Sådan arrangerer du den vildeste skitur med vennerne

Sådan arrangerer du den vildeste skitur med vennerne

Vi har opstillet en guide, der kan danne rammerne for dig og dine kammerater, hvis I skal på den ultimative skiferie – uafhængigt af, om I bestræber afterski, powder, piste eller park.

Som en velkendt Game Of Thrones frase ville lyde; ”winter is coming”, og I begynder at fantasere om drømmeturen med gutterne/veninderne. En tur hvor forventninger består af godt skiløb, højt humør i gruppen, Weißbier, velpræparerede pister, lidt puddersne samt en knivskarp park. Det er blot ikke altid sådan, at det hele ender, når man så reelt set står på destinationen. Det kan der være flere årsager til; dårligt forarbejde og uventede faktorer – men oftest er det grundet den ydmyge økonomi, som vi unge oftest besidder. Men frygt ej. Hvis du læser og følger rådene i denne artikel grundigt, så har du opskriften til den ultimative skiferie i selskab med din gruppe.

Budgettet

Hvad er jeres rådighedsbeløb? Det er noget af det mest basale og kerneessensen bag denne planlægning, som du skal til at gennemgå. Som udgangspunkt kan man dele sin budgettering op i to grove kategorier; faste omkostninger i form af penge til transport, liftkort, hotel/lejlighed og eventuelt skileje. Den anden kategori er de variable omkostninger, hvorunder udgifter som mad, drikke og diverse er placeret. Det er derfor en god idé, at I allerede hjemmefra sætter jer ned og finder ud af, at I - rent fiktivt - eksempelvis vil afsætte 4.000 til hotel/lejlighed, 1.500 til liftkort (alt afhængigt af destinationen) og 1.400 til transporten. Når I så har fastlagt denne første del, så ved I - alt afhængigt af, hvad I finder ud af - hvor mange penge, der skal afsættes til de faste omkostninger. Hvis vi holder fast i førnævnte eksempel, så har I altså afsat 6.900 kroner til de faste omkostninger. Herudover skal I så finde ud af, hvor meget I vil tage med til mad og drikke. Eksempler på billige løsninger til begge fremgår længere nede i artiklen. (Det smarte ved at I på forhånd lægger et budget, er at det bliver lettere for rejsebureauerne at tilpasse sig omkring jeres behov)

Destinationen

Dette punkt er for langt de fleste utroligt vigtigt. Det afhænger naturligvis også meget af netop jeres forventninger til destinationen. Hvis det er meget vigtigt for jer, at der er vanvittig afterski og byliv samt knivskarpe pister, men at den skulderdybe pulversne ikke er et must – ja, så kunne en by som Schladming i Østrig være oplagt, hvor verdens største afterski-sted - Tenne - er at finde. Men vægter I afterski og powder i en smuk synergi, så er I præcis som mange af de danske skibumser. Destinationer der lever op til begge førnævnte har vi her på hos Skisport haft stor succes med. Der kan blandt mange nævnes St. Anton i Østrig, som danner rammerne om noget af Europas bedste offpiste samt Mooserwirt, som flere gange er kåret til verdens bedste afterski-sted.

Ydermere skal det hvide Ibiza, Val Thorens, naturligvis også nævnes, der med over 600 kilometer pister, sindssygt offpiste samt afterski på La Folie Douce tangerer på førstepladsen som verdens endnu mest populære sted for unge skielskere. I skal altså generelt set - når I skal vælge destination - gå ind og vurdere på de respektive områder; hvad får I for de penge, som et liftkort koster, hvor mange områder gælder dette liftkort til, er der funparks, offpiste, afterski – anything. Det skal dog siges, at man sagtens kan have en fantastisk skiferie, selvom I ikke vælger en af de mest kendte skiområder. Der er personerne der gør, at i får en god ferie ikke stedet.

Det er ligeledes meget vigtigt, at I sammen finder ud af, hvad jeres forventninger er for turen, så ingen bliver skuffede over det, I kommer ned til. Nedenfor er gode eksempler på destinationer, der dækker nogle af de forskellige behov, vi har mødt.

I er freestyle skiers, der lever for kæmpe kickers, at jibbe og kunne gå i byen om aftenen.

1. Mammoth Mountain, USA – Den dyre, men ultimative mulighed.
Gennemsnitlige snefald: 10 meter
Over 300 dages solskin om året
Rummer en park, der er kåret til verdens bedste adskillige gange 
Liftkort for 7 dage: 3316 kroner

Læs mere om Mammoth her

Foto: Peter Morning

Mammoth byder på noget nær verdens bedste parks!

2. Mayrhofen, Østrig – Den billigste løsning af de tre, dog knivskarp park.
Kilometer piste: 136
Antal pister: 54
God afterski
Kåret til Europas bedste park
Liftkort for 7 dage: 2038 kroner

Læs mere om Mayrhofen her


Mayrhofen er virkelig et undervurderet sted, med en masse muligheder foruden en fed park

3. Laax, Schweiz - Vanvittig gode parker.
Kilometer piste: 256
Højeste punkt: 3018 meter
Rummer verdens største halfpipe
Har dannet rammerne om utallige globale freestyle konkurrencer
Liftkort 7 dage: 2974 kroner

Læs mere om Laax her

Offpiste, offpiste, offpiste – intet andet. Afterski, restauranter, byliv og pister er relativt. I vil blot finde det dybeste puddersne, der er. I vil ikke gå på kompromis med noget. Heller ikke prisen:

1. Niseko, Japan
Gennemsnitlige snefald: 15-17 meter
Åbningstider: 8:30-20:30 (med mulighed for natskiløb) 
Højde: 300-1300 meter
Oftest kendt som verdens bedste offpiste

Læs mere om Niseko her


Følelsen af at flyve køre bundløs pudder er ubeskrivelig

2. St. Anton am Arlberg og Lech Sürz am Arlberg
Kilometer piste: 350 (St. Anton), 176 (Lech)
Kilometer offpiste: 250 (St. Anton), 200 (Lech)
Powder-garanti
Sindssyg afterski

Læs mere om St. Anton her

St. Anton har en god snestatistik og byder på fantastisk offpiste

3. Chamonix, Frankrig, Et offpiste mekka

Kilometer piste: 150
Hektar offpiste: 6
Lækre spisesteder
God afterski

Læs mere om Chamonix her

Andre destinationer jeg kan anbefale til grupperejser, hvor I ikke har store krav til offpiste, park men bare ønsker et godt skiområde, hvor I kan hygge jer sammen som gruppe, uden at det skal blive alt for dyrt:

Sestriere
Val d’Isère
Schladming
Bad Gastein
Alpe D'huez
Livigno
Canazei
Passo Tonale

Hvor skal i bo?

Når I har fundet ud af de to forhenværende punkter, så kommer vi til punkt nummer tre; hvor skal I bo. Og for at finde ud af dette, så skal vi gå tilbage til det første punkt, hvor I lagde jeres budget for turen. Hvor mange penge afsatte I til hotel eller lejlighed?

Hvis I er på jagt efter det billigste af det billigste, så er det oftest rigtig godt at have nogle kontakter på de respektive destinationer, der kan henvise jer til eventuelle ’accommodations’. Dog, så kan man også komme vældig langt med Google. En anden helt ideel mulighed er, at I kan benytte Skisport.dk’s portal, hvor I kan skræddersy jeres tur, præcis som I ønsker det. I kan altså vælge imellem bus, fly, kør-selv, antal pister, højde og meget mere. Der er over 500.000 skirejser at vælge imellem.

Følg blot dette link, så kan I skræddersy skiferien lige efter jeres ønsker: Se det store udvalg af skirejser her

Man kan også finde pensioner, der koster helt ned til 7 euro pr. person i døgnet inklusiv morgenmad. Det betyder naturligvis også, at dette oftest er langt fra den luksus, man havde oplevet på et hotel, samtidig med at det tit er placeret noget væk fra centrum og skiliften. Men hvis man blot er opsat på dette og sikrer sig, at der går en skibus, eller at man har en bil – ja, så kan det være ganske godt.

Det varierer naturligvis fra gruppe til gruppe, men for nogen er der flere perspektiver, der spiller ind, når man skal vælge opholdsstedet for turen. Eksempelvis når jeg personligt har været afsted med mine kammerater, så har vi fundet et pension som det ovenstående til 7 euro pr. nat, men vi har altid kontaktet ejeren inden vi bookede og hørt om forholdene vedrørende have eller nærliggende bakke. Det har vi gjort af den simple årsag, at vi altid har haft det sindssygt sjovt med at bygge et backyard setup i baghaven. Det er et fantastisk ideelt alternativ til afterski. Bare sørg for at byg en solid kicker, have øl på køl og en højtaler. Så er I garanteret den vildeste hygge efter en god dag på ski.

Det kan dog være svært at planlægge alt selv, når I er mange som skal afsted, derfor anbefaler vi jer klart at tage fat i et rejsebureau og fortælle om jeres ønsker og behov. Så slipper I selv for alt bøvlet og den tid der går med at arrangere en gruppe skitur. De arbejder med gruppe skirejser hver eneste dag, og kender alle de smarte tricks.

- Se den komplette liste over rejsebureauer her -

Hvordan kommer I derhen

Okay. Nu har vi styr på, hvor mange penge, I har. Vi har styr på, hvor I skal hen, og vi har ligeledes styr på, hvor I skal på bo denne destination. Vi er altså kommet rigtig langt i planlægningen nu, og vi mangler af de fundamentale steps kun, hvordan transporten til destinationen skal foregå.

Der er oftest fire kendte muligheder for at komme til destinationen; at køre selv, at bestille pladser på en bus, tage et tog eller at flyve.

Den første er, at I kan køre selv. Dette er en meget fleksibel løsning i og med, at I selv styrer, hvornår I holder pauser, hvor lang tid det skal tage, og at I har et køretøj på destinationen, hvilket kan være ualmindeligt dejligt. Det er dog nogle komplikationer, som man skal medtage og sikre sig at løse, hvis man vælger denne model. Hvis I er mere end fem, så skal I enten køre i to biler eller finde et køretøj, der kan rumme alle mand. Dette er dog oftest en meget billig løsning.


Det er super let og afslappende at rejse med bus på skiferien

Den næste er at bestille pladser på en bus. Dette er noget, som jeg har gjort utallige gange med mine kammerater. Vi synes, at det er en meget dejlig løsning, da man intet skal klare selv, samtidigt med at det er billigt. Man kan blot læne sig tilbage og vente på, at man når frem til destinationen. Under denne mulighed er en række løsninger, som man kan vælge. Man kan enten vælge at ringe til rejseselskaberne og høre, hvad de vil tage for at køre jer tur/retur til eksempelvis Østrig. Dette er oftest noget, som nogle rejseselskaber gør for 1500-1800 kroner. Ydermere er der deciderede selskaber, der ikke har rejser, men bare kører bus mellem destinationerne. Her man kan finde priser helt ned til 1.160 kroner t/r.

At tage et tog er en løsning, der kræver en del planlægning af jer. Men er dette en evne, I besidder, så kan dette vise sig som en rigtig komfortabel og rentabel løsning. Det er oftest rigtig dejligt at køre tog, da man via - eksempelvis - DB (Deutsche Bahn) kan bestille plads i et tog med en sovekupé og spisevogn. Og hvis man kan sammensætte rejsen korrekt, så kan dette også gøres ganske billigt. Men igen, så kræver det, at man selv kan strukturere den.

Den sidste transportform er fly. Dette er oftest noget man vælger, når man køber de sammensatte pakkerejser fra rejseselskaberne. Dog kan billetter også købes separat, og dette skal gøres via flyselskabernes hjemmeside. Det sker som med så mange andre flyrejser, at der kan findes billige billetter, men som udgangspunkt er denne transportform markant dyrere end de førnævnte tre. Den er dog samtidig også bestemt hurtigere, komplet gnidningsfri og meget komfortabel.

Mad

Det næste punkt i denne planlægning hedder mad. Hvis I har valgt et pension eller et hotel, hvor der er halv- eller helpension, så behøver I ikke tænke synderligt over dette. Så skal I blot finde ud af, hvor mange penge I synes, at I har til mad på bjerget. Men har I så ikke bestilt halv- eller helpension, så kan det være en rigtig god idé at vurdere hjemmefra, hvordan I har tænkt jer at gribe madsituationen an.

Hvad tager I med hjemmefra? Det varierer - som stort set alle punkterne i denne planlægning - efter destinationen, I vælger. Men der er tit rigtig mange, der siger, at man skal tage så meget mad med fra Danmark, som man kan. Erfaringer har lært mig, at der intet logisk er i den påstand. Morgenmadsprodukter er i langt de fleste tilfælde billigere på destinationen. Dog er der stadigvæk en god håndfuld råd, som jeg meget gerne vil dele med jer, når I skal planlægge jeres kost på turen. For det første er det en smart idé at medtage krydderier og olie hjemmefra, da det ganske enkelt er en stor udgift at købe hele bøtter, som ikke bliver brugt. Hvis det skal være billigt, så keep it simple. Pesto, pasta, kylling. Hvis I er på en meget højtliggende destination, så er denne også ideel, da pasta ikke er svært at koge i højderne kontra ris. Ydermere, så skal I huske at bruge de lokale specialiteter. Befinder I jer i Frankrig og Italien, så benyt jer af det lækre og billige udvalg af brød, tapas, parmaskinke og chorizo. Er det Østrig, I har valgt, så sørg for at prøve de lækre pølser. Når I skal afsted om morgenen, så behøver I ikke købe den dyre hamburger på bjerg restauranten. Man kan sagtens smøre en lækker baguette hjemmefra. Det eneste man har brug for er lækre baguetter (Max 1 euro pr. stk), med eksempelvis Philadelphia og en lækker pølse. Bare husk noget at vand eller juice drikke, hvis du vælger denne model.

Foto: Mathias Skaarup

Humøret er altid i top efter en god skidag på bjerget

De gode råd på falderebet

Har du fulgt ovenstående vejledning, så skal meget gå rigtig, rigtig galt hvis I ikke får den vildeste skiferie i mands minde. Jeg har dog stadig en række gode råd og tips, som jeg gerne vil give jer med i bagagen.

Når I ankommer til jeres destination - eller sågar hjemmefra - så skal I undersøge, hvilke aktiviteter der er i området. Er der et lækkert spabad, bowling, skøjtehal, kælkebane eller noget helt andet. Det kan give jeres tur et fedt break.

Foto: Aqua Dome, Sölden

Mange skiområder har fantastiske wellness forhold, der klart er værd at prøve

Der er en lang række apps, der er fuldkommen basalt nødvendige. De er geniale, og de kan sikre jer både sjov og funktionalitet. Den første kender de fleste af jer sikkert; Edge Ski. Appen viser fart, højde, runs og meget mere. Den er super cool til at sammenligne, hvordan I har kørt, hvem der har fartrekorden og meget mere.

Den næste app er mest tilegnet de dedikerede freestyle skiers. Det går i sin enkelthed ud på, at appen er en virtuel terning, og udfaldet af terningen viser det trick, som du skal stompe/smide på den nærmeste kicker. Hvis I har evnerne, så er dette en kølig måde at prøve nogle nye tricks på og skabe variation i sin stil.

Den tredje og næstsidste app, som jeg vil give jer med på vejen er app’en ’Pick-Up Lines!’. Der er jo ingen grund til at lægge skjul på det. I skal ned og score, og det skal pigerne også. Denne app fungerer lidt som forrige, og er en slags flaskehalsen peger på. I skiftes til at få en fuldstændig idiotisk scorereplik - eventuelt et udpluk fra en Harry Potter film - og så skal I fyre den af på en pige/dreng i byen. Piger kan også sagtens bruge pick-up lines. Faktisk er det tit sjovere, når det kommer fra en pige.

Til sidst vil jeg smide et par ting i hovedet på jer, som I næsten med garanti ikke havde tænkt over – og som er for sent at gøre noget ved, når I er taget afsted.

Køb en splitter til jeres AUX-indgang. Man ender på en eller anden måde altid med at få brug for det, når man hører musik eller ser film.

Dette forekommer oftest på højtliggende destinationer som for eksempel Tignes, men det kan bestemt komme alle andre steder også grundet de ekstreme UV-stråler. Så hvis en af jer er uheldig at blive solbrændt, så kan det være meget dyrt at købe aftersun. Så der er lidt alternativer; brug et vådt håndklæde, påfør havregryn opløst i vand eller smør blendet kartoffel på de ramte områder.

Hvis I vælger en meget højtliggende destination, så vær opmærksom på at opbevare jeres shampoo og creme i forseglede poser. De kan sprænge grundet overtryk, og ja, så er det - på godt tysk - über alles. Ligeledes kan der i disse højder ske besynderlige ting med din computer. Så begynder den at opfører sig mærkværdigt uden grund, så er det bedste råd at slukke den. Harddisken er trykfølsom, og din computer kan brænde sammen.

Her følger lidt råd til dem der jagter en god brandert efter skiløbet, hvilket ved forkert håndtering kan blive en meget dyr fornøjelse. Der er naturligvis stor forskel fra person til person. Der er nogen, der har et behov for, at det skal smage af det sukkersøde paradis hver eneste gang – derfor er en strawberry daiquiri naturligvis den eneste løsning for dem. Men der er altid to sider af en sag. Der er også vi andre, som oftest gerne vil drikke for billige penge, og der er nogle tiltag, som er vældigt kløgtige at følge, hvis fornævnte skal opnås. Køb eks. helflasken Miintu. Der er over 50% i, og det smager ganske enkelt af mentol. 

Fundamentet er støbt, rammerne er dannet – fyr den af, gutter/gutinder!




Udgivet af: Johan Toft-Nielsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen