Vask af gore-tex skitøj

jesper 18/01 2005 21:26

Jeg skal til at vaske mit gore-tex skitøj, jeg har set at man kan købe forskellige typer i sportbutikkerne.
Hvirker best? eller er der andre husråd.
venlig hilsen Jesper

Kommentarer:
Der er i alt 7 svar i denne forumtråd.

claus 18/01 2005 23:58

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Hej Jesper

Der findes mange forskellige produkter. Det største mærke herhjemme er Nikwax, dette kan købes i de fleste bedre sports og skiforretninger.

Man vasker en Gore-tex jakke for at rense og åbne membranen igen så den bliver åndbar. Hvis man bruger jakken dagligt herhjemme, som mange gør, anbefaldes det at man vasker jakken ca. hver anden måned. Dels vil man efter et stykke tid opleve at jakken ikke ånder så meget eller overhovdet ikke. Det er fordi membranen er blevet stoppet af støvpartikler som findes i luften i byer. Dels stopper de membranen "åndbare effekt" dels slider det porerene større hvorved jakken mister sin vandtæthed.
Vaskningen kan fint ske med mild almindelig sæbe og ikke for meget af det. IKKE skyldemiddel!!!!!! med i maskinen. Ved en vask med almindelig pulver siger man, at der ca. går 3-5 vask før jakken skal genimprægneres. Ved brug af Gore-tex vaskemiddel går der 5-10. Det vil sige at man skal imprægnerer ofter ved almindelig vaskemiddel.

Imprægnering bruges for at gøre ydre materialet vandafvisende for at det ikke skal suge vand. Dels bliver jakken tungere og dels mister den sin åndbare effekt, hvis der er meget fugt på ydersiden. Så imprægneringen er en vigtig del af plejen af gore-tex produkter.

Jakken må gerne komme i tørretumbleren efter imprægnering/ vask da det giver jakken den "sprøde" effekt igen. Dette skal ske på lav varme og man skal sikre sig at den ikke bliver alt for varm, det vil sige ikke alt for længe i tørretumbleren.

Dette gælder selvfølgelig også bukser og de fleste andre typer membraner om det så er membran eller coated eller lign.

håber det er en god nok forklaring.

Jeg bruger selv almindelig vaskemiddel, da det andet er MEGET dyrt, og jeg heller vil bruge pengene på at komme på ski!!!

claus

Peter 19/01 2005 07:47

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Hej Claus

Hvad imprægnerer du med?

/Peter

D 19/01 2005 09:58

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Nikwax "TX-Direct Wash-In"

http://net.friluftslageret.dk/index.aspx?type=Product&PC=280&Pid=191333

claus 19/01 2005 12:36

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Hej Peter

Som D siger kan man blandt andet bruge Wash-In det skal i vaskemaskinen EFTER og i seperat vask. Det er det jeg selv syntes virker bedst. Mærket er underordnet bare man sikre sig at det er til Gore-tex produkter. Der bliver ligeledes lavet noget der kommer på spray. Det har jeg ikke haft gode erfaringer med. Men det kan sikkert bare være mig!!! Husk at efter imprægnering skal produktet i tørretumbleren!
Der findes flere produkter Nikwax er det mest kendte herhjemme. Bruger det selv og syntes det fungere fortræffeligt, har dog gennem mit arbejde snakket med Gore-tex i Sverige, de gjorde mig opmærksom på at de ikke selv anbefaler Nikwax, havde ikke tid til forklaringen men ellers er deres anvisning som beskrevet over.

claus

Torben 19/01 2005 13:03

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Hejsa.

Andet vaskemiddel der er en mulighed hedder TOKO Textile Wash, der bl.a. fås hos www.northline.dk for kr. 69,-

Teu 23/02 2007 22:34

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Hei.

Hvad gør man hvis man har brugt skyllemiddel i en vask af skitøjet.
Kan man rep skaden???
Hjælp.

teu

Ungejan 23/04 2012 23:29

Sv: Vask af gore-tex skitøj

Du vasker den igen igen, og måske igen, i koldt vand, max 30* centius.

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen