Cyber Monday - ALT er nedsat!
8 ting du skal opleve i Ischgl

8 ting du skal opleve i Ischgl

Ischgl, der hvert år afholder "Top of the Mountain" med artister som Elton John og Robbie Williams, har meget mere at byde på end bare afterski! Læs 8 ting du skal opleve, hvis du besøger Ischgl.

1. Kør til Samnaun og køb toldfrit

Der er flere gode grunde til at krydse grænsen til Schweiz og aflægge et besøg i Samnaun, når du er på skiferie i Ischgl. Dels er det et rigtigt flot område at stå på ski i. Dels er byen toldfri, så der vanker billigt spiritus og parfume her. Du kan også spare en del penge på luksusgenstande som ure. Køb dog ikke mere, end du må have med tilbage til Ischgl, da stort set alle kontrolleres af toldere.

Vil du ikke sætte til på gyngerne, hvad du har tjent på karussellerne, bør du tage madpakke med, da restaurant-priserne i Samnaun ikke er specielt toldfri. Dog bør du unde dig selv en Apfelstrudel med vaniliesauce på Smuggler Alm, der er den første bygning på højre hånd, når du kommer ned ad pisten til Samnaun.


Der findes den klassiske Apfelstrudel, også findes den med alt tilbehøret :)

2. Oplev freeride-paradiset i Fimbatal

Har du været i Ischgl, men ikke i de sidste par år? Så husker du måske den dybe længsel der lå i at kigge op mod dalen Fimbatal og bjerget Piz Val Gronda, hvor sneen lå dynetykt og bare ventede på skiløberne. Men der fandtes ingen lift deroppe. De eneste, der havde adgang til den lækre sne, var skitouring-folket.

Det var i årevis et meget ømtåleligt emne, om der måtte bygges en lift på Piz Val Gronda. Men nu står gondolen der. Så nu er det bare med at komme tidligt af sted, arbejde dig op gennem lifterne til Fimbatal og køre freeride – eller pistekørsel – på Piz Val Gronda.

Før du kører derop, så tjek, at det ikke blæser alt for meget. Det kan være koldt at stå her (mellem 2.295 meter og 2.812 meter.) I bestemte vindretninger er Piz Val Gronda ét af områder, der lukker først.


Kabinen der tager dig til toppen af Piz Val Gronda

3. Nyd turen i en af Europas dyreste lifter

Den har kostet i omegnen af 375 millioner kroner, så nyd turen i den nye high-tech Pardatschratbahn. Banen er ikke bare en af Europas dyreste lifter. Den tager også stikket som den svævebane med tre kabler, der giver dig verdens højeste løft i ét stræk, nemlig hele 1.251 højdemeter. Turen tager ti minutter, og undervejs vil du befinde dig op til 138 meter over jorden. Liften går fra 1.365-2.616 meter over havet.
foto: ischgl.com
31 gondoler med plads til 28 personer i hver fragter dig til toppen af Pardatschgrat

4. Afterski er (næsten) et must

Er der én ting, der kendetegner Ischgl, er det afterski. Her lokker kendte afterskibarer som Trofana Alm, Nikis Stadl, Kitzloch og ikke mindst Kuhstall. Her drikkes øl i enorme mængder, og her danses på bordene, mens musikken hamrer ud af højttalerne. Og det kan være alt fra sentimental østrigsk schlagermusik til moderne hiphop-toner.
Vi vil ikke anbefale én bar frem for andre. Men er du ikke en decideret afterskibar-hader – og det er folk, der vælger Ischgl i reglen ikke – er det bare med at få prøvet barerne af. Man behøver jo ikke drikke sig fuld for at nyde stemningen.

Stemningen er altid i top på de mange afterskibarer i Ischgl

5. Prøv en af Europas længste kælkebaner

Rejser i med børn, så giv jer selv og ungerne en tæskesjov oplevelse og prøv en tur på rodelbanen, Die Nachtrodelbahn, der har åbent hver mandag og torsdag aften fra klokken 19.00-20.30. Man tager Silvretta svævebane op til startpunktet, og selve kælketuren foregår på en oplyst bane. Nachtrodelbahn er syv kilometer lang og 950 højdemeter stejl, og den er en af Alpernes længste kælkebakker. Vi anbefaler, at i har skitøj, hjelm og skibriller på, men ikke skistøvler. Brug i stedet et par solide vinterstøvler.

Prøv en af alpernes længste kælkebane, hvor du selv kan bestemme tempoet

6. Tag en skidag i Kappl

Rejser I som familie, og har I købt Silvretta liftkort, bør I tage en dag fri fra Ischgls festcirkus og til et mindre område som Kappl, hvor liftkortet også gælder. Nej, området er ikke særligt stort, men det kan være befriende at tage bare en enkelt dag i et lidt mere roligt område. Kappl-området er ikke bare rigtigt flot. Skiløbet går op til 2.700 meter, så her er meget snesikkert. Liftanlæggene er moderne, her er 40 km pister og så er her funpark til børnene. Og så ligger Kappl kun ti kilometer fra Ischgl.

Kun 10 kilometer væk fra Ischgl, finder du det rolige og flotte Kappl.

7. Har du penge, så gå på YSCLA

Er du til gourmet-mad af højeste kvalitet? Så bestil bord på gourmetrestauranten Stüva, der ligger i Hotel YSCLA i Ischgl. Restauranten har stille og roligt udviklet til at være et af de mest hædrede spisesteder i Tyrol. Her er væggene lavet af rustikke træplanker og alt inventar er holdt i brunlige nuancer, der samlet giver en oplevelse af forfinet alpekoncept. Denne forfinethed går igen i menuerne, som køkkenchefen, Benjamin Parth, står bag. Vi garanterer en kulinarisk oplevelse for både øjne og smagsløg.
Foto: Joerg Lehmann / image-bay.com
Når den 27 årige Benjamin Parth kreativt folder sig ud, bliver maden oftest helt fantastisk. Han mixer tidens trends samt hans tyrolske rødder indenfor madlavning.

8. Top of the mountain

Siden 1995, hvor Elton John var den første til optræde, blandt et hav af mennesker og flotte bjerge, har Ischgl hvert år siden haft koncerter med store artister som eksempelvis Robbie Williams og Mariah Carey. Koncerterne der foregår i 2300 meters højde, tiltrækker hvert år et hav af mennesker. Selve koncerten kaldet "Top of the mountain" foregår som åbning og afslutning på vintersæsonen i Ischgl.  

foto: Ischgl.com

Tidligere har navne som Beach Boys åbnet sæsonen.

Ps. Så er skiløbet faktisk også ret okay ;) Se her hvordan Skisport.dk's tidligere gav den fuld gas!


Læs meget mere om Ischgl her

Udgivet af: Jesper Svennum

Fakta om Ischgl
Skiområdet: 1400-2872 m.o.h.
Byen: 1400 m.o.h.

66 pister i alt
14 stk.
40 stk.
12 stk.

Lifter: 44 stk. / 88.900 pers/time

Slæbelifter: 13
Stolelifter: 25
Kabinelifter: 5

Mere om skiferie i Ischgl

Find tilbud på skirejser