8 udfordringer vi alle har oplevet på skiferien!

8 udfordringer vi alle har oplevet på skiferien!

Skiundertøj der lugter, ømme led, støvler der generer etc. Vi har alle stået der. Det er typiske småproblemer, som altid opstår på skiferien. Fat mod, vi har bud på mulige løsningsforslag.

1. Skiundertøj der lugter

Det er fjerde dag på skiferien og du løber snart tør for rent skiundertøj. Du gennemgår møjsommeligt det brugte, i et forsøg på at finde det mindst ildelugtende. Selv det skiundertøj der ikke har været med på afterski, har en snert af svedlugt. Du syntes måske, at syv sæt skiundertøj til en enkelt uge er lige i overkanten. Hvad gør du?

Det er altid en fordel at bruge uld (især merinould). En uldundertrøje kan klare flere svedige dage og alligevel lugte tilforladeligt. Alternativt, eller som supplement, kan et spray med deodoranten altid forlænge skiundertøjets levetid. Desuden kan udluftning i kulde og frisk luft gøre underværker.

En mere tidskrævende løsning er håndvaskemiddel. Smid en skefuld i håndvasken og lig dit skiundertøj i blød. På den måde undgår du helt det lugtende skiundertøj.

2. Træt krop og ømme led

Du var flyvende i ugens første dage, selv de længste pister kunne du klare i (næsten) et enkelt hug. Midt på ugen er du pludselig tyve år ældre. Kroppen værker, og det er en kræftanstrengelse bare at rejse sig fra sengen. Hvad gør du?
Først og fremmest nyder du det. Din krop er i live og den bliver brugt.

Er du fremsynet, starter du det forbyggende arbejde, altså fysisk træning, allerede i månederne op til skiferien. På den måde undgår du de værste smerter og ømme led.

Har du manglende selvdisciplin og rygrad som en regnorm, eller hader du bare motion, så er der stadig håb at finde. Midt på ugen, når de ømme led melder sig, tager du en kort dag på bjerget og finder den nærmeste sauna, spa eller pool og giver din krop ro og restitution. Den har fortjent det. Om aftenen prikker du din rejsemakker på skulderen og foreslår, om ikke I skal lave en massageklub, hvor I på skift masserer hinandens ømme led. Hvem kan sige nej til det?

Læs vores artikel om træning til skiferien her!

Pas på dig selv - Husk at give din trætte krop ro og restitution efter en lang skidag

3. Børn der græder

Dit barn græder og vil ikke stå på ski. Eller værre, din søsters barn græder og vil ikke stå på ski, men desværre er din søster og hendes mand taget på tur langt op på bjerget. Barnet er træt, han har slået sig, det er koldt og du er dum. Årsagen kan være mange, men hvad gør du?

Det gælder om at gøre gråd til undtagelsen snarere end reglen. Det er sjovt at stå på ski, og grin er sjovere end gråd. Tag en sjov og kort dag, frem for en lang og trættende dag - find jeres egen rytme. Det kan være en halv time på ski og to timer på kælk, mange kakaopauser eller masser af skovkørsel. Grundlæggende gælder det om at finde den bedste bestikkelse til jeres børn. Desto før de lærer, at skiløb er sjovt og hyggeligt, desto større er chancen for at de finder mening i livet.

Flere forslag til en succesfuld skiferie med børn!

Måske kan en kælketur eller en kop kakao, lige give den pause vi har brug for!

4. Afterski, tømmermænd og skiløb

Desværre passer mottoet ”Helt om natten, Helt om dagen” ikke lige på dig. De lange aftener med afterski efterlader hovedpine og kvalme, hvilket forhindrer dig i at stå klar ved morgendagens første lift. Hvad gør du? Stil et vækkeur og husk at stå op når det ringer. Det er ligesom at rive et plaster af - jo hurtigere det gøres, desto kortere varer smerten. Kvalmen og hovedpinen er værst hjemme på værelset, når først du er på bjerget går det nemmere. Frisk luft og skiløb er den bedste medicin mod tømmermænd.

Der findes dog de dage, hvor skiløbet nærmest forværrer kvalmen. Her bør du lytte til kroppen og stille skiene et par timer. I stedet sætter du dig ind på nærmeste spisested, bestiller en kæmpe portion pomfritter med mayo og en stor cola. Har du generelt helt umulige tømmermænd, er det bedste løsning at bruge ”tidligt-fuld-tidligt-i-seng-tricket”. Det er et trick, som giver dig en god nats søvn. Det virker næsten hver gang, og det er nemt at efterleve på en afterskibar.

Pas på tømmermændene - ingen gider at spendere sin skidag sådan her!

5. Dårlig sigtbarhed

Tågen har lagt sig over dalen, og du kan knapt se to meter frem. Du bliver nervøs, kører i plov og vælter. Du kan ikke skelne mellem op og ned og kvalmen begynder at melde sig. Hvad gør du?

Husk at køre på ski som du plejer og lad være at gå i panik. Kør langsomt og mærk dit skiløb. Udnyt chancen for at blive bedre og lev efter mantraerne ”man skal ikke køre på ski med øjnene” og ”svære forhold er god træning”.

Er du mere typen, der frygter for et brækket ben, så er dårligt sigte altid en gylden mulighed for at finde den nærmeste hytte, klikke ud af skiene og smutte ind til en hyggestund i lyset og varmen. Alternativt skal du finde en gondol, der tager dig hurtigt og langt op på bjerget. Måske du er så heldig, at toppen ligger over skyerne og byder på solskinsskiløb. Ellers kan et par goggles til overskyet vejr, helt sikkert også anbefales.

Når sigtbarheden er dårlig i dalen, er der chancer for en fantastisk udsigt og solskin på toppen.

6. Panik midt på bakken

Du står midt på bakken og kan ikke komme videre. Det er umuligt at dreje og pisten føles lodret. Du vidste, at den var svær, men du troede at du kunne klare den. Koldsveden løber ned af ryggen og dine rejsefælder råber at du bare skal køre. Hvad gør du?

Du råber tilbage, at de skal holde deres kæft og komme op og hjælpe dig. Det kan være nemmere at dreje, hvis du kører efter en skiløber, som har overskud og kan ligge et spor du skal følge. Drop alt om fancy parallelt skiløb og lav i stedet den gode gamle plov, hvor du kan føle dig tryg. Tag de pauser du har brug for, du skal nok komme ned. I værste fald kan du tage skiene af og glide på numsen, eller ringe efter en snescooter.

Når det dårlige vejr og problemerne på bakken er overvundet, føler du dig som en helt!

7. Problemer med skistøvlerne

Dine skistøvler giver dig altid problemer på den ene eller anden måde. Det ene år er de for små, det næste er de får store. De er altid svære at komme i, og de er umulige at gå med. Hvad gør du? Har du mange problemer med støvlerne, kan det godt betale sig at købe dine egne. Med egne støvler er du sikker på at de sidder som de skal. De former sig efter din fod, du kan blokke dem ud, der hvor du har knyster og du kan få dem så bløde eller stive som du ønsker.

Passer det dig bedre med udlejning, så husk at få dem i en størrelse der passer. Prøv dem en dag på bjerget og få dem byttet, hvis du har problemer. Få skistrømpen til at sidde glat og uden folder, når du tager skistøvlen på. Husk altid at vende støvlerne rigtig og tjek om dine børn har fået dem rigtig på. Det kan godt give ømme fødder at køre med højre på venstre fod. Stil dine skistøvler indendørs eller brug en støvlevarmer, da det er helt umuligt at presse foden ned i en kold og stiv skistøvle.

Skistøvler er svære at gå i, det kender vi alle sammen til. Men sådan er det og det må vi lære at leve med. En skistøvle er en skistøvle og ikke en spadseresko, ligesom en klipklap heller aldrig bliver en vandrestøvle.

Se fordele / ulemper ved køb og leje af skistøvler!

Det gælder om at finde en skistøvle, der passer lige præcis til din fod og dine behov - design kommer i anden række!

8. Skiene vil ikke dreje

Dine ski er helt umulige og vil ikke dreje. De er enten for lange, eller for korte og bider ikke fast i sneen. Hvad gør du?

Tag dig god tid i skibutikken, og brug den kompetente vejledning som ofte tilbydes. Har du udlejningsski, kan du altid få dem byttet til et par, der passer bedre til dig. Er det derimod dine egne ski, er en skiservice ofte kærkommen. Det er dog ikke altid, at skylden kan skydes på udstyret. Skiløbere på alle niveauer kan have fordel af en skilektion. Du kan med fordel købe undervisningen i begyndelsen af ugen, så har du længere tid til at træne dine nye færdigheder og få glæde af dem hele ferien.

Læs om hvor lange dine ski skal være her!

Der er ofte en god grund til at skiene driller - har de den rigtige længde eller trænger de til en kærlig hånd?

Læs også: 
Vores store guide til valg af skistøvler her!
Guiden til voksning af ski

Udgivet af: Johanne Holmbjerg Bangsgaard

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen