« Til oversigten

Derfor er skitouring spild af tid og det bedste i verden

Det er godt nok urimeligt hårdt, farligt og tidskrævende. Netop derfor er skitouring den måske bedste nye trend inden for skiverdenen siden ski med rocker blev hvermandseje.

Skitouring er i hastig fremgang i hele verden. Selv herhjemme er flere folk langsomt begyndt at investere i lettere ski, underlige langrendslignende bindinger og ekstra åndbart tøj. Der er et utal af argumenter for og imod skitouring – her finder du de bedste!

Hvad er skitouring?

Skitouring er en form for skiløb, hvor man bruger bindinger, som kan åbnes i hælen, når det går op ad bakke, og som samtidigt fungerer som en normal binding ned ad bakke. Man sætter specielle skind under skiene som yder modstand, således at skiene ikke glider baglæns ned ad bjerget. Skitouring bruges ofte til at finde uberørt puddersne, men er også blevet mere populært som motionsform i sig selv.

Derfor er det dumt...

Hårdt. Ufatteligt hårdt. Kan du huske, alle de gange du har tabt en skistav på pisten, og er blevet nødt til at traske op efter den? Forestil dig, at du var gledet det meste af vejen ned i dalen, mens din skistav var blevet på toppen. Det er ikke utænkeligt, at skitouring er det hårdeste, du nogensinde kommer til at prøve.

Farligt. Er du vant til at færdes på pisterne eller lige ved siden af dem, er begreber som ”laviner”, ”snelag” og ”konvekse bjergsider” nok fremmede for dig. Du vidste sikkert heller ikke, at sneforhold er en større videnskab, som man gerne skal have en hvis grad af indsigt i, for på sikker vis at kunne færdes i bjergene. Hvem vidste, at lidt frossent vand kunne være så kompliceret?

Tidskrævende. Vi er danskere, ikke? Vi har som regel ikke 120 dage om året i bjergene, så hvorfor skulle vi bruge det meste af en dag på at gå op ad en bjergside bare for at få én eller to nedfarter. I forvejen bruger vi jo så rigeligt med tid på at vente på gondolen om morgenen og vores Weissbier på den lokale Kuhstall om eftermiddagen.


Fredfyldt slår dårligt til 

Du er lille - sådan virkelig lille. Hvis du nogensinde har besøgt Wagrain i uge 7, har du nok tænkt, at vi mennesker har kontrollen i bjergene. Bevæger du dig lidt væk fra skiområdet, finder du meget hurtigt ud af, at du tager voldsomt fejl. Derude er du lille – som sønderjyde-i-New-York-lille – og det er ikke altid dig, der bestemmer hvor og hvornår du vil køre på ski.

Derfor er det fantastisk...

Du er lille. På samme måde som det at færdes i bjergene uden andet end dine ben til at drive dig frem kan skræmme livet af de fleste, kan det være med til at sætte bjergene og skiløbet i dem i et helt nyt perspektiv. Herude er det ikke pistekortet, der fortæller dig, hvor du kan køre på ski. Kan du se det, kan du køre det!

Man føler sig pludselig meget lille

Tidskrævende. En skiferie kan sommetider blive en smule hektisk. Børnene larmer, restauranterne summer og barerne blæser 110 decibel schlager ud over dalen. Alt dette er tegn på begejstring, og er noget af det, der gør en skiferie til en skiferie. Roen og stilheden du finder, når du bevæger dig væk fra skiområdets mylder, er dog noget som alle burde velsigne sig selv med en dag af på hver skiferie – du har jo tid nok!

Farligt. Når først du har tillært dig færdselsreglerne i de vilde bjerge, så kan du fokusere på at nyde nedfarten og det tilhørerende adrenalinsus. Man slipper ikke uden om, at der altid er en vis risiko forbundet med at færdes i bjergene, og det kan du roligt fortælle dine kollegaer. Tillykke – du er nu kontorets nye Mr. Danger!

Hårdt...og det hele værd! Ligesom mad altid smager lidt bedre, når man selv har lavet det, så føles nedfarten også meget bedre, når du har gjort dig fortjent til den. Desuden giver skitouring faste baller – så slæb du bare kæresten eller ægtefællen med!

Der kan være rigtig langt op :)

Du glemmer det aldrig

Skitouring er ikke for alle. Alle kan prøve det, men ikke alle bliver bidt af det. Helt sikkert er bare, at ingen nogensinde glemmer deres første gang. Om det er en lille tur tæt på pisten eller en dagslang mission mod den perfekte puddersne i over 3000 meters højde, er næsten irrelevant. Forskellige mennesker elsker forskellige slags skiløb, og der er 100 grunde til at skitouring er dumt, og ligeså mange til at det er fantastisk. Den vigtigste grund til at du SKAL prøve det er dog simpel; du har endnu ikke prøvet det!


Når nedfarten er god, er alting godt

Vil du læse mere om skitouring/randonneé så se disse artikler: