Sæsonforlænger i eventyrlige Tromsø

Sæsonforlænger i eventyrlige Tromsø

Pludselig bød muligheden sig. Og jeg måtte bare tage den. Det var nu eller aldrig.

Skirejsebureauer der tilbyder skiferier til Tromsø: De Brede Planker 

Jeg trak Rasmus, chefen for det hele, væk fra de blå pister, wienerschnitzel og DJ Ötzi - og så tog vi på et rigtig eventyr i det nordnorske.

Ganske spontant opstod ideen og muligheden for at flygte fra det danske forår til en af de mest snesikre destinationer, man overhovedet kan forestille sig - Tromsø.

Vi fandt et billigt fly, en billig airbnb-lejlighed i midtbyen og ville så udforske fjeldene omkring Tromsø på touringski.

Vil du se en kort video fra Tromsø? Hop til bunden af siden.

Tromsø - den lidt oversete perle for tourskiløb

Hvis du selv er tourskiløber, har du ganske sikkert både hørt og drømt om ture til ikoniske og velkendte destinationer som Senja og Lyngen. Vi var selv forbi Lyngen for år tilbage (læs om vores besøg).

Vi har hidtil overset den mest oplagte og alligevel skjulte juvel i Nordnorges krone - Tromsø.

Tromsø er kendt som en livlig universitetsby og et knudepunkt for nordlysturisme, men byens potentiale som et paradis for tourskiløb længe været undervurderet.

Et magisk postkort på trods af gråvejr

Mens majestætiske fjelde i Senja og Lyngen tiltrækker mange, tilbyder Tromsø et unikt og varieret terræn, der appellerer til enhver tourskiløbers hjerte. Fra de snedækkede tinder, der kaster skygger over isblå fjorde, til de bølgende bakker og uberørte snedækkede sletter, er Tromsøs landskab en invitation til eventyr.

Men det er ikke kun det fantastiske terræn, der gør Tromsø til et ideelt rejsemål for tourskiløbere.

Byens beliggenhed 360 km nord for polarcirklen sikrer en lang skisæson med stabile sneforhold og dagslys i flere timer om dagen. Det betyder, at der er masser af tid til at udforske de endeløse flader af uberørt sne.

Derudover byder Tromsø på en imponerende infrastruktur, der understøtter tourskiløb. Fra veludstyrede hytter og hyggelige guesthouses til erfarne lokale guider, der kender hvert eneste hjørne af terrænet, er alt, hvad en tourskiløber behøver.

Både puls og humør var i top

Verdens nemmeste transfer

Når man lander i Tromsø, er man så at sige midt i det imponerende arktiske landskab. Men ikke desto mindre må Tromsø tage prisen for verdens nemmeste og korteste transfer.

Det tog 8 minutter fra vi satte os i taxaen i lufthavnen til vi stod i vores lejlighed i Tromsø downtown. Nemmere transfer kender vi simpelthen ikke til noget sted i verden.

Vejrmæssigt ramte vi den desværre ikke lige i r*ven

Vi følger en række lokale skiløbere og guider fra Tromsø på sociale medier - og det kan være en farlig ting :)

Vores spontane tur blev udløst af smukke billeder op til afgang. Ny-sne, hård frost og dybblå himmel og mindst lige så dybblå fjorde.

Vi må desværre erkende, at vi ikke så solen i de dage, vi var i Tromsø. Næste gang må vi være der i flere dage, eller være endnu mere spontane og planlægge efter vejrudsigten.

Deres udsendte stemmer for mange flere dage - jeg er nemlig blevet ganske forelsket i Tromsø.

Til gengæld havde vi fin sne - pudderskiløb til havoverfladen råder bod for rigtig megen whiteout.

Hvordan kommer man rundt i Tromsø? Skal man have bil?

I Tromsø har de et veludviklet net af offentlige buslinjer, som gør det muligt at komme rundt til mange af de fine touringmuligheder. Men da vi hyrede en lokal guide, var vi så heldige, at han kunne tage os med i sin bil.

Alternativt kan du leje en bil (Skoda Superb til 4 personer med udstyr) i 4 dage for ca 2000,- DKK.

Bonustip til regnskabet: Husk altid at fratrække de penge, du sparer på liftkort. Det trick brugte vi, hver gang vi flottede os lidt ;)

Der er masser af muligheder for at leje grej

Hav respekt for naturen - hyr en guide

En af vores kæpheste, når det kommer til touring og offpiste, er, at man altid bør udvise største respekt for naturen og hyre en lokalkendt guide.

Både fordi de gør eventyret mere sikkert for jer… men i høj grad også fordi de næsten med garanti kan finde bedre ture og bedre sne, end I selv kan. I Tromsø er der flere muligheder for guidede ture.

Hos eksempelvis Tromsø Outdoor kan du både hyre guide og leje udstyr, hvis du er kommet af sted uden.

Zen og gode snakke - hvad kan vi gøre bedre?

Vi brugte turen til at evaluere sæsonen og snakke om planer for næste sæson.

Hvor ofte har man lige nogle gode timer og mulighed for at snakke helt uforstyrret uden e-mails, telefoner eller andet forstyrrende end mageløs natur. Vi gik mellem 1.000 og 1.400 højdemeter om dagen - det gav god tid til at nå vidt omkring.

Sidder du, kære læser, og brænder inde med noget - en idé eller noget vi kan gøre bedre på Skisport.dk? Så hører vi gerne fra dig.

Vi udelukker ikke, at dine idéer er mindst lige så gode som vores - sidst på dagen var vi alligevel så trætte, at vi ikke kunne tænke klart.

Hurra for den stærke danske krone - eller svage norske

Når man ser prisskiltene i Norge, tænker man umiddelbart: “OMG her er dyrt” - men vi skal i den grad huske på, at den norske krone pt. kun står i 64 øre.

Vi spiste ude på restaurant hver aften og fik en god pizza og et glas vin for omregnet 200 DKK. Det er jo på ingen måde dyrt.

Vores frokost stod på en sandwich bygget af brød og pålæg vi havde købt i den lokale Rema - efter omregning til danske kroner, var det 1:1 sammenligneligt med danske priser. Bland-selv-slik og cola i 1,5 liter flasker kostede også det samme priser som i DK.

Sæsonen slutter først i juni

Sidder du og tænker, at du da har stået alt for lidt på ski i år, så er der masser af muligheder i Tromsø endnu.

Sæsonen varer helt ind i juni, hvor maj vel næsten er den bedste måned. Her har du stadig masser af sne, og størst sandsynlighed for godt vejr med blå himmel - vel at mærke med en sol, som aldrig går ned.

Hvem drømmer ikke om en skitur under midnatssol på en uberørt fjeldside over en dyb blå fjord? Vi gør i al fald - og er på ingen måde afvisende overfor at tage tilbage til Tromsø i maj.

Top 3 på pakkelisten: Højt humør, sikkerhedsudstyr og en stor frokost

- Se de 10 mest populære hoteller i Tromsø

Se kort video fra Tromsø

Udgivet af: Thomas Jensen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen