Gasteinerdalen - en klassiker af rang

Gasteinerdalen - en klassiker af rang

Hver vinter valfarter danskere til Gasteinerdalen for at stå på ski. Og det er der en speciel årsag til. Gasteinerdalen byder på skiløb i ethvert niveau, hvor alle kan være med.

Video fra GasteinerdalenDen gamle østrigske kurby Bad Gastein holder stadig. Det var her overklassen fra Wien, Salzburg og Graz drog hen på rekreation i tidernes morgen, hvor de samlede nye kræfter i områdets varme kilder, og det er her rigtig mange af os andre den dag i dag tager til for at dyrke vores passion for skisportens ædle kunst. Bad Gastein er hovedbyen i Gasteinerdalens skisportmekka som foruden Bad Gastein også tæller Bad Hofgastein, Sportgastein, Dorfgastein-Großarl og så det lille Graukogel. Alt i alt er Gasteinerdalen hjemsted for knap 180 pistekilometer.


180 pistekilometer venter dig i Gasteinerdalen


Ny gondollift til Schlossalm

Hver især byder de fem områder på skiløb med hver sit speciale, hvor der samtidig også er plads til ganske almindeligt allround-skiløb, hvor du selv kan tilpasse dig området efter niverau. Bad Gastein er vel nok sammen med Bad Hofgastein det mest kendte skisportsted i Gasteinerdalen. Det er her dalens største sammenhængende område Schlossalm, Angertal og Stubnerkogel, findes. Skiløbet finder sted i op til 2.300 meters højde, og selv om det ikke er specielt højt, er de knap 87 km pister i verdensklasse. Med til historien hører også, at der op til sæsonstart 2018/19 er taget en helt ny gondollift i brug fra Bad Hofgastein til Schlossalm, hvor du på under ni minutter bliver transporteret fra bund til top.


Det er slut med den lange transporttid ved liften i Bad Hofgastein. Nu tager det under ni minutter at komme op til Schlossalm


Familiens hyggested

Dorfgastein er sammen med Großarl sådan et rigtig hygge-skisportsted for hele familien. Det er med sine godt 60 pistekilometer dalens næststørste sammenhængende område, hvor der er stort set lige mange blå og røde pister og et par enkelte sorte pister til dig der pludselig bliver træt af det mere forudsigelige. Selv om området kun ligger i mellem 830 og 2.033 meters højde, så er sneen altid super god fordi naturens kræfter har bestemt sig for, at det skal være sådan i Dorfgastein og Großarl. 


I Dorfgastein og Großarl er der garanti for hyggeskiløb for hele familien


Alene på pisterne

Hvis du derimod søger et område, hvor du mere eller mindre kan være dig selv uden den store risiko for at møde ret mange andre på pisterne, så tag et smut til Graukogel. Det kan godt være, at Graukogel kun har 12 pistekilometer at byde på, men da hver eneste centimeter huser fantastisk skiløb så føles området meget større end det er. I Graukogel er der skiløb op til små 2.500 meters højde, og da de fleste pister er omgivet af træer er de derfor godt beskyttet mod vinden og gør det nemt at orientere sig, også ved lav sigtbarhed. Den eneste ulempe er vel i sagens natur, at Graukogel ikke hænger sammen med nogle af de lidt større delområder i Gasteinerdalen.


I Graukogel er der store chancer for, at du kan have pisterne næsten helt for dig selv 


Off piste for alle pengene

Er du til off piste skiløb, og er det godt vejr, så må du ikke snyde dig selv for en tur i Sportgastein. Bare tag liften helt op til Kreuzkogel, som med sine 2.686 højdemeter er Gasteinerdalens højstbeliggende skiområde. Herfra har du adgang til Østrigs måske fedeste freeride-skiløb; og er det ikke adrenalinsus nok, så findes der et endnu højere bjerg, Schareck, som godt nok ikke direkte hører til Gasteinerdalen i Salzburger Land, men derimod ligger ved Mallnitz i Kärnten. Scharecks off piste fortræffeligheder har vi tidligere skrevet om i artiklen her; https://www.skisport.dk/artikler/paa-offpiste-eventyr-i-gasteinertal/ 


Hvis du er til offpiste så er det Sportgastein du skal besøge


Bad Gastein med helsegivende vand

Og så har vi slet ikke fortalt om noget af det dalen er allermest kendt for, nemlig de 12 varme kilder, hvoraf de otte ligger tæt sammen nede i dalen, hvor det brusende vandfald ender. I århundreder har kilderne med varmt helsegivende vand med helbredende radon-stråler været i Bad Gastein. Faktisk lå der små guld- og sølvminer i dalen, men med 1800-tallets interesse for helse- og kurophold ændrede byen radikalt udseende. Brug eventuelt en “restitutionsdag” i Felsen Therme som er et offentligt svømmebad med spaafdeling, så dine ømme ben er klar til næste dag på ski. Har du et Gastein Card koster det 28 euro for en hel dag i Felsentherme. En børnebillet koster det halve. 


Gasteinerdalen er kendt for de varme helsegivende kilder, hvor flere af hotellerne i området nyder godt af det varme vand


Læs mere om skiferie i Bad Gastein her
Læs mere om skiferie i Bad Hofgastein her
Læs mere om skiferie i Grossarl her

Se også vores besøg i Bad Gastein her


Udgivet af: Kim Middelhede

Rejsebureauer til Bad Hofgastein
Fakta om Bad Hofgastein
Skiområdet: 840-2650 m.o.h.
201 pister i alt
60 km blå
117 km rød
24 km sort

Lifter: 47 stk.

Slæbelifter: 18
Tog/baner: 1
Stolelifter: 19
Kabinelifter: 9

Mere om skiferie i Bad Hofgastein

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen