Tag på offpiste tur til nytår eller prøv catskiing i uge 1

Tag på offpiste tur til nytår eller prøv catskiing i uge 1

De fleste skiområder er allerede åbnet, og forhåbentlig kommer det store snefald snart, så du kan komme ud og opleve den dybe pudder og få sne op over ørene.

Du kigger på vejrudsigten - det har ikke sneet de sidste 3 dage, og det kommer det heller ikke til de næste 3 – ingen pudder at finde, tænker du. Men faktisk findes der personer, som altid kan finde sne, det handler bare om at kende destinationen ud og ind.

Offpiste med privat bjergguide 

Val Thorens er et af de bedste skiområder i verden, hvilket de har bevis på med deres kåring som verdens bedste skiområde i både 2013 og 2014. Sammenlagt byder ”De tre dale” på mere end 650 pistekilometer til alle slags skiløbere. Ud over de talrige antal pister, som områder tilbyder, er der også mulighed for at køre en masse offpiste – en masse let tilgængelig offpiste!  

Foto: Anders Jeppesen


Sådan så det ud sidste nytår i Val Thorens - 2014

Couloiors og træløb

Selve byen ligger i 2.350 meter over havets overflade, langt over trægrænsen. Hvilket giver høj snesikkerhed og mulighed for, at køre store åbne faces eller colouirs. Ønsker du dog i stedet at køre offpiste mellem træerne, findes der naturligvis gode træskiløb i både Meribel, Courchevel, Menuires eller St. Martin de Belleville, alle områder du kan køre, hvis du udvider dit liftkort til et 3 Dale liftkort, hvilket klart kan anbefales. (67 euro dyrere for 7 dage kontra VT liftkort) 


Når det har sneet kan jeg finde first tracks… i hvert fald i 7 dage...

Citat: Martin Lübecker


Kribler det allerede i benene nu efter at komme væk og ned mod den dybe sne, så er mulighederne store.
SNE & SNÖ tilbyder allerede i uge 53, henover nytår, en offpiste tur med privat guide, pudder og dejligt selskab. En uge, hvor du kan køre offpiste fra morgen til aften, og i områder, du kan være sikker på, at selv de mest inkarnerede franskmænd ikke kender. 

Foto: Martin Lübecker


Selv om Val Thorens ligger over trægrænsen, findes der mulighed for træløb i De 3 Dale.


Martin Lübecker, der er privat dansk bjergguide med 12 sæsoner i Val Thorens, vil vise dig hver en lomme, hvor den uberørte sne kan gemme sig. Sne du kan komme til uden brug af skind eller flere timers hiking. Ud over jagten på den bedste sne vil der i løbet af ugen være fokus på højt humør og læring om offpiste. 

Foto: Anders Jeppesen


Findes der en bedre følelse end at droppe klipper og lande i blød sne?

Er catskiing det nye? 

Kunne du tænkte dig en anderledes skitur, hvor skiløbet foregår væk fra tusindevis af turister, hvor offpiste, dyb sne og skiløbet er 100% i fokus, så læs videre endelig videre.

Hvad er Catskiing egentlig? De fleste skientusiaster kender til konceptet heliski, men det er de færreste, der kender det lignede koncept catski. I alt sin enkelthed går Catski ud på, at man monterer en kabine på en klassisk pistemaskine. Denne maskine kaldes en ”cat”, hvorfra navnet catski kommer. Med kabinen kan ”catten” transportere grupper på op til 20 personer.En pistepræpareringsmaskine – også kaldet en cat - der er bygget om til at medbringe passagerer


Maskinen er i stand til at forcere meget krævende terræn, hvilket gør den i stand til at overtage liftens rolle. På mange måder minder catski meget om heliski. Catski er dog en noget billigere ferieform, og der stilles desuden heller ikke så store krav til vejret. Catten kan nemlig køre i stort set alle vejrmæssige forhold.

Få udbydere i Europa

Catski stammer oprindeligt fra Canada, hvor det har eksisteret i mere end 30 år. I Canada og USA er der tilsammen mere end 25 resorts, hvor der udbydes catski. Det betyder, at det er en relativt velkendt skiferieform i Nordamerika. I Europa er der til gengæld ret få udbydere. Det er derfor de færreste danskere, der har hørt om denne skiform.  

De Brede Planker arrangerer catskiture hele vinteren. Turene går til Makedonien. Netop Makedonien er et af de få steder i Europa, hvor der er mulighed for catski. Kombinationen af Makedoniens runde bjerge og meget få etablerede skisportssteder giver en unik mulighed for kilometervis af offpiste i totalt uberørt skiterræn. På en typisk dag kan man nå 4.000 – 5.000 højdemeter fordelt på 6-12 nedfarter. 

I uge 3 og 11 afholdes de såkaldte udviklingsuger, hvor danske skilærere tager med for at undervise De Brede Plankers gæster. Alt undervisningen fokuserer på at forbedre gæsternes kunnen i offpisten. Nedenfor kan der ses en video, der giver et indblik i, hvad man kan forvente sig af en catskiferie. 


Læs mere om offpiste i VT eller specialture som pudder i Japan, gourmet week, powdersafari eller randonne.

Se flere billeder og læs mere catskiing samt heliskiing. 

Skisport.dk har tidligere været på catskiing i Makedonien.Udgivet af: Claus Loft Madsen

Fakta om Val Thorens
Skiområdet: 1300-3200 m.o.h.
Byen: 2300 m.o.h.

600 pister i alt
200 km blå
250 km rød
150 km sort

Lifter: 189 stk. / 260.000 pers/time

Slæbelifter: 86
Tog/baner: 3
Stolelifter: 66
Kabinelifter: 35

Mere om skiferie i Val Thorens

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen