Gasteinertal: En adventssøndag i himmerige...

Gasteinertal: En adventssøndag i himmerige...

Tidlig julegave: Et par dage med drengene i Gasteinertal, tilsat 1½ meter nysne, en god guide og masser af plads. Det handler historien her om...

Det kribler allerede i benene her på redaktionen, og her kommer en lille reportage om det at tage en kort weekendskitur tidligt på sæsonen, før byerne vågner helt op og mens sneen fortsat falder. Vi pakkede bilen tæt, 3 kammerater og den enes søn for at drage til Østrig og skyde skisæsonen 2013/14 i gang.

Afgangen fra Danmark var alt andet en nådig, stormen Bodil hærgede over Danmark torsdag eftermiddag, men af sted kom vi, om end køreturen til Østrig vil gå hen i historien som den foreløbig længste for deres udsendte – 19 timer tog det fra Aarhus til vi nåede vores mål i Bad Gastein. Den ”normale” tur med 3 chauffører der kan skiftes og sørge for at transporten glider på 11-12 timer var erstattet af orkankaos, væltede træer og lastbiler langt ned i Tyskland, snevejr i Kassel bakker og igen fra München og frem til destinationen – forventningerne blev ikke mindre undervejs, med det slid og vejrlig, havde der bare at være gode sneforhold når vi kom frem… men indrømmet tankerne gik af og til på fly og behagelige hvilestole i en bus – for vi havde valgt at kører uden tagboks, så bilen var tæt pakket.

Uberørte bjergsiderUberørte bjergsider med masser af sne ventede på os

Skiområderne i Gastein var åbnet en uges tid før vi ankom, og den sne vi havde kørt i siden München havde også været forbi Alperne, så det var nyfalden puddersne der ventede os ved ankomsten. Vi havde allieret og med et par dygtige lokalkendte skiløbere, der ville vise os området de kommende 3 dage – de havde allerede været i byen en uges tid, udover de måneder de i forvejen havde på CV´et fra byen, så alt var recogniseret i området. De havde på én betingelse lovet os at vise os området – betingelse var at vi naturligvis alle havde sikkerhedsudstyr i form af lavinebipper, skovl og sonde med i rygsækken. Så det var naturligvis pakket, tjekket og testet inden afgang, så undrer du dig over at vi er lidt ens i billedmaterialet til teksten her – så ja vi købte ind sammen og er meget ens nogle af os ;o)

Glade skidrenge klar til dybsneenGlade drengerøve klar til dybsneen

Hvad venter der i begyndelsen af december?

I en sætning så ventede der: Masser af sne, uberørte hang, absolut ingen trængsel – Med et ord: Drømmeforhold.

Gasteinertal byder på 4 hovedområder, først i dalen Dorfgastein hvorfra man kan løbe på ski til Grossarl, længst inde i dalen Sportgastein og midt i dalen Bad Gastein og Bad Hofgastein som er forbundne skiområder via dalen Angertal. Vi løb fredag og lørdag i sidstnævnte område. Pisterne havde masser af sne, solen kæmpede om kap med skyerne, en kamp som skyerne gik sejrrigt ud af hver dag – men det ændrede ikke ved at sneen var forrygende.

Freeride i powderPuddersne i det uendelige - det var drømmeagtigt. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH

Pistemaskinerne havde ikke kørt alle pister igennem efter snefaldet natten til torsdag, så flere steder fandt man lækker uberørt dybsne ovenpå en præpareret piste – perfekt træning i den dybe sne, med rimelig vished for at der ikke gemte sig træstubbe og klipper underneden.

Efter kort tids løb bliver vi instrueret i at trække ind mod en elmast i en lille lysning og følge et spor i et skovstykke på vejen fra Stubnerkogl ned mod Angertal – og her viste det sig første gang hvad de næste dage skulle bringe af udfordringer, fjerlet puddersne til langt op over knæene, et par ”guider” der forventede at vi var i god form, og ikke bange for at kører i høj hastighed mellem lidt træer. Det blev begyndelsen på det ene fantastiske hang efter det andet som vi blev trukket igennem, som små arbejdsmyrer zig-zaggede vi os ned ad bjergside efter bjergside, for at løbe direkte ind i liften igen (med undtagelse af de få gange vi fik lov til at lave en kort fotopause).

alt-tekstFantastiske hang med træer dækket af fjerlet puddersne

Fredagen og lørdagen fortsatte sådan og euforien ville ingen ende tage hver dag, vi har grangiveligt lignet nogle der var halvberusede når vi hver eftermiddag entrerede Spar supermarkedet for at købe ind til aftensmaden – men det var såmænd blot en beruselse over fantastisk natur og sneforhold der gjorde at smilene gik helt om til ørerne. Selskab, sne og sjov der i en højere enhed gjorde disse dage til nogle af de bedste skidage jeg længe kan mindes – eller det der senere viste sig at blive starten på en fantastisk sæson.

Af og til blev man helt væk i sneen...Af og til blev enkelte helt væk i sneen - vi fandt dog alle og fik dem med hjem

3. dag, pas nu på…

Sådan er der af og til nogle der starter den dag, tredjedagen er den farligste, kroppen er træt og modet er stort efter at skiene begynder at opføre sig som man gerne vil – for os burde advarslen nok nærmere lyde – pas nu på – tager i denne dag, så bliver i afhængige af sådan en tur hvert år fra nu af…

Et skud fra et af flotte snehangEn af de sidste nedfarter - forrygende, flot og fængende

Dorfgastein – hytter, charme og endnu mere godt skiløb

3. dagen blev henlagt til Dorfgastein, området var som de forgangne dage til dels spøgelsesagtigt, masser af plads, absolut ingen liftkø og fantastisk sne. Efter at par løb var det tid til den første tur hvor begrebet ”earn your turns” kom på tale. Indtil nu havde alt skiløbet været let tilgængeligt fra liftsystemet, men 3. dagen blev krydret med en meget lille gåtur til toppen af Fulseck toppen, fantastisk skiløb igen igen, for at ende langt nede i området på vej mod Grossarl, i bunden ventede en lille gåtur igen, men igen bestemt anbefalelsesværdigt. Undervejs krydses starten af Harbach, en å delvis dækket af sne, men et lille hop skal der til for at krydse vandet.

Masser af muligheder for spring for de legesygeFor de legesyge var der masser af stubbe og lignende at hoppe lidt på

Der var masser af uberørte hang, for mange af de inkarnerede freeridere var søgt mod Sportgastein, og vi fandt derfor det ene uberørte hang efter det andet. Fra toppen af Fulseck liften fandtes flere nedkørsler på østsiden, først over trægrænsen med bundløs puddersne og længere nede ramtes trægrænsen og skiløbet var mellem og over paddehatte af sne, som træstubbene havde skabt. Disse kan dog ses fra nogle af hytterne i området, og det betyder at kort tid efter at de første spor var lavet, så fandt de få andre i terrænet også hurtigt smag for disse ruter.

Gode anbefalinger og nyttig info, hvis du vil af sted på en kort tur inden jul.

Kører man selv, kan der planlægges med rimelig kort frist, perioden er fortsat lavsæson for hoteller og liftområder, og med lidt fleksibilitet kan man også holde et vågent øje med sneforholdene inden man bestiller ophold og kører af sted. Vi kørte selv til Bad Gastein, byen kan også ret nemt nås med tog via München.

Der findes enkelte rejsebureauer der udbyder færdigpakkede rejser før jul, typisk i de første weekender i december, da rejserne også benyttes som alternative julefrokoster for firmaer.

Regn med få mennesker, hvis halvdelen af en skiferie for dig er fyldte afterskisteder, med fuld gas på de østrigske schlagere, så er det ikke i starten af december du skal rejse – så mangler du nemlig halvdelen af det der er en god skiferie for dig.

Restauranter i by og terræn der ikke er helt oppe i gear endnu, de er åbne, men alt på menukortet er ikke nødvendigvis i køleskabet endnu, så der kan med andre ord være et lidt begrænset udvalg.

Menuen - hurtigt spist, mere tid til skiløbDet var ikke det begrænsede udvalg, men deres udsendtes lyst til Leberkäse og Pommes frites, der gjorde at dette var dagens menu.

Pisterne er ikke altid præpareret så godt, som hvis det var i højsæsonen – vi antager at de tænker, så mange mennesker er der trods alt ikke, og der er god plads, så mangler der lidt præparering kan man tage den anden side af pisten.

Du skal definitivt tage af sted, hvis du vil gøre din skisæson længere, undgå liftkø, er lidt en ”pudderhund” (red: elsker det dybe puddersne). Tag af sted med familien og spar julegaverne til fordel for en ekstra skiferie, du overlever nok uden en enkelt julefrokost, hvis det rammer ind i en sådan. Eller gør som vi gjorde, find sammen nogle skivenner, pak bilen tæt (der skal ikke bruges meget tøj til 3-4 skidage), og drøn af sted med skiløbet for øje – måske starten på en ny tradition.

Bundløs freeridingBundløs pudder, hang efter hang

Andre oplevelser i Gasteinertal.

Vejret er det svært at spå om, vi var heldige med perfekte sne- og skiforhold, men hvis vejret svigter er der andre muligheder, og det kan være relevant at kigge på, når du skal vælge destination. I Gasteinertal finder du blandt andet de to Wellness-centre Felsentherme og Alpentherme i Bad Hofgastein. Sidstnævnte byder på 32.000 kvadrameter vand og wellness – svarende til 4-5 fodboldbaner.

Alpentherme GasteinAlpentherme - 32.000 kvm vandsjov og wellness. Foto: Alpentherme Gastein

Et besøg i Alpentherme er også en oplagt afslutning på en god skidag, få løsnet musklerne op i de mange bade.

Der kan bades inde såvel som udeDet store Alpentherme byder på bassiner inde såvel som ude. Foto: Alpentherme Gastein.

Vælger du at tage afsted i december, så husk også at kigge forbi de hyggelige adventsmarkeder der findes i mange Østrigske byer, eksempelvis Bad Hofgastein.

Adventsmarked i Bad Hofgastein. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBHAdventsmarkedet i Bad Hofgastein. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH


Et par videoer fra Gastein, den første er taget i dagene op til vi ankom af vores guides, den anden er fra december 2012.
Lidt flere fotos til en afslutning:

Freeriding. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBHFreeriding i Gasteinertal. PR-foto. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH

Powder unlimitedPowder unlimited, de uberørte bjergsider slap aldrig op

Glade testpersonerGlade testpersoner, det her bør vi nok lige teste igen

Udsigten nydes inden sidste turUdsigten nydes inden sidste tur

Hjem er den vej"Hjem er den vej"... "Jamen, skal vi virkelig hjem nu..."

Skisport.dk var inviteret af Alpeferie.dk.

Vil du læse andre reportager fra skiløb i efteråret/før jul, så kig på:

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Bad Gastein
Skiområdet: 835-2686 m.o.h.
Byen: 1100 m.o.h.

201 pister i alt
60 km blå
117 km rød
24 km sort

Lifter: 47 stk. / 71.261 pers/time

Slæbelifter: 15
Tog/baner: 1
Stolelifter: 18
Kabinelifter: 10

Mere om skiferie i Bad Gastein

Find tilbud på skirejser