Den store guide: Sådan vælger du skistøvler

Den store guide: Sådan vælger du skistøvler

Mange ting skal gå op i en højere enhed, når du skal vælge skistøvler. Her får du en guide, der hjælper dig til at vælge rigtig flex, bredde og model.

Når du har besluttet dig for at købe et par alpin-skistøvler, er det fristende at gå på nettet og læse en masse tests – og så fræse ud og købe de støvler, der lyder bedst og ser lækrest ud til prisen. Men husk, at en test ikke er en test af støvlerne i DINE fødder og med DIN skistil og erfaring.

Herunder kan du se vores guide til valg af skistøvler, hvor vi gennemgår det vigtigeste du skal tænke på når du køber dine næste skistøvler:

Før du gør andet - af med sko og strømper

Skal du have størst mulig skiglæde ud af dine skistøvler, kan du gå ind i en skibutik og starte med at smide sko og strømper. Og lad så en skistøvleekspert overtage styringen herfra. Den gode skistøvle til dig er nemlig én, der passer dine fødders mål og former tykkelsen på dine lægge – din kropsvægt – din kørestil og erfaring – og det terræn, du kører mest i.

Selv på bugnende hylder med skistøvler, vil der ofte kun være nogle enkelte støvlemodeller, der er præcis de rigtige for dig. Så hvis du går ind i en skibutik, og ekspedienten ikke starter med at måle dine fødder, skal du købe støvlerne et andet sted.

Kigger du på skistøvler online, så anbefaler vi at du bestiller flere eksempelvis 2 modeller i 2 størrelser og prøver dem derhjemme. Så kan du mærke hvilken en der sidder bedst, og bare sende da andre retur. 

Tip: Husk, at en alpin skistøvle skal sidde stramt. Men den må ikke klemme.

Flex – lås dig ikke fast på et tal

De fleste skiløbere ved godt, at skistøvlens flextal er et udtryk for, hvor hård eller stiv, den er. Problemet er, at mange køber støvler med et flextal, der ikke passer dem. Så hvilken flex skal man have i sin skistøvle?

Stivhedsskalaen går fra 30-150. Groft sagt, så bruger de fleste kvinder et flextal påskistøvlerne på 60-90, mens herrestøvler er lidt stivere og her kører de fleste mænd i flextal fra 80-110.

Konkurrenceløbere typisk vælger ultrastive støvler med flextal på over 130 og over. Men det er kun en rettesnor, der handler om, at kvinder ikke vejer så meget som mænd, og at eksperter kører så stærkt og aggressivt, at de skal have de aller stiveste skistøvler.

Når støvleeksperten har målt dine fødder og eventuelt set, hvordan du står på dem – skal han eller hun også vide, hvad du vejer, og hvordan du kører på ski. Er du for eksempel en meget aggressiv løber der elsker høj fart? Er du en mere teknisk løber osv. Og så skal støvleeksperten vide, om du kører mest pistefræs, mest offpiste, mest i funparks osv.

Tit bør freestyle/park løbere have en lidt blødere skistøvle, der er gode at ”lege” i. Mens pisteløb kræver en stabil støvle. Og freeride/backcountry ofte kræver en moderat hård støvle.

Mange danske mænd køber støvler, der er noget stivere end de har brug for. Måske fordi de overvurderer egne evner, eller fordi stive støvler giver mest street-cred. Køber du en for hård støvle, får du sværere ved at ”arbejde med” flekset, så du måske ikke udnytter dine ski optimalt.

TIP: Du kan evt. udskifte velcrobåndet i toppen af støvlen med en såkaldt booster-strap. I modsætning til velcrobåndet er den elastisk, så du får et bedre og mere jævnt flex og en bedre kraftoverførsel mellem skinneben og støvler.

Du skal ikke gå efter designet, men en støvle der sidder godt og passer til dit behov ;)

Bredde på skistøvlen - Smal, normal eller bred

Det er vigtigt at finde en skistøvle, som har den rigtige bredde i forhold til din fod. Rigtig mange vælger en bred skistøvle, for at få den bedst muligt komfort. Men skistøvler skal sidde tæt! Ellers mister man kontrol og har ikke styring over skien på pisten, derfor er det vigtigt, at støvlen lukker godt tæt om foden.

Bredden på skistøvler måler man i millimeter (mm), hvor der er muligt at få skistøvler fra 90mm-110mm. Dog ligger de fleste med en fod på mellem 98-104. Aller skistøvler er forskellige så en skistøvle fra Salomon på 100 mm og en skistøvle fra Head på 100mm, kan godt have vidt forskellige pasforme. 

Se her hvilken bredde du skal have:

  • Smal fod - 96 - 98 mm
  • Normal/medium fod - 99 - 101mm
  • Bred fod - 102 - 106 mm

Du skal også være OBS på, at finde en støvle som passer omkring din vrist samt om læggen. Nu større bredden bliver nu mere plads bliver der også oftest over vrist. Det kan derfor være en udfordring at finde en skistøvle, hvis man har en bred men lav fod og små lægge. Dog findes der i dag, et stort udvalg, så du kan finde en støvle til dit behov. 

Støvletype – to eller tre skaller

Der findes groft sagt to typer skistøvler at vælge imellem – den todelte og den tredelte støvle. Den todelte støvle er sikket den, du kender bedst, og det er støvlen, du typisk ser hos skiudlejerne på skisportsstedet. Den tredelte støvle har – lidt enkelt sagt – et ”låg”, der går på oversiden af støvlen og godt op ad skinnebenet. En af fordelene ved denne støvletyper er, at den giver et meget jævnt fleks, der passer godt til freeride og park. Den er ikke så hård ved skinnebenet. Og så kan man i mange tilfælde skifte ”låget” ud med stivere eller mindre stivere varianter, så man kan sætte det ”låg” på, som passer til skiløbet i den givne situation.Vælg dog ikke skistøvler KUN ud fra dette. Langt vigtigere er det, at støvlen har den rigtige pasform.

Inderstøvler

Mange støvleproducenter opererer i dag med formbare inderstøvler, som varmes op og stivner, mens du står i dem. Det er en god feature, men det skal ikke være afgørende for dit valg af støvle.

Du kan også købe særlige, formstøbte inderstøvler. Her køber du en tom skal, der passer dig. I skallen puttes en ”tom” inderstøvle, som du så træder op i. Skistøvlerne lukkes og derefter sprøjtes der flydende skum igennem nogle slanger ned i inderstøvlen. Det størkner hurtigt og du får den ultimative skistøvle, som er hundrede procent skræddersyet til din fod.

Køb en god sål 

Bunden i en alpin skistøvle er flad som en pandekage. Den sål, som producenten har lagt i støvlen fra fabrikken, er ofte billig og utrolig dårlig. Hér bør du helt klart købe en sål med svangstøtte og smide fabrikssålerne ud (eller bruge dem i en anden sammenhæng).

En god sål med svangstøtte er meget behageligere at stå i. Den modvirker krampe i fødderne. Og du får en bedre kraftoverførsel ned i skiene, så du simpelthen performer bedre. Du kan også flytte sålerne over i vandrestøvler eller vandresko. En god sål koster nogle hundrede kroner, men er alle pengene værd. I de fleste skibutikker kan du få støbt en sål, der passer nøjagtigt til din fod. Det koster lidt ekstra, men det kan anbefales til voksne, hvis fødder ikke ændrer sig fra år til år.

Hvad er Grip Walk?

Kort fortalt så er Grip Walk såler på dine skistøvler, som giver en mere naturlig gang, når man går i skistøvlerne, og samtidigt har et bedre greb end klassiske skistøvler, så du står bedre fast når du går. Går du i en skistøvle med GripWalk såler, vil du derfor få en naturlig gang, og ikke gå som en klovn, hvilket skyldes at sålen har en mere buet profil. Samtidigt falder du ikke lige så let på is, grundet sålernes materiale. 

GripWalk såler skal selvfølgelig passe i skibindinger, derfor har man også lavet GripWalk bindinger. Alle de bindinger har et GripWalk logo, så du kan se at de passer sammen. De fleste ski sælges i dag med GripWalk bindinger. Det smarte ved de GripWalk bindingerne på ski er, at de også er kompatilb med skistøvler som ikke har GripWalk såler, du kan derfor fint købe en ski med Gripwalk bindinger, selvom du har en gammel skistøvle. Er du i tvivl så spørg butikken/webshoppen. 

I dag bliver GripWalk brugt af stort set alle brands. Eksempelvis: Völkl, Dalbello, Nordica, K2, Fulltilt, Head, Look, Atomic, Salomon, Lange, Fischer, Dynastar, Rossignol, Blizzard og du kan let se på en skistøvle om den har et GripWalk logo.

OBS: Er du tvivl om dine skistøvler kan passe i en GripWalk binding, eller omvendt, så kontakt en skishop. 


Andre features – gåknap og huller til touringbindinger

Du kan overveje, om dine støvler skal indeholde nogle af de features, der gør, at du kan bruge dem til skitouring/randonné også. Her skal du særligt kigge efter, om støvlerne har en ”gå-indstillings-knap”, der løsner flekset ganske meget, og som gør støvlerne lettere at bøje forover – både når du går på touringski, og når du går i byen med skistøvlerne på. En anden touring-feature er de små huller, der sidder som to små øjne på hver side forrest på støvlens sål. Disse huller er beregnet til de særlige og meget lette touring-topbindinger.


Her ses et par specielle touring/randonneé-skistøvler, som er lavet til at gå op af bjerget

Hvornår er det bedst at købe skistøvler

Hvis du vil være sikker på at få det største udvalg af støvler – og have den største chance for at finde de helt rigtige til dig – skal du begynde at kigge allerede i oktober og november måned.

Er du derimod på jagt efter billige skistøvler, skal du vente til februar eller marts måned, hvor butikkerne sælger ud af lageret for at gøre plads til sæsonens nye modeller.

Sidste skistøvletip

Skulle dine støvler klemme eller sidde forkert, kan du i gode skibutikker få ganske meget hjælp til at få støvlerne justeret, tilpasset eller udblokket, så du kan beholde dem. Derfor gælder det alligevel, at jo bedre de sidder fra starten, jo gladere skiløber bliver du fra dag ét med dine nye støvler.

Her kan du finde et stort udvalg af skistøvler:
- Skistøvler til herrer
- Skistøvler til damer
- Skistøvler til børn

Sådan får du varme skistøvler hver morgen på skiferien.


Få gratis hjælp og vejledning 


Vi er klar til at hjælpe dig/din familie eller en gruppe venner i vores ski/skistøvle Showroom 15 km vest for Aarhus i Sabro. 

Vi holder åbent, når du har brug for hjælp. Læs mere om hvordan du booker en tid med en af vores skieksperter herUdgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen