Interviews freeridere, Freeride DM (1 af 4)

Interviews freeridere, Freeride DM (1 af 4)

Skisport.dk har interviewet en række freeridere op til Freeride DM i påsken

Freeride-DM
Interviews med freeridere før Freeride DM
Som optakt til Helly Hansen Freeride DM 2013 i påsken i Tignes har Skisport.dk interviewet en række deltagende freeridere. Dette er den første af fire artikler om freeridere. Fortsæt læsningen med artiklerne fra uge 11 her og de to fra uge 12 her og her. Læs optakten til DM her.

Martin Schøber
Martin er en af de mest aktive og passionerede skiløbere i det danske skimiljø. Han er primus motor bag hjemmesiden Freeskiing.

Martin Schober
Martin Schøber, 23 år. Skiklub: Freelounge Skiklub. Udstyr: Rossignol Super7

Hvordan er du blevet så god på ski? Startede du tidligt med dine forældre, eller har du blot bumset den og dyrket skiløbet intenst de sidste mange år?
Jeg startede med at stå på ski i 9. klasse og kunne praktisk talt ikke stå på ski, da jeg tog på min første sæson for fire år siden. Men masser af gå-på-mod og +100 dage i alle mine sæsoner har gjort meget for mit skiløb. Jeg har kun haft undervisning i min første uge på ski, ellers har jeg bare prøvet mig frem. Det hjælper rigtigt meget at køre med bedre skiløbere.

Glæder du dig til Freeride DM i påsken, og hvad betyder den uge for dig?
Jeg glæder mig meget til en hyggelig uge i selskab med det danske skimiljø. Det er en god måde at afslutte sæsonen med nogle bajere og lidt konkurrence.

Martin Schober
Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt

Hvad forventer du af dig selv til Freeride DM i påsken?
Jeg forsøger altid at holde mig på benene, og jeg er ikke stor fan af at styrte. Hvis jeg når finalen, kan det godt være jeg går all-in. Det har altid været sjovest at vinde. Men jeg forventer ikke så meget, for det er bedre at blive positivt overrasket. Jeg glæder mig til at hoppe ud over nogle klipper, og så må vi se, om dommerne kan lide det.

Hvor klar er du til årets Freeride DM? Hvor mange skidage vil du have i benene i den her sæson når vi rammer påsken?
Når vi rammer påsken, vil jeg ligge på omkring 100 dage. Jeg startede min sæson i uge 45 og har praktisk talt stået hver dag siden dag. I starten af februar løb jeg dog ind i en uheldig skade, så jeg måtte sidde en måned på sidelinien. Det kan ikke anbefales at få sin fod kørt over af en ski.

Martin Schøber i video fra sidste år

Hvor har du været på ski i den her sæson?
Jeg er henover vinteren bosat i St. Anton, men har i år haft mulighed for at prøve kræfter med omkring 10 forskellige skiområder i Østrig - Og indtil nu er jeg ikke blevet skuffet. Men intet slår St. Anton når det kommer til at køre pow'e!

Hvordan får man sin fod overkørt af en ski? Det lyder som en røver.
Det er desværre ikke en røver. Min kammerat ville lave lidt sjov med mig, men missede sit skulderskub og kørte i stedet henover min fod. Hvilket resulterede i 9 sting på ydersiden og et ukendt antal sting i senen. En skade kommer altid med dårlig timing, og det sneede naturligvis kraftigt, da jeg blev skadet.

Video fra Montafon

Martin d'Origny Lübecker
Martin er dansk skilærer på højeste niveau, tidligere dansk mester i freeride (2010) og en af hovedkræfterne bag skiklubbende Freelounge.dk, som er en skiklub med skarpt fokus på skiløbet udenfor pisterne.

Hvordan er du blevet så god på ski? Blev du revet med meget tidligt af dine forældre, eller har du blot været på urimeligt mange sæsoner? Som skilærer eller bums?
Jeg startede som 3-årig mellem fars ben. Da jeg blev 15, blev min bror skilærer, og da jeg var 20-21, blev jeg selv skilærer. Fra 2001-2006 var jeg på sæson som skilærer. 2006 blev jeg offpiste-guide og har siden da kun rørt en piste, når jeg krydser for at finde mere pudder.

Martin d'Origny Lübecker
Martin Lübecker Alder, 31 år. Klub: Skiklub Freelounge. Udstyr: Dynastar Cham 127, 189 cm Look Pivot 18, Dalbello KR Pro

Glæder du dig til Freeride DM i påsken, og hvad betyder den uge for dig?
Ja, jeg glæder mig, som sædvanlig, til at mødes med en masse ligesindede mennesker, der brænder for den samme sport som mig. Ugen som sådan betyder ikke det store, da det for mig personligt handler om meget mere end konkurrencen. Freeride, eller Freeskiing, som jeg hellere vil se mig selv under, handler for mig om den frie og grænseløse bevægelse på bjerget. Det at køre konkurrence kan nogle gange være en hel anden ting, da elementer som taktik, strategi etc. kommer med i billedet. Dertil sagt har jeg da fået masser af inspiration til årets første FWQ'er, som jeg vil prøve at føre med over til DM, hvilket forhåbentlig kan inspirere feltet til fortsat at presse grænserne.

Du havde jo et ret imponerende run i finalen. Desværre gav det ikke en podieplads, fordi du var gået videre m. 0 point. Har du tænkt dig at holde dig oprejst i kvallen i år, eller er strategien at give den max gas?
Hehe ja, det er sandt. Det var nu ikke planen, men som person vil jeg til enhver tid hellere vælge en linje, som inspirerer mig selv, end at køre taktisk og safe. Så ja, planen er da at holde mig på skiene i kvallen, men jeg vil dog holde fast i en svær teknisk linje og presse farten så meget som muligt.

Hvad forventer du af dig selv til Freeride DM i påsken?
Som sådan har jeg ingen forventninger, andet end at fuldføre de linjer jeg lægger. For mig handler det om erfaring og udvikling, og naturligvis er konkurrencer på den måde et fint sted at se, hvor man er henne som rider. Hvis jeg kan fuldføre mine linjer, er mine mål nået, og så må vi se, hvad dommerne mener om det. Jeg er dertil spændt på, om det nye pointsystem fra FWT og FWQ er taget i brug, eller om vi stadig kører med det gamle pointsystem. Det nye system giver, efter min mening, en meget mere reel skildring af de forskellige riders løb og værdsætter kontrol væsentligt mere end det gamle. Det betyder fx, at drops og andre svære ting skal sættes med fuld kontrol, da det ellers trækker mere ned end det giver plus. Det værdsætter og fremmer således kvaliteten hos den enkelte rider fremfor "hoved-under-armen mentaliteten". Det synes jeg er vigtigt, da ingen har lyst til at se folk oversatse og komme til skade.

Martin d'Origny Lübecker

Hvor klar er du til årets Freeride DM? Hvor mange skidage vil du have i benene i den her sæson når vi rammer påsken?
Til trods for en alvorlig skade i sommeren, hvor jeg rev nerverne over til mit venstre underben og et par brækkede ribben til FWQ, føler jeg mig ganske godt forberedt. Hvis planen holder, vil jeg til DM have kørt 9-10 uger på ski, hvor størstedelen af tiden vil have været med ambitiøse freeridere som mig selv. Dertil håber vi at få vinderen af FWQ i La Clusaz til at komme og træne med os op til DM samt hans kæreste, som blev nummer 4. Det vil jeg mene er rimelig optimal forberedelse. Dertil har jeg og Freelounge forhåbentlig to FWQ'er lige op til DM og håber derfor, at jeg, som resten af Freelounge, er i god konkurrenceform.

Martin til 2-stjernet FWQ event i La Clusaz i januar.

Hvor har du været på ski i den her sæson?
Jeg har været lidt rundt omkring: Uge 45-46 Sølden. Uge 51 Bad Gastein. Uge 2-3 FWQ i La Clusaz og Verbier samt et par dage i Chamonix. Uge 5 Val Thorens. Resten af sæsonen er ikke fastlagt endnu, men jeg regner med, det bliver, som jeg skrev ovenfor.

Ellers noget du føler for at sige til Skisport.dk's læsere?
Jeg håber, at alle vil være med til at få DM til at være den hyggelige uge, det altid har været. Jeg håber også, at folk, som til FWQ, vil støtte hinanden og bare nyde at være samlet med en masse andre personer med samme passion - det er i sidste ende det samme vi allesammen brænder for. Så skidt med resultater etc. Det handler om udvikling og en masse hygge om skiløb!

Josefine Lützau Randow
Josefine er et af de mest lovende unge talenter på den danske skiscene. Hun har således allerede vundet internationale konkurrencer i juniorrækken.

Josefine Lützau Randow Josefine Lützau, 17 år. Skiklub: Københavs skiklub. Skiudstyr: Salomon Quest max 130 støvler og min favorit konkurrenceski er Salomon Quest 115.

Deltager du igen i år?
Selvfølgelig deltager jeg igen i år. Jeg vil komme direkte fra Verbier, hvor jeg skal kører Freeride Juniors om søndagen, så der bliver ikke rigtig tid til facecheck og sådan, men jeg kommer!

Hvordan er du blevet så god på ski som du er? Har du haft mange sæsoner eller startede du blot urimeligt tidligt? Er du eksempelvis instruktør eller har du mere bumset den?
Jeg startede nok bare urimeligt tidligt. Tullede selv rundt på børnebakkerne som 3-årig.

Glæder du dig til Freeride DM i påsken, og hvad betyder den uge for dig?
Selvfølgelig glæder jeg mig til Freeride DM i påsken! Her samles alle danske freeridere det samme sted og omkring den samme ting med formålet at gøre påsken til den bedst mulige uge for alle. Dette gælder både hvad angår at levere flot skiløb under konkurrencen, men samtidig også at skabe den hyggeligste stemning. For der er virkelig god stemning, og DM er i den grad et samlingspunkt for danske freeridere og freeride-elskere.

Josefine Lützau Randow

Hvad forventer du af dig selv til Freeride DM i påsken?
Jeg forventer en podieplads, og gerne den øverst på podiet.

Hvor klar er du til årets Freeride DM? Hvor mange skidage vil du have i benene i den her sæson, når vi rammer påsken?
Jeg er så klar. Jeg har kørt konkurrencer det meste af vinteren, og jeg bliver bare mere og mere tændt for hver gang jeg står i starten. Jeg har ikke tal på, hvor mange dage jeg har haft og kommer til at have på sneen i år endnu, men det løber efterhånden op i et par stykker.

Hvor har du været på ski i denne sæson?
I år har jeg været lidt rundt omkring. Jeg har som altid tilbragt en del tid i St. Anton, som nok er det tætteste jeg nogensinde kan komme på at kalde noget mit home resort. Så har jeg været i Hintertux, Tignes, Val D'isere og Chamonix. Jeg tager til Fieberbrunn på tirsdag den 5. marts for at køre juniorenes freeride world tour. Efter Fieberbrunn tager jeg til Verbier og der fra direkte videre til Tignes og DM. Hvis jeg kvalificerer mig til junior verdensmesterskaberne, ryger jeg også en tur til Utah i starten af april. Så der er smæk på!Ja, det lyder som om du kommer lidt omkring. Er der monstro nogen du skylder en tak ?
Ja, der er mange, jeg skylder en kæmpe tak. Jeg skylder en uendelig stor tak til min far, fordi han har gjort det muligt for mig at udvikle mit skiløb, som jeg har. Så skylder jeg en stor tak til Torben Gregersen, der har været min instruktør og guide, siden jeg var helt lille, og nok må få æren for at være ham, der har lært mig at stå rigtigt på ski. Og så skylder jeg en kæmpe tak til Anja Bolbjerg, der har været min træner både på og væk fra sneen de sidste to år. Mine sponsorer, Salomon og Hestra, er skønne og selvfølgelig også skyld i, at hele det show, jeg har gang i, kan lade sig gøre.

Ellers noget du føler for at sige til Skisport.dk's læsere?
Stay stoked and keep smiling...

Læs meget mere om Helly Hansen Freeride DM på deres officielle portal www.freeridedm.dk eller på deres facebookside.

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Tignes
Skiområdet: 1550-3450 m.o.h.
Byen: 2100 m.o.h.

155 pister i alt
22 stk.
68 stk.
39 stk.
26 stk.

Lifter: 112 stk. / 135.000 pers/time

Slæbelifter: 39
Tog/baner: 6
Stolelifter: 48
Kabinelifter: 10

Mere om skiferie i Tignes

Find tilbud på skirejser