De 7 bedste off-piste områder i Europa

De 7 bedste off-piste områder i Europa

Her er 7 helt igennem lækre off-piste områder, som du helt sikkert skal kaste dig ud i, hvis du lige som os, bare er vild med den uberørte bjergside..

Vi forsøger os her med noget, som der helt sikkert er delte meninger om blandt vores læsere – nemlig et bud på de 7 bedste off-piste områder i Europa. At holde skiområder op mod hinanden er en svær størrelse og måske især, når det kommer til off-piste skiløb. Nedbør i løbet af vinteren, vejret på besøgstidspunktet og hvem man er af sted med, bidrager blandt andet til ens opfattelse af, hvordan et område er. Men vi vover alligevel pelsen, og giver det alligevel et skud.

Blandt vores bud er der flere kendte destinationer, men vi har også forsøgt at finde nogle måske knap så kendte off-piste-perler. Vi har desuden valgt ikke at rangere områderne fra 1-7, da det simpelthen er for svært at pege på ét område frem for et andet. Ens for alle 7 udvalgte destinationer er nemlig, at når forholdene ellers er til det, så er der helt fantastiske muligheder for off-piste skiløb. 

Som en bonus har vi desuden listet en række ”boblere”, hvor der også er rig mulighed for skiløb uden for pistepindene – her er der måske flere af områderne, som du endnu ikke kender – men de er bestemt alle et besøg værd!

Chamonix, Frankrig

Franske Chamonix har i årtier været blandt Europas bedste offpiste-områder. Chamonix har alt: åbne store flader, couloirs, mave-dyb pudder, klipper og gletschere (inkl. spalter). Et must i Chamonix er turen ”Vallee Blanche”, en 22 kilometer lang offpiste-tur ned af Mount Blanc - her er en guide dog et must, hvis du ikke har taget turen før. Derudover byder området på nærmest endeløse muligheder for off-piste, også for de, der ikke er eksperter. Et minus ved Chamonix er, at der er ufatteligt mange dygtige og off-pist-hungrende skiløbere i området, så det gælder om at være hurtigt ude! Beliggenheden ved foden af Mount Blanc betyder desværre også, at vejret ofte spiller et puds og lukker området ned (men omvendt også det, der giver den megen sne)

 • Afstand fra Hamborg: ca. 1.100 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): Geneve


Se her, hvordan off-piste skiløbet i Chamonix kan se ud:St. Anton (+Lech/Zürs), Østrig

Østrigske St. Anton er svær at komme uden om, når det kommer til backcountry skiløb. Et fantastisk område med masser af muligheder, hvilket også ses på antallet af powder-junkies, der med lavinerygsækken spændt på, står klar om morgenen. Arlberg-regionen hører til de områder, der får mest sne i løbet af vinteren i Europa, og sammen med områderne Lech og Zürs byder St. Anton på næsten uendelige off-piste ture. Mulighederne er meget varierende med både store flader og skovskiløb. Og takket være de mange forskellige toppe i området, så er det næsten altid muligt at finde en side med god sne. Er du i St. Anton for første gang, så kan det være en god idé at hyre en lokal guide i et par dage, da flere af de gode off-piste ture ikke ses direkte fra liften/pisten. Er sneen mod forventning ikke til de vilde ture, så tilbyder St. Anton også, måske, Europas bedste/vildeste afterski.

 • Afstand fra Hamborg: ca. 900 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): München, Zürich, Salzburg (Innsbruck er tættest på, men er en relativ lille lufthavn)


Se her, hvordan off-piste skiløbet i St. Anton og Zürs kan se ud:
Og Zürs:


La Grave, Frankrig

Kulturstatus blandt de bedste, så simpelt kan det siges. Franske La Grave-La Meije er skiløb, når det er mest simpelt – en stor hovedlift bringer dig op i 3.200 meters højde, hvorfra du kun har off-piste skiløb ned til byen igen. Der er ingen tvivl om, at området er for øvede skiløbere med kun én ting for øje – jagten på pudder. Da meget at skiløbet foregår på gletschere er det næsten selvsagt, at du skal hyre en guide, hvis du gerne vil besøge La Grave. 

 • Afstand fra Hamborg: ca. 1.300 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): Grenoble, Chambery, Lyon

Se her, hvordan skiløbet kan se ud i La Grave:Verbier, Schweiz

Tilgængelighed er kodeordet ved off-piste skiløbet i Verbier. Langt størstedelen af off-piste-mulighederne kan du nå fra toppen af en af lifterne eller fra pisten. Og mulighederne er mange! Men at du nemt når ud til mulighederne, er ikke ensbetydende med, at det er et let område. Der er mange krævende nedløb og meget varierende skiløb. Der er både store og næsten endeløse flader, samt skiløb mellem træerne (vær opmærksom på, at skiløb mellem træerne ikke altid tillades i Schweiz). Nogle kalder Verbier for Europas freeride-hovedstad.

 • Afstand fra Hamborg: ca. 1.100 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): Geneve, Torino 


Se her, hvordan dét kan se ud:Engelberg, Schweiz

Placeringen i den nordlige del af de schweiziske alper giver området omkring Engelberg rigtig meget nedbør i løbet af vinteren, og med skiløb i op til over 3.000 meters højde falder størstedelen af den nedbør ofte som sne højst oppe. Engelberg hører til et af de områder med mulighed for største faldhøjde, da flere nedløb strækker sig over mere end 1.000 højdemeter. Flere af ruterne er tilgængelige fra pisten, men det er en god idé at hyre en guide til i hvert fald første dag, da man ikke altid kan se, hvor man ender.

 • Afstand fra Hamborg: ca. 950 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): Zürich, Milano

Et bud på, hvordan off-pisten ser ud i Engelberg:
Warth-Schröcken/ Damüls, Østrig

Indtil 2013 var der ikke mange, der kendte til dette relativt lille skiområde. Men en forbindelseslift til Lech og Zürs har gjort, at området i dag er langt mere kendt. Til trods for at højeste punkt blot er i 2.050 meter, så er området det i Europa, der i gennemsnit får mest sne – imponerende 11 meter sne i gennemsnit! I forhold til nogle af de andre områder, så hører nedløbene i Warth-Schröcken ikke til de stejleste, men langt de fleste kan stadig finde udfordringer nok i området. Så er du træt af nattelivet og de mange andre pudder-junkies i St. Anton, så er Warth-Schröcken bestemt et godt bud. Vær dog opmærksom på, at det er en modsætning til St. Anton, så der sker ikke så meget i byerne, når lifterne er lukket. 

 • Afstand fra Hamborg: ca. 900 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): München, Zürich, Salzburg (Innsbruck er tættest på, men en relativ lille lufthavn)

Se her, hvordan off-pisten ser ud i Warth-Schröcken:


Gressoney, Italien

De tre områder Champoluc, Alagna og Gressoney dækkes ind under fællesbetegnelsen Monte Rosa. Beliggende i hver sin dal byder hvert område på et væld af muligheder, og fra hvert område er der fx mulighed for gode nedløb fra de øverste lifte (i næsten 3.300 meters højde), ligesom der også er fremragende off-piste skiløb under trægrænsen. Endelig så tilbyder de i Monte Rosa også heli-skiing, så man kan være sikker på at komme ud i den helt uberørte sne. Et absolut must for rigtige pudder-junkies. Det eneste negative er, at dårligt vejr kan lukke forbindelserne mellem de tre dale, så skiløbet bliver begrænset. Men hvad gør det, når det betyder, at der dagen efter venter endnu en dag med pudder?

 • Afstand fra Hamborg: ca. 1.200 kilometer
 • Nærmeste lufthavn(e): Torino, Milano


Se her, hvordan sneen ser ud på off-pisten i Gressoney:


Et par boblere 

Frankrig

 • Tignes/ Val d´Isere: De to områder er forbundet, og til sammen byder de på masser af off-piste-muligheder endda lettilgængeligt, ofte direkte fra toppen af liften. Et meget snesikkert område!
 • Sainte-Foy-Tarentaie: En lille fransk perle tæt på Val d’Isère. Det er her de lokale instruktører står på ski, når de holder fri. Skiløb i op til knap 2.700 meters højde. Prøv det før det bliver rigtig kendt!
 • Montgenèvre: Til trods for god off-piste er der ikke mange om buddet. Næsten altid god sne – skiløb i knap 2.800 meters højde.

Østrig:

 • Fieberbrunn: Tirols bedst bevarede hemmelighed. Det eneste sted i Østrig med en afdeling i Freeride World Tour'en (VM i offpiste), hvilket vidner om masser af kvalitet. Stedet bliver blandt de lokale omtalt som ”et snehul” – og får statistisk set næsten dobbelt så meget sne som fx Kitzbühel.

Schweiz:

 • Zermatt: Sneen er oftest bedst fra midten af februar og helt frem til slutningen af april. Ubegrænsede muligheder med blandt andet skiløb ind i Italien. Zermatt er centrum for heli-skiing i alperne. Et must try.
 • Val d’ Anniviers: Skynd dig før turisterne får øjnene op for denne perle. Skiløb i op til 3.000 meters højde med mulighed for gode, lange nedløb. Snesikkert.
 • Andermatt: Unikt micro-klima takket være Gemsstock, der med sine knap 3.000 meters højde tiltrækker en masse nedbør. Super mange muligheder for off-piste.

Udgivet af: Jesper Varming

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen