Sådan vælger du den rigtige skijakke

Sådan vælger du den rigtige skijakke

Den gode skijakke skal passe til dit skiløb, hvor du står på ski og hvor kuldskær du er.

Du skal ikke have googlet ret længe på skijakker, før du finder ud af, at der findes et hav af forskellige slags. Her får du lidt hjælp til at finde den rigtige skijakke til dig.

Man kan groft sagt dele skijakker op i 4 typer: 

  1. Dunjakken 
  2. Den forede skijakke 
  3. Skal-jakken
  4. Softshell-jakken

Dunjakken - til det iskolde og tørre terræn

Vælger du en tyk dunjakke – og ikke bare en tynd dunvest – får du en meget varm jakke, der kan holde dig kørende selv på de mest forfrosne bjergtoppe og på de koldeste ture op med stoleliften. Ulempen ved de tykke dunjakker er, at de let bliver meget varme at stå med, når du knokler dernedad. Og medmindre den er forsynet med vandtæt yderstof, er dunjakker også meget sårbare i vådt vejr – for eksempel hvis du styrter i tøsne. Dunene klasker sammen, og jakken mister evnen til at varme.

Groft sagt kan man sige, at dunjakken er mest egnet til mere end almindeligt koldt og knastørt vejr. Og til skiløbere, der enten har meget let ved at fryse, eller som ikke knokler på pisterne. Dunjakker har meget sjældent snefang, så de kan godt “skovle” en del sne op, hvis du bevæger dig ud i dyb sne og vælter.

Tip: Overvej at købe en tynd dunjakke, som hverken fylder eller vejer nævneværdigt i din dag-rygsæk, og som du kan tage indenunder din forede skijakke eller skaljakke, når du sidder i stoleliften eller står på en forblæst top.

Du kan finde vores kategorier med dunjakker her:
- Dunjakker damer

Den forede skijakke – allroundjakken

Det mest almindelige skiovertøj er den forede skijakke. Jakken er gerne lavet af et vandtæt ydermateriale og syet sammen med et varmt inderlag af mikrofibre. Den forede jakke er “det sikre valg”, fordi den opfylder de flestes behov på en almindelig skiferie og under almindelige vinterforhold. Du skal dog holde øje med et par ting, når du kigger efter en foret skijakke:

Tjek vandtæthed. Vil du have en jakke, der er hundrede procent vandtæt i alle situationer, skal yderstoffet helst kunne tåle et vandsøjletryk på cirka 10.000 millimeter. (Vandsøjletryk er et udtryk for vandtæthed)

Tjek åndbarhed: Selv om forede skijakker aldrig får samme åndbare egenskaber som gode skal-jakker, bør du overveje, om det er et issue for dig. Er du typen, der “flyder” adstadigt ned ad den blå piste, betyder det sandsynligvis ikke det store. Men kører du mere agressivt og på stejle pister, kan det være særdeles godt at have en jakke med god åndbarhed. Varm sved, der ikke transporters væk, bliver hurtigt til iskold sved, der kan ødelægge en ellers god skidag. De fleste skijakker har også ventilations lynlåse under armene eller på siden, som du kan åbne, hvis du får det rigtig varmt. Forede skijakker de mest solgte og anvendte for danskerne.

Du kan finde vores udvalg af skijakker her:
- Skijakker herrer
- Skijakker damer
- Skijakker børn

Skal-jakken – fornemme egenskaber også til skiløb

Flere og flere skiløbere vælger i dag skaljakken, som oprindelig blev udviklet til bjergstigning og trekking. Klatrerne ønskede en stærk, vandtæt, åndbar og let jakke. Nu betyder vægten ikke det store på en skiferie. Men skaljakkens fornemme vandtætte og åndbare egenskaber gør den virkeligt velegnet til skiløb. Det gode ved en skaljakke er, at du nøje kan regulere din kropstemperatur ved at tage mellemlag af eller på.

Bruger du samtidig svedtransporterende lag under skaljakken, får du den bedst tænkelige åndbarhed. En anden fordel ved skaljakken er, at du kan bruge den som fritidsjakke/regnjakke året rundt. Skaljakken er klart at foretrække for dig, som er aktiv og ikke står stille på skiferien. Jakken giver på ingen måde varme, men sørger for at holde vind, vand og sne ude. Derfor skal du bare finde et inderlag og mellemlag som kan holde dig varm, hvilket kunne være svedtransporterende skiundertøj samt en god skipulli/skitrøje. Er det koldt, kan du have en tynd dun- eller fiberdunjakke i tasken, som du tager af og på, afhængig af vejret.

Tip: Der findes flere typer åndbare membraner. Vi vil ikke komme ind på de enkelte her, men ligesom det gælder forede jakker, skal du kigge efter vandtæthed, åndbarhed og slidstyrke. Regn roligt med, at pris og kvalitet følges ad. En dyr skaljakke – evt. med tre lag GoreTex og topkvalitets-lynlåse - har oftest markant bedre vandtæthed og åndbarhed end en billig skaljakke.

Som noget nyt har vi fået skaljakker i sortimentet også:
- Skaljakker til herrer
- Skaljakker til damer

Softshell - helårsjakken

Sagt lidt forenklet er softshell-jakken en blød skaljakke. Den har typisk ikke meget foer og er ikke specielt varm, når det bliver rigtigt koldt. Når vi snakker skiløb, udmærker en softshell-jakke sig ved at være blød og fleksibel. Den er næsten vindtæt, men ikke hundrede procent. Den er åndbar, men der er delte meninger om, hvor åndbar, en softshell egentlig er. Den er vandafvisende, men sjældent hundrede procent vandtæt. Nogle mærker laver dog helt vind- og vandtætte softshells. Så du kan sagtens få en softshell i høj kvalitet, prisen er dog også derefter.

Generelt kan man sige, at en softshell er bedst i tørt og ikke alt for koldt vejr, evt. en forårs-solskinsdag i Alperne.

Du kan finde vores softshells her:
- Softshell jakker til herrer
- Softshell jakker til damer

Tips, der gælder alle skijakker:

  • Tjek, om jakken har snefang. Med snefang undgår du kold sne på varmt maveskind. 
  • Tjek, at jakken har de lommer, du har brug for. Eks ærmelomme til dit liftkort.
  • Har jakken en hætte, så tjek, at hætten kan gå over en skihjelm (for det bruger du da, ikk?)

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen