« Til oversigten

Her kan du handle toldfrit på skiferien

Enkelte steder i Europa er der nogle forhold, som gør, at du kan handle toldfrit. Her er en kort liste over steder, hvor billig shopping og skiløb i verdensklasse mødes.

Der er mange gode ting ved alperne. Der er store bjerge, masser af sne og utallige hyggelige byer. Og så er der Schweiz, som for denne historie er ret central. For Schweiz er nemlig ikke medlem af EU, og det betyder, at du her (som udgangspunkt) kan handle toldfrit.

Heldigvis er Schweiz (ligesom mange af landende rundt om) et bjergland, med masser af skiområder, og enkelte steder på Schweiz’ 1.852 kilometer lange grænse, kan du stå på ski fra andre skiområder ind i Schweiz - og nogle steder kan du pakke din skirygsæk med toldfrie varer.

Præcis hvorfor nogle steder på grænserne mellem landende er toldfrie, er en længere historie, men pointen er, at når du kan handle toldfrit, kan du handle billigt! Det gælder alt fra sprut og madvarer til mærkevarer og skiudstyr.


Livigno byder i forvejen på fantastisk mad og drikke

Livigno

Først på listen dukker denne afgemte italienske perle op. Det gør den, fordi Livigno ligger lige på grænsen til Schweiz, og fordi Italiens administrative opbygning med sine fyrstedømmer og små enklaver er lidt løjerlig.

Anyways: Livigno har på den gode side af 110 kilometer pister til et hvert niveau, to store funparks og fed, markeret offpiste. Desuden er de kendt for at have helt fantastiske lifter, hvilket resulterer i meget få liftkøer, og til denne vinter har de opgraderet med en spritny, stor 10-mands gondol, så køerne bliver endnu færre. Byen ligger i 1.816 meters højde over middelhavets overflade, hvorfor du kan være sikker på masser af sne. Byen er med sine mange store træbygninger meget klassisk af udseende og super hyggelig at være i.

Den toldfrie status betyder, at byen generelt er billig at være i, både når det kommer til mad og drikke og shopping. For i modsætning til eksempelvis Samnaun, som få turister bor i, men som mange besøger, så kan man jo netop bo i Livigno og udnytte den toldfrie status under hele sit besøg.

Den eneste ulempe er, at Livigno ligger i en meget isoleret dal (hvilket var grunden til at byen opnåede toldfri status), som er relativt bøvlet at komme til. Der er ”kun” omtrent 1.130 kilometer fra Padborg, men det sidste stykke vej foregår gennem tunneller og bjergpas, hvilke sænker hastigheden væsentligt. Når det så er sagt, så er det hvert et minut i bilen værd, når først man ankommer.

Læs mere om skiferie i toldfrie Livigno


Ischgl opgraderer skiområdet år efter år og har i dag topmoderne lifter

Samnaun (ved Ischgl)

Ischgl er en gammel kending på lister over Østrigs bedste skiområder. Det kendte skiområde byder på 238 kilometer pister af Østrigsk topkvalitet, og der er næsten 1.500 højdemeter fra top til bund. Desuden er der afterski i verdensklasse. Det eneste, man typisk ikke hører om Ischgl, er, at det er billigt. For det er det ikke.

Medmindre man spænder skiene på og sætter kurs mod Samnaun i Schweiz. Her kører man af velfriserede pister ned ad den gamle smuglerrute, indtil man ender i Samnaun by. Her kan du fylde din rygsæk med toldfrit mærkevaretøj, spiritus eller noget helt andet. Byen er nemlig spækket med både toldfrie butikker og hyggelige restauranter.

Grunden, til at Samnaun oprindeligt opnåede toldfri status, skal findes i byens geografiske placering. Indtil år 1912 kunne man nemlig fra resten af Schweiz kun komme til byen ved at køre ind i Østrig og så til Samnaun. Dette gjorde stedet til et paradis for smuglere, hvorfor skituren ned til byen som sagt er døbt ”Smuglerruten”.

Samnaun skal opleves både for sin toldfrie status, men også for sin hyggelig atmosfære og sine eksklusive butikker, men også for den helt ufatteligt smukke tur derned. Og når du så tager derned, så husk for alt i verden, at der er begrænsninger på, hvor mange toldfrie varer du må tage med tilbage over grænsen til Ischgl. På skivejen tilbage mod Ischgl er der nemlig toldere - og dem tør vi godt love, at du ikke kan løbe fra på ski. Så tjek lige op på reglerne, inden du kører tilbage.

Læs 8 ting du skal opleve i Ischgl


Elsker du høj solskin, så kan Andorra klart anbefales

Andorra

Andorra grænser ikke op til Schweiz, men bjerglandet, som arealmæssigt er på størrelse med Bornholm, er heller ikke medlem af EU, hvorfor det har fået toldfri status. Det betyder, at du her ligesom i Livigno kan nyde godt af den toldfrie status under hele dit ophold.

Landets to skiområder (Grandvalira og Vallnord) tilbyder til sammen cirka 285 kilometer pister, hvilket betyder, at Andorra har flere kilometer pister end asfalterede veje. Begge skiområder ligger blot 20 kilometer fra landets hovedstad Andorra La Vella, hvilket gør dem relativt lette at komme til - når du altså først lige har forceret de 1.899 kilometers kørsel fra Padborg til Andorra.

Det er også i hovedstaden, hvor du finder de allerbedste shoppingmuligheder. Her ligger størstedelen af landets mere end 1.500 toldfrie butikker. Skulle vejret svigte jer en dag, hvilket er usandsynligt, når man tænker på, at området i gennemsnit har 300 årlige solskinsdage, så er hovedstaden da også et fremragende sted at tage ind.

Læs om en skitur, vi havde til Andorra her

Når nu vi har gjort vores for at vække din ski- og shoppinglyst, så må vi nok også hellere sige, at der er grænser for, hvor mange toldfrie varer, man må have med tilbage ind i EU. Det er VIGTIGT, at I får tjekket op på, hvor meget I må have med tilbage - der er ingen, som gider bøvle med en emsig tolder på en god ferie.

Desuden er det værd at huske, at toldfrit ikke betyder gratis. Det er let at blive revet med, så hav lige de danske priser liggende i baghovedet, så du kan sammenligne, når du står og kigger på det nye Rolex-ur i en toldfri butik.