Guide: Vælg de rigtige skihandsker

Guide: Vælg de rigtige skihandsker

Det er for ærgerligt at ødelægge sin kostbare skidag med blåfrosne fingre. Men også træls at svede hænderne ihjel. Her får du hjælp til at vælge de rigtige skihandsker.

Video: Guide til køb af skihandsker


Der er sagt og skrevet meget om, hvordan man vælger skihandsker. Vi har samlet de bedste råd, hos folk der bruger deres dagligdag i sneen og giver dig her en guide til at træffe dit valg af skihandsker.


1. Før du vælger handsker

Størrelsen betyder noget
Allerførst er det vigtigt, at du kender din handskestørrelse. Køber du for små handsker/luffer, vil du lettere komme til at fryse, da der ikke er luft at opvarme foran fingrene. Køber du dem for en sikkerheds skyld lidt store i det, risikerer du at de “flapper” i fingrene. Og det bliver drønirriterende hver gang, du vil justere spænder eller åbne en rygsæk med handskerne på.

Sådan måler du din håndstørrelse
Den klassiske måde at finde sin handskestørrelse på er at holde hånden udstrakt og med samlede fingre. Peg tommeltotten væk fra hånden, så din hånd og pegefinger former et L. Mål nu håndbredden på oversiden af hånden - på det bredeste sted i cm, uden tommelfinger. Dette mål svarer til din størrelse.

Nu er menneskers hænder meget forskellige. Nogle har lange klaverfingre. Og andre har korte fingre. Har du kig på et par bestemte handsker, bør du derfor prøve dem i en butik og få hjælp af en ansat.

Groft forklaret bør handsken sidde fast men komfortabelt på din hånd. De skal ikke ”flappe” i fingerspidserne. Men du skal uden besvær kunne bøje fingrene helt. Vær sikker på, at din hånd er helt inde i handsken, så dit håndled er dækket og beskyttet.

PS: Hopper du ud i det og køber handskerne på nettet, finder du oftest gode størrelsesguides der kan hjælpe, plus der er heldigvis altid bytteret, hvis de ikke passer.

Mål lige midt på hånden og find din størrelse

Er du “sveder” eller “fryser”-typen ?
Det virker måske fjollet at nævne. Men før du vælger handsker, bør du tænke over, om du har let ved at fryse fingrene. Eller om du er den type, der næsten altid har varme hænder. Du er garanteret klar over det. Så det er bare med at indtænke det, når du skal vælge hvor isoleret handsken skal være. Tænk også på, hvor og hvornår du skal bruge den.


2. Hvilken handsketype skal jeg vælge?

Hvilken handsketype skal man vælge? Spørger man butikkerne, er der en klar tendens til, at vi dropper de fem-fingrede handsker og vælger lufferne. Da der er et hav gode og dårlige ting ved begge typer, får du her lidt guidehjælp.


Klassiske skihandsker med fem fingre
Ønsker du stor bevægelsesfrihed til så skal du kigge efter 5-fingre handsker/fem finge skihandsker. 5-fingre skihandsker er naturligvis de handsker, der sikrer dig mest bevægelsesfrihed. Det er nemt at åbne og lukke spænderne på skistøvlerne, åbne jakker og rygsække med handskerne på. Du får også det bedste greb om stavene.

Men, rigtigt gættet, når hver finger må varme sig selv, er der en stor risiko for, at du får svært ved at holde hænderne varme. Især på de isnende kolde og blæsende dage, hvor man er nødt til at sidde med fingrene knyttet sammen inden i handskerne på vej op i liften.
 

Skiluffer
Er du mere interesseret i at holde en høj temperatur, i stedet for at have frie fingre, eller hvis du har meget let ved at fryse om fingrene, er skiluffer måske det bedste valg. De er lavet meget simpelt ved, at alle fingrene, ud over tommelfingeren er frie og kan røre hinanden, på den måde er der mere luft, som hurtigere bliver opvarmet.

Luffer blev engang betragtet som noget, man kun gav børnene på. Til voksne signalerede de lidt for meget “amatørskiløber”. Men sådan er det ikke længere. Salgstallene viser, at flere og flere danskere foretrækker skilufferne.

Fordelen ved luffer er, at de kan holde fingre og hænder varme selv på meget kolde og blæsende dage. Ulempen er, at de skal tages af, når man skal justere spænder eller udføre andre finmotoriske ting. På de rigtig varme skidage, kan det godt blive for varmt med en luffe, alt efter hvad model det er, samt hvor tyk den er. Varm fugt, som opstår i handsken på de varme dage, bliver let til iskold fugt i skiliften.

Skihandsker med tre fingre
De har ikke været på markedet i voldsomt mange år. Men de tre-fingrede handsker vinder hastigt frem, og de er blevet mange skiløberes foretrukne handsker, da de så at sige forbinder det bedste af to verdener: De giver den ekstra varme, som luffer giver, men giver samtidig en større fingerfærdighed end lufferne. På grund af sit udseende kaldes den trefingrede luffe også for “hummer-handsken”. Dette er en smart handske, hvis du eksempelvis bruger en ABS-rygsæk, et Gopro eller brilleklud, hvor der kan være en fordel med frie fingre/kontra i en luffe.


Inderhandske med skal
En måde at gøre sig klar til både varme dage og kolde dage er at at kombinere en inderhandske/inderluffe af for eksempel uld med en vindtæt skal af eksempelvis GoreTex (lidt ala en handske i en handske). 

På lune, solrige dage i Alperne vil det ofte være nok at bruge relativt tynde skihandsker. Højest oppe i terrænet, hvor temperaturen er lavere og det måske blæser mere, kan man så tage skallen over og gøre handsken til en luffe. Fordele og ulemper er de samme som nævnt ovenfor.

Også visse skiluffer har udtagelig foring og fungerer lige som en handske med skal.


Spørg dig selv hvornår du skal bruge handsken og til hvilket slags skiløb, så du får en der passer til dit behov


3. Hvilket yder-materiale skal jeg vælge?

Både handsker, luffer og ”hummerhandsker” laves i en række forskellige ydermaterialer.

Læder

Det gode ved læder skihandsker er, at de er meget stærke. De er vindtætte og til dels vandtætte og åndbare. Gode skihandsker i læder koster dog mere end en klassisk skihandske. 

Du kan også finde læderskihandsker, der er lavet som en kombination af klassik skihandske og en skihandske af læder, her vil du opleve at modellerne er forstærket med læder de steder hvor en skihandske skal være slidstærk.

Skal læderhandsken beholde sine gode egenskaber, kræver det, at du vedligeholder dem, så læderet ikke tørrer ud.

Kunststof
Du kan være sikker på, at kvaliteten af en kunststof-handske hænger sammen med prisen. Jo dyrere handske, jo bedre slidstyrke, isosleringsevne, åndbarhed osv.

Med andre ord vil et par billige “Bilkahandsker” typisk være mindre slidstærke, mindre åndbare og dermed koldere end et par dyrere handsker fra eksempelvis
Haglöfs, der typisk opererer med åndbare membraner. Åndbare membraner transporter håndsved ud, så handsken ikke bliver så våd af kondens. Våde hænder bliver nemlig let kolde hænder.

Fordelen ved at vælge – eller få hjælp til at vælge – handsker af kunststof, er, at du her kan finde en skihandske, der matcher dine krav til for eksempel vandtæthed, åndbarhed, slidstyrke og varmeevne.


4. Hvilken foring skal jeg vælge?

Du kan vælge mellem forskellige typer af foring/isolering. Bl.a.: 

Dun

Dun har fantasiske varmeegenskaber. Men de er bedst til tørre forhold. Dun er derfor det oplagte valg til meget koldt, tørt vejr og med moderat aktivitet, så der ikke kommer for meget kondensfugt i handsken.

Også her hænger pris og kvalitet sammen. Jo højere kvalitet dun, jo bedre isoleringsevne har handsken. Ulempen ved dunhandsker/luffer er, at deres isoleringsevne falder dramatisk, hvis dunene bliver våde. Og de tager en krig om at tørre.

Uld

Lige som dun har også uld fantastiske isoleringsegenskaber. Og i modsætning til dun mister uld ikke sin varmeevne, selv når handsken bliver våd indeni – hvad enten det er kondens eller at handsken slet og ret bliver gennemblødt. Nogle ski-puritanere sværger til en læderhandske med uldforing. Men det er ikke det billigste valg på markedet.

Primaloft
Primaloft bruger en patenteret syntetisk mikrofiber isoleringsmateriale, som hjælper kroppen til at holde på varmen og spare energi. Det er et godt valg af isolering, hvis du forventer vådt vejr. Primaloft er ikke så varmt som dun, men det er åndbart, komprimerbart, vandafvisende og giver god isolering også selvom det er vådt.

Thinsulate
Thinsulate er lavet af unikke ultra tynde mikrofibre og giver fremragende isolering uden at fylde for meget. Ideelt til brug i handsker og luffer, hvor fingerfærdighed er en prioritet.


5. Hvad skal jeg ellers tænke på?

Manchetlængde
Manchetten der er handskens bageste del, er lavet for at holde sne ude af dine handsker og din jakke. En kort manchet stopper normalt lige bag håndleddet, akkurat som almindelige handsker. Det giver en høj bevægelighed til håndleddet. Til gengæld kommer der lettere sne ind i handsken ved eksempelvis styrt.

Lange manchetter beskytter bedre mod indtrængende sne, som du især kan opleve, hvis du bevæger dig i offpisten og falder. Det er en smagssag, hvad skiløbere foretrækker. Vigtigst er nok, at du tjekker, hvordan en kort/lang manchet spiller sammen med din skijakke.

Håndledsstraps

Håndledsstraps er de straps, du kan sætte rundt om dit håndled for altid at kunne holde styr på dine handsker. Det kan virke overflødigt. Men har man først én gang taget handskerne af på en iskold og forblæst bjergtop og set den ene handske forsvinde ud over afgrunden, kommer man til at elske håndledsstraps.

Handsker med indbygget brilleklud
Der findes handsker, hvor der er indbygget brillekluds-stof på tommel- eller pegefinger, så du let kan tørre din skibrille/goggle af for sne og vand, uden at tage den rigtige brilleklud op af lommen.

Iphone-venlig handsker
Iphone-venlige handsker, hvor din smartphone reagerer på touch af fingrespidserne på handskerne. Så slipper du for at tage dem af.

Handsker med beskyttelse mod slag
Park-handsker med ekstra beskyttelse. Hvis du elsker at køre i funparks og lave tricks, kan en skihandske med beskyttelse være en fordel, da du ikke slår fingrene, hvis du falder. Derudover er de oftest mere holdbare over for grabs på skiens kanter, der normalt slider hårdt på handsker.

Éngangs håndvarmere
Selv med de bedste handsker/luffer kan man risikere at fryse fingrene. En hurtig måde at få varmen tilbage i fingrene på er at have éngangs-håndvarmere med i lommen. De fungerer sådan, at varmeren tages ud af posen, hvorefter den iltes og begynder at varme – faktisk i helt op til otte timer. På de helt kolde dage vælger nogle at lægge varmelegemet på håndryggen inde i handsken – og lade den ligge dér under skiløbet.

Overvej flere par handsker
Da man aldrig helt kan forudsige vejr og temperatur, foretrækker mange skiløbere at have to-tre slags handsker med på skituren. Har man en lille rygsæk med på pisterne, vejer det ekstra par handsker eller luffer mindre end Marsbaren ved siden af.

Se det store udvalg af skihandsker til mændskihandsker til damer og skihandsker til børn her. 

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen