Optakt til Helly Hansen Freeride-DM

Optakt til Helly Hansen Freeride-DM

Tignes er en højtbeliggende, snesikker og ganske fantastisk destination i de franske alper. Men også fordi det er der, der afholdes det årlige Helly Hansen Freeride-DM.

Just hjemkommet fra den bedste skiferie i vinterskønne Østrig. Alt var bare perfekt - sneen var perfekt, vejret var perfekt, hotellet var perfekt, maden var perfekt og pisterne var perfekte. Ja, store smil hos alle i hele familien. Børnenes vinterferie er nu altid et af årets højdepunkter.

Men er vi mætte nu? - er vi færdige med at stå på ski for i år?... Nej da. Nu begynder nedtællingen til påsken. Og hvor skal vi så hen i påsken i år? - Vi skal da til Tignes. Og det skal vi fordi Tignes er en højtbeliggende, snesikker og ganske fantastisk destination i de franske alper. Men også fordi det er der, der afholdes det årlige Helly Hansen Freeride-DM.

Freeride-DM afholdes i år for sjette år i træk, og hvert år har arrangørerne været de to frankofile brødre Jeppe & Tobias Hansen. Vi har sat den ene halvdel - Jeppe - i stævne med en halv meter baguette og en spand vin chaud, med det formål at finde ud af hvad Helly Hansen Freeride-DM er for en størrelse.

Freeride-DM
Jeppe Hansen.

Hvordan opstod ideen til at lave et freeride DM - er der ikke skidiscipliner nok?
Min bror og jeg kørte freeride konkurrencer på det tidspunkt. Det var ikke noget som eksisterede i Danmark, men vi vidste, der var en del, som ville synes, det kunne være sjovt at prøve kræfter mod hinanden i en dansk konkurrence. Derfor startede vi Freeride DM op for 6 år siden. At det skulle blive til en kæmpe påskefest med 800 tilskuere og næsten 100 deltagere, helikopter på toppen og djs på bjerget, anede vi ikke!

Kan du fortælle lidt om selve konkurrencen? Kører man på tid, eller hvordan foregår det?
Lige som de foregående 5 års konkurrencer kører vi igen i 2013 efter IFSAs internationale regler. Det betyder, at der er fem ting, dommerne (og publikum) holder øje med, når du brager ned over bjerget:

Linievalg – Hvor teknisk svær er din linie? Er der drops indlagt? Er der mange andre, der kører den samme vej ned over bjerget? Skal du igennem svære tekniske passager? Er der frit udsyn fra toppen af din linie hele vejen til bunden? Det bedste linievalg er den teknisk sværeste linie, som dermed afholder folk fra at køre den af den simple årsag, at den simpelthen er for svær og vovet for alle andre.

Foto: Helly Hansen Freeride DM.

Kontrol – Har du styr på det, du laver? Kan du holde dig på skiene? Ved du, hvor du er på vej hen? Du viser bedst kontrol ved at bevare overblikket og holde dig på skiene. Vælter du, tæller det ned i den samlede score, men du kan sagtens få en god score ved hurtigt at komme op og fortsætte din planlagte rute som om intet er hændt.

Flow – Standser du undervejs for at tjekke din rute? Kører du forkert? Må du traske op af bjergsiden på grund af en blindgyde? Eller hamrer du bare nedover med stor selvsikkerhed velvidende om, hvor du skal droppe den store klippe? Du holder det bedste flow ved ikke at stoppe på noget tidspunkt. Er du i tvivl om din linie, kan du slå over i korte sving, så farten ikke går helt ned.

Teknik – Kører du sikkert selv på teknisk svære passager eller i svære sneforhold? Er dine ski parallelle, eller plover du dig ned igennem din linie? Du viser bedst teknik ved at køre med en rolig overkrop, holde skiene parallelle og generelt vise, du har styr på underlaget.

Aggressivitet – Viser du en aggressiv attitude overfor din linie? Angriber du bjerget i et massivt arbejdsraseri, eller fedter du den af ned over siden? Holder du en høj fart og hamrer direkte ud over klipperne? Du beviser, at du er aggressiv, når du holder en høj fart, samtidig med at du angriber bjerget uden at skulle tænke over, hvor du er på vej hen.

Foto: Helly Hansen Freeride DM.

Du optjener en score på 0-10 point fra hver dommer, der bliver lagt sammen til din endelige score. Scoren er en samlet vurdering af de fem ovenstående kriterier.

Skal man have fartdragt og lange ski eller andet udstyr for at være med til freeride-dm?
Som deltager skal man have lavineudstyr og sikkerhedsudstyr på! Det betyder bibber, skovl og sonde, hjelm og rygskjold. Hvilke ski man kører på, må man selv bestemme, det er jo meget efter forholdene at folk vælger ski. Det kunne da være sjovt, hvis der var nogen, der stillede op i Red Bulls startgate på toppen iført fartdragt.

Kan alle deltage? - hvor go' skal man være?
Det er som sådan en konkurrence for alle, meeen det er jo heller ikke helt sandt. Man skal have overvejet situationen for at stille op, man skal have en masse erfaring med at køre off-piste, og man skal have gearet, skiene, sikkerhedsudstyret og nogle bindinger, der ikke rasler af, for at kunne stille op. Det er en god idé at se lidt på tidligere års videoer, for at vurdere hvor stejlt terrænnet er. Der skal man dog huske, at alting ser lettere, langsommere og mindre stejlt ud på video!

Video fra kvalifikationen. 

Skal man tilmelde sig hjemmefra, eller kan man også tilmelde sig nede i Tignes, hvis man tilfældigvis er på skiferie i området?
Man kan lave en forhåndstilmelding hjemmefra. Men det er mest for at fortælle, at man stiller op, så kammeraterne kan se, hvem der kommer. Den rigtige tilmeldning foregår i Tignes inden konkurrencen. Hvis man tilfældigvis er på skiferie i området og aldrig har hørt om Helly Hansen freeride DM, er det måske en idé at nøjes med at nyde udsigten fra tilskuerarealet. Nyde det brøl der kommer med en Danski burger i hånden. Som regel og forhåbentlig skinner solen i påsken.

Hvis man ikke ønsker at deltage, er der så noget at kigge på?
Det er en ægte tilskuersport det her. En af gangen kører de dygtige skiløbere ned af bjergsiden for at imponere dommere og tilskuere. De giver den gas, og med helikopteren susende henover hovedet på deltageren går det hele op i en højere enhed. At sidde der i påskesolen og høre på Djs toner er ikke en dårlig måde at nyde en påskedag.

Video fra finalen. 

Har du noget du afslutningsvis gerne vil sige til Skisport.dk's læsere?
Kom derned, det er bare at starte bilen op! Det er et stort hyggeligt arrangement. Festerne er gode, og cremen af cremen af de danske skiløbere leverer topunderholdning på bjerget både til kvalifikationen om tirsdagen og finalen om torsdagen!

Vi siger tak for snakken til Jeppe og giver ham de obligatoriske tre kindkys. Over de næste uger vil vi interviewe flere af profilerne blandt deltagerne i årets freeride DM. Stay tuned.

Læs meget mere om Helly Hansen Freeride DM på deres officielle portal www.freeridedm.dk eller på deres facebookside.

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Tignes
Skiområdet: 1550-3450 m.o.h.
Byen: 2100 m.o.h.

155 pister i alt
22 stk.
68 stk.
39 stk.
26 stk.

Lifter: 112 stk. / 135.000 pers/time

Slæbelifter: 39
Tog/baner: 6
Stolelifter: 48
Kabinelifter: 10

Mere om skiferie i Tignes

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen