« Til oversigten

6 gode tips til valg af skihjelm!

Nedenfor kommer en guide, hvor du kan læse hvad du skal være opmærksom på når du skal købe din næste skihjelm til skiferien, så den passer perfekt til dit behov.

Fokus på brug af skihjelm er vokset kraftigt over de seneste år. I nordamerika brugte ca. 25% af skiløbere og snowboardere hjelm.

Dette tal er steget til omkring 50% i dag, og stigningen i brugen af hjelm er kendetegnet for resten af verden. Lovkrav om brug af skihjelme i såvel Østrig og Italien har i dag gjort det lovpligtigt at bære skihjelm for unge under 15 år. 

Pris, udseende, komfort, godkendelser hvad skal prioriteres?

Nogle går op i udseende andre komfort og sikkerhed. Hvad er det vigtigste og er det overhovedet nødvendigt at gå på kompromis med nogle af delene? Ikke nødvendigvis - men lad os starte med standarderne, for du skal altid vælge en godkendt skihjelm!

Standarder for godkendte skihjelme
Der findes i hovedtræk to standarder som skihjelme kan eller skal overholde. Din hjelm skal overholde minimum en af disse standarder:
  • ASTM F2040
  • CE EN 1077
ASTM er forkortelsen for "American Society for Testing and Materials". ASTM F2040 er en standard for test af hjelme til brug indenfor ikke-motoriserede vintersportsgrene (eksempelvis skiløb, snowboard og lignende alpine sportsgrene).

CE EN 1077 er det Europæiske Direktiv (CE = Central European Standard) for personligt beskyttelsesudstyr, så en hjelm der opfylder CE EN 1077 er godkendt under der Europæiske standarder for skihjelme.

Forskellen mellem ASTM og CE standarden er de test-specifikationer der benyttes herunder den energi/fart test gennemføres med.

En skihjelm du bliver glad for...

Hvordan finder man så den perfekte hjelm? En der er rar at have på, leder varmen væk fra hovedet når det er varmt, holder på varmen når det er koldt. Og så sidder godt på hovedet - også når det går stærkt og når du vælter. Du har mange valgmuligheder indenfor skihjelme, og derfor skal du være opmærksom på følgende:

Justeringsmuligheder: Er der mulighed for at justere eksempelvis medfølgende "fit-kits" (ekstra puder som kan sættes ind i hjelmen i forskellig størrelse)? Er der justeringsmuligheder i nakken, også kaldet IAS systemer, et hjul der kan drejes på som justerer hjelmens størrelse.


Store spænder: I kulde og sne kan små spænder drille.
Test spændernes størrelse og vurder om de kan betjenes med en skihandske på.

Aftagelige øreklapper: En del hjelme har aftagelige øreklapper. Vær opmærksom på, at afmontering af øreklapper gør mange hjelme "ikke godkendte".

Hjelme med musik/audio: Musik i hjelme bliver mere og mere populært, men husk på at du ikke hører de andre på pisten hvis musikken "buldrer" i ørerne. Brug lyden med omtanke og primært i liften.


Guide: 6 gode råd inden du køber hjelm

  1. Sikkerhed: Vælg altid en sikkerhedsgodkendt hjelm. (ASTM F2040 eller/og CE EN 1077)
  2. Vægt: Vælg en hjelm der ikke er for tung.
  3. Størrelse: Brug et målebånd og find din hovedstørrelse. Alle hjelme er beskrevet med størrelse (f.eks. Large: 54-59 cm).
  4. Justering: Vær sikker på, at der er gode justeringsmuligheder i hjelmen. Kan du f.eks. sætte ekstra puder i hjelmen, er der store spænder så du kan kan justere uden at tage skihandskerne af etc.
  5. Udluftning: Sørg for at der er gode udluftningsmuligheder indbygget i hjelmen. Udluftningen øger komforten i hjelmen - varmen ledes væk når det er varmt, og holder på varmen når det er koldt.
  6. Ekstra features: Vurder hvor mange ekstra features du har brug for. Goggle-holder, aftagelige øreklapper, indbygget lyd/radio etc.
Udluftningsmuligheder: Har hjelmen udluftningsmuligheder? Kan der indstilles på dem, og hvor nemt er det i givet fald? Er du typen der let kommer til at fryse skal du ikke tage en hjelm med 16 udluftningskanaler og omvendt.

Goggle holder: Findes der holder til skibriller på hjelmen? Nogle hjelme er udstyret med aftagelig Goggle holder, mens de fleste hjelme har en fastmonteret holder bag på hjelmen.


Vægt: Hvor meget vejer hjelmen? Find en hjelm der ikke vejer for meget - det er med til at øge komforten hvis du har hjelmen på over længere tid. De letteste hjelme på markedet vejer omkring 350 gram.

Størrelse: Mål omkredsen på dit hoved med et målebånd - det er dette tal der bedst fortæller hvilken størrelse hjelm du skal vælge. Du skal måle rundt om hovedet over ørene og henover din pande. Det er også dette tal du skal fokusere på når du kigger på hjelm - ikke om hjelmen er small, medium eller large da disse betegnelser varierer fra mærke til mærke.

Sådan finder du den rette hjelm på nettet ...

Udvalget på skihjelme er meget stort på nettet, og priserne er typisk lavere end i de fysiske butikker. Når din hjelm er blevet leveret må du pakke den ud og teste den uden at du mister din 14-dages returret.

Når du handler i en Dansk netbutik har du ALTID 14 dages returret på din skihjelm. Du kan få pengene igen hvis ikke hjelmen passer eller du ikke synes den lever op til dine krav.

Når du får hjelmen på skal den sidde godt til på hovedet, og når du ryster hovedet må hjelmen ikke rutsje rundt, den skal sidde tæt til hovedet, naturligvis uden at være så stram at den genererer.

Tip: Passer hjelmen ikke i facon så prøv evt. et helt andet mærke, hver fabrikant har alle lidt forskellig opfattelse af hvilken facon et kranie har.

Kører du med goggles så tjek at hjelm og goggles passer sammen.

Køb din skihjelm på Skisport

Hos Skisport har vi et af danmarks største og bedste udvalg af lækre og sikre skihjelme til hele familien. Vi kan tilbyde dig 103% prisgaranti og dag til dag levering. Se hele udvalget her:
- Skihjelme til damer og mænd
- Skihjelme til børn
- Skihjelme med visir

Relaterede artikler:


Skihjelme