Imprægnering af skijakke

Koebben 27/01 2007 10:09

Hej!

Jeg har en Peak Performance skijakke, som efterhånden har et pår år på bagen. Den er nu blevet vasket til sæsonen, og både vask + alderen af jakken bevirker jo, at den ikke er som ny længere.

Derfor tænker jeg på at give den en gang imprægnering. Er der noget galt for, at jeg kan gøre det, og skal jeg i så fald bruge noget specielt hertil?

Jeg har en spraydåse, med imprægnering til jakker af textil/læder/kunststof, som jeg tænker på at bruge.

Kommentarer:
Der er i alt 5 svar i denne forumtråd.

Gitte 27/01 2007 12:54

Sv: Imprægnering af skijakke

Du kan i alle sportsbutikker købe noget, der er sæligt beregnet til det. Og det virker. Jeg har gjort det flere gange med forskellige skijakker - med stor succes.

Thomas Hessellund 25/01 2010 14:34

Sv: Imprægnering af skijakke

Hej Dan

Hvad gør jeg så hvis jeg har vasket mit skitøj i almindeligt vaskemiddel... Skal det så imprægneres inden brug...

Eller kan jeg nå at vaske det i sådan noget beregnet til sådan noget tøj....

Thomas

P.S. Skla afsted torsdag aften (d. 28/1-2010)

Flemming 27/01 2007 14:39

Sv: Imprægnering af skijakke

Er der ulemper ved at bruge samme imprægnering til skihandsker? -Bliver de klamme inde i handsken eller lign.?

Allan Bojesen 27/01 2007 19:46

Sv: Imprægnering af skijakke

Pas lidt på med imprægnering ved at sprøjte udvendigt på jakken med et eller andet superprodukt. Er jakken oprindelig med en indvendig membran af fx. goretex eller lignende ødelægges virkningen af denne. Jakken bliver sikkert tæt for regn og sne, men den bliver også tæt for den svedfugt membranen gerne skal transportere ud. Hvis ikke jakken bevisligt er p.... utæt vil jeg ikke begynde at sprøjte noget på.
Til dagligt kører jeg på motorcykel og har et sæt tekstiltøj med Goretex, der efterhånden har 7 år på bagen og tilbagelagt omkring 120.000 km i al slags vejr. Det er blevet skyllet nogle gange i ren vand i badekarret, men har aldrig fået yderligere behandling, og er stadig vandtæt.

Mange hilsner
Allan Bojesen

Dan 31/01 2007 23:00

Sv: Imprægnering af skijakke

Hey

Efter du haft vasket vandtæt/åndbart beklædning, burde du altid gen-imprægnere det ! Hvor ofte afhænger af hvilke type vaskemiddel du bruger, benytter du almindeligt vaskemiddel, skal du gen-imprægnere efter hver vask, benytter du det anbefalede specielle vaskemiddel til vandtæt/åndbar
beklædning, kan du nøjes med at gen-imprægnere efter 4-5 vaske.

Gen-impregnering er en vigtig del af vedligeholdelsen, såfremt du ønsker at bibeholde beklædnings genstandes oprindelige vandtætte og åndbare egenskaber.

Hvor vidt der er tale om beklædning, som opnår dets vind- og vandtætte, samt åndbare egenskaber, vha. en coating eller en membran, er underordnet.

En coating, er kort fortalt et pu-materiale som påføres bagsiden af tekstilet, under en proces hvor tekstilet opvarmes og gennemblæses med luft, hvorved de opnår åndbarhed, og nogenlunde vandtætte egenskaber! Det kan faktisk bedst beskrives som en slags "maling", som rulles på bagsiden, af yder tekstilet. Med tiden, under aktivitet og fx. vask, ville dele af denne maling lige så stille skalle af og herved mister beklædningen sine vandtætte egenskaber.
De kendte mest coating’er er bl.a. Hipe (fra Peak Performance), HyVent (fra North Face) osv.

En membran derimod er et separat stykke "meter vare/stof", som så enten hænger løst mellem beklædningens ydermateriale og foer (2 lags princippet) eller hvor det bliver svejst sammen med ydermaterialer og foer (3 lags princippet). Holdbarheden på en membran er meget bedre end på coating, og som udgangspunkt kan selve vandtætheden ikke "vaskes" ud af en membran, en membran vil være lige så vandtæt, 1. gang som 10. gang den bliver vasket ! (såfremt man anvender almindeligt vaskemiddel og absolut ingen skyllemiddel. ) Den mest kendte membran er producenten Gore’s, Gore-Tex.

En coating er som udgangspunkt meget billigere at fremstille, desværre er coating’ens holdbarhed begrænset og de vandtætte egenskaber og åndbarheden, er lavere end hvis man vælger et stykke beklædning med en membran. Dette ses også af prisen, Gore-Tex er altid dyrere end coatede beklædning, men igen, man får hvad man betaler for.

Både coating'er og membraner ligger på indersiden af ydertekstilet, hvilket vil sige at disse som sådant ikke har nogen indflydelse på om vandet "prelle" af oversiden af ydertekstilet, eller ej.

Det er her imprægneringen kommer ind i billeder, og fører os tilbage til dit oprindelige spørgsmål. Imprægneringens opgave er at få vandet til at danne små "dråber" på overflade af ydermaterialet, så dette lettere kan "rulle/trille" af tekstilet. Jo, mere af vandet man kan få til at "prelle" af jo mindre belaster man coating’en og herved forbedre dennes levetid. Også derfor forlænges levetiden af coatet beklædning, ved gen-imprægnering. Jo mere vand der presses gennem coatingen, jo større/mere slidte bliver porerne, og herved formindskes vandsøjletryk som denne kan modstå, altså jo mindre vandtæt bliver denne.

Det samme er tilfældet med en membran, dog kan vandet ikke trænge gennem selve membranen, og derfor slider/beskadiger vand ikke vandtætheden på samme som på en coating. En imprægnering af
membran beklædning, har ikke helt som ved coating til formål, at "reparere" vandtætheden, denne vil som udgangspunkt være uændret, om der benyttes imprægnering eller ej. Ved membran beklædning benyttes imprægnering i teorien kun for at sikre sig at vandet "preller" af ydermaterialet, så dette ikke bliver gennemblødt. Bliver ydermaterialet først gennemblødt med vand, nedsætter dette åndbarheden med ca. 90 %, hvilket vil gøre beklædningsgenstanden meget ukomfortabel, idet det ikke længere vil være muligt at komme af med overskudsvarme og fugt.

Så disse "superprodukt'er" har altså både en effekt og et formål, dog er det vigtigt at benytte den rigtige type imprægnering! Har du en jakke med en Gore-Tex membran skal du købe en imprægnering som er beregnet til Gore-Tex. Er du i tvivl så spørg i din lokale sportsforretning de skulle kunne give dig den nødvendige vejledning omkring de forskellge imprægnering midler som findes på markedet. Jeg vil dog altid anbefale dig at bruge en imprægnering, som skal
"påføres i vask" til beklædning, denne holder meget længere end dem der blot skal spray'es på !

Håber denne gav lidt svar på dit spørgsmål !

> Flemming
Du kan helt imprægnere dine handsker ! Så længe du igen benytter nogle til passer til textilet som handskerne er lavet af ! eksempelvis er skal der 2 forskellige imprægneringsmidler til en Gore-Tex og en fleece handske. Er der læder flader på dine handsker, kan du med fordel anvende læderfedt, da dette holder meget længere end selve imprægneringen på læder overfladerne, som jo tit er slidflader. Undgå dog at få læderfedt ud på tekstilet.


> Allan Bojesen
Man skal selvfølgelig ikke bruge "bil voks" til at vaske sine Gore-Tex jakker i, men man anvender jo heller ikke acetone når man vasker sin bil. Imprægnering er en vigtig del af vedligeholdelsen og du vil helt sikkert kun få en positiv oplevelse ved en gen-imprægnering af dit Gore-Tex motorcykelbeklædning, så længe du anvender noget som er beregnet hertil. Har du fået andet at vide er du blevet vejledt forkert !

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen