Kæmpe 20-års fødselsdagsudsalg - 3.000 varer nedsat
Westendorf – østrigsk familieperle med masser af skiløb

Westendorf – østrigsk familieperle med masser af skiløb

288 kilometer pister i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, hyggelig østrigsk atmosfære og få kilometer fra motorvejen. Westendorf er den oplagte destination til skiferien for hele familien.

For mere end 40 år siden startede historien om det store skiområde, som i dag går under navnet SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Det ligger i Østrig kun et stenkast fra den tyske grænse, og er derfor et af de skiområder der er absolut hurtigst og nemmest at køre til i bil, da man kan køre på motorvej indtil få kilometer før man rammer skiområdet.
 
Netop det gjorde vi i januar 2022, hvor vi i samarbejde med skiområdet og Thinggaard Skirejser besøgte SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental og boede i Westendorf på Sportpension Therese.

Samarbejdet mellem de 9 byer har skabt et stort og moderne skiområde

Historisk samarbejde

Det er ikke uden grund, at skiområdet SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental har sit knap så mundrette navn. Historien bag er et samarbejde, som startede tilbage 1977, hvor de omkringliggende byer valgte at indgå et samarbejde omkring skiområdet for at gøre det til en stærkere helhed. Byerne bag det store skiområde tæller i dag Westendorf, Brixen im Thale, Hopfgarten, Ellmau, Going, Itter, Scheffau, Söll og Kelchsau. Alle indgår på lige vilkår i samarbejdet. Den eneste af byerne vis skiområde ikke er direkte sammenhængende med resten er Kelschsau.

Samarbejdet mellem byerne og skabelsen af SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental har ledt til stor innovativ udvikling af skiområdet og affødt eksempelvis Europa’s første 8-personers stolelift i Söll i 1988, opførsel af 16 reservoirs men henblik på mere bæredygtig sneproduktion, og et skiområde som i dag er 100% forsynet af lokal grøn energi fra bjergene. Siden 1977 er der investeret 590 millioner euros i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, så det er ikke overraskende, at området i dag ligger blandt verdens største og mest moderne skiområder.

Selvom skiområdet har mange år bag sig, er det i dag moderne og effektivt

En ægte verden af skiløb

Som områdets navn hentyder til, så danner de 9 byer rammerne om en verden af skiløb, hvor besøgende kan slå sig løs på intet mindre end 288 kilometer præparerede pister. Det hele på ét liftkort. Vi oplevede på vores besøg, hvordan området virkelig er stort. På trods af, at vi havde fart i skiene, blev vi udfordret på at komme hele vejen fra Westendorf til Going og retur igen inden lukketid. Der er virkelig meget skiløb for pengene i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Størrelsen og den alsidighed der følger med et skiområde fordelt over så mange bjerge og byer gør, at der findes skiløb, der både er syd og nordvendt. Det betyder, at der altid er gode forhold at finde.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental er et af de største skiområder i Østrig

De 288 pistekilometer er forbundet af 90 moderne lifter. Noget af det, som området særligt kan, er lange nedfarter. Der er hele 21 pister, der fører hele vejen til dalen i de forskellige byer. Det betyder, at man ofte kan køre hele turen fra toppen til bunden i ét stræk, hvis det er det, man ønsker. Kør eksempelvis en tur fra toppen af Choralpe af den blå 111’er. Den er ikke bare lang, men også bred med varierende udfordringer. Her kan man få syre i benene, mens alle kan være med.

De siger i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, at de ikke er vilde med at gå – og afspejles i området. Skal man krydse en flad strækning, så er der tænkt på skiløberne. Vil man eksempelvis fra området omkring Westendorf til de andre områder, så skal man lige runde dalen i Brixen. Men i stedet for at gå og slæbe sine ski på tværs, så er der lavet et rullebånd, som hæver skiløberne op i niveau, hvorfra en træklift dækker resten af vejen over dalen til indgangen af den moderne kabinelift op til Hochbrixen. Det bliver ikke nemmere. Trækliften er endda drevet af solenergi.

Sonnenlift sørger for at man ikke skal gå - og så er den 100% drevet af solenergi

Tag ud på tur – eller bliv lokalt

Områdets størrelse og placering fordelt på så mange forskellige byer giver forskellige muligheder, når det kommer til at planlægge skidagene. Generelt i området er det prioriteret, at der altid er både lette og svære pister med, da hele familien skal kunne være med, uanset hvor store eller små udfordringer, man foretrækker. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental er kommet rigtig godt i mål med at imødekomme familier på skiferie, men der er stadig nogle ting, man bør overveje.

Skal børnene i skiskole? Der er stort udvalg af skiskoler i hele SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Bor man i Westendorf, Brixen eller Hopfgarten, og har man små skiløbere eller begyndere med på skiferie, så er det ikke anbefales værdigt at køre på tur helt til Ellmau eller Going. Det skyldes, at turen tilbage kan være rigtig lang, og man risikerer at strande på det forkerte bjerg, hvis man ikke får nok fart på hen på eftermiddagen. Til gengæld er de lokale områder rigtig godt indrettet, og børnefamilier og nybegyndere kan snildt få en god skiferie på ski uden at det er nødvendigt at tage langt ud på tur.

For erfarne og lidt hurtigere skiløbere, så kan turen rundt til de forskellige dalbyer varmt anbefales. Det giver masser kilometer på skiene, og man behøver ikke at køre på den samme piste to gange på en dag. Man skal dog være opmærksom på, at pistekortet bliver en anelse kringlet omkring Ellmau og Scheffau, så der skal tungen holdes helt lige i munden uanset erfaring.
Er man sammen i en gruppe, så kan det ligeledes anbefales at følges ad. Området byder op til at man tager ud på tur sammen. Det kan være besværligt at tage lidt ud for at skulle være tilbage og mødes et bestemt sted til et bestemt tidspunkt – der kan pludselig være længere tilbage både med lift og på ski, end man lige forventede. Eksempelvis kan en tur mod Ellmau ikke anbefales, hvis man skal tilbage og hente børn i skiskolen ved Westendorf til frokost. Gem i stedet turen og tag den sammen en af ugens sidste dage.

I SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental behøver man næsten ikke køre på den samme pist to gange

Børneparadis i Söll

Af de 9 byer i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental så udmærker Söll sig som børnenes favorit. Her er der virkelig gjort noget ud af, at børnene ikke bare skal have en god ferie på ski – det skal også være en oplevelse at besøge Söll. Børnene kan i Söll tage på eventyr med de lokale hekse. De inviterer eksempelvis indenfor til tryllebryg og magi, hvor alle børn og barnlige sjæle kan blande deres egen heksedrik og tage på skattejagt. Generelt har Söll formået at skabe en eventyrlig verden for børn, som får lidt udover det sædvanlige med fra skiferien. Kabineliften fra Söll i dalen op i skiområdet hedder endda ’Hexenwasser’ og passer perfekt ind i eventyret.
Hvem havde troet at hekse kunne stå på ski? Men det kan se altså i Söll!

80 hyggelige hytter – og en by af igloer

Foruden masser af pistekilometer, så er der hele 80 hytter fordelt i området. Så der er gode muligheder, når kroppen kalder på kaffepause eller en portion Kaiserschmarrn. Langt de fleste hytter er privatejede og drives af de lokale landmænd, som om sommeren har køer på græs og andet landbrug i bjergene.

Til en drikke- og snackpause kan vi særligt anbefale hyggelige Frank Alm som ligger, når man kører bagom Hohe Salve af den røde 7a’er. Den ligger i siden af pisten på et lille plateau i kanten af skoven. Hytten er lille og hyggelig, og det er muligt at sidde både indenfor og udenfor – og så laver de en rigtig god varm chokolade! En anden særlig anbefaling er restauranten på toppen af Hohe Salve, hvor man i deres restaurant kan nyde en god frokost, mens gulvet langsomt snurrer hele 360 grader rundt og giver alle samme smukke udsigt over bjergtoppene fra 1.829 meters højde. Men det er blot to af mange, og det vil man hurtigt opdage, når man besøger SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, hvor man ikke laver mange sving uden at få øje på en ny lille hytte.

Iglo byen har åbent både om dagen og om aftenen 

Foruden de traditionelle hytter, så ligger der ved Hochbrixen i 1.300 meters højde en Iglo by. Afhængig af snemængden så bygges byen i starten af sæsonen, og giver alle besøgende mulighed for at opleve 18 igloer som blandt andet tæller et hotel, restaurant, bar og udstilling. Udenfor er der en lounge, hvor man kan sidde i solen og nyde en forfriskning fra baren. Iglo byen ligger på et plateau med udsigt over omkringliggende bjerge, hvor det både er nemt at komme til nede fra Brixen både med og uden ski under fødderne.

Var det noget at sidde ved et is-bord og spise? Kolde drikkevarer serveres endda i is-glas

På ski fra SkiWelt til KitzSki
Tager man fra toppen af Choralpe mod Fleiding og videre mod Gampenkogen, kan man følge skiltene og tage den lange sceniske rute, Ki-West, ned mod Kitzbühel. Når man rammer bunden af Gampenkogel, befinder man sig i samme dal som Kirchberg som sammen med Kitzbühel er hovedby til det store skiområde KitzSki. Fra bunden af pisten er det muligt at tage en kort tur med bussen Xpress Skishuttle fra SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental til KitzSki. Turen tager kun cirka 4 minutter. KitzSki rummer yderligere 234 kilometer pister og kræver seperat eller udvidet liftkort.
På vej mod Ki-West og med flot udsigt fra toppen - selv i gråvejr

Det er også muligt at kombinere skiløb i de to områder med KitzSkiWelt Tour, som er et samarbejde mellem de to skiområder, hvor man kan tage på en lang rundtur på tværs. Men man skal virkelig have fart i skiene, for turen er op til 88 kilometer lang. Et kombinationsliftkort til begge områder koster for en voksen 62 euro pr. dag, men har man et almindeligt liftkort til SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental skulle det være muligt at tilføje en dag i KitzSki til det på destinationen.

På pisterne udenfor åbningstiden

Når vi tager på skiferie, så vil de fleste af os gerne have så meget skiløb i benene som overhovedet muligt. Under besøget i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental fik vi mulighed for at prøve områdets muligheder for Night Skiing – hvor udvalgte pister åbner igen oplyste efter lukketid. Man kan opleve Night Skiing med udgangspunkt fra Söll hver onsdag fra kl. 18:30-21:30. Pisterne er lukket fra kl. 17:00 og åbner igen kl. 18:30, når de er blevet præpareret og klargjort, som var det en ny dag på ski.

Skiløb om aftenen er med udgangspunkt fra toppen af Hexenwasser-liften fra Söll

Har man lyst til at prøve at stå på ski på oplyste pister, så kan det anbefales at blive oppe i området, når pisterne lukker efter den normale skidag. Her kan man bruge ventetiden på en af de hyttelige hytter tæt på toppen af kabineliften Hexenwasser. Her kan man både spise aftensmad eller blot hvile benene lidt, inden aftenens skiløb sættes i gang. I samme tidsrum som Night Skiing kan man også tage en 3 kilometer lang kælketur på en oplyst rute hele vejen ned til Söll. Adgang til bjerget om aftenen kræver et tilkøb til liftkortet.

Er man i stedet den morgenfriske type, så kan man tage på Early Bird Skiing i Westendorf. Hver torsdag åbner lifterne for skiløbere allerede fra kl. 7:30. Det er inkluderet i det almindelige liftkort.

Til Night Skiing er pisterne præpareret som var man de første ude om morgenen

Ingen brune pletter på skiferien

Da vi ankom til Westendorf tidligt i januar vidste vi godt, at hele Europa netop havde været igennem en varmebølge, som på de fleste skisportssteder havde ædt dele af de ellers store snemængder, der faldt i december 2021. Selvom vi alle nok foretrækker, at der ligger store snemængder fra start til slut af skiferien, så var det udmærket at starte turen ud på denne måde. Det beviste blot, at området på selv den grønneste dag kunne levere fine skiforhold. Undervejs fik vi et stort snefald, så vi ligeledes fik afprøvet området i de helt modsatte forhold – og dommen er blot, at SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental lever op til løftet om gode skiforhold trods vejret hele sæsonen.

De evigt gode forhold skyldes, at 80% af områdets pister er dækket af et effektivt snekanonsystem. Særligt prioriteres de strækninger, der sammenkobler områdets 9 byer, så skigæster altid er sikret at kunne stå på ski i hele SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. De er desuden også eksperter i at sørge for, at man ikke støder på brune pletter på pisterne på skiferien – uanset om det er først, sidst eller midt på sæsonen. Områdets pistemaskiner har indbygget en særligt GPS-tracker, som fortæller den præcise snetdybde overalt på bjerget. På denne måde kan de nemt finde ud af, hvor der eventuelt mangler sne, og hvilke pister der trænger til lidt kærlighed. Derved sparer de ikke bare skiløbere for frustrationen over jord og sten på pisterne, men også den energi, det kræver at køre hele bjerget igennem for at finde ud af, hvor kræfterne skal lægges.

Pistemaskinerne holder øje med hvor snedækket er tykt og tyndt, så der aldrig mangler sne på pisterne

100% grøn energi og drikkevandssne

I SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental er de meget bevidste om klimaets udvikling, og de ønsker at kunne stå på ski i deres skiområde i mange, mange år fremadrettet. Derfor har de taget sagen i egen hånd og gør absolut alt, hvad de kan, for at være et bæredygtigt skiområde.

Selvom det er inden for de seneste år, at det er blevet ”in” at være grøn, så har SkiWelt hvert år siden 2008 været 100% dækket af grøn energi. De har i årtier udnyttet den naturlige vandenergi, der findes i bjergernes floder, og har altså de seneste 14 år kunne dække skiområdets energiforbrug fuldstændig. Foruden at anvende vandenergi, så bliver solen i højere og højere grad udnyttet, og det er ikke usædvanligt at spotte en solcelle eller to på sin dag på ski.

Den sne der produceres i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental er ligeså ren som vandet fra vandhanen

Et andet aspekt af hvordan SkiWelt forsøger at drive skiområdet så grønt som muligt er teknikken, de anvender, til at lave kunstsne. Alt sne, der bliver produceret i SkiWelt, er 100% naturligt, og lavet på vand af drikkevandskvalitet. Det handler for SkiWelt om at bruge de naturlige ressourcer både for at skåne i produktionen, men også for at sneen, når den smelter, kan løbe tilbage i økosystemet uden at påvirke det.

Charmerende østrigsk idyl

Uanset om det er når man kører ind i dalene fra motorvejen, bevæger sig rundt i skiområdet eller går en tur i Westendorf, så emmer området af den klassiske østrigske stemning. På vores besøg til SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental boede vi hos Thinggaard på en af deres morgenmadspensioner, Sportspension Therese, som ligger kun 250 meter fra både centrum og skilift i charmerende Westendorf. Pensionen drives af et dansk værtspar – da vi var på besøg, var det Susanne og Ole, der tog varmt imod os. De har selv mange års erfaring med skiferie i Westendorf, og stod klar med værdifulde tips og tricks til området, som vi aldrig havde fundet ud af selv på de få dage vi var der.
Hyggelig og i helt klassisk østrigsk stil ligger Sportspension Therese godt i forhold til både by og skiløb

Sportspension Therese er kun en af tre morgenmadspensioner Thinggaard driver i området. Bor man på Pension Klausnerhof eller Pension Luise, som også ligger i Westendorf, bliver man også mødt af et dansk værtspar – og er det første gang i Westendorf og det kæmpe store SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, kan det være guld værd med nogle værter, der bare har styr på det.

Lægger vi alt det ovenstående sammen og skal komme med en dom over Westendorf og SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental efter vores besøg i januar 2022, så får det en klar anbefaling herfra. Særligt godt er området til familier både med og uden små børn, som elsker den østrigske atmosfære og sætter stor pris på rigtig gode forhold på pisterne.

Læs mere om skiferie i Westendorf her >

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Find tilbud på skirejser