« Til oversigten

Fefor - Familieski i Peer Gynts Rige

Familieski Peer Gynts Rige

Skal du af sted for første gang med små børn på ski? Så er Fefor stedet. Det lille norske skisportssted 270 km fra Oslo midt i Peer Gynts Rige er den perfekte ramme for de yngste familiemedlemmers debut på løjperne.

Det vigtigste, når familien drager af sted på ski for første gang, er fælles behov og forventninger. Hvis far helst vil tilbringe tiden på pukkelpisten og mor elsker skovens stille ro, så find et sted, hvor begge ting kan lade sig gøre. Og lad ungerne blive hjemme. Men hvis målet er at få poderne til at elske skilivet, så indstil jer på en familieferie, hvor der sandsynligvis vil være flere timer uden ski på fødderne end med. Og høst resultatet i årene efter, når hele familien boltrer sig på bakkerne.
Vi havde udvalgt Fefor i Norge, da stedet også annoncerer med hundeslædekørsel og skøjtebane, hvilket lød attraktivt, hvis nu de yngste ikke havde tålmodighed til at stå på ski mange timer hver dag.
Til orientering består vores familie af:

  • Far: Alpinfreak med høje skiambitioner på sine børns vegne?
  • Mor: Tidligere inkarneret alpinløber, men nu med lyst til også at have naturoplevelser på de lange smalle brædder.
  • Datter: 6 år og med meget lidt tålmodighed.
  • Søn: 3 år, der elsker gravkøer og mener, at sne smager godt.

Skiløb for alle

Fefor byder på 630 km preparerede langrendsløjper, med turmuligheder i alle længder. Derfor er det også et særdeles populært område for midaldrende ægtepar, og står man op i god tid, kan man opleve de tyske skientusiaster varme op med gymnastik hver morgen!
Fefor Alpincenter er Norges ældste hejseanlæg. To hejse og fem nedfarter tilfredsstiller ikke den garvede løber, men er nok for to børn, der skal på ski for første gang. Anlægget har også en stor kælkebane med kælke i alle størrelser til udlån, og der kan man sagtens slå nogle timer ihjel med en tre-årig.
Familieglæde

Fefor viste sig at være præcis den skitumleplads, som familien havde drømt om. Den ældste på 6 år blev hurtigt fortrolig med det alpine efter 5-6 prøveture på det nederste af pisten. Vi nåede ikke engang at benytte stedets skiskole, før hun med stor fornøjelse selv klarede bakkerne.
Den yngste droppede hurtigt de lejede slalomski, der heldigvis kunne byttes til et par langrendsski. Og det var lykke. Flittigt stavrede han frem og tilbage i sit eget tempo. Og når det blev for kedeligt var den medbragte gravko helt genial i sneen. Eller et besøg hos slædehundene, der bor tæt på bakken og var meget kælesyge.
Da forældrene på fjerdedagen trængte til at mærke et lidt større sus end Fefor-bakken, lavede vi en udflugt til Gålå. Det er et langt større alpinområde, der ligger en halv times kørsel fra Fefor. Der går busser fra Fefor til Gålå flere gange om dagen, og muligheden for at tilfredsstille hele familiens behov er til stede, når man kombinerer de to destinationer. Turen på langrend fra Gålå til Fefor er for øvrigt også værd at tage med, hvis man er til de store naturoplevelser.Luksus skal der til

Vores familie har tidligere været af sted i hytte, men i Fefor valgte vi luksusmodellen for at gøre det hele, så lidt besværligt som muligt. Derfor indlogerede vi os på Fefor Høifjellshotel, der kan prale af, at være det første hotel, der tilbød vinterturisme helt tilbage i 1903. Hotellet er ikke superluksuriøst, men har til gengæld indendørs swimmingpool og sauna. Hvilket to børn efter 5-6 timer i sneen, synes er en fantastisk ting!
En anden fordel ved at bo på hotel er maden. En gigantisk morgenbuffet står parat hver dag fra kl. 8.30, og om aftenen er der et overdådigt udvalg af retter. Ingen fiskeboller og kjøttdejg, men skaldyr i alle afskygninger, salater, godt brød, pastaretter og skønne desserter.
Sidst skal nævnes, at Fefor er konkurrencedygtig, hvad angår priserne. Helpension på hotellet, skileje og liftkort er ikke dyrere ? tværtimod ? end lignende destinationer i alperne eller i Sverige.Fakta om Fefor

  • Alpin: Fefor Alpincenter ligger 500 meter fra hotellet. 2 hejse og fem nedfarter. Pisten ligger på solsiden af bjerget og er aldeles velegnet til den første alpine skiferie med små børn. I uge 2-6 får børn, der bor på Fefor Høyfjellshotel eller i hytterne, gratis liftkort.
  • Langrend: 630 km preparerede løjper. Løjperne ligger i et meget varieret terræn i skov og på fjeldet i op til 1520 meters højde. Både mulighed for korte, lette ture, og lange krævende udflugter. Der er varmestuer undervejs.
  • Fefor Høyfjellshotel: (www.feforhotell.no) Hotellet blev bygget i 1891 som et rekreationssted for ?finere folk?. Det var det første hotel i Norge, der i 1903 tilbød vinterturisme og i årene 1907 -1914 holdt den norske kongefamilie vinterferie hvert år på hotellet. I dag har hotellet 120 værelser og 20 hytter tilknyttet. Der er restaurant med kvart-, halv- og helpension. Svømmebassin, sauna, solarium og squash. Oplyst skøjtebane lige udenfor hotellet og et omfattende aktivitetsprogram med rumperæs som det store ugentlige højdepunkt,.
  • Beliggenhed: 930 m over havet ved bredden af Feforvannet og ved siden af bjerget Feforkampen. 270 km fra Oslo.
  • Skiskole: Ja. Langrend, alpin, telemark og snowboard.
  • Andre aktiviteter: Hundeslædekørsel, skøjtebane, rumperæs, snerafting, kanefart og guidede ture.Der er hver dag busser fra Fefor til Gålå, der byder på et større alpinanlæg.

I nærheden:

Kvitfjell: 265 km fra Oslo. 7 hejse, 20 km nedfart, snowboardpark og børneområde, www.kvitfjell.no
Gålå: www.gala.no: 270 km fra Oslo, 7 hejse, 20 km nedfart, nisseklub for børn og mange andre familieaktiviteter.