Tatry mountain resorts, a.s

Tatralandia byder også på et stort sauna og wellnes område i kælderen. Stemningen er yderst afslappet, og der er flere rum med forskellige temperature, dufte og jacuzzier end vi kunne tælle til. Ideelt til at få løsnet op i kroppen efter et par dage på ski.
Tratalandia vandlandet. Foto: Tatry mountain resorts, a.s

Skal man tage til Slovakiet på ski?

Ja, det synes vi da fint, at man kan. Vi var i den grad positivt overraskede, særligt over Jasna – ikke bare var det billigt, men det var i høj grad også konkurrencedygtigt med, hvad man ellers møder i Alperne og i Norden. Moderne liftsystem, udbygget kunstneanlæg, rigtige bjerge i over 2000 meters højde, mellemstort område, lækre pister både over og under trægrænsen, og imponerende mange og gode muligheder for freeride, masser af indkvartering med ski-in/out.

På negativ-siden trækker den lidt lange transfertid fra Krakow lufthavn en smule ned. Men vi kunne fint komme igen – og gerne i en snevinter, hvor det ikke er Italien som har vundet al sneen.

En lille video fra vores dage i det slovakiske – se den og dan dig dit eget indtryk.


Skisport.dk var inviteret af Jeresskirejse.dk

Er du taget af sted i tankerne? Så del artiklen nedenfor med dine venner og lok dem med på skiferie i Slovakiet.

Udgivet af: Sebastian Jakobsen

Rejsebureauer til Jasna
Fakta om Jasna
Skiområdet: 1069-2025 m.o.h.
Byen: 1050 m.o.h.

36 pister i alt
11 km blå
18 km rød
7 km sort

Lifter: 29 stk. / 30.744 pers/time

Slæbelifter: 18
Stolelifter: 7
Kabinelifter: 4

Mere om skiferie i Jasna

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen