Hvor lange skal mine ski være?

Hvor lange skal mine ski være?

Hvis du finder den rigtige længde på ski, når du køber eller lejer, kan det være forskellen på succes eller fiasko! Hvor lange skal ski være? Vi har svaret herunder.

I "gamle dage" var der stor prestige i at have de længste ski, gerne 20-30 cm længere end ens højde. I kabineliften var det meget brugt at stille skiene ovenpå støvlen, så de så endnu længere ud! Med fødslen af carvingskien (i 90erne) har dette dog ændret sig, og en tommelfingerregel siger nu, at begyndere skal vælge en ski til mellem bryst og hage, og en øvet til næsen.

Har du stillet dig selv spørgsmålet: "Hvor lange skal mine ski være?" - svaret findes i skemaet herunder.

Ski størrelsesguide til den almindelige skiløber

Der er masser af forskellige faktorer at tage i betragtning, men vægten er klart vigtigst. Med det her skema og medfølgende tommelfingerregler kan du lynhurtigt regne dig frem til, hvilken længde dine pisteski skal have. Det er vigtigt at bemærke, at skien ikke reagerer på din højde, men på din vægt.

Skilængde150 cm160 cm170 cm180 cm190 cm
Vægt55 kg65 kg80 kg90 kg100+ kg

Find den vægt, du ligger tættest på, og finjustér evt. med følgende regler:

Du kan med fordel lægge 5 - 10 centimeter til, hvis du:
  1. er en erfaren skiløber, der kører forholdsvist aggressivt
  2. er høj i forhold til din vægt
  3. oftest kører store sving ved høj fart.
Du kan med fordel trække 5 - 10 centimeter fra, hvis du:
  1. er helt ny på ski
  2. er lav i forhold til din vægt
  3. er kvinde
  4. ønsker at lave mange sving ved lav hastighed.

Skal man vælge en kort eller lang ski?

Generelt er en kort ski nemmere at dreje end en lang. En længere derimod er mere stabil, som især er vigtigt ved højere hastighed. Det vil sige: kører man gerne korte sving og ikke så stærkt, bør man vælge en kortere ski. Dette kombineret med en forholdsvis lille radius (Allround- el. slalomcarver) gør det nemmere at skifte hurtigt fra den ene kant til den anden.
En sådan ski egner sig derimod ikke så godt til at køre stærkt. Først og fremmest fordi den mangler længdestabilitet men også fordi den ved høj fart, p.g.a. den stærke taljering, har tendens til at reagere for aggressivt.
Til lange sving og stor hastighed, har man brug for en længere ski med en større radius, altså mindre taljeret (racecarver). Her skal arbejdes lidt mere for at dreje, d.v.s. lægges mere tryk på skiene før de reagerer, men til gengæld er de langt roligere i høj fart.

Længde på ski til begynder/let øvet:

For en nybegynder holder reglen med en ski til mellem bryst og hage meget godt, ligesom til næsen for en let øvet, også er et godt udgangspunkt.
Er man lille og kraftig, bør man forholdsvis vælge en lidt længere ski, end hvis man er høj og tynd. Ligeledes kan en ung og sporty person vælge en forholdsvis lidt længere ski end en ældre og måske lidt ængstelig person.

- Se alle herreski til begyndere/let øvet skiløbere her

En begynder/let øvet ski er en blødere ski, hvilket gør at de er lettere at dreje på, så man ikke skal bruge så mange kræfter.

Længde på fun carver/pisteski:

For de erfarne skiløbere er der mange forskellige slags ski. Fun- eller extrem carveren er en meget kort og meget stærk taljeret ski. Den gør det muligt at lave nogle meget skarpe skærende sving med et lavt tyngdepunkt og ved forholdsvis lav fart. Disse ski vælger man typisk til brystet.


Elsker man at give den gas på præparerede pister, så er en funcarver/klassisk piste ski den rigtige 

Freestyle/Park/Twintip:

For de der tilbringer det meste af tiden i parken med at springe, køre på rails og den slags, findes der selvfølgelig freestyle ski til dette formål. Disse er twintip ski, hvilket vil sige at de er bøjet opad i begge ender, så man også kan køre/lande baglæns. De har typisk bindingen på midten og er identiske for og bag. Skilængde: ens højde -20 - 0 cm.

Konkurrence/Race:

På race scenen findes der selvfølgelig specialski til enhver disciplin. Her gælder reglen at en lang og smal ski er en hurtig ski (mindre gnidningsmodstand), og de vælges derfor meget lange (ens højde +10 - +40cm). En undtagelse er special slalom ski, som er kortere og mere taljerede, da man her kører mange korte sving. Skilængde: ens højde 0 - -20 cm. Kører man konkurrence, er der en FIS norm der skal overholdes mht længde og radius!


Offpiste/Freeride:

Bevæger man sig udenfor pisten, ved man aldrig helt hvad der venter en! Her vil en lidt længere og bredere (big-mountain eller powder ski) generelt være bedre, da den dækker en større flade og dermed har mere opdrift. En forholdsvis blød ski vil også medvirke til at skovlen/spidsen kommer ovenpå og ikke "dykker" i svær sne. Radiussen betyder her mindre, da man, for det meste, ikke kører på kanterne. Skilængde: ens højde 0 - + 20 cm


Desto bredere og længere ski desto bedre flyder du ovenpå i offpisten

Allmountain:

Vil man have en allround ski der både har gode egenskaber på pisten og udenfor, kan man vælge en all-mountain ski. Disse ski er bredere end deciderede pisteski men smallere end "powder/freeride skiene" og har typisk en mellemstor radius (16-19m). Længden på en all-mountain ski bør være ens højde -10 - 0 cm! Disse ski kommer oftest med rocker, som gør, at du egentlig ikke kører på hele skiens længde. 
Allmountain ski er uden tvivl de mest populære ski for danske skiløbere. 9/10 af de ski vi sælger fra SkiShoppen, er allmountain ski.

Hvad er en Allmountain ski så?

Det er mere eller mindre en bredere ski end den klassiske pisteski, hvor der er tilføjet en smule mere rocker i forskien. Allmountain ski er populære, da de egner sig perfekt til den skiløberer som bruger det meste af tiden på pisten, men som stadigvæk ønsker en ski der kører over/igennem det tunge og opkørte sne, som man oplever sidst på dagen. Derfor er skien lidt bredere i sær i skovlen (forskien), så du let køre over små pukler eller tung sne.
Den ski, kan man godt vælge lidt længere end den klassiske pisteski, da modellerne ofte har mere rocker, MEN den rocker gør også at skien føles mindre end den ser ud, da forskien løfter sig op/bøjer tidligere op end en klassisk pisteski. Her vælger de fleste ofte 0-10 cm mindre end deres egen højde. Skal skien også bruges lidt uden for pisten, så er det normalt at vælge den i samme længde, som man er høj, hvis man kører stærkt og aggressivt. 

All-mountain ski kan køres i offpisten og på pisten. Det har egenskaber fra både en pisteski og offpiste ski

Længde på ski til børn

Til børn findes der også flere typer af ski, som eksempelvis raceski, twintip og allmountainski. Og her finder man også længden på børneski ud fra barnets niveau, højde, vægt og kørestil.

Et god regel er, at skien skal gå til barnets hage, så rammer man ikke helt forkert. Ligesom ved voksen ski, hvor en længere ski giver mere stabilitet og en kortere ski mere kontrol, så er reglerne de samme hos børn. Så hvis barnet elsker at give den gas i høj fart, så skal skien hellere være for lang, er barnet til gengæld begynder, så er en kortere ski at foretrække.

Alt efter niveau, så må en børneski hellere være for kort end for lang. En anbefalet længde vil være barnets højde minus 20 cm.


Det vigtigste når man vælger en længde til børn er, at købe efter barnets niveau, vægt og kørestil


Rocker:

Mange ski laves i dag med rocker, hvilket betyder at forenden, og til tider også bagenden, er bøjet mere opad. Dette er en stor hjælp i dyb og tung sne, da skien på denne måde nemmere kommer igennem dyngerne. Samtidig føles skien på pisten kortere end den egentlig er, da man kun kører på det midterste af skien. Dette er genialt for en all-mountain eller big-mountain ski, da man udenfor pisten har en længere, mere stabil ski og på pisten en lidt kortere og “nemmere at dreje” en af slagsen! Dvs. at en ski med rocker kan man vælge lidt længere, end en ski uden rocker. Du skal derfor ikke være nervøs for, at du bliver anbefalet en ski der er 5-10 cm længere end hvad du tidligere har kørt på.


Pga. rocker er det lettere at køre på ski og samtidig kan du vælge en længere ski end normalt, da du kører på en mindre flade. Skien bøjer nemlig op ad tidligere  i spidsen end en ældre ski.
For alle ski gælder det som hovedregel, at i takt med man bliver bedre og løber hurtigere, bør man også vælge sine ski lidt længere (og stivere), da dette giver mere stabilitet.


Eksempel: Hvor lange skal mine ski være?

Mette er 18 år gammel og dyrker meget sport. Hun er 170 cm høj og slank af bygning, vejer 58 kg. Hun er det man vil betegne som “let øvet” og kan godt lide at køre stærkt. Hun skal have en ca 150 cm lang ski (til næsen) med en radius på 14-16 meter og ikke alt for blød.
Få hjælp til at finde den rigtige ski, vi svarer indenfor 24 timer med en løsning. Vi vil også gerne hjælpe med, at finde den rigtige skilængde til dig.

Se SkiShoppen store udsalg på ski til hele familien til meget fordelagtige priser:


Få gratis hjælp og vejledning 

Vi er klar til at hjælpe dig/din familie eller en gruppe venner i vores ski/skistøvle Showroom 15 km vest for Aarhus i Sabro. 

Vi holder åbent, når du har brug for hjælp. Læs mere om hvordan du booker en tid med en af vores skieksperter her

Udgivet af: Rasmus Hauskov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen