Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Jakob Sørensen 30/09 2009 14:44

Hej - vi 2 voksne & 3 børn (1-7 år)som kunne tænke sig at komme til Norge på skiferie for første, men ikke sidste, gang.
Vi kender ikke nogen der har været i Norge på skiferie, og trænger til at høre nogle 'uvildige' kommentarer. Alle kataloger lover jo alt hvad vi kan ønske os.
Vi kan ikke rigtig finde ud af hvilket af de i overskriften nævnte 4 steder der er bedst at starte i. For alle lyder superlækkert. Men vi vil helst bo i egen hytte (ihvertfald ikke et fornemt hotel med 3 børn...), og helst i nærheden af børnebakkerne. Og gerne et sted hvor der ikke er for meget 'trængsel' og pres. Og med mulighed for leje af ski/udstyr.
Prisen er også relevant, men hellere en god oplevelse end at spare 1000 kr.
Muligvis kan en lejlighed gå an, men helst ikke med en gynmasieklasse som nabo... Vi vil også gerne have en rimelig ny hytte/lejlighed (helst min. 90-100 m2).
Er der nogen der kan sætte lidt ord på hvor man skal tage hen? Og hvor der er en god stemning? Vi regner med at rejse i jan, feb eller mar, ikke ugerne 7 og 8.
På forhånd tak for alle input!

Kommentarer:
Der er i alt 8 svar i denne forumtråd.

Niels Leth-sørensen 02/10 2009 23:03

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Hej

Trysil, Hemsedal eller Hafjell, det er lige godt. Jeg syntes du skal finde den hytte der passer jer bedst, ski in / ski out og øvrig komfort i ønsker. Find den til den bedste pris og lad det afgøre området.
Jeg har været i de 3 nævnte områder og i får en fantastiks skiferie hvis i bor rigtig og godt. Skiløber alle tre steder er i top, så det skal du ikke spekulerer på. Lille fordel til Hafjell er deres gondol, hvis vejret er dårligt, men hvorfor skulle der være det i jeres ferie.

Go´ tur

Skihils

Niels Leth

http://www.lethstravel.dk

Thomasdk 03/10 2009 16:23

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Vi valgte Idre som begynderskisted.

Her er en håndfuld erfaringer fra begynder til begynder, regner med i er fuldstændigt ligeglade med lange pister, men vil have gode begynderforhold.
Vi var en begynder familie i Idrefjäll, som jeg havde givet nærfamilien til Jul istedet for at holde en fødselsdagsfest for allemulige jeg ikke kender så godt alligevel. Det gik fint, bortset fra den sædvanlige med nybegynder vanskeligheder med støvler der gør ondt, m.v.
Hytter skal bookes i god tid, de er ret hurtigt udlejet, og høj standard. Hele infrastrukturen er også i top, og området ligger i investering for fremtiden, så de er ikke selvfede men sultne på yderligere succes.

Omkring skiskole som er ret centralt i spørgsmålet, det er her at vi selv begik en fejl.

Vi fik bragt skiene ud dagen før, hvor de blev leveret til hytten med bud. Perfekt service for de øvede, men vi anede ikke hvordan skistøvler skulle sidde.
Så den første dag på skiskole var for 3 ud af 6 med støvler der gjorde ONDT, og skilæreren kan jo ikke lige ligge på knæ og fikse problemet ude i sneen, det er udlejningens problem.
Først efter 3-4 bytte besøg i skiudlejningen på idre fik jeg forklaret en fyr at nu måtte de løse problemet, og de fik justeret en støvle som sad som den skulle. Min bror og jeg har brede lægmuskler, så det øverste spænde gjorde virkeligt ondt. En gang forsøgte en ungfyr at prakke mig en str 56 på så skaftet passede, indtil en ældre snu fyr flyttede spænderne ud på min oprindelige 44 udad, ved at skrue dem helt af og flytte spændet. Sådan... men 3 dage spildt fordi jeg ikke vidste hvad jeg egentligt behøvede, og hvordan en skistøvle overhovedet skal sidde, samt hvordan jeg skule kommunikere mit ønske. Fra da af var tingene som de skulle være. Yderrnere er støvlerne tørre og servicen generelt i top med et smil.
Har i besluttet at i ved i gerne vil på skiferie nu og i fremtiden, så overvej at købe jeres egne. Læs om alle problemstillingerne her: http://snowfun.dk/default.asp?ID=75&groupID=2 (Snowfun.dk wikki om skistøvler)
Har i mulighed for at tage et par lektioner på indoorski i københavn eller det tilsvarende sted i Jylland, kan i få en fornemmelse inden afgang, samt lære det basale omkring ski, bindinger og støvler.

Jeg kan så oplyse at da jeg for nyligt købte egne skistøvler, tog det en erfaren ekspedient over en time at finde det rette par, og med støbt undersål blev det 2 timers excellent service og personlig betjening hos Skifun i Roskilde, og de kunne svare på alle spørgsmål og bekymringer. For mit vedkommende kan jeg slet ikke forestille mig udlejningstøvler mere, eller at købe dem på nettet.

Generelt ret gode skiskoleforhold i Idre, med mulighed for at køre ned i et lille begynderområde og øve videre på en mild grøn 100m bakke, med langsom stolelift til at rutinere sig lidt på, og øve det man lært på skiskolen. Idre Transit toget standser lige foran. En sandkasse for begyndere i alle aldre, der lige skal have ro omkring ørerne og tid til at fornemme skiene, og rette det hele til.
Eneste ulempe var et kvindeligt danskerfjols med barnevogn midt på bakken så hun kunne fotografere poderne.
De grønne piste oppe i fjeldet kan godt have lidt pludselige fald rundt i sving (på begynder ben og skræk i øjnene), så derfor kør langsomt igennem første gang, imens i ikke er så gode.
Dalarnas længste eks. har et pludseligt højre sving der er mindst rødt. Jeg kan stadigt huske mine begyndervanskeligheder, noget der ikke omtales ret tit herinde, derfor er jeg ærlig over for dig. Men situationen blev aldrig farlig, eller skyld i nogle skader.

Men et par ting er vigtigt:

* Sørg for at de skistøvler i får afprøves, at i har mulighed for at gå (snarere stolpe) - lidt rundt udenfor før skiskolen begynder, så i kan nå at få bytte en helt umulig støvle. Gør en skistøvle ondt, bliver det ikke bedre når du begynder at køre. Stop og få dette udbedret omgående. Dette punkt tager altså den tid det tager, og er en forudsætning for at overhovedet få noget ud af ferien. Det vidste vi ikke og bookede skiskolen til 0800 den første morgen, det var helt vores egen skyld.

* Book jeres skiskole nu. Siger stedet at det er ikke nødvendigt og i kan bare komme til når i kommer derop, så risikerer i at stå som dem vi mødte deroppe, som var en familie hvor der sørme ikke var plads grundet ekstraordinær efterspørgsel (Meget lav svensk kronekurs). Ærgerligt at stå der som nybegynder.

* Få justeret skiene til en vægt 5-10% under jeres reele vægt. Så er i sikre på de falder nemmere af ved styrt, og som begynder kører man slet ikke så stærkt. Min yngste nevø kunne have undgået et grimt vrid i knæet på begynder bakken ved det råd, vi først fik alt for sent.

* Sæt jer ind i hvordan man chekker sine skibindinger. Og check dem.
http://www.skiportal.dk under sikkerhed.

* Før Sälen er der ryddet på vejen så der er 2 sorte spor på vejen, efter Sälen mod Idre er der 2 timers kørsel på hvid vej med ren is og sne. Med gode vinterdæk er det ikke noget problem.

* Når bedevidende fjolser i omgangskredsen begynder at komme med skiråd, og bruge ordet "bare" om jeres kommende udfordringer, så vend det døve øre til.
Begyndere er meget hurtigt omgivet af selvudnævnte specialister, med hjemmebryggede gode råd, hvori ordet bare går igen og igen. :-)


Sverige er billigt, og kører man ned i Idre by for foden af bjerget (Den vej i kører ind i byen) ligger der 2 gode supermarkeder med ganske rimelige priser. Der en billig ICA i byen, og en lidt dyrere lille nær ICA i selve skiresorten, her har de også morgenbrød og friske lune flutes. http://www.ica.se Sök butik, vælg Idre under Ort.
Vi medbragte kun dansk rugbrød, øl, vin og julespecialiteter, alt andet købte vi lokalt efter ankomsten. Det var omkring 8 bæreposer og kronekursen udjævnede det rigeligt. Deres madvarer er stortset sammenlignelige med danske.

Konklusion:

Idre er et genialt sted for begyndere. Det er deres eget sted med stor fremgang, og hyggen er stadigt tilstede. De er smilende og flinke, samt meget hjælpsomme. Det samme gælder lokalt i byen, det er helt klart det her de primært lever af.
Skiskolen rigtigt god, især for de helt små med skibørnehave. Min far på 68 løb langrend for første gang i 20 år, og var ikke til at drive hjem fra de skønne skove omkring Idre. Han snakkede om det hele sommeren, og han er helt tændt på skiferie nu, og fabler om at købe en hytte deroppe i Idre.

Jeg og min kæreste prøver uge 4 og 11 i trysil i år, men skal klart på et tidspunkt tilbage til Idre igen.
Kan varmt anbefale stedet da det har alt hvad i skal bruge omkring jer, og håber ovenstående gav lidt inspiration. Men skynd jer, i er sent ude allerede nu.

God tur, hvor end den går hen....

Thomas

Jannick Mortensen 04/10 2009 19:49

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Hej.
Jeg har været i trysil 2 gange, et rigtigt godt område for alle,
og området hænget godt sammen.
På højfjeldet er det mange gode grønne, men der kan være meget koldt og blæsende for børnene.

Men hvis i alle er nybegyndere, er Branæs i Sverige et rigtigt godt område.
Og hvis i kommer fra Sjælland er der også lige 1,5-2 timer kortere at køre.
Der er også Gondol, hvilket er rigtigt godt for børn, børn fryser r.... ud at bukserne i en stolelift.
Vi har været i Branæs 3 gange, hvilket var en gang for meget, for det er ikke stort. Men jeg mener oprigtigt, at hvis alle er begynder, findes der ikke noget bedre. Branæs har også en at de største faldhøjder i sverige,
hvilket betyder at man kan få nogle (få) lange nedfarter, frem for at sidde i en lift hele tiden.

Kig evt her https://www.skisport.dk/artikler/hytter-i-norge/

Jesper G. K. Jensen 07/10 2009 11:48

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Hej Jakob...vi er 2 par der tager til Hemsedal i uge 5 fra søn-fre.
Har netop bestilt hytte / skiskole / liftkort
Vi sejler Hirtshals-Larvik med Color Line derop og Oslo-Frederikshavn hjem med Stena Line. På den måde udnytter vi dagene optimalt til at stå på ski.

Det er 5. gang jeg tager til Hemsedal siden '92 og da vi skal have vores datter på 4 år med på ski for første gang er jeg ikke i tvivl om at det er her vi skal hen, for Hemsedal har klart det bedste børneområde jeg har set!

Vi har lejet en hytte inde i centrum, men der er skibus næsten på hvert hjørne eller man kan vælge at køre de par km. selv derop og parkere tæt på børneomr. Vi plejer selv at tage bilen.

Hytterne omkring skicentret er nok nyere end dem i byen og rundt om, men alle er af fin standard og man mangler ikke noget! Vi vil hellere have den norske hygge i hytten og en pejs end en nymodens lejlighed med el-varme, men det er jo smag og behag.

Der er cafeteria i skicentret, men også varmestuer hvor man kan spise egne madpakker hvis man er mest til det, for maden er ikke specielt billig deroppe!

Der er flere steder man kan leje udstyr - også i centrum. Og fordelen ved at bestille på nettet er, at i nogle uger får man online rabat op til 20% + man kan afhente kl.14 dagen før og prøve om det sidder godt, hvis man skal starte tidligt på skiskole dagen efter for ellers kan det godt blive lidt presset den første morgen, hvis man både skal leje udstyr + starte skiskole. Men hvis det er tilfældet så sørg for stå foran udlejningsbiksen 15 min før de åbner og vær tålmodig ;-)

Hvis i bestiller liftkort online hjemmefra får i gratis aftenkørsel med også 4 gange om ugen! Det er rigtig sjovt!

Jeg har ikke været i Geilo eller Trysil.
Hafjell, som iøvrigt også er et godt område, mener jeg ikke er optimalt for begyndere....i forhold til Hemsedals muligheder.

Har du for flere info så skriv igen eller send en mail...mage skihilsner, Jesper

Lars 30/09 2009 15:12

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Hej Jakob,

Hafjell:
Jeg synes at Hafjell er et rigtigt godt område. Der er gode pister, og det er muligt at komme til næsten helt til toppen uden at fryse ihjel, da der som det eneste sted i Norge er en gondol.

Jeg synes ikke børneområdet er specielt godt i Hafjell. Dermed ikke sagt at skiskole og lignende ikke er godt - for det er det helt bestemt. Men da vi var der var der kun et lille hjørne hvor de helt små kunne køre og så en kedelig børnebakke. Her synes jeg godt de kunne have gjort noget mere ud af det. Derimod så børnehaven god ud. Det er et helt lukket område hvor børnene kan være i fred.

Hafjell har gode, lange og varierende pister. Det er ikke uden grund at det er området som bl.a. det danske landshold bruger til træning.

Det er muligt at komme til at bo meget tæt på pisterne i Hafjell. Hafjell alpin landsby ligger i ved bunden af børnebakken, hvis man ikke drejer så kører man næsten ind i hytterne. Solsiden og Sørlia ligger også rigtigt godt.

Geilo:
Fantastisk sted, især for børn. Der er to områder, det "oprindelige" Geilo og Geilolia, der tidligere hed Vestlia. Geilolia er fantastisk for børn. Børneområdet ligger for sig selv, skiskolen er fantastisk og de ansatte er meget hjælpsomme. Det område kan bestemt anbefales. Geilolia ligger på skyggesiden så sneen er god, men der kan være koldt.

Det "oprindelige" Geilo består af 4 "områder", så her er lidt varieret skiløb. Det er mest for voksne synes jeg.

Pisterne er i Geilo er ikke så lange, så man kommer til at køre lidt meget i lift. Området er rimeligt varieret. Geilolia hytter ligger lige for bunden af bakken med ski-in/out.

Hvis i vælger at tage afsted i januar skal i være forberedte på, at det kan være meget koldt. Sidste år var i afsted i uge 6, den ene morgen var der -21 grader. Det var koldt...

Mvh
Lars

Klaus 30/09 2009 16:28

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

hej jeg har kun været i hemsedal af de to nævnte steder, der er helt perfekt til alle nye og børnefam. i bunden er det er lukket børne område lige ved hovede lift. der kan i også leje udstyr. de fleste pister slutter nede i den samme gryde der gør at man kan ta en lang blå eller grøn ned, mes de gode kan køre ned af rød og sort og i ender næsten det samme sted, man kan ikke blive væk fra hinanden i hemsedal. de har flere gode parken hvis man er til det. jeg har selv boet flere steder i hemsedal, det beste er at gå på skistar dem der driver stedet og finde noget. hvis i er flere end de omtalte er det muligt at lejge virkelig store huse som ligger oppe på bjerget, vildt fedt hvis man er 20 eller flere afsted sammen, lukus.ps skistar driver også trysil så tjek deres hjemmeside.

Nicolaj Sejerskilde 09/10 2009 21:49

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Hej Jacob

Vi har været i Hemsedal mange gange, og boet forskellige steder.
Vi er en flok venner med mindre børn, vi har oftest været afsted i uge 4-5.
-hvor det er til at betale...

Vi har bla. boet i nogle store hytter på "veslestølen" hvor der var ski inn/out -det var super..

Sidste år prøvede vi deres sprit nye "alpin logde" -det er total fedt !!!
vi havde udsigt ud over hele børneområdet.. der er 15m fra komplekset til liften... (et virkeligt super sted hvis i har børn med) -men være sikker på i får udsigt mod liftsystemet..

som andre skriver, er det en god ide at booke skiskolen i god tid...
(har en gang måtte opleve udsolgt, pga. for sen tilmelding)

vi ønsker jer en super til Hemsedal.

vh
fam. sejerskilde

Lisbet 01/10 2009 22:47

Sv: Ski Norge - men hvor: Trysil Hemsedal Geilo Hafjell?

Vi tager til Trysil for 2. gang i år, og det er et fint fint sted, som kan alt det I efterlyser.
Men hvorfor ikke også kigge på Sverige, som jo er klart billigere end Norge ? Vores første skiferie gik til Idre Fjäll. Det var det helt perfekte begynder-familie-sted for os. Vores børn var 7 år på det tidspunkt, og hverken de eller vi havde stået på ski før. Pisterne ligger rundt om fjeldet, hvilket gør skiløbet mere varieret end f.eks i Sälen, hvor de ligger på rad og række ned af den samme fjeldside. vi boede i en dejlig lejlighed 10 m. fra liften. Børneområdet var perfekt, og det er et område, hvor der både er lange grønne piste og svære sorte.
Idre har deres egen hjemmside, da anlægget ikke er en del af skistar, som har både Hemsedal, Trysil, Sälen og Åre i Sverige. www.idrefjall.se.
Under alle omstændigheder: god tur !

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen