Stor guide til forskellige typer af ski

Stor guide til forskellige typer af ski

Ski er ikke længere bare lange lige brædder, for udvalget af skityper og modeller er stort – og måske for nogle uoverskueligt. Hvilke ski passer dig? Lad os hjælpe dig lidt på vej.

Helt frem til begyndelsen af 90’erne var valget af ny ski et enkelt valg – nybegyndere valgte en ski, der gik dem til hagen, øvede til næsen eller panden, mens eksperterne ofte kørte på ski, der var 10-15 centimeter længere end dem selv. De tider er heldigvis forbi nu, og det er derfor ikke nødvendigvis ham med de længste ski i liftkøen, der er den bedste skiløber.

Skimarkedet er stort som aldrig før, og for nogle er det også uoverskueligt – måske især for os danskere, der for det meste har svært ved at teste skiene inden et evt. køb. Udviklingen af skiteknologien kan gøre skiløbet nemmere og hjælpe til med at gøre den enkelte skiløber bedre. Men det kræver, at du som skikøber har gjort et par ting op med dig selv, inden du går på jagt i den lokale sportsbutik eller på nettet. For skal du have det optimale ud af dine nye ski, så skal du have en ski, der passer til både dit niveau men også til dig skistil…


Find en ski til din stil, alt efter om det er offpiste, park eller piste.

Hvilken type ski passer til mig?

I alpint sammenhæng inddeler man skiene i forskellige overordnede kategorier, som hver har deres force bestemte steder på bjerget: piste, all mountain, freeride/park og backcountry. De 4 typer, har hver især nogle bestemte karakteristika, som vi her vil give vores bud på. Til at hjælpe os har vi søgt hjælp ved nogle, der ved hvad de taler om, nemlig skieksperterne fra de danske importører af K2 og Nordica/Blizzard. 

Pisteski: Den nok mest udbredte ski blandt danskerne – carvingskien – med en bredde under sålen på maks. 80 millimeter på det smalleste sted af skien. Pisteskien er til dem, som nyder de nypræparerede pister og farten i kinderne (ikke i håret, for du har jo hjelm på, ikke?). Men inden for pisteski er der stadig mange forskellige modeller at vælge mellem. Skienes taljering (forholdet mellem bredden på forskien, midten og bagskien) og stivheden i skiene er afgørende for, hvordan den enkelte model er at køre på. Jo større taljering jo kortere drejeradius, mens stivheden har en betydning for, hvor stabile skiene er ved høj fart og hvor meget energi (teknik) skiløberen skal bruge for at svinge. Så hvor en nybegynder har mest glæde af en lidt blødere ski, så har en øvet skiløber mere glæde af en stivere ski. Pisteskien er til den, der bruger næsten al sin skitid på pisten.



Elsker du at give den gas på nypræparerede pister, så er en pisteski noget for dig

All mountain: En måske lidt glemt type ski, men bestemt ikke et dumt valg. Som navnet antyder det, så kan man med en all mountain ski klare sig på hele bjerget, både på de hårde pister om morgenen, i den opkørte sne om eftermiddagen og i offpisten. I forhold til den traditionelle pisteski er all mountain skien lidt bredere på midten (typisk mellem 80-110 millimeter) og svinger ikke nær så hurtigt fra kant til kant. Er man som skiløber til skiløb på hele bjerget, men samtidigt begrænset af kun at have en ski med, så er dette et godt bud. All Mountain skien er til den, der bruger hele bjerget og vil lidt af det hele med en ski.



Allmountain ski bliver mere og mere populært år efter år, da de kan køre både på pisten og udenfor

Freeride/park: Ski beregnet til tricks og kørsel i snowparken. Der er sjældent forskel mellem for- og bagski, derfor navnet twin-tip, og bindingerne på skiene er typisk centreret, så du har ligevægt mellem for- og bagski. Parkskiene er blødere end den traditionelle pisteski og er derfor sværere at presse på pisten. Men det er ikke umuligt, kræver bare større og blødere sving. Men pas på med den høje fart på pisten, for parkskiene har en tendens til at blive ustabile ved høj fart. Parkskien er til skiløberen, der nyder at hænge ud parken eller som tager de lange bløde sving på pisten.



Der findes rigtig mange gode parkski, som du kan lege med over hele bjerget

Backcountry: Ski som er født til at være uden for pisterne. De bredeste ski man finder i skibutikkerne, oftest +100 millimeter. Skiene er ofte blødere end all mountain skiene, da skiløb i offpisten er mere flydende og kræver, at skiløberen står mere oven på skiene og ikke kanter så meget. Hvis du går med drømme om en offpisteski, så bliv ikke overrasket, hvis den sælges uden binding. For hvor pisteskiene oftest har en integreret binding, så sælges backcountry-skiene mest som flade ski, hvor man så selv kan få monteret en binding – som skrues direkte i skien og uden kobling mellem for og bagbinding. Ganske simpelt for at undgå at stive midten af skien af. Backcountry ski er til de store pudderdage, hvor pisterne kun bruges som transportstykker.



Skal du køre i dyb sne langt væk fra pisterne, så er en stor og bred ski klart en fordel (især hvis du skal droppe klipper)

Hvor lange skal dine ski være?

Hvor høj er du og hvad vejer ud? Bum – her har du dine nye ski. Sådan var det tidligere. Men i dag har de forskellige skityper gjort valget mere kompliceret, og så måske alligevel ikke, for ifølge flere eksperter, så behøver det ikke være så svært.

Udgangspunktet har i de seneste årtier været omkring næsen, og var du en god skiløber, så havde du en lidt længere ski, mens nybegyndere havde en lidt kortere ski. Den tendens blev dog brudt, da carvingskiene vandt frem, og det pludselig ikke var unormalt, at se en teknisk dygtig skiløber på ski, der var 15-20 cm kortere end ham selv. Tendensen er dog vendt igen inden for de seneste år, hvilket måske hænger sammen med, at en kortere ski samtidigt er lig med en mere ustabil ski ved højere fart. Samtidigt peger flere at eksperterne vi har snakket med på, at skilængder handler om hvad man er tryg ved – 5 cm i den ene eller den anden betyder sjældent noget for dit skiløb, men kan mentalt betyde meget, så tag gerne udgangspunkt i hvad du er vant til at køre på, men vær samtidig åben overfor input.

Når du skal lægge dig fast på en længde, så skal du naturligvis også overveje hvilken type ski du overvejer at købe. Du kan med fordel vælge en lidt længere ski, hvis du drømmer om en all mountain eller backcountry ski, hvor lidt længere ski giver en større opdrift uden for pisterne.


Læs stor artikel her - Hvor lange skal ski være


Begreber, som er gode at kende

Inden du racer ud i skibutikkerne eller slår dig løs på diverse hjemmesider, så er der et par begreber, som er gode at kende, uanset hvilken skitype du har bestemt dig for.

Dame- og herreski? Der findes ski udviklet specielt til kvindelige skiløbere. Skiene har typisk en lidt blødere forski og en binding, der både er mere centreret på skien og desuden løftet lidt i hælen. Alt sammen for at gøre skiløbet lettere for dameskiløberen – ikke fordi mænd er bedre skiløbere end kvinder, men fordi mænd og kvinder fysiologisk er forskellige i forhold til deres naturlige balancepunkt – kvinder står naturligt mere på hælene, mens mænd har tendens til at falde fremover. Dameskien er med til at udligne den forskel, så kvindelige skiløbere skal bruge mindre energi på at flytte vægten fremover.

Men findes der så også herre-ski? Det korte svar er nej. Men der findes unisex-ski, som ikke kun er forbeholdt mandlige skiløbere. Øvede dameløbere kan bestemt også godt køre på en unisex-ski, men hvorfor ikke tage imod den hjælp som producenterne tilbyder? – der findes i øvrigt også stive dameski, hvor blot bindingen stadig er flyttet lidt frem.

Skienes dimension: Taljebredde (kaldes også sål eller sidecut) er skiens bredde på midten, oftest det smalleste punkt. Normalt er skiens dimension gengivet med tre tal (forski/talje/bagski) fx 124/95/115. Stor forskel mellem forski/bagski og taljen giver oftest en svingvillig ski. 

Svingradius: Sammen med skiens dimension kan man næsten altid aflæse et andet tal på skiene, nemlig skiens svingradius. Skiens svingradius gengives i meter og er et udtryk for, hvor stor en cirkel en ski vil lave, hvis man kanter den og svinger rundt. For skiløbere giver tallet en idé om hvor hurtigt/kort et sving, man kan lave på skien.

Skienes flex: Træ, aluminium, carbon, glasfiber eller sågar titanium. Alle sammen materialer, som en skis inderste kan være opbygget af. Det er svært at sige, om noget er bedre end andet, for hver kerne har sine fordele og ulemper. Tidligere var kernen næsten altid udelukkende af træ eller metal, hvor i mod kernen i dag oftest er bygget som en sandwich-konstruktion, hvor træ kombineres med flere andre materialer. At beskrive hver enkelt kombination er omfattende og kræver nok en større fysikeksamen, end vi ved Skisport.dk kan skrabe sammen, så her må du stole på sælgeren eller på hvad du kan læse dig til på nettet. Typisk er stivheden inddelt i blød, medium eller stiv. Andre gange er det omsat til skiløberens evner, fx begynder, øvet eller ekspert.

Når man taler om skiens flex, så er der faktisk tale om to forskellige slags flex. De fleste kender stivheden i skienes længderetning, når du trykker ned på skiens midte og den bøjer i fri luft. Det andet flex er skiens vridningsstabilitet. Forestil dig at skien er et håndklæde, som skal vrides med begge hænder. Det er svært at teste i butikken, men prøv evt. at holde bagskien fast mellem fødderne, mens du forsøger at vride forskien om skiens egen akse med hænderne.

Som udgangspunkt skal begyndere og letøvede vælge en blødere ski (blød i skienes længderetning), da den kræver mindre kraft/energi for at bøje/flexe skien i et sving, mens den mere erfarne skiløber ofte har større glæde af en stivere ski, da den er mere stabil – både når der svinges men også ved høj fart. For både øvede og eksperter er det en fordel med minimal vridning, da det gør skiene nemmere at styre. 

Rocker og camper: Camper er den traditionelle form på ski. Når skiene ligger fladt på gulvet uden belastning, vil midten af skiene være hævet så kun for- og bagski har kontakt med gulvet. Når der lægges vægt på skiene, så flader skiene ud og kontakten med underlaget fordeles jævnt i skienes længderetning. 

Rocker eller reverse-camper er det modsatte af camper. Her er for- og/eller bagski løftet i forhold til midten af skien. Ski med rocker giver en langt bedre opdrift i blød sne, hvorfor det i begyndelsen udelukkende blev set på backcountry ski, men rocker gør det også nemmere at indlede et sving på pisten, fordi der er mindre risiko for at ”fange” en kant. Og derfor ser man nu rocker på langt flere skityper end tidligere, og det er ikke længere ualmindeligt, at man finder pisteski med rocker i forskien.



Her ses en ski med full rocker, der gør at man har en mindre kontaktflade men en god opdrift. 


Vores bedste stald-tips

Når du skal til at investere i nye ski, så er det naturligvis altid en fordel, hvis du har mulighed for at prøve skiene først. Fx kan man på de fleste skisportsområder få sin skileje tilbage, hvis man ender med at købe en ski i butikken. Et alternativ kan være at prøve sig lidt frem mellem forskellige modeller/mærker/skityper, når du lejer ski – oftest koster det kun lidt ekstra i skileje, hvis man i midtugen bytter til en anden ski – på den måde har du mulighed for at lære de forskellige skityper at kende og finder ud af, hvad der passer til dit niveau og temperament. 

Vil du købe dine ski inden skiferien og er du i tvivl om hvilke ski, der passer til dig, så kan du fx gøre brug af andres erfaringer og kompetencer, fx her på skisport.dks forum ”skiudstyr” eller informationer om de forskellige modellers egenskaber – enten på producenternes egne hjemmesider (læs det med et gran salt, da de sjældent nævner begrænsninger ved deres egne ski) eller på de online-butikkers hjemmesider, der har længere beskrivelser af hver enkelt model. 

Kribler det for at komme ud og kigge på nyt gear? Hvis ja, så forstår vi dig godt, for der findes ikke meget bedre end nye ski – jo måske nye støvler, men det er en helt anden historie…

Se Herreski - Dameski - Børneski

Få gratis hjælp og vejledning 


Vi er klar til at hjælpe dig/din familie eller en gruppe venner i vores ski/skistøvle Showroom 15 km vest for Aarhus i Sabro. 

Vi holder åbent, når du har brug for hjælp. Læs mere om hvordan du booker en tid med en af vores skieksperter her


Udgivet af: Jesper Varming

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen