Større snesikkerhed i Vallåsen

Større snesikkerhed i Vallåsen

En ”snefabrik” skal sikre god sne og en længere sæson i svenske Vallåsen, selv hvis den naturlige sne udebliver

Sne er en nødvendighed for skisportssteder, punktum. Derfor har vi i de seneste år set store investeringer i kunstsneanlæg af forskellig art. Det er også tilfældet i svenske Vallåsen, hvor de opfører en snefabrik for at sikre den tidlige – og sene - sne på pisterne. Og med en beliggenhed i det sydlige Sverige, blot to timer nord for København, er Vallåsen den perfekte skidestination for en 1-dags- eller weekendtur for hele familien.

”Snefabrikken som vi har investeret i, er af samme slag, som den som findes på Idre Fjäll. Udefra ser det ud som to store fragtcontainere. Maskinen fungerer som en fryser, der producerer is og isen høvles af til en slags sne, som blæses ud af maskinen”, forklarer Jesper Malmquist fra Vallåsen.

Sneen kan produceres i både minus- og plusgrader, men fordi sneen produceres i containere, kan de lave sne i helt op til 12 plusgrader. Meningen er, at de i Vallåsen vil producere og gemme sne, så den sne, der ikke bruges den ene vinter, kan sikre en tidlig sæsonstart den næste. I Vallåsen håber de desuden, at snefabrikken kan sikre sne på pisterne helt ind i marts. Maskinen blev leveret til Vallåsen den 25. oktober og kan producere 200 kubikmeter sne per døgn, men det er først i næste sæson, der er fuldt udbytte af snefabrikken.


Det er containere som disse, der skal producere kunstsne til Vallåsen i de næste mange vintre. Vi glæder os til at opleve det live

Enorm termodug

Den langsigtede plan med snefabrikken er altså, at gemme sne fra den ene sæson til den anden. De store mængder sne skal gemmes under store duge lavet af et materiale med Gore-tex-lignende egenskaber, som beskytter den gemte sne. Den gemte sne skal være garant for, at de i Vallåsen kan skyde vinteren tidligt i gang – hver år. At gemme sne i et så varmt klima som i Sydsverige, hvor Vallåsen ligger, er unikt.

Den gemte sne kan både fragtes ud med gravkøer eller blæses ud. De kan blæse sneen 250 meter ud, men arbejder desuden på at finde en løsning, så sneen kan blæses hele 600 meter – men det er en udvikling, der ikke ligger lige om hjørnet.

Om Vallåsen

Med blot 110 kilometer fra København er Vallåsen den perfekte ski-destination, hvis man ikke er erfaren på ski eller blot vil pudse formen af inden skiferien. Vallåsen tilbyder varieret skiløb fordelt på 5.170 meter præparerede pister. Den længste piste er 1.260 meter lang og det største fald er 145 højdemeter. Vallåsen er meget stolte af deres liftsystem, som består af to stolelifter og tre slæbelifter med en samlet kapacitet på 7.200 skiløbere i timen. Liftkapaciteten er tilpasset til pisterne, hvilket betyder, at der altid skal være plads til alle på bakkerne.

Se billeder og læs mere om skiferie i Vallåsen her.

Foto: Vallåsen.se


Pistekort over Vallåsen

Udgivet af: Jesper Varming

Fakta om Vallåsen
8 pister i alt
3 km grøn
4 km blå
1 km rød

Lifter: 7 stk. / 7.200 pers/time

Slæbelifter: 5
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Vallåsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen