Sikkerhed er det vigtigste, når danskerne vælger skiområde

Sikkerhed er det vigtigste, når danskerne vælger skiområde

Sikkerhed har altid været vigtig på skiferien, men ny undersøgelse viser, at sikkerheden i et skiområde har afgørende betydning for danskernes valg af skidestinationer.

Ligegyldigt om vi ser mod nord eller kigger på alperne, når destinationen til årets skiferie skal vælges, så spiller sikkerheden i området en stor rolle. En ny undersøgelse viser at hele 63% af danskerne mener, at sikkerheden i skiområdet har en stor eller afgørende betydning for, hvor turen skal gå hen.

Sikkerheden på skidestinationen kommer i flere former. Undersøgelsen lægger vægt på sikkerhed i form af de tiltag, som et skiområde kan tage for at øge skiløbernes sikkerhed, men sikkerhed handler også i høj grad om den sikkerhed vi selv kan skabe gennem det rigtige udstyr og tilgang til skiløbet. 


Nogle skiområder modtager enorme mængder sne, heldigvis er de blevet rigtig gode til at kontrollere det


Ingen kan styre vejr og vind

De seneste år har vi i Europa oplevet massive snefald, som både helt og delvist har lukket skiområder ned og skabt komplikationer. De store snemængder kan være skræmmende for mange, og det er aldrig rart, når der er meldinger om laviner eller hele skiområder lukker ned pga. for meget sne.

Sidste vinter faldt der eksempelvis op imod 150 cm nysne flere steder i Østrig på kun 24 timer – og det er en del mere, end hvad vi er vant til her i Europa.

Fordi mange europæiske skiområder ikke har været vant til så store snemængder på så kort tid, kræver det meget af skiområderne for at kunne håndtere det. Det betyder, at der er risiko for, at et område ikke kan åbne én eller flere dage efter et massivt snefald – og det kan da være irriterende, når man endelig er der for at stå på ski.

I disse situationer er det vigtigt at huske på, at skiområdernes højeste prioritering er gæsternes sikkerhed. Store mængder sne på kort tid skaber nemlig en situation, hvor mange områder simpelthen ikke kan nå at klargøre skiområdet, så det er sikkert at åbne liften og adgang til området pister og derfor vælger at holde lukket. Det skal vi som skiturister være glade for, selvom det kan være lidt irriterende. I den situation skal man bare huske på, at det er for jeres egen sikkerhedsskyld – og når det åbner igen, vil sneen være ekstra god. 


Pas på mediehysteriet 

Sidste år var vores udsendte lige midt i den store snestorm. Hør herunder hvordan han fortæller om de store snemængder og at man skal passe på mediehysteriet. 




Hvad gør skiområderne?

Udover at holde lukket, hvis snemængderne er for store, så gør skiområderne i højere og højere grad endnu mere for at lavinesikre områderne ved at sprænge på forhånd på udsatte områder.

Når store mængder sne falder, knokles der også i højere grad for at få ryddet vejene og fået sikret afmærkningen af pisterne igen.

Man må ikke negligere store mængder sne, og intet skiområde holder lukket eller advarer om farer for sjov.

- Fokuser ikke på skrækhistorierne - men tag sneen alvorligt


Områderne gør også hvad de kan for at sikre pisterne. Der åbnes aldrig en pist, hvis den ligger udsat for en lavine. Pisterne markeres desuden tydeligt og der sættes skilte op, hvis der er nogle ekstra hensyn at tage. Det er derfor igen vigtigt at orientere sig i det område, man færdes og følge de gængse regler for at holde afstand til andre skiløbere og køre langsommere når skiltene angiver det.

Alle områder har ligeledes en lavineskala, som gennem tal og farver dagligt beskriver graden af lavinefare ved at begive sig ud i den tillokkende dybe sne udenfor pisterne. Respektér advarslerne og begiv dig kun ud i noget, som du med sikkerhed har styr på. Et godt tip er at booke en offpistguide, hvis du er i tvivl, for de ved, hvor i kan finde den bedste sne med den mindste risiko.

Læs om flere fordele ved en offpistguide her

Generelt skal man huske på, at alle skiområder har en skipatrulje, som hver dag vurderer bjerget og sikrer, at forholdene er i orden. De er eksperter på området og sørger for, at du kan færdes sikker på din skiferie. Skipatruljen er også dem, som kan være behjælpelige, hvis uheldet skulle være ude på pisten. Det er derfor altid en god ide at vide, hvilket nummer man skal ringe på. Kontaktoplysningerne står typisk anført på områders pistekort eller ved lifterne. 



HVIS faren er for høj i et område, så lukker skiområderne ned for de dele af et skisportsområde, som ikke er sikret. Samtidig så findes der et skema, som alle skisportsområder benytter, så man kan se lavinefare.


Det handler (også) om udstyr

Heldigvis handler din egen sikkerhed i et skiområde typisk ikke om laviner – det er der nogle andre der har styr på indenfor skiområdets rammer. De typiske uheld på ski sker, hvis man styrter eller kolliderer med en anden skiløber uden at have det rigtige sikkerhedsudstyr på. Det er der heldigvis råd for, så størstedelen af uheld kan undgås. 


Pas på hovedet 

For blot få år siden var det normalt at køre på ski blot med en hue og solbriller, så ens hår ikke blev ødelagt af en hjelm. Mange er heldigvis allerede kommet på bedre tanker og største delen af alle skiløbere kører i dag med hjelm. Der findes endda skiområder, hvor det er obligatorisk at have hjelm på – som det burde være alle steder.

En hjelm holder dog ikke evigt og det er vigtigt at sætte sig ind i, hvornår det er tid til en udskiftning. Selvom du måske kigger på din hjelm, som umiddelbart ser uskadt ud, så tænk lige over om den ikke skulle have fået et slag eller to gennem tiden, eller hvor gammel den egentlig er.

De fleste producenter anbefaler, at man skifter sin skihjelm ud ca. hver 5. år, og hvis den har fået et hårdt slag eller været udsat for et styrt bør den skiftes med det samme.

Det skyldes at det sikkerhedsmæssige i hjelmen svækkes ved hvert slag – også større og mindre slag ved transport eksempelvis. Med tiden bliver sikkerheden så forringet, at den ikke længere bør være sikkerhedsgodkendt, men du kan ikke nødvendigvis se det på den.

Der findes i dag mange teknologier, og en hjelm er ikke længere bare en hjelm. Vi har lavet en guide, så du nemt kan finde den rigtige skihjelm til dig.

- Sådan finder du den rigtige skihjelm

Du kan også beskytte dit ansigt og øjne ved at køre med goggles i stedet for solbriller. Ja, det kan være varmt på de helt varme forårsdage, men hvis du styrter, er der langt mere beskyttelse i et par goggles end et par solbriller. Samtidig dækker goggles også dine øjne bedre i forhold til beskyttelse mod solens stråler. 


Der findes stadigvæk folk i dag som kører uden skihjelm - få den nu bare på!


Ryggen er ligeså vigtig som hovedet

Okay, hovedet er måske lidt vigtigere, men man må ikke glemme at passe på sin ryg, når man står på ski. Nogle af de hyppigste skader der forekommer på ski, går udover nakke, ryg og bækken, så et rygskjold er en god investering og burde være ligeså obligatorisk som en god skihjelm.

Rygskjold kommer i flere forskellige former. Afhængig af om man er til at køre med et klassisk rygskjold eller man er mere til en rygskjoldsvest, så anbefaler vi at man investerer i et rygskjold.

Hvis man er typen, som altid har en rygsæk med rundt og derfor har nedprioriteret rygskjoldet af komfortable årsager, så kan vi anbefale at tage et kig på en skirygsæk med rygskjold eksempelvis fra mærket Ortovox. Der findes flere modeller, hvor der er et sikkerhedsgodkendt rygskjold i rygsækken. Så er der både plads til madpakkerne, førstehjælpstasken og som bonus kan børnenes ski nemt spændes på tasken til og fra pisten. 


Rygskjold laves i dag i lette og komfortable materialer, så der er ingen grund til ikke at køre med det


Lavineudstyr

En anden årsag til at køre med rygsæk kan være fordi, du skal ud i offpisten og naturligvis have dit lavineudstyr med. Alle anbefaler, at man som minimum medbringer lavinebipper, skovl og sonde, hvis man ønsker at køre udenfor pisterne – og lærer at bruge udstyret inden!

En anden sikkerhedsforanstaltning i offpisten er at booke en guide til formålet, og gør man det stiller skiskolen det nødvendige udstyr til rådighed, samt giver en introduktion til det. Men ønsker man at tage uden for pisterne oftere, er det en klar fordel at have sit eget udstyr, som man kender ud og ind, hvis uheldet skulle være ude.

Hvis man skal anskaffe sig de tre dele, anbefaler vi at kigge efter en samlet løsning. Mange producenter har pakker, hvor man får alt, hvad man skal bruge samlet til en god pris. Et eksempel på en god løsning til formålet er BCA TS Rescue Lavinepakke.

Kører man meget offpist og mangler en taske til lavineudstyret, kan det være værd at se på en ABS-rygsæk, den er praktisk men kan også være en form for falsk sikkerhed, det har vi skrevet mere om her.  De ligger lidt højere i pris end en almindelig rygsæk, men giver også en ekstra sikkerhed i ABS-systemet. Hvis uheldet er ude og en lavine ruller, så øger ABS-systemet, ifølge deres egne undersøgelser, chancen for overlevelse med 97%. Det kan være en god investering, hvis man kører udsatte steder, men vi vil understrege, at intet sikkerhedssystem fritager dig fra at bruge hovedet, medbringe dit lavineudstyr og tænke dig om, når du begiver dig ud i offpistskiløb.  

- Se ABS-/lavinerygsække her

- Se lavineudstyr her

- Det skal du have i rygsækken når du kører offpiste


Det er ikke nok at have det, man skal også vide hvordan man bruger det

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen