Køb og salg af brugt skiudstyr

Køb og salg af brugt skiudstyr

Der er mange grunde til at købe skiudstyr brugt og sælge sit videre, når man ikke længere selv har brug for det. Men der er en lang række ting man skal være opmærksom på. Få det fulde overblik her.

Markedet for køb og salg af brugt skiudstyr er kæmpestort, og ved du, hvad du skal kigge efter og være særligt opmærksom på, så kan du ofte gøre nogle gode kup hos private.

Der findes flere platforme, hvor det er muligt at købe og sælge brugt skiudstyr fra og til andre private, men den største i Danmark er Facebookgruppen ’Køb og salg af skiudstyr!' med mange tusinde medlemmer.

Men husk: Noget udstyr bør du ikke købe brugt. Vi anbefaler, at du ikke køber en brugt hjelm. Herudover er der flere ting, du bør overveje, når du vil købe bla. skibriller og ski brugt. Hop til det rigtige afsnit ved at bruge de tre links herunder:

Det er nemt og overskueligt både at købe og sælge brugt skiudstyr via Facebookgruppen

Generelle overvejelser omkring køb af brugt skiudstyr

Der er generelt en lang række fordele og enkelte ting man skal være ekstra opmærksom på ved at købe brugt skiudstyr af private. Du kan finde et overblik fordele og ulemper herunder, men du skal altid have in mente at fordele og ulemper er en individuel vurdering alt efter, hvilket udstyr til hvilket behov, du er på udkig efter.


Fordele ved at købe skiudstyr brugt:

Skiudstyr kan blive en dyr fornøjelse, og derfor kan det være fordelagtigt at købe brugt. Særligt fordi den almindelige dansker ikke bruger sit skiudstyr mere end et par uger om året, hvorfor det ofte er til at finde i rigtig god stand, selvom det har et par år på bagen. Derfor kan der være mange penge at spare ved at overveje at købe noget af sit skiudstyr brug.

Det er særligt fordelagtigt at købe brugt skiudstyr, hvis du måske er ny på ski og derfor endnu ikke er klar til at smide den store investering efter udstyret. Selvom skitøj er nogle år gammelt, så kan det oftest føles som nyt efter en vask og imprægnering.

Skitøj er noget af det tøj i danskernes garderobe, som bruges absolut mindst og som regel kun et par uger om året, derfor kan alderen ikke nødvendigvis fortælle noget om tøjets kvalitet. Det samme gælder skistøvler og ski, som om muligt er brugt endnu mindre end skitøjet. Du skal dog forholde dig en smule mere kritisk overfor ”hardware” som ski og skistøvler, da teknologierne udvikler sig hvert år. Det kan du læse meget mere om længere nede i artiklen under de specifikke udstyrstyper.

Skiudstyr til børn uanset om det gælder skitøj, skistøvler, ski eller andet er næsten altid brugt meget få gange, fordi børn modsat voksne hurtigt vokser ud af udstyret. Derfor er brugt skiudstyr måske særligt fordelagtigt at overveje til familiens mindste.
Det er ikke kun en økonomisk fordel der er at hente ved at vælge brugt skiudstyr. Du gør også miljøet en tjeneste ved at give noget allerede brugt skiudstyr et nyt liv, fremfor at vælge nyt.

Langt det meste skiudstyr, der bliver skiftet ud, har mange gode år i sig endnu, og der er derfor ikke nogen grund til at betale i dyre domme til både en skibutik og miljøet, hver gang du vil skifte noget udstyr ud. På samme måde anbefaler vi, at du sælger dit gamle skiudstyr videre, når du ikke længere har brug for det, så en anden skiløber kan få glæde af det fremfor at det ender bagerst i skabet eller i en tøjcontainer.


Det skal du generelt være opmærksom på ved køb fra brugt skiudstyr:

Når man skal finde skiudstyr, så kan man ikke underkende, at der er en række fordele ved at købe det fra ny i en butik. Der er blandt andet mulighed for at prøve, der er returret og garanti både på standen af tøjet ved køb, og hvis der skulle ske noget indenfor de første to år.

Det må dog ikke afskrække dig fra at købe brugt, da man kan komme omkring mange af de samme ting, hvis man blot planlægger sig ud af det i købsprocessen. Mødes man og handler, så spørg om du har mulighed for at prøve eksempelvis skitøjet før du beslutter dig. Handler I online, så lav en aftale om, at tøjet kan sendes retur, hvis det slet ikke passer som forventet.

Du kan også sikre dig selv bedst muligt i forhold til standen af skiudstyret ved at bede om ekstra billeder, eller være opmærksom på at se varerne efter på alle leder og kanter, inden du køber det. Er du ekstra opmærksom, så er der næsten garanti for, at der ikke dukker nogen uventede overraskelser op, efter du har købt udstyret.


Vær opmærksom på prisen:

Når du handler med brugt skiudstyr skal du være opmærksom på prisen, for selvom det både kan lyde dyrt eller billigt, så kan det godt være at prisen ikke afspejler varens værdi. Du kan med andre ord godt glemme alt om normalprisen og vejledende priser på eksempelvis samme ski fra den nyeste kollektion.

Du kan altså ikke prismæssigt sammenligne en brugt ski fra 2015 med samme model fra i år, uanset hvor lidt den er brugt. Det skyldes primært, at teknologien udvikler sig hvert år og derfor er eksempelvis ski ikke ens i hver årgang, selvom de bærer samme navn.

Du skal se på varens værdi i forhold til at købe en ny ældre model i en butik, som tilfældigvis har en rest stående. Kan det så stadig betale sig at give den pågældende pris for samme vare, som måske har kørt flere uger, hvor du kan få en helt ny?


Brugt skiudstyr – hvad skal du være opmærksom på?

Foruden de ovenstående overvejelser, så er der afhængig af, hvilket skiudstyr du ønsker at købe brugt en række ting, som er gode at være opmærksom på og stille spørgsmål til. Derudover så gælder det generelt for alt udstyr, du overvejer at købe brugt, uanset om det er et par skibukser, et par ski eller noget helt tredje – spørg ALTID, hvor meget varen er brugt. Det er med til at give en indikator på standen af varen, som man ikke nødvendigvis kan se på den.

Tips til køb af brugte ski

Selve skiene er noget af det skiudstyr, vi danskere bruger allermindst. Det skyldes, at vi kun bruger dem på skiferie og ikke lige kan bruge dem i hverdagen, som man kan med eksempelvis en skijakke. Derfor er ski ofte i rigtig god stand selv hvis de er nogle år gamle. Du skal dog være opmærksom på at ski er meget teknisk skiudstyr, hvor teknologien udvikler sig år for år, så undersøg altid hvilke specifikationer lige præcis den model, du overvejer, kan.

Når du køber ski brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er skiene brugt?
- Passer længden på skiene til dig og dine behov? Se hvor lange dine ski skal være her
- Hvilken type ski er det? Er der eksempelvis rocker i og hvad er svingradiussen?
- Hvordan har sålen og kanterne det? (Her kan det meste klares med en service før skiferien)
- Hvilke bindinger er der på, og hvor slidte er de?
- Passer bindingerne i størrelsen til dine skistøvler?

Det er naturligvis først og fremmest vigtigt at vælge ski ud fra type og behov, så du ikke ender ud med en ski til offpisten, hvis du ønsker at ræse på pister. Men man kan blive overrasket, og det er eksempelvis ikke alle der er opmærksom på, at rocker ikke kun hører sig til i offpisteski til erfarne skiløber, men også kan gøre skiløbet lettere for begyndere. Det er derfor en god idé at tjekke guiden til forskellige typer ski, inden du gør en god handel.


Tips til køb af brugte skistave

Mangler du et par skistave, så kan du med ro i maven købe dem brugt, for det er måske det skiudstyr, der er nemmest at købe brugt. Ved skistave er der ikke så meget at overveje udover længden, materialet og hvilket behov man har for at de eventuelt kan laves længere eller kortere.

Når du køber skistave brugt, skal du overveje:
- Længden på skistavene skal passe til din højde – se en guide til valg af længde på skistave her
- Almindelige eller teleskopstave der kan gøres længere eller kortere?
- Aluminum eller carbon – vil du have ekstra lette skistave?

Skulle du finde nogle brugte skistave, som har nogle synlige skræmmer eller som mangler en plastikkrans nederst, så er der ingen alarm. Skrammerne har typisk ingen betydning for stavene, og man kan nemt få en ny krans på, så staven ikke ryger igennem sneen.


Tips til køb af skistøvler brugt

Skistøvler hører ligesom ski til den del af skiudstyret, som slet ikke bliver brugt udover på skiferie. Derfor er der gode muligheder for at finde et par brugte skistøvler, som kan give dig mange gode timer på pisten. Vær dog opmærksomhed på, hvilken inderstøvle der er i skistøvlerne, da inderstøvler med ’costum fit’, hvor støvlerne tilpasser sig skiløberens fødder, kan være have forkert pasform. Det er dog altid en mulighed at lægge en ny sål i støvlerne, og det kommer man i virkeligheden rigtig langt med, hvis resten af støvlerne er i fin stand.

Når du køber skistøvler brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er skistøvlerne brugt?
- Passer støvlernes flex og bredde dit behov? Se vores guide til valg af skistøvler her
- Hvilken stand er yderstøvlen i, har den nogen synlige skader?
- Hvilken type støvle er det - passer den til almindelige bindinger, PIN bindinger eller begge?
- Har støvlerne grip walk såler og passer disse til dine ski?
- Vigtigste tip: Prøv støvlerne på inden køb!

Er du i tvivl om, hvilken skistøvle du skal vælge, så se Rasmus fortælle om valg af skistøvler herunder – det gælder både ved køb af nye og bruge skistøvler:


Tips til køb af brugt snowboard

Når vi skal se på at købe snowboard brugt, så er det i høj grad alle de samme ting, man skal være opmærksom på, som hvis man ønsker at købe brugte ski. Snowboards er typisk ikke brugt særligt meget, da de som ski kræver at vi har sne at køre på, og der kan derfor være penge at spare, hvis man vælger at købe brugt fremfor nyt.

Når du køber snowboard brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er snowboardet brugt?
- Passer længden på snowboardet til dig og dine behov?
- Hvilken type snowboard er det? Er der eksempelvis bedst på pist, i park eller i offpisten?
- Hvordan har sålen og kanterne det? (Her kan det meste klares med en service før skiferien)
- Hvilke bindinger er der på, og hvor slidte er de?
- Passer bindingerne i størrelsen til dine snowboardstøvler?
- Er snowboardet kompatibelt med dine egne bindinger? (Der findes forskellige systemer til montering)

Der findes indenfor snowboard, ligesom indenfor ski, snowboards der er udviklet specielt til kvinder. Disse boards er typisk lidt kortere og lettere, og kan være værd at have med i tankerne, før man vælger det første og bedste brugte snowboard i den rigtige længde.


Tips til brugte snowboardstøvler

Selvom snowboardstøvler og skistøvler næsten kan virke som hinandens modsætninger, så gælder mange af de samme fokuspunkter, når man leder efter et brugt par. Finder du et par snowboardstøvler, som egentlig er i fin stand, men hvor inderstøvlen er noget brugt, så kan du ligesom ved skistøvler, med fordel overveje en ny sål – det kan gøre en verden til forskel.

Når du køber snowboardstøvler brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er snowboardstøvlerne brugt?
- Passer støvlernes flex og bredde dit behov?
- Hvilken stand er yderstøvlen i, har den nogen synlige skader?
- Hvilken type sål er der i yderstøvlen – er den blød eller hård?
- Hvilket lukkesystem foretrækker du? Snørrebånd, boa lacing eller quick lacing?
- Hvilket stand er eksempelvis snørrebåndene i?
- Vigtigste tip: Prøv snowboardstøvlerne på inden køb!

Snowboardstøvler vurderes ligesom skistøvler ud fra stivhed, som er den såkaldte flex. Er du begynder på snowboard vil vi anbefale at kigge på en lavere flex of dermed en blødere støvle, da det vil gøre dine ture på bjerget både nemmere og sjovere end i en stiv og ubehagelig støvle.

Tips til valg af brugt skihjelm

Lige præcis når vi snakker om skihjelme, så er vi ikke helt oppe og ringe over at vælge en brugt. En skihjelm er det vigtigste sikkerhedsudstyr, du skal have til skiferien, og ikke et sted at indgå store kompromiser.

Skihjelme har en levetid, som man ikke nødvendigvis kan se på den. Selv de bedste skihjelme mister nemlig deres sikkerhed gradvist efter, hvor mange stød og slag den har taget, da materialet bliver komprimeret. Den behøver ikke have synlige skader for ikke at leve op til sikkerhedskravene længere. 

Find en ny skihjelm til voksne for under 400 kroner.

Find en ny skihjelm til børn for under 300 kroner.

Uanset om du jagter en brugt eller ny skihjelm, så finder du herunder en udførlig guide til at vælge den rigtige skihjelm til dig:


Tips til at købe brugte skibriller/ski goggles

Passer du godt på dine skibriller, kan de holde i mange år. Det gælder også, hvis du køber nogle brugt. Det man skal være mest opmærksom på er, hvilken type skibrille du har brug for, og om de brugte har synlige skader. 

Find en ny skibrille til voksne for under 300 kroner
Find en ny skibrille til børn for under 200 kroner

Når du køber skibriller brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er skibrillerne brugt?
- Hvilken linse har du brugt for i skibrillerne?
- Er der ridser på linsen udenpå eller indeni?
- Hvilken stand er skummet i kanten af brillerne i?
- Størrelsen på skibrillerne og pasformen på ansigt.

Ser du i tvivl eller kan du ikke svare på en eller flere af ovenstående overvejelser omkring skibriller, så kan du blive klogere her.

Se den komplette guide til skibriller herunder:

Tips til at købe skijakke og skibukser brugt

Noget af det helt essentielle udstyr til skiferien er selvfølgelig et sæt skitøj, der som det yderste lag skal holde sig både tør og varm hele dagen på bjerget. Når man kigger efter det brugt, så kan man godt tale om skijakker og skibukser samtidig, da det er nogle af de samme ting, man skal være opmærksom på ved begge dele. Du skal dog være opmærksom på, at skijakker ofte er mere slidt end skibukser, da det er mere normalt at det er overdelen, der også bliver brugt herhjemme, mens skibukserne typisk kun er fremme på skiferien. Det gælder dog primært skitøj til voksne, da skibukser til børn sagtens kan bruges til leg og udendørsaktiviteter om vinteren herhjemme også.

Når du køber skijakke eller skibukser brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er skitøjet brugt?
- Hvilken pasform foretrækker du – skal det sidde til eller løst?
- Er skitøjet foret, softshell eller skal?
- Er mærket stor, normal eller lille i størrelsen?
- Er der synligt slid, fejl eller mangler?
- Virker lynlåse, lommer osv.?
- Er det vind og vandtæt? (Meget kan klares med en vask og imprægnering efter køb)

Er du i tvivl om hvilke skibukser eller skijakker, du til dit behov skal kigge efter brugt, så finder du herunder komplette guides til både valg af skijakke og valg af skibukser.

Find den komplette guide til valg af skijakke herunder 

Find den store guide til valg af skibukser herunder

Tips til at købe mellemlag og skiundertøj brugt

De fleste foretrækker måske at skiundertøjet, som er det inderste lag mod kroppen, er nyt og ikke har været brugt af andre skiløbere før. Men der kan stadig være grunde til at kigge efter det brugt. Det samme gælder mellemlag, som kan bestå af både en trøje, der mest minder om en tykkere skiundertrøje, en dunjakke eller noget helt tredje efter temperament og behov. Begge disse slags lag kan man være heldig at finde kun brugt få gange eller som fejlkøb, som andre sælger videre, og det kan derfor være en god idé at vide, hvad man i så fald skal kigge efter. Det kan desuden være en økonomisk fordel at investere i disse lag brugt særligt til børn, som alligevel kun kan passe dem på en eller to skiture.

Når du køber skiundertøj eller mellemlag brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er skiundertøjet eller mellemlaget brugt?
- Hvor tykt skal det være? (Om din skijakke foret, softshell eller skal har betydning for, hvor meget varme du får brug for i de øvrige lag).
- Hvilket materiale foretrækker du – syntetisk, uld eller et mix?
- Er mærket stort, normalt eller småt i størrelsen?
- Er der nogen synlige huller, fejl eller mangler?

Når man skal investere i skiundertøj, så kan det anbefales at købe noget lavet i god kvalitet i gode materialer som eksempelvis merinould. Det er dyrere, men er samtidig også bedre til at temperaturregulere, når du er aktiv på bjerget, og så holder det i rigtig mange år.


Tips til at købe brugte skihandsker og luffer

Skihandsker og luffer til skiløb har på mange måder de samme kriterier, som når man kigger efter brugt skitøj. Det er en af de mere utraditionelle ting at købe brugt, da handsker generelt er meget anvendelige herhjemme også, hvorfor de sjældent sælges videre, men man kan stadig være heldig at finde diverse fejlkøb og handsker, som kun er brugt få gange, og derfor stadig er så gode som nye.

Når du køber skihandsker eller luffer brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er handskerne eller lufferne brugt?
- Hvor tykke/varme skal de være – fryser du nemt?
- Hvilken størrelse er din hånd?
- Skal der være plads til en håndvarmer eller en ekstra inderhandske på kolde dage?
- Er der synligt slid, fejl eller mangler?
- Er det vind og vandtæt? (Meget kan klares med en vask og imprægnering efter køb)

Finder du et par kvalitetshandsker som eksempelvis Hestra, så skal du ikke nødvendigvis dømme dem på at være godt brugt. Hvis bare yderdelen af handskerne er i fin stand, så kan man hos Hestra købe en ny inderhandske til væsentlig billigere pris end et helt nyt par. På den måde kan man opgradere en ellers brugt skihandske til at føles så god som ny.

Du kan finde den komplette guide til køb af skihandsker og luffer herunder:

Tips til at købe et rygskjold brugt

Rygskjold er ligesom skihjelm beskyttelsesudstyr, som kan være rigtig smart, hvis ikke snart nødvendigt at have på skiferien. Men rygskjold bliver ikke på samme måde som skihjelme slidt efter små stød og slag, hvor det godt kan betale sig at slå til, hvis man finder et lækkert rygskjold brugt. Særlig til børn, som stadig vokser meget mellem hver skiferie, kan det være smart at finde et rygskjold brugt, samt sælge sit udstyr videre, når børnene er vokset ud af det.

Når du køber rygskjold brugt, skal du overveje:
- Hvor meget er rygskjoldet brugt?
- Er det et gammelt rygskjold med klassisk skildpadde skjold – så drop det, teknologien har for længst overhalet denne type rygskjold både i sikkerhed og komfort.
- Hvordan foretrækker du at rygskjoldet fastspændes – som vest eller med skulderstropper?
- Er der nogle synlige mangler – virker alt som det skal eksempelvis velcro osv.?
- Er der god udluftning til ryggen?
- Kan rygskjoldet eventuelt tages ud, så dele kan vaskes?
- Vil du have det direkte på ryggen eller som integreret i en rygsæk?
Lige med rygskjold er udviklingen gået stærkt de seneste år, og det kan godt betale sig at kigge efter et af blødt materiale som EVA-skum eller det populære D3O, som tilpasser og følger rygsøjlen, så du nærmest ikke mærker, at du har det på. Det kan også være, at du alligevel kører med rygsæk på skiferien, og hellere vil have rygskjoldet som en del af den.

Se den helt store guide til valg af rygskjold uanset, om du foretrækker et separat rygskjold eller om du ser en fordel i at have det integreret i en rygsæk:


Tips til køb af skirygsæk brugt

Rygsække er for mange skiløbere essentielt til at have ekstra lag, vand og snacks med på bjerget. Det er også en af de ting, som med fordel kan købes brugt. I princippet kan du bruge en hvilken som helst rygsæk til skiløb, rygsække specielt udviklet til skiløb har dog nogle fordele i forhold til rumfordelingen, pasformen, indstillingsmuligheder og lynlåse, der er nemme at få fat i selv med skihandsker på. Rygsække har desuden rigtig, rigtig lang levetid, så det er næsten umuligt at slide en skirygsæk op.

Når du køber rygsæk til skiløb brugt, skal du overveje:
- Hvor stor rygsæk har du brug for? Langt de fleste har rigeligt plads i en rygsæk med 18-20L.
- Passer størrelsen/længden til din ryg?
- Har den synlige skader, fejl eller mangler?
- Virker alle lynlåse mm.?
- Kan man spænde ski/snowboard på, hvis den skal bruges til at gå op ad bjerget?

Er dit behov kun til en vandflaske og en ekstra hue, så kan du med fordel vælge en lille rygsæk eller anden taske, der sidder helt tæt til kroppen, da det vil genere mindre i lifterne.
Det er langt hen af vejen de samme overvejelser, man skal gøre sig, hvis man gerne vil købe andre tasker brugt. Det er ligegyldigt, om der er tale om rejsetasker, støvletasker eller skitasker.


Tips til køb af brugte skind til skitouring

Nu er vi nede i en af nicheområderne, når det kommer til skiudstyr. Men er man skiløber, der godt kan lide at gå på skiene op ad bjerget for at finde god sne og køre i offpisten ned igen, så er skind en god ven. Ofte køber man skind sammen med sine ski, men skulle man finde dem brugt, så er der nogle forskellige ting, man skal være opmærksom på.

Når du køber skind til skitouring, skal du overveje:
- Passer de til dine ski? (Skind er typisk købt i en standard længde og bredde og så skåret til efter en specifik ski for optimal grip i sneen)
- Klistrer skindene stadig på siden, der skal vende mod skienes sål?
- Hvordan er selve skindet, der skal vende mod sneen? Er det slidt eller stadig tilpas ru?

Du kan også være opmærksom på, hvilket materiale selve skind siden er lavet i. Der findes både i mohair, i syntetiske alternativer eller et mix mellem de to – det handler om, hvad man personligt foretrækker.


Tips til køb af brugt lavineudstyr

Står man meget på ski i offpisten, så er lavinesikkerhedsudstyr et absolut must at have med i rygsækken. Lavineudstyr er som hovedregel ikke noget, der går i stykker, da det er lavet til at være ekstra holdbart i pressede situationer. Når det er sagt, så er det naturligvis en selvfølge, at man sørger for at tjekke at alt er intakt og funktionsdygtigt, før man tager det med på ski.

Når du køber lavineudstyr brugt, skal du overveje:
- Hvor meget har udstyret været brugt?
- Er sonde intakt og kan samles uden problemer?
- Er skovl intakt og kan samles uden problemer?
- Virker lavinebipper som den skal? (Test den gerne før køb)

Vigtigst af alt, når du har sikret dig at det brugte lavineudstyr virker, er at du sørger for at skifte batterier i lavinebipperen og lærer at bruge alt udstyret. Så du er forberedt, hvis du mod forventning skulle have i en situation, hvor det bliver nødvendigt.

Se meget mere om lavinesikkerhedsudstyr – hvorfor det er vigtigt og hvordan man bruger det:


Føler du dig klar til at sætte jagten ind på det perfekte brugte skiudstyr, eller er det blevet tid til at rydde op i dit eget skiudstyr i skabet, så kast dig ud i det og besøg Facebookgruppen ’Køb og salg af skiudstyr!’.

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen