Snemelding uge 4: nu brænder solen igennem

Snemelding uge 4: nu brænder solen igennem

I løbet af de forrige to uger har Østrig set historisk meget sne, men nu har det fået en ende, og næste uge byder på sol i store dele af Alperne og Skandinavien.

Skisæsonen 2017/2018 blev af mange kaldt for den bedste i årevis i forhold til snemængder, og det virkede usandsynligt, at denne sæson ville kunne følge med. Nu ser det næsten ud til, at 2019 har slået sidste sæson på bare et par uger. Efter massivt snefald er solen langt om længe ved at brænde igennem, og efter et sidste drys til særligt Italien og Slovenien ser det ud til, at europæiske skiløbere nu får klart vejr til at nyde alt den nye sne.

I denne snemelding:
  • Opsummering af årtiets snestorm
  • Sne efterfulgt af solskin i Alperne og Østeuropa
  • Samme dur i Norden
  • Stadig høj lavinefare: pas på jer selv

Se om det skal sne der hvor du skal hen

Se LIVE-webcams her

Foto: Trysil/Skistar.com


Det er ikke kun Østrig som får sne. Det har sneet hele dagen i Trysil 

Opsummering af årtiets snestorm

December måned i Alperne var relativt ordinær. Det var ikke dårligt, men det var heller ikke noget, som alpefolk ringede hjem og berettede om. Den 29. december ændrede det sig. Det begyndte at sne i Østrig. Først lidt, så meget. Og det stoppede ikke. Medier fra nær og fjern kunne berette om snekaos, laviner og alskens andre ulykker i Østrig, men skiområderne håndterede det fremragende, folk var på ski alligevel, og langt de fleste kom godt hjem efter en mindeværdig tur. 
Foto: Nicolaj
Sådan ser det ud på toppen af Wildenkarkogel (Saalbach) i 1910 meters højde

Først to uger senere lettede det voldsomme lavtryk, som flere steder havde læsset op mod fire og fem meter sne ned over de alpetoppe i Salzburgerland, der blev hårdest ramt, heriblandt Saalbach-Hinterglemm, Ski Amadé (Wagrain), Zell am Zee og Kaprun. Snevejret strakte sig helt over til nordligt beliggende franske områder som Avoriaz og Chamonix, hvorfor også Schweiz fik en del.

Summa summarum er, at der fra Wien i øst til Genéve i vest ligger så meget sne, at skulle det stoppe med at sne nu, så er der stadigt rigeligt at stå på til foråret.

Således lød snemeldingen for en uge siden, hvor Rasmus var i Saalbach:



Sne efterfulgt af solskin i Alperne og Østeuropa

Italienerne har ligget på den forkerte side af Alperne i forhold til at fange de vilde mængder sne, men nu ser det ud til, at de også får lidt. Områderne omkring Canazei kan glæde sig til en 15-20 centimeter over de næste par dage. I Østrig og Frankrig kan små drys med en fem til ti centimeter sne kigge forbi midt i uge 3, og derefter ser det ud til at klare helt op. 

Som vejrudsigten ser ud lige nu, kommer uge 4 til at byde på næsten ingen vind, tyndt skydække eller solskin og kolde temperaturer - altså fænomenalt skivejr. For sneen ligger der i metervis, og nu kommer der endeligt sigtbarhed og stabilt vejr til at komme ud og nyde den. 

I Østeuropa ser det nogenlunde ens ud. I første halvdel af uge 3 bliver skiområder som Jasná i Slovakiet og Spindleruv Mlyn velsignet med 25-30 centimeter. Herefter ser det ud til at klare op, og ligesom i Alperne ser uge 4 ud til at byde på roligt vejr med et tyndt skydække eller sol meget af ugen.
Foto: Wepowder.com
Italienerne bliver ikke snydt og nu kommer der endelig lidt sne til Canazei og flere italienske skiområder

Samme dur i Norden

De skandinaviske lande har i løbet af sæsonen også fået noget sne, som har givet godt skiføre i de norske og svenske skiområder. Snemængderne har ikke været overvældende, men til gengæld har temperaturerne været perfekte til at skiområderne har kunne lave masser kunstsne. Alt i alt er der rigtig gode forhold nord for Danmark i øjeblikket, og det ser ud til at fortsætte.

Her i starten af uge 3 har stort set alle de af danskerne kendte skiområder i Norden fået fem til ti centimeter sne, og nu er opklaringen begyndt. Uge 4 ser ud til at byde på koldt vejr uden specielt meget vind, hvor solen kappes om magten på himlen med et tyndt skydække.
Foto: Hemsedal.com
Hemsedal skal få sne i løbet af onsdagen og ellers bliver det flot solskin i uge 4

Stadig høj lavinefare: pas på jer selv

I denne artikel har vi skrevet meget om det rolige vejr, som ser ud til at følge i hælene på den ugelange snestorm, der har rumsteret rundt i de nordlige alper. Det lyder ligeså dejligt, som vi håber, det bliver, og netop derfor er det vigtigt for os at pointere, at man stadig skal være særdeles opmærksom og velovervejet, hvis man har tænkt sig at køre offpiste i Alperne. 

For klart vejr og god sne har det med at indgyde selvtillid, og det er måske godt for dit skiløb, men det er skidt for beslutningstagningen i offpisten. Sneen er stadig meget ustabil i store dele af de nordlige alper, og det er i ordets bogstaveligste forstand livsvigtigt, at man vurderer sneen og terrænet og tilpasser sin måde at køre på til disse to ting. Somme tider betyder det, at man skal bakke væk fra noget, der ligner årets pudderrun, men så må det være sådan. På mange skiområder er lavinefaren i offpisten stadigvæk enorm, så vi anbefaler på det kraftigste at man ikke bevæger sig uden for pisterne. Onsdag og torsdag kan blive de 2 farligste offpiste dage i de sidste 100 år, da sneen ikke har sat sig og solen indbyder til at køre over alt - men hold jer på pisten. 


Det kan godt være, at det ser sjovt ud, men hold jer væk fra offpisten de næste par dage i Østrig. 

Altså: Sneen i de nordlige alper er stadig meget ustabil. Det er ikke nok at have udstyret i orden. Man skal vide, hvordan forskellige snelag arter sig på forskellige typer terræn, man skal læse lavinevarslerne, og man skal være en erfaren beslutningstager i offpisten. For når alt kommer til alt, så får man optimale chancer for at overleve en lavine, ved ikke at ende i den.

Se de bedste restpladser til uge 4 
Se de bedste restpladser til uge 7

Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen