Sådan bliver du skilærer - Stor guide!

Sådan bliver du skilærer - Stor guide!

Hvert år drager danske skiløbere mod verdens bjergbyer for at arbejde som skilærere. De sneklædte bjergtoppe er deres kontor, og skiløbet er deres levebrød. Det er en hverdag med ski.

Et job som skilærer er mere end bare et job. Det er en oplevelse for livet og en vinter i særklasse. Det er et job, der udfordrer dig på kreativitet og faglighed. Ingen dage ligner hinanden og hver gæst skal håndteres på sin egen måde. 


”Dagen forinden havde jeg kørt pudder med en forretningsmand fra Hong Kong og så stod jeg pludselig der med en pige der skulle tisse og en der savnede sin mor. Alle dage var forskellige og udfordrende på deres egen måde” 
- Tidligere skiinstruktør i Niseko, Japan -
Se alle ledige jobs i sneen her >> 

Hvorfor blive skilærer?

Elsker du at stå på ski? Kan du lide at undervise? Vil du hellere bruge din dag på bjerget, end i opvasken på det nærmeste hotel? Er svaret ja, har du allerede tre gode grunde til at blive skilærer.

”Jeg er skilærer, fordi jeg er vild med at lære fra mig. Og når det, jeg kan lære fra mig, er noget jeg brænder for, bliver det endnu sjovere” 
- Emma Schmidt Pedersen, højskoleelev og skilærer -

Som skilærer er skiløbet i centrum. Det handler om skiløb, skiundervisning og afterski, men det handler også om venskaber, personlige udfordringer, et nyt land, en ny kultur og oplevelser for livet. 

Ps. Hvis du er ung nok, kan du også tage på skiefterskole eller skihøjskole

Hvor meget skal man arbejde som skiinstruktør?

Hvor meget man skal arbejde som skiinstruktør afhænger lidt af skiskolen og hvorvidt man er deltids-, eller fuldtidsansat. Med en typisk fuldtidsansættelse har du en arbejdsdag på 5-6 timer og fri en til to dage om ugen.

I højsæsonen er der pres på, mens der er lidt mindre at lave i lavsæsonen. Det bedste ved det hele er, at du er på ski, selvom du er på arbejde.

Hvornår og hvor længe?

En sæsonansættelse som skilærer i en skiskole vil typisk gå fra start december til efter påske. Mange skiskoler søger også skilærere til de travle højsæsonuger.

På den måde er det muligt at få en kortere ansættelse helt ned på ugebasis. Desuden søger mange skiklubber undervisere til klubturene i løbet af vinteren. 

Se alle ledige jobs i sneen her >> 


Det sociale fylder meget på uddannelsen

Hvad kræver det?

At blive skilærer kræver først og fremmest at du kan lide at stå på ski, undervise og have med mennesker at gøre. Dernæst skal du som minimum have det første step af en skilæreruddannelse.

Der er mange niveauer at uddanne sig på, og mange lande har deres eget uddannelsessystem, med forskellige krav til uddannelsesniveau. Det er dog muligt at konvertere de forskellige uddannelser landene imellem, så du på den måde kan arbejde over det hele verden.


Hvem ville ikke undervise sådan et par guldklumper?

Hvordan kommer du i gang?

Der er mange veje til at blive skilærer, men det første step er at bestå det første uddannelsesniveau. Det kan gøres på flere måder og igennem forskellige landes skilærerorganisationer.

”Det er sjovt at tage en skilæreruddannelse. Jeg udviklede mig helt vildt i mit eget skiløb og fik en masse brugbare værktøjer til min undervisning” 
- Kursist Den Danske Skiskole -

Den Danske Skiskole
Den Danske skiskole (DDS) certificerer og uddanner danske skilærer inden for nationale og internationale kriterier. På kurserne bliver der undervist på dansk af kompetente uddannere fra DDS.

Det første uddannelsestrin er Basic Ski Instructor (BSI), som består af to kurser af 8 dages varighed, hhv. BSI1 og BSI2. Mange skiskoler og skiklubber accepterer dog en skilærer med en BSI1 uddannelse.
Læs om organisationen og uddannelsen.

Tag på højskole og bliv skilærer
Flere højskoler tilbyder en kombination af højskole og ski. Danmark har mere end en håndfuld ski-højskoler, hvor unge mennesker kan bruge 12 til 26 uger på at blive bedre skiløbere eller uddannede instruktører

- Se alle ski-højskoler

”Det sociale spiller en kæmpe stor rolle på højskolen. Det er sindssygt fedt at få muligheden for at møde så mange nye mennesker, samtidig med, at man kan dyrke den sport, man brænder allermest for. Derudover får man lov at afprøve sig selv i instruktør-rollen hjemme på højskolen inden, at det for alvor går løs i 'den virkelige verden' ”
- Emma Schmidt Pedersen, højskoleelev og skilærer -Jobgaranti med Snowminds
Snowminds er en dansk virksomhed der er drevet af uddannede skiinstruktører, som hvert år sender skilærere ud i verden (Østrig, Afrika, Argentina, Australien, Canada og Japan).

Du skal igennem en rekrutteringsprocess og bliver du optaget, så sørger de for det meste. Hvilket indebærer jobgaranti på en skiskole, et kick off event i Danmark og skilærer kurser fra 2 - 7 uger, så du bliver forberedt til at kunne bestå din skilæreruddannelse. Priserne starter fra 22.895 kr. og op efter alt efter hvor du vil hen og arbejde. Så er du garanteret sæsonjob, samt de hjælper med at finde bolig. For at blive skilærer med snowminds skal du sende en ansøgning.
Læs mere om pakken og pris.

Bliv Skiinstruktør med SKIERS (skiinstruktor.dk) 
Her tilbydes skilærerkursus, skiinstruktøruddannelse, transport, bolig, liftkort og efterfølgende jobgaranti i en skiskole i: Østrig, Japan og Canada. Priserne starter fra 25.950 kr.

Vil du vide mere?

Læs mere om job som skiinstruktør med SKIERS
- Ansøg hos SKIERS

Den østrigske skiskole
Det første uddannelsestrin i den østrigske skilæreruddannelse hedder anwärter. Det er et 10 dages kursus med eksamen, som giver dig adgang til ansættelse i en hvilken som helst østrigsk skiskole. Det er en noget billigere løsning end snowminds, men det kræver at du selv kontakter det østrigske skiforbund og selv står for planlægningen.
Læs om kurset og tilmeld dig her.

Som skilærer er du konge/dronning af bjerget

Klar, parat, start!!

Vil du være skilærer, kan du allerede nu begynde at undersøge dine muligheder for næste vinter. Mulighederne er mange, også uden for Europa, og det gælder bare om at gå i gang. Mange skiskoler kan hjælpe dig med bolig. Generelt er der gode råd at hente blandt andre danske skiinstruktører på facebooksiderne skiinstruktør, skiersplaceskibums samt forummet her på Skisport.

Se oversigt over skilærer jobs.

Udgivet af: Johanne Holmbjerg Bangsgaard

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen