Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Morten 06/01 2016 12:21

Hej med jer

Jeg skal til Trysil om en uges tid .. er det forsvarligt (og lovligt?) at tage turen i en alm. personbil med helårsdæk?

/Morten

Kommentarer:
Der er i alt 19 svar i denne forumtråd.

Thomasdk 11/01 2016 14:02

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Vi er lige landet i Trysil. Vejrudsigten sagde 3 mm sne.

Men virkeligheden blev en anden.

Fra Gøteborg kørte vi i snevejr med fygning, nord for GB blev det hurtigt så slemt at overhaling kun var for 4x4 med pigdæk. Sneploven kørte overalt. Mellem motorvejen og mycklegården med Essotanken lavede folk hjulspin op ad bakkerne og alle slog små sving.

Mellem elverum og trysil var vejbanen helt hvid.
Da vi nåede frem havde de ikke ryddet p pladserne, så alle skulle bruge tilløb for at komme op ad bakker og ind på deres pladser.
Som tidligere quattroejer havde jeg glemt snekæder var nødvendigt. Heldigvis har jeg terrænbils erfaring, ellers var jeg kørt fast med min e klasse med baghjulstræk, og forsynet med testvindende nordiske vinterdæk hakkapelita R.
Andre gange er vejene fine og grusede.
Om du kan køre til trysil på helårsdæk, tjah det bestemmer vejret, jeg ville aldrig vove at holde på en tankstation og ikke turde køre længere.

Jakob Gadegaard 06/01 2016 12:44

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Det er i princippet lovligt. Norge har ikke noget krav om vinterdæk. Det norske krav er formuleret således at det til en hver tid er bilistens ansvar at have tilstrækkeligt med vejgreb. Personligt ville jeg aldrig køre til Norge om vinteren på helårsdæk. Vi plejer at køre på vinterdæk og iøvrigt medbringe snekæder som backup.

mvh
Jakob

Jool 06/01 2016 13:53

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

hej
helt enig med gadegård, helårsdæk er hos nogle (interesseorganisationer ) berømmet hos andre berygtet.
jeg kører på vinterdæk, har en sort plastik sæk med snekæder, hue, arbejdshadsker og en gammel kedeldragt som er meget for stor, derudover en god lygte og en tang, og en sort opspittet plastik sæk, så er jeg beredt,
min erfaring har lært mig, at behovet for snekæder er når det er mørk, snesjask og jeg er mest træt, så en sort sæk til at sidde/ligge på en kedeldragt så mit tøj ikke bliver vådt, en hue så jeg ikke får vand eller snavs i håret, handsker så jeg ikke fryser, og en tang til brug når det helle driller, vupti når kæderne er på og jeg fryser så kyller jeg bare det hele ned i sækken og ind i varmen. huske huske huske kæder skal på lidt før det bliver nødvendig, det er noget rod når du er på vej op eller ned, det er ikke sjovt at løbe efter en bil der glider baglæns, bare fordi man var lidt for doven/optimistisk

Thomas Pedersen 06/01 2016 21:25

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Hej
I vil nok kunne kører hele vejen op til velkomstcenteret,vejen plejer at være ryddet,saltet og gruset....men fra velkomstcenteret og op til hytterne...så er det nok på med kæderne...;-). God tur

Morten 06/01 2016 21:35

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Ok, sagen er også den at vi jo kun skal køre 250 km fra Oslo, så jeg vil klart helst undgå at skulle ud og bruge mange tusinde kroner på et sæt vinterdæk, for sammenlagt 5 timers kørsel. Sagt med andre ord, vil jeg kun købe vinterdæk hvis jeg direkte får afvide at det ikke er muligt at gennemføre turen uden. Hvis nogen (som Thomas) kender routen, og mener at den skal klares med helårsdæk og et sæt kæder, så vil jeg være meget tilfreds.

Mårten 06/01 2016 21:57

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Du vil godt kunne køre til Trysil på helårsdæk. Det er yderst gode vej at køre på, som holdes ryddet og saltet.
Dog kan du være uheldig at rende ind i en snestorm jo.
;-)
Det er lovpligtigt i Norge at have snekæder med i bilen, som passer til dækkene.
Så kan du jo sætte dem på, når du ankommer til Trysil, hvis der er så meget sne, når du skal til hytten.
Mvh. Mårten

Jakob Gadegaard 06/01 2016 22:45

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Med hensyn til prisen for vinterdæk, så er den ingenting sammenlignet med prisen for buler og eller personskader. Desuden slider du ikke på dine helårs/sommerdæk så længe du kører på vinterdækkene og på den måde går det lige op.

Min erfaring fra Norge er at de kun salter en del af vejen af dem simple årsag at vejsaltet mister sin virkning ved ca 7 graders frost. Så selvom der er ryddet kan der godt ligge sne/is på vejene. På det underlag ville jeg personligt ALDRIG køre på andet end vinterdæk. Helårsdæk er efter min opfattelse et kompromis. Og et kompromis som jeg ikke er villig til at indgå.

Strengt taget er det ikke lovpligtigt at medbringe snekæder i Norge med mindre du har en totalvægt på over 3500 kg eller hvis du har sommerdæk monteret (det er ihvertfald hvad FDM siger). Jeg vil dog altid medbringe dem ved kørsel i Norge om vinteren. Har haft kæder i brug på ca hver 3. af vores skiture til Norge

Mvh Jakob

Q 06/01 2016 22:45

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Vi har været i trysil mange gange og har oplevet meget forskelligt føre. Jeg vil klart fraråde at køre på helårsdæk. Det rigtigt at vejene ofte er ryddet og saltet men salt virker ikke når det er koldt også bliver det glat. Husk at alle andre har vinterdæk på og dermed styrer og bremser langt bedre end dig på helårsdæk. Hvis i skal bo oppe i området kommer i aldrig op til hytten på helårsdæk uden snekæder.

Michael 06/01 2016 22:49

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Jeg har kørt mange turer til forskellige skisteder i Norge og jeg ville aldrig nogensinde bare overveje at tage køreturen på andet end nogle gode vinterdæk. De er gode til at rydde vejene men der er jo en rimelige risiko for at du skal kører turen i snevejr.
Hvorfor ikke bare købe de vinterdæk. Du sparer jo samtidig på de andre dæk så alt i alt er jo ikke meget dyrere.

Morten 06/01 2016 22:55

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Hvorfor ikke bare købe dem? - Ja fordi de koster en masse penge, så selvfølgelig undersøger jeg om det er nødvendigt før jeg køber dem. Og det med at jeg spare de andre dæk giver altså ingen mening - det slider at køre på dæk, om det er mine vinterdæk eller helårsdæk jeg slider er samme udgift ... ellers kunne jeg jo købe 2 sæt vinterdæk og kun bruge sæt nr. 2 - så slider jeg ikke på sæt nr. 1, og spare penge ? :)

Hvorom alting er - jeg må jo bøje mig for at flertallet tilsyneladende mener at der er en overvejende risiko for at turen ikke kan gennemføres uden vinterdæk, så jeg slipper jo nok ikke.

Jool 07/01 2016 09:42

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

hej morten
jeg kan godt forstå hvis du er helt rundt på gulvet nu, der hober en udgift op omkring evt køb af vinter dæk, men læs denne tråd hvis du kører igennem Sverige http://www.fdm.dk/biler/biludstyr/daek/regler-vinterdaek-udlandet , kører du til Norge via Nordjylland så prøv at kontakte din færge, de eller nogle samarbejdspartnere har lejet kæder og vinterdæk ud ved ikke om de gør det mere, men et kald til dem koster ikke meget ???? men en god tur må du og dine have jool

Morten 07/01 2016 10:21

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Tak for det - vi tager dog færgen, så vi skal kun køre 250 km fra oslo til Trysil, og retur ... det er også derfor at jeg gerne ville undgå en masse ekstra udgifter - vi snakker om 5 timers kørsel totalt .. men selvfølgelig er det nødvendigt hvis vejene ikke kan køres på uden.

Hyst 07/01 2016 12:05

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Morten

Jeg går ud fra du skal på skiferie i flere år fremad - eller er det kun en éngangfortagene. Så bliver udgiften væsentlig mindre.

Det er en investering som fremover sikrer sundhed og velfærd for dig/familie/medpassagerer/andre trafikanter når du nu er bleve bidt af ski.

Morten 07/01 2016 12:25

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Desværre ikke - jeg har skam vinterdæk til min egen bil. Det er fordi at jeg køre i el-bil at vi er nødt til at låne en bil lige til denne tur - og den vi kan låne som har plads nok, har kun helårsdæk .. det er derfor det er et dillema, for jeg vil vitterligt kun skulle bruge dem til de 5 timers kørsel, bagefter vil de ikke være noget værd for mig (så kan jeg forære dem til bilejeren, eller sælge dem - men meget besvær og stadig en udgift)

Thomas Pedersen 07/01 2016 13:55

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

He he...denne tråd holder ud... Godt så...
Morten,vi har været i trysil de sidste 8 år( altid på vinterdæk) og jeg vil stadig holde på at hvis der er godt mønster på de m+s dæk og bilen er fuldt læsset,så skal i nok komme der op...hold afstand når i kører, snekæder med til alle 4 hjul.... Det har ikke sneet siden d.17 dec deroppe og det er minus 20... Håber selvfølgelig at der kommer mere sne deroppe..så hold øje vejrudsigten og tag den derfra...
Ved godt det ikke er 100 % meeeen sån ville jeg gøre... Tro på...og se så at komme afsted...;-)

John 07/01 2016 20:49

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Bare en kort kommentar.
Tager du på søen uden redningsvest i en lille jolle hvis der er risiko for storm? Nå ikke. Så kører du nok heller ikke uden vinterdæk hvis der er risiko for vinter veje i Norge. Kan acceptere du udsætter dig selv for risiko. Men utilgiveligt at udsætte andres helbred for et par dæk. Tåbeligt efter min mening. Kan berette og en dansk super chauffør på helårsdæk i Sälen. 5 i bilen derop. 3 hjem med sygetransport. Mor og datter på 6 år hjem i kiste. Så meget for mistet vejgreb på vinter vej. Stof til eftertanke.
Lån en anden bil eller lej nogle dæk.
Ønsker Jer alle go skiferie.
/ John

Morten 07/01 2016 21:18

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Tager du en stor redningsbåd og hyre 2 redningsdykkere hvis du skal sejle på søen i en lille jolle? Nå ikke.
Vi kan godt skrive sarkastisk til hinanden, men jeg synes egentlig at det er unødvendigt ...Jeg har aldrig kørt den rute, jeg ved intet om hvordan forholdene er, så selvfølgelig gør jeg det mest fornuftige og undersøger fra nogen der ved bedre end jeg. Du og jeg er på det her forum med det ene formål at dele viden med hinanden. Jeg bruger ikke en masse penge på dæk hvis der er enighed om at det er unødvendigt - omvendt køre jeg naturligvis heller ikke ud uden vinterdæk, hvis det ikke er forsvarligt.
Al respekt for et der findes et eksempel på nogen der en gang er kørt galt med vinterdæk - der findes sikkert utallige - også i sommerhalvåret. Det jeg søger er viden fra nogen der kender ruten og ved hvad det er jeg for noget vej skal køre på, og jeg føler at jeg har fået de svar jeg havde brug for. Stort tak de mange saglige input, jeg vil forsøge at låne en bil med vinterdæk.

Hyst 08/01 2016 08:41

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Morten

Point taken - i dette tilfæld ville jeg kære på helårsdæk, da du jo alligevel har kæder med.

Kaj Kruuse 08/01 2016 12:39

Sv: Kan vi køre til Trysil på helårsdæk?

Hej Morten

Her er hvad der står i den norske lovgivning.

§ 1-4.Hjul
1. For motorvogn som har hjul og er konstruert for fart over 30 km/t, gjelder følgende:

a) Dekk på bil, motorsykkel, moped, traktor, motorredskap, tilhenger eller tilhengerredskap skal ha mønsterdybde minst 1,6 mm.

Dekk på kjøretøy som nevnt i første ledd skal likevel ha mønsterdybde minst 3 mm i tiden fra og med 1. november til og med mandag etter 2. påskedag. I tilsvarende periode skal dekk på kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg ha mønsterdybde minst 5 mm. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste ¾ av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere.

b) Hjul på samme aksel skal ha dekk med tilnærmet samme egenskaper.

c) Hjulene må være i tilstrekkelig statisk og dynamisk balanse.

2. Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende. Vinterdekk er spesielt merket med M+S, MS, M&S, M-S, «Mud and snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» og særskilt fremstilt for vinterkjøring. Bare vinterdekk tillates brukt med pigger, med unntak av dekk til motorsykkel og traktor.

Også lige en oplysning, vedrørende strækningen. Elverum-Trysil.
En strækning på ca. 70 km.
Denne strækning er kategoriseret, som Vinterdriftsklasse D.
Her er hvad der står vedrørende dette.
Vinterdriftsklasse C, D og E
Når det gjelder mindre trafikkerte veger og veger i områder med stabilt kalde vintre er disse delt inn i tre klasser (C, D og E). I perioder med lite nedbør eller rimdannelse samt ved temperaturer rundt null grader, skal vegbanen i klasse C være fri for is og snø. I klassene D og E brukes salt kun unntaksvis. I kalde perioder kan vegbanen i klassene C, D og E ha et hardt og jevnt snø- og isdekke med maksimum to-tre cm løs snø.
Oplysningerne kan findes her.

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1990-01-25-92/KAPITTEL_1#KAPITTEL_1

http://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/Reiseinformasjon/vinter-pa-vegene/broyting-og-stroing-pa-vegene/broyting-og-stroing-pa-vegene--113815?fast_title=Br%C3%B8yting+og+str%C3%B8ing+p%C3%A5+vegene

Vi har selv været i Trysil, de 3 sidste vintre, alle gange, har der været kørespor, fra Elverum til Trysil, kun ganske få strækninger, med næsten bar vej.
Lej evt. et sæt vinterhjul, det kan du gøre, på de fleste dækcentrer, til under 1000 kr. vil jeg tro.

Hilsen Kaj

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen