« Til oversigten

Alpe d´Huez – Afterski, Børnevenligt og Centralt

Skisport.dk redaktionen tog for nogle år tilbage en sen julefrokost i det Franske. Vi var nået ind i januar før vi fik pakket kufferten og fløj på et par dages julefrokost-ski i Alpe d´Huez.

Snemeldingerne for Alpe d´Huez blev studeret flittigt i ugerne op til afgang. Vi vidste godt, det var lidt tyndt med sneen. Men vi havde booket rejsen og valgte trods snesituationen alligevel at tage afsted. Men det var med stor spænding, vi kastede os i liften den første morgen for at komme op i terrænet og se på forholdene.

Foto: Laurent SALINO / Alpe d’Huez 

Skiområdet har et fint øveplateau lige ved byen. 


Inden vi kom så langt, stod den dog først på skiudlejning. Det skulle gå lidt stærkt, så i stedet for at følge guidernes anbefaling om en bestemt udlejning, som mange myldrede mod, gik vi ind i den første og bedste skiudlejning. Vi spurgte, hvad udlejning kostede, det lød rimeligt, men vi nævnte alligevel, at vi ville få 25 procent rabat lidt nede ad gaden. Det matchede de øjeblikkeligt. Så var skiene på plads. Og bedst af alt – ingen kø – for med kun tre skidage skulle hvert et minut bruges i sneen.

Gondolliften i Vaujany. Fra 1.250 til 2.800 meter med et liftskifte


Skiområdet – 250 km pister venter dig

Alpe d´Huez er en del af skiområdet Les Grandes Rousses, et sammenhængende område med i alt 8 større og mindre byer som udover Alpe d'Huez er: Auris, Clavans, Le Freney d'Oisans, La Garde, Oz en Oisans, Villard Reculas and Vaujany. Alpe d´Huez ligger på et plateau, der er godt til nybegyndere, her findes børneskiskole og masser af fine øvebakker. For de øvede, der skal op i terrænet, er man hurtigt oppe. Tre lifter tager os fra byen i 1.860 meters højde og op til Pic Blanc i 3.330 meters højde.


Vores oplevelse af skiområdet bar præg af mangel på sne. Og vi fandt lynhurtigt ud af, at der var to ting, der var vigtige under de aktuelle forhold: At komme opad og finde hen til skyggevendte pister. Med dette i mente blev vores favoritter pisterne i området mod Oz og Vaujany. Her ligger pisterne i skygge meget af tiden, og der var en rigtig god base af kunstsne. Vi fandt god plads i dette område og hyggelige spisesteder lige i pistekanten. En burger med hakkebøf og pommes frites stod i 12 euro. En klassiker i Alpe d´Huez - Sarenne pisten. 

Pisten er på pistekortet sort, det er naturligvis ikke uden grund, vi vover dog påstanden at det skyldes et stejlere stykke i toppen og derefter det faktum at pisten er 17 km lang, og det i sig selv bør afholde nybegyndere fra at kaste sig ud på denne piste. Starten går ved Pic Blanc i 3.300 meters højde og slutter nedenfor Alpe d´Huez næsten 2.000 meter længere nede. Det er ikke en tur man tager flere gange dagligt – eller rettere vi gjorde i hvert fald ikke. Ved foden af pisten kan man komme op i den del af området der ligger ved ”Signalet” omkring byen Auris, et hyggeligt lille område, hvor der under vores besøg absolut ikke var et øje at se, vi havde pisterne for os selv.

Sarenne pisten ligger ugeneret og byder på flot udsigt. Der er etableret flere udsigtsplatforme på turen ned, så er vejret til det, kan madpakken medbringes og nydes på turen ned. Der findes en enkelt restaurant når man nærmer sig bunden af pisten l’Auberge de la Combe Haute, men så er man forbi udsigtspunkterne og tæt på byen. De første 2/3 af turen byder på fint og flot skiløb, den sidste 1/3 er lidt meget transportvej, så skåret ind til benet får man en tur med 10-12 km. godt skiløb og dertil så et transportstykke

Sarenne pisten venter


Så kunne man måske tro at dagens skiløb var ovre, og når vi nu alligevel er nede i byen var det oplagt at smide skiene og sige tak for i dag, men… 
Vi er nødt til at tage op igen, Afterski på La Folie Douce

I Alpe d´Huez er afterski = La Folie Douce, det bør det i hvert fald være minimum en enkelt dag, så har man set det med. Her er der ikke noget Østrigsk schlagermusik, men i stedet DJ´s, champagne og super udsigt.Det er også på La Folie Douce dagens røverhistorier kan udveksles og tips til de kommende dages skiløb hentes. De erfarne freeridere havde god tid til at hænge ud til afterski, de ventede på mere sne, så området fra toppen af Dome des Petites Rousses kunne tages i brug. Herfra var der flere gode off piste ruter ned mod L’Alpette liften, et par stykker af dem er indtegnet på områdets pistekort.

Foto: Laurent SALINO / Alpe d’Huez Tourisme


Grotte de Glace – isskulpturer

En trædør og en lille luge hvor en dame indkasserede 5 Euro for, at vi kunne komme ind i en snehule og se isskulpturer udført af forskellige kunstnere. En fin mulighed for ham der trænger til at hvile benene 5 minutter, at tilbyde entré til, men ellers vil vi nok anbefale at gemme de 5 Euro til en øl til afterski.


Nix pille :)

Alpe d´Huez by

Den første lift blev bygget tilbage i 1936, så med snart 80 år på bagen er byen vokset, i dag bor der ca. 1.400 fastboende, og når der er flest gæster er der ca. 33.000 i Alpe d´Huez. Så der er et pænt udvalg af butikker og restauranter samt et utal af aktiviteter som eksempelvis sportscenter med svømmehal, skøjtebane, en isbane til træning i bilkørsel på sne og is, snescootere og meget mere. 

Foto: Laurent SALINO / Alpe d’Huez Tourisme


Byens skøjtebane

Bliv glad i Alpe d´Huez

Alpe d´Huez har rigtig mange solskinstimer, det er et statistisk faktum, skulle vi have været rigtig glade, så ville vi dog godt have haft mere sne under vores ophold. Et billede siger mere end tusind ord og tilsat lidt ”Happy” musik runder vi af for denne gang med videoen her, som når pænt rundt om indtrykkene vi fik i Alpe d´Huez.Læs mere om skiferie i Alpe d'Huez her.

Skiferie forslag i Alpe d´Huez

Résidence Les Bergers Résidence Les Bergers Bil fra 2.287,-/pers.
Danski Klubhotel Le Re... Danski Klubhotel Le Re... Fly fra 4.908,-/pers.
Résidence L'Ours Blan... Résidence L'Ours Blan... Bil fra 1.905,-/pers.
Les Chalets de l'Altip... Les Chalets de l'Altip... Fly fra 6.768,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning