Hurtigere at komme på ski i Norge

Hurtigere at komme på ski i Norge

Det er blevet hurtigere og dyrere at køre på E6 i Norge. Læs om bompenge-reglerne her. Og husk at betale. Ellers kan det blive en dyr fornøjelse at ta’ bilen.

Ikke bare er E18 vejen fra Larvik til Oslo blevet bredere og hurtigere. Der er også snuppet endnu en bid af køretiden på E6 fra Oslo og til nogle af danskernes yndlingssteder, Kvitfjell, Hafjell og Trysil. Senest er der i juni 2015 åbnet en firekilometers strækning, så der nu er firesporet motorvej fra Oslo og 111 km op til dér, hvor vejen deler sig til Lillehammer og Trysil. Strækningen nord for Kolomoen er stadig en tospors-vej, visse steder dog med overhalingsbane. 

Slangen i paradiset

Er, at det bliver stadig dyrere at køre bil i Norge. I oktober 2015 koster det 117 kr. at køre fra Oslo til Lillehammer. Mens du fra Lillehammer til Oslo betaler hele 149 kr. Forskellen skyldes, at du betaler for at køre IND i Oslo men ikke ud af byen.
Det er ikke så mærkeligt, at mange danske bilister har været skrupforvirrede. Ikke bare over, hvad det koster at køre hvor. Men også over, hvordan de egentlig skal betale.

Din nummerplade bliver aflæst

Det er heller ikke let. For der er kun få fysiske stop af den slags, hvor du kan smide penge ned i en kurv. Mange steder foregår opkrævningen fuldautomatisk. Så hvis du fræser op ad E6 uden videre, bliver din nummerplade aflæst. På et tidspunkt – ofte længe efter - får du et brev med en opkrævning på beløbet for den kørte strækning. Betaler du ikke, får du nye regninger med stadig større gebyrer.

Luk ikke øjnene for regningen

Og nej, du skal ikke ignorere regningen, advarer Helle Brasch, der er jurist i FDM:
“Det norske firma kan anlægge et civilt søgsmål mod dig. Betaler du ikke, går sagen til det danske inkassosystem. Og man kan altså ikke undskylde sig med, at man ikke kendte reglerne”, advarer Helle Brasch.
Det er sket, at bilejere har fået en bompenge-regning, som en anden bilist skulle have haft. Kan du ikke genkende regningen, kan du udfylde et klageskema. Du finder skemaet her

Sådan betaler du bompenge i Norge

Der er tre måder, du kan undgå de “kedelige” breve fra Norge.

1. Brobizz

Hav et Brobizz-kort. Brobizz’en kan også bruges til at betale for mange andre strækninger i Sydnorge. Det er vigtigt, at du monterer Brobizz korrekt i forruden, så anlægget kan aflæse det. Se hvordan du gør her

2. Kr-tankstationer

Når du har passeret et automatisk betalingsanlæg i Norge, kan du køre ind og betale bompengene på de tankstationer, der har et skilt med Kr-service. Du skal blot køre ind og betale senest tre dage efter.
Foto: Vegvesen.no

3. Betaling på internettet  

Har du passeret bompengeanlægget uden at betale, kan du også betale for passagen på bompengestationens hjemmeside. Det kan du læse mere om her. 

Pssst,de norske bilejere hader bompengene

Den norske pendant til FDM – de hedder NAF – er meget imod, at bilisterne skal finansiere den norske infrastruktur. De kæmper for at bompenge på offentlige veje helt skal afskaffes.
Men indtil det sker, må du hellere huske at få betalt, når du kører på norske betalingveje.

Find inspiration til din næste skiferie til Norge her.
Overvejer du kun en kort skiferie nordpå, kan du læse mere om weekendski i Norge her.

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen