Interviews freeridere, Freeride DM (3 af 4)

Interviews freeridere, Freeride DM (3 af 4)

Skisport.dk har interviewet en række freeridere op til Freeride DM i påsken

Freeride-DM
Mette Lindegaard
Interviews med freeridere før Freeride DM
Som optakt til Helly Hansen Freeride DM 2013 i påsken i Tignes har Skisport.dk interviewet en række deltagende freeridere. Vi fortsætter de sidste ugers interviews med endnu fire dygtige deltagere. Læs de to foregående interviews her og her, og afslut læsningen med den sidste interviewsrække her. Læs også optakten til DM her.

Sebastian Jakobsen

Sebastian Jakobsen
Sebastian, 20 år. Skiklub: Freelounge. Skiudstyr: Fischer. Blev nr. 3 sidste år som helt ukendt rookie

Du virker egentlig som en ret anstændig skiløber men du har aldrig været på sæson. Hvordan er du blevet så god?
Jeg hører nok til kategorien, som er født med ski på og har været meget afsted i en tidlig alder. Derudover har jeg været med på 2 DDS (Den Danske Skiskole) kurser og er godt igang med at blive instruktør. Jeg napper nok en sæson næste år - jeg afslutter gymnasiet her til sommer.

Glæder du dig til Freeride DM i påsken, og hvad betyder den uge for dig?
Selvfølgelig glæder jeg mig! Det er et arrangement, som jeg gerne vil gøre til en årlig tradition for mit eget vedkommende, fordi det er her alle vennerne mødes efter en lang sæson, hvor folk har rejst rundt i hele verden.

Hvad forventer du af dig selv til Freeride DM i påsken?
Puh, jamen hvad forventer jeg... Jeg håber på at kunne forsvare min plads på podiet, men jeg må også erkende, at kampen er hård, og at jeg ikke er blandt de personer med flest erfaringer, endnu. Så jeg kommer med målet om at klare mig godt og slå mit navn fast og dermed vise, at sidste år ikke var rent begynderheld.

Sebastian Jakobsen

Hvor klar er du til årets Freeride DM? Hvormange skidage vil du have i benene i denne sæson, når vi rammer påsken?
Jeg har helt præcist haft 24 dage på ski i denne sæson indtil videre, deriblandt en uge med kursus og plovsning, og en social tur med gymnasiet. Så det er ikke fordi, det er så voldsomt i forhold til de andre deltagere! Det er en svær sport at praktisere, når man samtidig gerne vil have sig et nogenlunde grundlag for at få en god uddannelse. Jeg må jo nok erkende, at jeg aldrig kommer til at leve af at stå på ski på fuldtid, selvom det kunne være fedt!

Hvad er din bedste oplevelse fra Freeride DM?
Det var helt klart sidste år, da jeg kom som totalt rookie og var nervøs for, hvordan man pludselig skulle forholde sig til konkurrence og alt det. Men de gamle rotter i gamet, som jeg har set op til, set film med og læst artikler om, var super flinke til at hjælpe mig igennem med taktik og linjevalg. Vildt positivt at folk er der som venner, og at der ikke bliver lagt så meget i at vinde og holde kortene tæt på kroppen!


En stump fra sidste års dm (kvalifikationen)

Hvor har du været på ski i den her sæson?
Jeg var med DDS i uge 42, hvor turen gik til Hintertux, Østrig. Så var jeg en uge i Bad Gastein, Østrig i julen, hvor sneen var super til at udnytte offpisten. Og senest var jeg af sted med gymnasiet til Nassfeld, Østrig i uge 7. Her faldt der urimeligt meget sne. Noget nær det dybeste, jeg nogensinde har kørt, og jeg ville ønske at snorklen havde været på pakkelisten hjemmefra.

Nu er du jo en ung flot fyr - bliver derfor nødt til at høre... er der damer i at droppe store klipper?
Pas. Det er der sikkert, men jeg tror ikke, at det giver mange point hos hverken den spændte kæreste eller den nervøse mor, at droppe alt for stort. Men det giver nok lidt hos dommerne, så må vi se hvad der vægter højest :)

Mette Lindegaard

Mette Lindegaard Mette Lindegaard, 26 år. Skiklub: Freelounge. Favoritski: Atomic Automatic og støvle Atomic Tracker 110W med conform'able inderstøvler. Tidligere resultater: nr 1 Freeride DM 2009, nr 2 Freeride DM 2010.

Hvordan er du blevet så god på ski, som du er? Er du født på med ski på eller?
Jeg har stået på ski, lige siden jeg var lille. Med bopæl i Stockholm otte år af min opvækst, var det nemmere at få lidt flere skidage ind, end den traditionelle vinterferieuge. Efter gymnasiet havde jeg to sæsoner som guide, hvor jeg også tog den første del af den østrigske skilæreruddannelse. I løbet af mit studie har jeg været både i Chile, Japan og Canada i jagten på pudder.

Mette Lindegaard

Glæder du dig til Freeride DM i påsken, og hvad betyder den uge for dig?
Jeg glæder mig maks! Mest til hyggen og legen med en flok glade skientusiaster, men selvfølgelig også til at køre selve konkurrencen.

Hvad forventer du af dig selv til Freeride DM i påsken?
Podieplacering, men jeg har tidligere måtte erfare, at et fejlsving hurtigt kan sende en ud af konkurrencen.

Mette Lindegaard

Hvor klar er du til årets Freeride DM? Hvor mange skidage vil du have i benene i denne sæson, når vi rammer påsken ? Hvor har du været på ski i den her sæson?
Jeg er klar. Jeg vil estimere, at jeg har haft 40 dage på ski indtil nu. Sæsonen startede med en uge i Ischgl og en i Bad Gastein. Derefter gik turen til Salt Lake City, Utah USA, hvor jeg skriver mit speciale. Det tager mig 40 min at komme op til Snowbird, som er mit yndlingsskiområde i Utah, så jeg er i hvert fald på ski et par dage om ugen og gerne flere, hvis det sneer meget.

Er der ellers noget, du føler for at sige til Skisport.dk's læsere?
Kom ned til Tignes og hep på Piger i Pudder, så fortæller vi et par (dårlige! red.) jokes. 

Mette og hendes lillebror er på pudderjagt Carl Johann Hansen

Carl Johann Hansen
Carl Johann Hansen, 23 år. Skiklub: Københavns Skiklub. Udstyr: Kästle sk

Glæder du dig til Freeride DM i påsken, og hvad betyder den uge for dig?
Jeg glæder mig utroligt meget til komme til DM i år. Jeg var med for første gang sidste år og havde en virkelig fed oplevelse – mange nye mennesker, en ny tilgang til skiløbet og frem for alt en masse hygge og god stemning. Det er fedt at se så mange passionerede skiløbere, der lever for freeride, men i lige så høj grad møde alle dem, der bare tager med for at have en kanon hyggelig skitur. Jeg glæder mig til at komme af sted sammen med en gruppe gode venner og få stået en masse på ski.

Hvordan har din sæson set ud i år?
Jeg startede med en uges testtur i Sölden i november og skulle have været rundt omkring i alperne fra start januar og mere eller mindre hele sæsonen. Men min sæson blev vendt lidt på hovedet i år, da jeg kom galt af sted i starten af januar. Allerede på 4. dagen var det slut efter et grimt styrt og et knoglebrud i øjenhulen. Jeg er kommet mig fint efter operationen, men har været groundet for alt sport siden da. Nu begynder jeg så småt at træne op igen, men der er et stykke til, hvor jeg gerne havde set mig selv nu.

Carl Johann Hansen

Hvordan er det at være skadet og sidde hjemme i Danmark?
Det er møg frustrerende at sidde hjemme i Danmark og kukkelure, når man jo faktisk burde fræse rundt i alperne og hygge sig. Det gør det bestemt heller ikke bedre, at der dagligt kommer updates fra alle sider om fantastisk sne, pudder i lange baner og vild afterski. Men det er en del af gamet, og der er nu engang visse risici forbundet med freeride. At droppe klipper og hamre ned over stejle bjergsider er ikke altid ufarligt, og man skal have respekt for bjerget! I sidste ende er jeg bare utroligt glad for, at jeg ikke er kommet mere til skade.

Hvor klar er du til årets Freeride DM? Hvor mange skidage vil du have i benene i denne sæson, når vi rammer påsken?
Jeg når at blive klar til DM, og på trods af manglende træning føler jeg mig rimeligt rustet. Konkurrenceelementet i freeride er stadig nyt for mig, men jeg lærte en masse af at køre med sidste år, og ikke mindst min FWQ-deltagelse i januar inden ulykken gav en masse selvtillid. Men igen – i sidste ende handler det langt mere om at have det sjovt og give den gas, end om hvorvidt jeg ender på podiet eller med 0 points efter et styrt, hvor jeg har givet mig fuldt ud. Det er skiglæden der driver mig, og den er der under alle omstændigheder.

Carl Johann Hansen

Hvad forventer du af dig selv til Freeride DM i påsken?
Jeg har ikke de store forventninger til årets DM, især ikke efter min skade. Jeg har ikke kunnet træne op til det og var indtil for kort tid siden slet ikke sikker på, at jeg kunne nå at blive klar. Det bliver jeg, og det betyder virkelig meget for mig. Det vigtigste for mig er at være med, køre en linje jeg er tilfreds med og udfordre mig selv – så er resultatet mindre vigtigt.

Nikolaj Vang

Nikolaj Vang
Nikolaj Vang, 35 år. Skiklub: Playground SNOW. Resultater: 17 gange danske mester i freestyle (Halfpipe/Slopestyle/Pukkelpiste/kombineret titel). Sponsorer: Armada, Oakley, Hestra, Salomon (boots + bindings), Sidas, GoPro, Skullcandy, ABS & Douchebags

Har man fulgt bare lidt med i den danske skimiljø gennem de sidste mange år, har man med garanti stødt på navnet Nikolaj Vang. Tror ikke vi fornærmer nogen ved, at udråbe ham som Danmarks mest komplette skiløber. Vang kan gøre sig i alle discipliner. Er han mon den som fanger Jeppe Hansens opfordring til at stille op i fartdragt ? Vi får at se. Vang har qua sine talenter og sit væsen formået at gøre skiløb til sin levevej. Respekt for det i et lille fladt land som Danmark.

Du tog dig jo et crash sidste år til DM hvor du slog dig. Nåede du at blive klar til sæsonen?
Kæmpede med en ankelskade (brækkede anklen 3 gange sidste vinter. Senest til DM12). Anklen er i skrivende stund ikke 100% klar, og bliver det nok heller ikke inden påsken... Ellers er formen som man kan forvente af en 35årig, der bruger mere tid på kontor end på ski; altså møg fesen (har ellers en helt okay massiv underarm - underligt!).

Nikolaj Vang

Du plejer jo at være mand for spændende ting i sneen. Hvad har du bedrevet i år?
Vinteren er gået med test-ture for GoPro og den årligt tilbagevendende tur til verdens sjoveste offpisteskiløb; Din Pow Camp på Hokkaido. Så det er blevet til sporadiske perioder med powder og hygge i Alperne og Japan.

Hvad forventer du dig af brødrene Hansens arrangement i år?
Mine forventninger til DM som event er, at vi som altid får en hyggelig uge med et afslappet konkurrenceformat, sjove mennesker og fester som man ellers kun oplever dem længst ude på den jyske vestkyst.

Og hvad forventer du af dig selv i år?
Forventningerne til min egen præstation er ikke tårnhøje. Men jeg er konkurrencemenneske, så hvis jeg er skadesfri og skulle være så heldig at kvalle til finalen, skal jeg nok give den hele armen. Men det bliver hele tiden med det forbehold, at DM i Freestyle finder sted i uge 14, og jeg derfor ikke kan tillade mig at blive skadet.

Når nu du ikke betragter dig selv som favorit - hvem ser du så som den stærkeste i år?
Den helt store favorit til årets titel er i mine øjne Rasmus DJ. Han forstår at læse linjer som ingen anden samt køre dem sikkert, hurtigt, kreativt og legende. Han er sulten efter et års skadespause, og de gange vi har kørt sammen i den forløbne vinter, har jeg kun set hans lådne hale - og det plejer jeg ellers ikke. Jeg tror guldet sidder i håret, tjek hans krøller, han vinder.


Skal du kun se een af de mange skifilm, der er knyttet til alle disse profiler, er det klart denne du skal se

Ville DJ også kunne være favorit hos pigerne med det garn? eller hvem ser du som vinder hos pigerne?
Hos tøserne, synes jeg, den er ret åben. Men jeg stor fan af Piger i Pudder (mmmmmmm). Det ville være helt fair at lade dem køre som en enhed og bare lægge deres point sammen - så vinder de! Ellers glæder jeg mig til at se, om Josefine kan fortsætte de gode takter fra FWQ og lægge et par slidstærke linjer. Ret også opmærksomheden mod Laura Bilstrup. Hun har ski og hår magen til Rasmus DJs, så hun kunne godt gå hen at overraske gevaldigt. Uhhh det er svært at vælge. Men men men vi må ikke glemme Anja, hvis hun stiller op, hvis hun ikke oversatser, hvis ikke falder, så vinder hun måske nok - måske...

Noget du afslutningsvis vil ud med?
Jeg håber, at vi får en overraskelse i form at et nyt og spændende konkurrence-face. Det ville være fedt, hvis man som "førstegangs-deltager" havde samme grundlag for valg af linje, som de mere erfarne DM-kompetanter. Så lad os nulstille skidtet, det ville være så sundt for konkurrencen! Ønsker mig btw masser af sne i mit påskeæg. Nok til at jeg kan hoppe i mine helt brede Bubbas!

Læs meget mere om Helly Hansen Freeride DM på deres officielle portal www.freeridedm.dk eller på deres facebookside.

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Tignes
Skiområdet: 1550-3450 m.o.h.
Byen: 2100 m.o.h.

155 pister i alt
22 stk.
68 stk.
39 stk.
26 stk.

Lifter: 112 stk. / 135.000 pers/time

Slæbelifter: 39
Tog/baner: 6
Stolelifter: 48
Kabinelifter: 10

Mere om skiferie i Tignes

Find tilbud på skirejser