« Til oversigten

Coronavirus og skiferie – Sådan er du stillet

Efter flere mails fra brugere der skriver om vi ikke skriver om Corona, så kommer der her en kort orienterende nyhed.

Vi følger naturligvis situationen, vi glæder os over at så mange nåede at komme på en god skiferie inden Corona ramte, og at mange ikke har været påvirket. 

Nedenfor prøver vi at samle svar på nogle af de spørgsmål vi er blevet stillet, og selvom du er færdig med skiferie for denne vinter, så kan der være nyttige tips om bestilling og forsikringer du kan bruge en anden god gang.

Vi har talt med Lars Arent hos Forbruger Europa, og her kommer de vigtigste facts. 

Skal du ud at rejse

I forhold til rejser og forholdsregler, så anbefales det at man holder sig opdateret på følgende sider, hvor der løbende opdateres, særligt relevant er rejsevejledningerne, hvor du kan følge de konkrete anbefalinger til de enkelte lande:

Udenrigsministeriets side om Coronavirus - Læs mere her

Sundhedsstyrelsens side om Coronavirus - Læs mere her 

Udenrigsministeriets rejsevejledninger til:

> Italien

> Østrig

> Sverige

> Norge 

> Frankrig

Rød zone: Disse steder skal du ikke rejse til på skiferie

Store dele af Norditalien, hele Tirol i Østrig (med kendte områder som Ischgl, St. Anton) er i rød zone.

Alle ikke-nødvendige rejser områder i Schweiz der grænsen op til Schweiz anbefales ikke.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger opdateres løbende, så hold dig orienteret i rejsevejledningerne, og tilmeld dig evt. deres e-mail-service hvis du har bestilt en rejse. Du kan som udgangspunkt ikke bruge hoteller og destinationers hjemmesider til ret meget viser vores research.

Se her hvor der frarådes rejser til fra Udenrigsministeriet

Hvem hænger på regningen hvis ikke jeg kan rejse

Det afgøres hovedsageligt af om:

1) Du har booket en pakkerejse til et område i rød zone, så er det i udgangspunkt rejsebureauet der ”hænger” på rejsen. Du kan afbestille/de kan annullere rejsen og du har krav på at få dine penge tilbage.

Har du booket en pakkerejse kan du dog være heldig at de kan ombooke dig til en anden destination efter accept fra dig. Ønsker du ikke denne ombooking har du krav på at få pengene tilbage fra rejsebureauet, jævnfør pakkerejseloven.

2) Du selv har sammensat en rejse, er det som udgangspunkt dig selv der skal dække.

Du kan evt. tjekke om du har en forsikring tegnet der dækker, det gør nogle forsikringsselskabers rejseforsikringer, eksempelvis skriver Alm. Brand på deres hjemmeside 10/3 2020

”Vores rejseforsikring dækker på nuværende tidspunkt afbestilling af din rejse som følge af Coronavirus til de lande, byer og regioner Udenrigsministeriet (UM) har angivet som røde (UM fraråder alle rejser til) og orange (UM fraråder alle ikke-nødvendige rejser til)”.

Orange zone er pt. gråzone

Du kan ikke umiddelbart annullere din rejse ved rejsebureauet hvis du er nervøs for at rejse, men rådfør dig evt. med dit rejsebureau, det kan være de trods alt tilbyder det eller udsættelse. Kontakt også dit rejseforsikringsselskab hvis du har tegnet forsikring, som eksemplet ovenfor viser, dækker nogle men ikke nødvendigvis alle.

Hvis lifterne lukkes permanent men der ikke er rød zone

Skulle det ske at skiområde vælger at indstille driften, og skiområdet alligevel ikke er i rød zone. Så skal du være opmærksom på at det giver dig en anden mulighed for at annullere en pakkerejse. Indstilles lifterne, så bortfalder en væsentligt mulighed for dig i den pakkerejse du har købt og du har krav på at få dine penge igen hos rejsebureauet, på helt samme måde som hvis du havde købt eksempelvis en fodbold- eller koncertrejse hvor kamp eller koncert aflyses.

Tabsbegrænsningsøvelse…

Har du pt. bestilt en pakkerejse inkl. liftkort til en orange zone, og ved du at du af personlige årsager/hensyn ikke ønsker at gennemføre rejsen. Så vil du måske overveje at afbestille liftkortet på rejsen for at få den del refunderet, det vil de fleste rejsebureauer nok acceptere. Afbestiller du liftkortet ved rejsebureauet, så gør Lars Arent leder ved Forbruger Europa opmærksom på, at du skal huske at informere rejsebureauet om at du afbestiller liftkortet for at begrænse dit tab, så det ikke senere bliver brugt i mod dig. For skulle skiområdet lukke helt ned for drift, men fortsat blot være i orange zone, vil du kunne annullere din rejse ud fra at muligheden for at komme på ski, var en væsentlig del af din rejse, som nu ikke længere er mulig. Rejsebureauet har lidt andre kort på hånden hvis du har afbestilt liftkort, uden at gøre opmærksom på at det var en ”tabsbegrænsningsøvelse”, derfor er det vigtigt at skrive det hvis afbestiller liftkort, understreger Lars Arent.


Artiklen er seneste opdateret onsdag d. 12/3 2020 kl.11

Kilder:
Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

https://www.tirol.at/informationen-coronavirus

https://www.tirol.gv.at/

Samt links i artiklen