« Til oversigten

Smørhullet i verdens største skiområde

Les Menuires er en satellitby uden alpelandsbyens fortættende hygge. Men for pokker, byen ligger midt i verdens største skiområde, og skiløbet er sublimt.

Det er svært at sige noget skidt om et skisportssted, der ligger som smørhullet i verdens største skiområde. Sådan ligger Les Menuires i De Tre Dale i de franske alper. 

Tag én lifttur op ad bjerget, og du kan suse direkte til Saint Martin de Belleville, til Meribel eller til Val Thorens. Pænt centralt, ikk?
Hertil kommer at Les Menuires ligger i 1.850 meters højde, hvilket gør det til et temmelig snesikkert skisportssted. Og hvad angår liftsystem og variation i pisterne, er der virkelig ikke meget at pege fingre ad.
Foto: P.Lebeau / Office de Tourisme des Menuires
Les Menuires placeret midt i det hele

Midt imellem stille landsby og buldrende ungdomsmekka

Bevares. Sværger du og dine medskiløbere til ægte alpelandsby-idyl med snævre gyder, små stenhuse og meget rolig aftenstemning, kan I overveje at vælge et hotel i Saint Martin de Belleville. Saint Martin ligger i 1.450 meters højde og er indgangsportalen til Bellevilledalen (Les Menuires er mellemstationen, og Val Thorens er topstationen). Saint Martin er den højest beliggende af de originale landsbyer i dalen. Det var håndværkere herfra, der for ca halvtreds år siden var med til at bygge Les Menuires. Man skal dog være opmærksom på, at der er et stærkt begrænset antal sengepladser i Saint Martin. 

Men lever du og dine skikammerater lige så intenst om natten som om dagen, bør I måske køre forbi Les Menuires og indlogere jer i Val Thorens helt oppe for enden af dalen i 2.300 meters højde. Her findes et utal af barer og restauranter, her er rigtigt godt gang i den, som man siger.

Men når det er sagt, er Les Menuires bestemt ikke nogen lille by – den er temmelig langstrakt, så det kan kraftigt anbefales at køre i bil (taxa), hvis du skal fra den ene ende af byen til den anden. Her er alt fra badeland, biograf og til et rigtig pænt udvalg af restauranter og barer. I den forstand er Les Menuires et værdigt alternativ til Val Thorens – bare i en afdæmpet version. Det gør Les Menuires til et oplagt valg for familier eller vennegrupper, der ikke behøver – eller måske helst er fri for – det buldrende natteliv, der for nogle kan virke lidt trættende.
Foto: G. Lansard - Office de Tourisme Les Menuires.

Byen 

Ti minutter fra verdens bedste skisportssted

Hvis I er kørt til Les Menuires i egen bil, kan I køre op til Val Thorens på et kvartes tid. Vælger I skiene, tager I bare Bruyères gondolen op og en halv time senere, står I i Val Thorens. Så tæt ligger Les Menuires på det skisportssted, der flere gange er blevet kåret som verdens bedste.

I det hele taget ligger Les Menuires vanvittigt godt placeret i De Tre Dale. Som nævnt kan man hurtigt køre ned til Saint Martin, der ligger godt i læ ”nede” i 1.450 meters højde. Fra toppen Trois Marches fører en række rigtigt flotte og mellemsvære nedkørsler ned til Saint Martin. Det er oplagt at køre herned at spise frokost ind imellem. Eller du kan søge herned, hvis det fryser tyve grader, og en isnende vind fejer al køreglæde ud af de nøgne alpine pister i Val Thorens.
Foto: Saint Martin de Belleville_pano ©G.Lansard
Her ses byen og lidt pister fra Saint Martin de Belleville

Ligeledes er det bare at tage liften til toppen Trois Marches - eller Col de la Chambre - og over kammen. Så er der herlige og rigtigt flotte røde nedkørsler til den lille by Meribel, der ligger omkranset af granskov og med bjerge til alle sider. Fra Meribel kan turen så gå videre over til den tredje dal – og den mondæne skiby Courchevel.

I Courchevel kan du virkelig få lov at bruge penge. Men du kan også nøjes med at køre over og vælte dig grådigt i pister, slubre en kop varm kakao og kigge på byens fly-landingsbane, der løber skråt op ad en bjergkam, og som er én af de farligste landingsbaner i verden.

Skisport.dk har tidligere besøgt Courchevel, det kom der denne video ud af:
Besøgt i Courchevel kan du læse mere om her.

Skiløbet er i top

Skiløbet i selve Les Menuires er der ikke mange fingre at sætte på. Noget jeg elsker ved stedet er, at man altid kan finde sol. Om formiddagen og indtil først på eftermiddagen skinner solen på området La Masse, der ligger over for Les Menuires – på højre side af Bellevilledalen. Herovre er der pister af alle sværhedsgrader, men det er en blå piste ned fra selve toppen Pointe de la Masse. Det er her, at sneen generelt er bedst og ligger længst på sæsonen. 
Foto:  G. Lansard/Office de Tourisme Les Menuires

Når solen lægger La Masse i skygge, er der nok at tage fat på ovenover Les Menuires by. Her kan du tage Bruyères gondolen i ét stræk til toppen – ellers to lifte – og så får du nogle virkeligt lange røde eller blå stræk ned mod byen. Her er garanti for syre i benene, hvis du kører ned i ét hug. Den eneste ulempe ved denne del af området er, at det er lige til den lette side, hvis du er en skihaj. Dog kan du få din ”sorte” lyst styret på den megalange piste Léo Lacroix.

Foto: P.Lebeau / Office de Tourisme des Menuires

Men der er altså ingen, som i absolut ingen grund til at fortvivle over skiterrænet i Les Menuires. Det ligger jo midt i verdens største skiområde!

Skiferie forslag i Les Menuires

Résidence Les Combes Résidence Les Combes Bil fra 2.899,-/pers.
Premium Les Alpages de... Premium Les Alpages de... Bil fra 1.140,-/pers.
Résidence Aconit Résidence Aconit Bil fra 1.063,-/pers.
Résidence Les Valmont... Résidence Les Valmont... Bil fra 1.063,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning