Obligatorisk brug af skihjelm

Obligatorisk brug af skihjelm

Skal skihjelmen være obligatorisk på skiferien?

Artiklen er skrevet af Læge Steen Frandsen og stillet til rådighed af Dansk Skiforbund.

For de unge er det ved at være "cool" at køre med hjelm, hvilket er hensigtsmæssigt, da det netop er de unge, som har høj risikoprofil. Men helt ærligt - hvor stor skal risikoen være for at investere i en hjelm og andet beskyttelsesudstyr, hvis man bare er en almindelig dansker på den årlige rekreative vinterferie

I USA i 1998 omkom, inden for få uger, to kendte mennesker, Sonny Bono og Michael Kennedy, under alpint skiløb ved at knalde hovedet mod et træ. Ulykkerne startede et større mediehysteri, som dog hurtigt lagde sig. Siden har flere i branchen advokeret for, at brug af hjelm skal gøres obligatorisk, specielt til børn. Denne diskussion er nu også nået til Danmark
Men hvor stor er egentlig risikoen for at pådrage sig en hovedskade? Er den stor nok til at anskaffe sig hjelm? Og er den stor nok til at berettige et lovindgreb for tvungen brug af hjelm? Skal hr. og fru Danmark til at bære hjelm på den årlige vinterferie?

Hvor stor er risikoen for hovedskade

Risiko for en hovedskade, som kræver lægelig vurdering, er 1 skade pr. 2500 skidage eller 1 skade på 360 år, hvis man løber på ski én uge om året. Hvis vi ser på de potentielt farlige hjerneskader, er tallet 1 hjerneskade pr. 14.000 skidage. Af dem er 94 % hjernerystelser med god prognose. Risikoen for en dødelig hjerneskade er nede på 1 på 1.5 million skidage.
Snowboardere har antagelig lidt større risiko for hovedskader end alpine skiløbere. Og skiløbende børn og unge under 18 år har mere end dobbelt så stor risiko.

Hvor effektiv er hjelmen

Ved alle hastigheder kan hjelmen beskytte ved strejfende kollisioner, og den kan under alle forhold beskytte mod slag og stød fra skikanter, skispidser og andre løse genstande, og den kan også beskytte hovedet, hvis man kludrer med liften.
Men moderne skihjelme er ikke bygget til at modstå direkte kollisioner med hastigheder over 20 km i timen. Målinger ved flere skidestinationer viser, at gennemsnitsfarten på de lette pister er omkring 30 km i timen og langt højere på de mellemsvære og svære pister. Hvis hovedet knalder direkte ind i træer, klipper, andre skiløbere eller liftstandere ved disse hastigheder, yder hjelmen minimal eller ingen beskyttelse.
Hjelmen er således ikke effektiv ved direkte kollisioner. En gennemgang af alle 54 dødsfald på pisterne i Vermont i USA i perioden 1979 - 1998 underbygger denne påstand. Konklusionen blev, at en hjelm næppe havde forhindret et eneste af disse dødsfald, fordi voldsomheden i sammenstødet langt overskyggede den gavnlige virkning af en hjelm.

Standarder for hjelme

En hjelm bør være godkendt. Den bør opfylder de sikkerhedsstandarder, som angives af Central European Standard (CE), American Society for Testing and Materials (ASTM) og/eller American Snell. Snell sætter de skrappeste standarder, og en hjelm, som er godkendt af Snell kan modstå mindst 30 % mere sammenstødskraft end hjelme godkendt af CE.

Hjelm - en individuel beslutning.

De nye alpine hjelme er lette, behagelige og ventilerede plasthjelme i smart design med godt udsyn. De kommer fra mange forskellige producenter, og de bliver solgt.
Hovedparten af dem, som køber og bruger hjelm, er unge mænd, som løber aggressivt. Det er de nye rebeller på bjerget og i funparkerne. De sætter nye standarder for alpint skiløb og snowboard. På videoer i sportsforretninger og på medrivende fotos i skimagasiner ser vi deres halsbrækkende løb mellem nøgne klipper, svævende over lodrette fremspring, af og til med en lavine i 'kølvandet'. Det er råt og farligt, og hjelmen er her uundværlig. De er trendsættere - det er "cool".
At de aggressive kører med hjelm, er hensigtsmæssigt, da det netop er dem, som har høj risikoprofil.
Men helt ærligt! - hvor stor skal risikoen være for at investere i hjelme og andet beskyttelsesudstyr, hvis man bare er en almindelig dansker på den årlige rekreative vinterferie?
Der kan naturligvis altid findes stærke argumenter for at mindske enhver form for risiko, hvor det er muligt. Men det er en kendsgerning, at risikoen for at pådrage sig en hovedskade er meget, meget lille for de fleste af os - alt for lille til at insistere på, at alle skal bære hjelm. Det må derfor blive en individuel beslutning at bruge hjelm under alpint skiløb eller snowboarding. Risikomønstret retfærdiggør ikke et lovindgreb om tvungen brug af hjelm.
Men selvfølgelig - statistikkens lave tal for hovedskader fjerner ikke frygten hos alle, og er man én af de uheldige, som rammes af en svær hovedskade, hjælper det ikke, at de fleste andre statistisk set går fri.

Hvem bør køre med hjelm

Dansk Skiforbund anbefaler, at alle i "risikogrupper" bør bære hjelm under alpint skiløb og snowboarding:
 • Alle, som løber aggressivt og presser skiløb/ snowboarding til den yderste grænse.
 • Børn og ungdomsløbere
 • Freeride-løbere og løbere i funparken
 • Konkurrenceløbere under træning og i konkurrence.

  Hjelmen virker ikke, hvis man tager hovedet under armen.

  En undersøgelse i sæsonen 1998 - 99 fra Vermont i USA viste, at 15.5 % af alle skadede skiløbere brugte hjelm, mens 32 % af dem, som fik hovedskader, brugte hjelm. Og 35 % af skiløbere og snowboardere med livstruende skader brugte hjelm.
  Undersøgelsen illustrerer, at en hjelm på hovedet kan være til større fare end gavn, hvis den motiverer løberen til at køre hurtigere og dristigere end teknikken kan bære.
  Men ét er, at en dumdristig løber kan skade sig selv, noget andet er, at han med sin adfærd er til fare for den almindelige skiturist på pisterne. Hvis pisterne bliver overbefolkede af disse hjelmklædte kamikaze-skiløbere, kommer alle i risikogruppe, og det er uønskeligt og uetisk.
  Frygten for at blive torpederet af en hensynsløst og aggressivt kørende løber er for mange et forståeligt incitament til at køre med hjelm. Kollisionsproblemet på de alpine pister løses imidlertid ikke ved, at alle ifører sig hjelm og andet beskyttelsesudstyr. Det løses ved, at vise ansvar for sig selv og for andre, at løbe inden for rammerne af sine tekniske kunnen, at være årvågen, at afpasse hastigheden efter forholdene, at holde afstand til andre løbere og at efterleve Det Internationale Skiforbunds færdselsregler.
  Vær med til at højne skikulturen - også selvom du kører med hjelm. Hjelmen er ikke et universalmiddel mod skader og bør ikke give løberen en falsk følelse af tryghed.

  sfrandsen@dadlnet.dk

  Kilde: American Medical Association: Report 1. Helmets for Recreational Skiing and Other Winter Sports in Children and Adolescents.


  Relaterede artikler:
  Sådan vælger du den bedste skihjelm
  Test dine skibindinger - inden de tester dine knæ
  Skitræning

  Relaterede sider:
  Skisport.dk SkiShop - Skihjelme i gode kvaliteter
 • Udgivet af: Rasmus Skov

  Find tilbud på skirejser

  Gå til toppen