Et knæ der driller

Schmidt 04/02 2010 21:27

Jeg er blevet overtalt til at tage med på skiferie på trods af et dårligt knæ. Jeg er noget begrymret for om mit knæ kan holde til det, men nu er ferien betalt, så der er ikke andet for at prøve.
Men ville høre herinde om der var nogen der har nogen gode råd, til at mindske risikoen får smerter i knæet som vil forhindre mig i at stå på ski.
Noget træning? Tape, knæbind eller noget? Eller noget i ellers ved?

Vil blive meget glad hvis I kunne hjælpe :)

Mvh Nicolai

PS Det skal lige sige at ferien går til Frankrig og først er i påskeferien. (så har nogen uger endnu)

Kommentarer:
Der er i alt 28 svar i denne forumtråd.

Johanna 24/02 2010 09:57

Sv: Et knæ der driller

Hej Alle.
Gode indlæg og gode tips.

Jeg har selv oplevet at være på skiferie i Østrig hvor mit knæ gik af led. (Knæskallen røg ud)Jeg kørte meget langsomt men i og med at mine ski var indstillet forkert røg den ene ski ikke af i mit fald og mit knæ blev vredet rundt. Så til Schmidt - Det er meget vigtigt at de bliver indstillet rigtigt. Og tro ikke altid på det firma du lejer ski af fx. Hvis du har en god ven der har lidt forstand på det så få ham/hende til at tjekke efter!!
Det er også vigtigt at du har forsikringerne i orden inden du tar af sted. Det havde jeg heldigvis men var ude for at de spurgte mig mens jeg sad på pisten og holdt på mit knæ der sad ude på siden om jeg havde en forsikring? For det ville blive meget dyrt! Havde de måske bare tænkt sig at lade mig sidde eller hvad? Det var lidt syret. Efter jeg kom hjem fik jeg da os kæmpe regninger fra en helikoptertur på 10 min til over 10.000 og indlæggelse og medicin osv.
Sørg også for at have det blå sygesikrings kort med dig. Selvom folk siger at det gule virker fint så tog det lang tid for mig at komme igennem systemet fordi jeg havde det gule. Så får en hurtigere behandling så gør det for din egen skyld.
Sørg også for altid at have din mobiltelefon opladt så du nemt kan komme i kontakt på dine venner og evt. indkode pisteberedskabs nummer.

Jeg har ikke selv været på skiferie siden. Er ret bange for at det skal ske igen. Jeg har smerter ved løb og når jeg fryser!
Men hvis jeg skal på skiferie igen skal jeg have min mueller skinne med og have trænet inden. Jeg fik også fysioterapi efter min skade og lavede bl.a. også øvelsen med at stå på et ben og gå ned og op. Øvelsen med elastikken og stå op af en væg som hvis du sidder på en stol osv.

Inden du tager af sted vil jeg råde dig til at træne rigtig grundigt. Er sikker på at der er masser af øvelser at finde på nettet eller ski dvd øvelser.

Rigtig god tur.

Morten 09/02 2010 21:14

Sv: Et knæ der driller

Hej,

Godt emne at tage op. Og gode iagttagelser og forslag. Ødelagde selv min menisk til fodbold for et år siden. Blev opereret i marts og igen i august. Har trænet siden og tager nu på ski i næste uge (og i uge 9). Opskriften for mig er træning (styrke og udholdenhed samt en del løb), Voltaren smertestillende salve, gigtpiller, knæskinne samt lidt mere fornuftig skiløb.

Håber der dukker flere konkrete øvelser op (fra Benben?).

Held og lykke med projektet. Morten

Henrik Beier 24/02 2010 10:24

Sv: Et knæ der driller

En rigtig god øvelse, der ikke belaster knæet meget, er denne, der kun kræver et "glat" gulv og et lille firkantet stykke tæppe.
Stå med fødderne parallelle og en smule afstand, placer den ene fod på tæppestykket. Herefter føres foden frem mens du bøjer ned til knap vandret, i "stand benet" (det er det du træner). Gentages i et antal (eks 10). Herefter med samme fod/ben lige ud fra siden og til sidst bagud, hvorefter du skifter til det andet ben, for at få samme træningsmængde/belastning på dette. Gentages i et antal sæt (eks. 3), hvor et sæt er en omgang på begge ben.
Har selv anvendt øvelsen med succes efter to menisk operationer sidste år og havde ikke problemer med skiferien i sidste uge. Suppler med forskellige styrkeøvelser for ben muskulaturen (læg/lår), for som andre har skrevet, er det styrken i dine ben der er med til at forhindre skader (man kan naturligvis være uheldig).
Håber desuden din læge gav dig noget smertehindrende/lindrende crem til at smøre med.
God tur og pas på ;-))

Rasmus Skov Jensen 04/02 2010 21:45

Sv: Et knæ der driller

Hej Nicolai

Måske der er lidt inspiration her:
http://skisport.dk/artikler/skilob-med-knaeskader/

Mvh Rasmus

Schmidt 04/02 2010 22:20

Sv: Et knæ der driller

Mange tak Rasmus :D
Okay en skinde får jeg nok ikke investeret i, men sådan et bandage kunne man nok godt får skaffet penge til.

Kom endelig med flere råd, fif og sådan noget.

Torben Tæstensen 04/02 2010 23:36

Sv: Et knæ der driller

Schmidt - hvis ikke du ved præcis hvad der er i vejen med dit knæ, er jeg nødt til at sige, at din beslutning om at tage afsted; No matter what, er lidt tumpet....No offence intended.

Hvis dit "dårlige knæ" skyldes læderede ledbånd, beskadiget menisk eller lignende, er det ren hasard at tage afsted uden forudgående målrettet undersøgelse og/eller træning. Beklager, men det virker lidt som en pubertær beslutning.

Tag til din læge og bed om at få en henvisning - besøg en specialist og få en LÆGELIG vurdering. Alt andet er direkte tåbeligt. Hvis du har en alvorlig skade, kan du forværre den ved at tage afsted uden den rette behandling/træning (herunder også en evt. aflysning). Hvis du forværrer en evt. skade kan det i værste fald betyde en invalidering. Er det virkelig det værd - når alternativet er at vente 1 år med at tage afsted?

Anne Mikkelsen 04/02 2010 23:36

Sv: Et knæ der driller

Hej
Jeg har også et knæ der "driller" Har fået foretaget en korsbåndsoperation og fjernet noget menisk + der efterhånden er ved at være slid i knæet, men jeg var på ski sidste år og skal igen om 1 uge.
Jeg stod på ski før jeg blev opereret, altså med et korsbånd der mere eller mindre var revet over. Jeg investerede i en skinne med stivere i begge sider, hvilket giver en god stabilitet. En sådan skinne er ikke så dyr. Sidste år løb jeg kun med et neopren bind.
Jeg ved ikke hvor god en skiløber du er, men personligt tager jeg det stille og roligt på løjperne og vil ikke risikere noget.
Som linket viser, er en god fysisk form også en rigtig rigtig god idé. Jeg har bla. et elastik jeg træner med, for at styrke musklerne omkring knæet.

Håber du må få en god tur ;o)

Anne

Erik Andersen 17/02 2010 01:07

Sv: Et knæ der driller

Har selv et smadret knæ efter en nedkørsel på scooter for 5 år siden

Et såkaldt springer knæ

Rådet fra lægen var at ligge en knæforbinding evt. købe en neopren støtte bind også stoppe/ holde pause indtil næste dag når der kom smerter i knæet

Fandt så ud af at jeg kunne holde til at stå på ski i 4-5 timer om dagen
Tager jeg derimod mine snowblades så klare jeg hele dagen + kveldskjøringen

OK der er større risiko for knæskader ved styrt på snowblades siger folket dog ikke noget jeg har oplevet selvom jeg har taget et par heftige styrt denne seson

Sonny 04/02 2010 23:39

Sv: Et knæ der driller

I mangel på bedre, kan sportstape, eller et knæbind, som du selv nævner bruges... Nu ved jeg ikke hvor slemt dit knæ er tilredt, men det ultimative er jo selvfølgelig ikke at bruge noget af det, da det overtager noget af belastningen fra musklerne så de ikke bliver trænet nær så meget.

Lidt det samme princip som at tage penicilin, det forhindrer immunforsvaret i at styrke sig selv.

Jeg bruger dog selv knæbind til tider, dog i forbindelse med almindeligt løb :)

Nickie Hørberg 05/02 2010 08:37

Sv: Et knæ der driller

En skinne/bind er da ok - men det tager altså ikke dine smerter - der er kun en ting at gøre og det er benhård arbejde 4 - gange om ugen - du har 7 uger til påske (lige i underkanten af de 12 uger som anbefales) - så se at komme i gang. Rigtig god tur.
Nickie

Susan Nymann 05/02 2010 08:38

Sv: Et knæ der driller

Hej

Jeg har også en knæskade og løber med et knæbind - jeg træner dog mit knæ med spinning og ca. en uge før vi skal af sted tager jeg nogle nogle piller(købt i Østrig)som styrker knæet. Pillerne er jeg blevet anbefalet af en læge i Østrig. Nogle af vores venner har oplyst, at man kan få noget som svare til dem på de danske apoteker - men jeg har ikke undersøgt det da jeg hele tiden sørger for at købe nogle nye med hjem hver gang vi er i Østrig.

Pillerne hedder følgende:

Gelenke 5 in 1
800 mg glucosaminsulfat - Chondroitinsulfat - Vitamine C E - Zink

Håber du får en g´fantastisk ski-ferie.

Hilsen
Susan

Jan N 17/02 2010 20:39

Sv: Et knæ der driller

Hej Schmidt
Jeg er selv korsbåndsopereret og har omfattende bruskproblemer i knæene. Jeg tager selv glucosamin dagligt, hvilket mindsker smerterne forbundet med bruskproblemerne for mig. Mine 2 bedste råd er:
1. Træn muskulaturen!! (der findes et utal af forskellige træningsmetoder. Hvis du har adgang til fitnesscenter, så spørg f.eks. der)
2. Indstil bindingerne korrekt!! (du kan igen google og finde info om dette)

Det undrer mig egentlig, at andre ikke har nævnt korrekt indstilling af bindinger, da fejl vedr. dette er en hyppig årsag til knæskader. Jeg stiller selv mine ret løst, og har aldrig haft problemer med, at skiene hopper af uden grund. Til gengæld hopper de af næsten hver gang jeg styrter. Det resulterer måske i en ekstra gåtur op af bakken efter skien, men det sikrer minimal risiko for vrid i knæet.

Mvh. Jan

Asbjørn Nissen 05/02 2010 14:38

Sv: Et knæ der driller

Du skal bruge et neopren bind der holder dit knæ varmt. Når dit knæ er varmt gør det det stærkere. Der er så vidt ingen problemer i at tage på ski ferie med en knæskade hvis lægen siger god for det, MEN FÅ DET UNDERSØGT AF DIN LÆGE FØRST!!

Schmidt 05/02 2010 16:35

Sv: Et knæ der driller

Hvad ikke lige tænkt så langt at det kunne forværes så meget at knæet kunne blive invalid, men godt du nævner det Torben. Bestiller med det samme en tid hos lægen. Og der skal jeg få en henvisning til en specialist eller hvad?

Anne hvor meget har du givet for din skinne, nu når du ikke synes det var så dyrt. Evt. hvor?

Brænder da for at komme på skiferie, så vil da træne godt for det. Men der var en ting jeg tænkte på. Der er jo nogle maskiner i fitness man kan bruge til under- og overlår, men har hørt at de skulle være dårligt for knæet. Nogen form for be- ellr afkaftelse på det?

Schmidt 05/02 2010 16:49

Sv: Et knæ der driller

Underskylder stavefejlene, men håber I forstår hvad jeg mener..

Susan - Jeg har kigget lidt på de piller der. Dem du nævner, er det dem her:
http://www.juvalis.de/index.php?partnerstart=1&partnerid=apomio&auswahl=produkt&Nummer=0897800

Prøvede så at finde noget dansk og fandt frem til dem her:
http://shop.duft-natur.dk/laegemidler-464/glucosamin-465/glucosamin-gelenk-400-mg-240-tabletter-2441.html

Kan du genkende noget af det der står omkring det? Tror du de minder om?

Anne Mikkelsen 05/02 2010 22:27

Sv: Et knæ der driller

Hej igen

Jeg købte skinnen gennem en fyioterapeut og mener den kostede omkring 300 kr. Måske synes du det er mange penge, men i forhold til en Don Joy, tror jeg det er småpenge. (Uden dog at vide hvad sådan en koster)
Jeg har set at apoteket har en skinne a´la den jeg har. Kan ikke huske prisen, men tror ikke den er så dyr. Kvaliteten er måske også derefter.

Anne

Anne Mikkelsen 05/02 2010 22:46

Sv: Et knæ der driller

Hej igen igen

Ja det er rigtigt at der en en maskine i et firnesscenter der ikke er godt for knæene. Jeg blev ihvertfald frarådet at bruge den af min fysioterapeut, da jeg gik til genoptræning efter korsbåndop. Det var da muligt at det kun var i den forbindelse, at den blev frarådet.
Lige hvad maskinen kaldes ved jeg ikke, men det var noget med at man sidder med bøjede ben og vægtstangen nede over fødderne/fodleddene. Benene skal så strækkes op i vandret og sænkes igen osv osv.
Men spørg en fysioterapeut. Det må de vide alt om.

Anne

Schmidt 18/02 2010 16:31

Sv: Et knæ der driller

Nu har jeg været til læge og fået grønt lys for at stå på ski. Hun (lægen) mente det jeg fejlede var noget senebetændelse under knæet.
Behandligen var langvariget genoptræning, men der skulle ikke ske det store, ud over smerte, ved at stå på ski med det, så det var dejligt :D

Køber mig et knæbind eller skinne, noget tape og så noget varmecreme. Tror I ikke det ville kunne tage lidt af belastningen = smerten i mit knæ. (Kom endelige med flere forslag, hvis der nogen der har noget).

Ellers skal jeg bare finde ud af, hvordan jeg træner denne sene bedst uden at belaste knæet(hvis du havde nogen øvelser du selv havde brugt Benben. Det kunne være herligt).

Ang. de bindinger. Tak for du nævner det Jan. Det må jeg lige have studere lidt mere. Kunne godt forstille mig at det belastede knæende mindre, hvis skiene røg af ofte når man faldt.

Mange tak for alle de indlæg og forslag. Det har gjort mig en hel del klogere. I må endelig forsætte :D

Jakob Benn 07/02 2010 09:15

Sv: Et knæ der driller

Glucosamin gør ikke knæet stærkere. Det er et kosttilskud der kan lindre smerten ved lettere slidgigt. Måske også reducere nedbrydningen af brusk.

Står selv på ski efter en korbånd- og meniskoperation. Jeg bruger en Mueller Hg80 Knæskinne. Den virker fint og genere ikke under skiløb. Koster ca kr 800

Schmidt 07/02 2010 17:02

Sv: Et knæ der driller

Tak for forslaget Benben til knæskinnen. Tror jeg vil prøve at købe sådan en.

Ang. træning står jeg i det dilemma om jeg skal træne for at styrke musklerne omkring knæet, eller om jeg skal hvile for at "skåne" knæet.

Men Glucosamin. Kan det måske være med til at lindre smerten, selvom det forhåbenligt ikke er slidgigt?

Arne 07/02 2010 17:08

Sv: Et knæ der driller

Du bør vide mere om, hvorfor dit knæ er dårligt. Så tal med en læge, der ved noget om det - helst på en idrætsklinik.
Skinner, bind og bandager kan ikke overtrumfe en veltrænet muskulatur og god koordination.
Nogle knæskader opstår ved fald med lav hastighed - også uden forudgående skader.
Du bør sammenholde din træningstilstand - både styrke og skiteknisk - med den skade du har i knæet.
Jeg har i de sidste 15 år stået på ski uden forreste korsbånd i venstre knæ. Det hæver lidt, hvis jeg kører for hårdt og for længe, men har ellers ikke givet problemer. Det er fint med en tynd neoprenbandage (2-3 mm) til at holde knæet varmt, men det forhindre ikke en skade, hvis uheldet er ude.
Så få dit knæ undersøgt og kom igang med den rigtige træning.
Styrken i musklerne på bagsiden af låret er vigtig - og husk balancetræning.

Steen Bøgild 12/02 2010 13:09

Sv: Et knæ der driller

Jeg har købt noget lign sådan en her.... den var dog lidt billigere....

http://images.google.dk/imgres?imgurl=http://www.eptasport.dk/produkt_img/43879_stor.jpg&imgrefurl=http://www.eptasport.dk/Produkt/kategori/2409/id/43879/DeRoyal_Liga_Knaeskinne.html&usg=__w1ct7ha8bbwr2lNWpbCSKTkNv_w=&h=235&w=235&sz=10&hl=da&start=6&um=1&itbs=1&tbnid=HiGbqr0EDVo01M:&tbnh=109&tbnw=109&prev=/images%3Fq%3Dkn%25C3%25A6skinne%26hl%3Dda%26sa%3DN%26um%3D1

Men det er jo individuelt. Men mit bedste råd er at man ikke bør/skal spare på sådan noget, for ens knæ skal virke resten af livet.

Træning er jo selvfølgelig alfa & omega. Men umiddelbart er løb noget med ikke skal overbelaste med, så hellere svømning og cykling. Jeg har investeret i en cykelsimulator... den fra Tour de france studiet.... den er fin som træning for knæet..... og så lad være at komme helt ud i ydere carving stillinger :-)

Alt herfra... hvis der er spørgsmål, så fyr løs... :-)

Jakob Benn 07/02 2010 22:48

Sv: Et knæ der driller

Hvis du ikke kan træne uden smerter, så er skiløb måske ikke en god ide. Så første skridt er et besøg hos en kyndig læge eller fysioterapeut. Hvis lægen siger ok til skiløb, så er det tid til træning. 6-7 uger er ikke meget, men bedre end ingenting.
Jeg er fysisk træner, bla uddannet af det canadiske alpine landholds fysiske træner, og det har taget mig 2 år at træne mit knæ stærkt nok til skiløb efter min operation

Schmidt 08/02 2010 14:56

Sv: Et knæ der driller

Benben, det var ikke sådan at du havde nogen øvelser til træningen.
Har bestilt tid til læge, men det bliver først næste uge. Må jo bruge den tid jeg har effektiv.

Jakob Benn 08/02 2010 20:37

Sv: Et knæ der driller

Hjemmetræning eller i fitnesscenter?

Schmidt 08/02 2010 20:41

Sv: Et knæ der driller

Begge ting. Har adgang til fitnesscenter.

Det ville være lækkert hvis du havde nogen øvelser.

Steen Bøgild 08/02 2010 21:07

Sv: Et knæ der driller

Hej Schmidt. Nu er der jo mange måder et knæ kan drille på, men jeg ødelagde mit for 2-3 år siden i en fodboldkamp, (knæskallen der hoppede af.) det samme skete igen 6 mdr. senere (en uge før jeg skulle afsted til ischgl. ) Jeg tog chancen og heldigvis gik det godt. Men brugte varmecreme, sportstape og knæskinne med metal. Og løb forsigtigt. Så jeg tror du skal lytte til din egen mave fornemmelse. Men umiddelbart er et koldt ben ikke sagen ;-)
Håber du klarer den og får en fed tur.
En øvelse du kan gøre (som jeg blev anbefalet af en sportslæge) er at balancere på dit dårlige ben for derefter at hæve og sænke kroppen kun ved brug af dette ene ben. (håber du forstår)... den er fin at stå og lave i badet om morgenen :-)

Schmidt 08/02 2010 21:19

Sv: Et knæ der driller

Fik også min skade til fodbold helt tilbage i sommers.
Opmuntrende at høre det gik godt trods knæet. Vil klart tage imod dine råd. Ved du hvad det var for en knæskinne?

Forstår godt øvelsen, så vil da prøve den.
Mange tak :D

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen