« Til oversigten

Skiferie med Coronavirus: Her er svarene på alle dine spørgsmål

Vi har samlet og besvaret alle tænkelige spørgsmål om skiferie i en coronatid. Læs om skiområdernes tiltag, refundering af penge, regler for mundbind og meget mere.

Efter en sommer i coronavirussens tegn begynder dagene nu at blive koldere, og inden vi ved af det, er den tid, hvor hundredtusindvis af danskere normalt tager på skiferie, lige om hjørnet. Men intet er normalt lige nu, og mange spørger sig selv, om det overhovedet kan lade sig gøre at komme på skiferie den kommende vinter.

Ja det kan det. Skiområderne holder åbent som "normalt", forskellen til i år vil være de nye tiltag, som er lavet for for gæsternes sikkerhed, som eksempelvis mundbind, desinficering af lifte, etc. Dog så handler det i det store og hele om hvilke udmeldinger, som kommer fra Udenrigsministeriet. Skiområderne er nemlig klar til at tage imod gæster.

På nogle punkter bliver det anderledes end andre år, men på langt de fleste parametre er der lagt op til, at skisæsonen bliver nøjagtig ligeså hyggelig, som det plejer.

Skiferien er desuden en oplagt mulighed for at komme ud og få noget frisk luft, noget motion og en masse af det D-vitamin, som vi blev berøvet for i foråret. Alt sammen ting, som er godt for både dit fysiske og dit mentale helbred.

Det kan umiddelbart virke svært at finde hoved og hale i, hvilke restriktioner, der gælder i forskellige lande samt hvilke lande, man overhovedet kan rejse til. Men det behøver slet ikke være så bøvlet. Langt de fleste rejseselskaber tilbyder nemlig gratis afbestilling, og skiområderne er fuldt gearede til at forhindre at folk bliver smittede med Covid-19.

- Se hvilke rejsebureauer som tilbyder de bedste afbestillingsvilkår


Hør Rasmus fortælle hvordan du trygt kan bestille en skiferie


Herunder har vi samlet svarene på en masse af de spørgsmål, som ofte dukker op, når snakken falder på skiferien 2021. Inden du tager afsted på skiferie


Kan jeg bestille en skiferie med ro i maven?
Ja. Bestiller du en pakkerejse gennem et dansk skirejsebureau, er du sikret via Rejsegarantifonden, hvis nu skiferien mod al forventning skulle blive aflyst. Det taler for, at du særligt i år booker hele rejsen gennem et bureau. Hvis du selv sammensætter en rejse, skal du nemlig selv sørge for at have en forsikring, som dækker rejsen, hvis nu den skulle blive aflyst. Det kan dog også godt lade sig gøre.

Kan jeg være sikker på at få mine penge retur, hvis min rejse bliver aflyst?
Ja. Der er to scenarier. Enten kommer du på skiferie, eller også får du pengene retur.

Hvis din destination går i orange eller rød (rejsevejledning ved Udenrigsministeriet) inden din skiferie, får du alle dine penge retur.

Hvem hænger på regningen, hvis jeg ikke kan rejse?
Det afhænger hovedsageligt af om du har booket en pakkerejse hos et rejseselskab, eller om du selv har sammensat en rejse.

1) Hvis du har booket en pakkerejse til et område i rød zone, så er det i udgangspunkt rejsebureauet der ”hænger” på regningen. Du har krav på at få dine penge tilbage, hvis du afbestiller (inden en bestemt dato), eller de annullerer rejsen. Har du booket en pakkerejse kan du dog være så heldig, at de kan ombooke dig til en anden destination efter accept fra dig. Hvis du ikke ønsker en ombooking, har du krav på at få pengene tilbage fra rejsebureauet, jævnfør pakkerejseloven.

2) Hvis du selv har sammensat en rejse, er det som udgangspunkt dig selv, der hænger på regningen, hvis rejsen bliver aflyst. Der er dog en del undtagelser, og du bør dog undersøge, om din rejseforsikring alligevel dækker. Mange rejseforsikringer dækker nemlig, hvis din destination, i døgnene op til at du skal afsted, bliver enten orange eller rød. Du kan hurtigt og nemt kontakte dit forsikringsselskab og få klarhed om de specifikke regler på dette punkt.

Hvad er en pakkerejse?
Det er en pakkerejse, hvis du har købt/bestilt mindst to forskellige produkter sammen gennem et rejseselskab. Det kan eksempelvis være bolig + liftkort, bolig + transport, eller bolig + skileje. Bolig kan være hotel, hytte, lejlighed, etc. og transport kan være fly, bus eller tog. Typeeksemplet på en pakkerejse er en rejse med eksempelvis fly og hotel, eller bus og hotel. Men en pakkerejse kan også være en kør-selv-skiferie med færgebillet, eller en ferie med billeje og feriebolig. Hvis du vil være sikker, er det vigtigste, at du bestiller gennem et rejseselskab.

Tilbyder rejsebureauerne gratis afbestilling?
Ja, mange skirejsebureauer tilbyder gratis afbestilling frem til en vis dato. Se her hvilke rejsebureauer, der har gratis afbestilling.

Mange rejsebureauer tilbyder desuden, at du kan købe en ekstra afbestillingsforsikring, så du helt selv kan vælge at aflyse rejsen op til 31 dage før afrejse. Læs mere om de forskellige tryghedspakker her

Hvordan er du stillet, hvis et skiområde går i orange?
Skifter rejsevejledningen til rød eller orange 14 dage inden din afrejse, eller indenfor 14 dage af at du skal afsted, så vil du enten kunne få refunderet dine penge, hvis du har købt en pakkerejse. 


Hvordan er jeg stillet, hvis jeg booker en skirejse mens landet er i orange?
Ved de fleste bureauer er du stillet præcis, som hvis du bestilte mens landet var i gul. Du vil derfor få alle dine penge retur, hvis landet er i orange 14 dage før afrejse, eller hvis landet skifter til orange indenfor 14 dage før afrejse, så længe rejsebureauet er aktivt.

Du skal dog være opmærksom på, hvad rejsebureauet selv skriver/garanterer. Eksempelvis er du ved Danski, Slopetrotter, Nortlander og Højmark sikret selvom du booker mens et land er i orange. Se deres garanti i bunden af artiklen.

Kan ens sygeafbestillingsforsikring og dækning på rejsen ændre sig, hvis man bestiller mens et land er i orange og/eller rejser til en land der er orange?
Her er det ofte således at Corona-relaterede sitautioner ikke er dækkes af ens normale afbestillings- og rejseforsikring. Tjek derfor med dig eget forsikringsselskab, da visse tilbyder forsikringer der inkluderer Corona-relaterede situationer.

Kan jeg få penge retur, hvis lifterne lukker permanent, selvom det ikke er en rød zone?

Skulle det ske, at et skiområde vælger at indstille driften, selvom skiområdet ikke er i rød zone, kan du som udgangspunkt få refunderet rejsen. Indstilles lifterne, så bortfalder en væsentlig mulighed for dig i den pakkerejse, du har købt, og så har du krav på at få dine penge igen hos rejsebureauet. Hvis du selv har købt liftkort, kan du også få dette refunderet, hvis lifterne lukker ned. Det står de individuelle skiområder for.

Er man dækket, hvis et land man skal rejse til har en karantæne-regel for indrejsende? 
Her menes der: at det kan godt være at Danmark har åbent for et land, men at landet man rejser til forventer, at man går i karantæne.

Hvis et land mod forventning kræver at man går i karantæne i 1-2 uger før skiferien, er det forskelligt fra de forskellige rejsebureauer om beløbet tilbagebetales. Derfor skal du dobbelttjekke med dit rejsebureau, samt egen forsikring. 


Når du er på ski


Hvilke tiltag bruger skiområderne?
Det korte svar er: dem alle. Skiområderne har haft den forgangne sommersæson til at perfektionere deres indsats mod smitte. Der kommer afstandskrav i både køer, lifter og restauranter og på hoteller, og mange steder vil der også være krav om brug af mundbind eller halsedisse. Der vil helt sikkert være håndsprit tilgængeligt snart sagt over alt. Desuden gør de individuelle skiområderne brug af særlige tiltag. For eksempel har overvåger den tyrolske delstatsregering spildevandet omkring blandt andet Ischgl, så de hurtigt kan se, hvis der er Covid-19-smitte i området.

Skal man bruge ansigtsmaske i skilifter?
Ja. Det vil i de fleste skiområder være obligatorisk at bære mundbind/ansigtsmaske i alle køer og i lukkede lifte som eksempelvis gondoler. Her skal det dog understreges, at selvom et tre-lags mundbind er anbefalet, så godtages en halsedisse, der dækker både mund og næse, de fleste steder.

Kommer der afstandskrav i liftkøer?
Det gør der de fleste steder. Skiområderne vil mange steder give tydelige instruktioner gennem skilte, videoer, afmærkninger og mere hensigtsmæssige køstrukturer. Men hey! På den positive side slipper man for mas og trængsel, og at personen bag én kører sine ski helt op over bagenden på dine ski.

Bliver ventetid ved lifter så ikke vildt lang?
Ikke nødvendigvis. Skiområderne er forberedte, og det er er kun i enkelte større kabinelifter, at kapaciteten vil blive mærkbart nedsat. Til gengæld forvente mange skiområder lidt færre gæster i år, hvilket kan være med til at opveje for et øget afstandskrav – det giver også mere plads på pisterne.

Bliver lifte og gondoler rengjort?

Ja. Lifte og gondoler vil blive rengjort og desinficeret dagligt. Flere steder vil man flere gange dagligt bruge sprit som eliminerer 99,99 % af alle virusser og bakterier. 

Bliver skibusser, skiudlejning, toiletter og andre faciliteter rengjort ekstra godt?
Præcis som med lifterne, så vil man desinficere alt, så 99 % af virus og bakterier fjernes.

Vil der blive mere plads i lifterne?
Ja, på de fleste vil mange områder pt. forsøge at halvere mængden af passager. Således at man i en 4 pers. stolelift vil skulle sidde 2 og i en 8 pers. stolelift vil man skulle sidde 4. 

Tæller en halsedisse som mundbind?
Ja den gør. En halsedisse/facemask/balaclava må forventes at blive obligatorisk i liftkøer, i nogle lifte, på restauranter og andre steder, hvor det ikke altid kan lade sig gøre at holde god afstand. I Ischgl har de for eksempel indkøbt 600.000 filtrerende tørklæder, som bliver delt ud til folk, når de køber liftkort – så er der halsedisse og mundbind i én.
- Køb halsedisse til skiferien her, som dækker både næse og mund

Kan man få taget en frivillig Covid-19-test på skisportsområdet?
Det vil variere fra skiområde til skiområde. I Ischgl, hvor mange blev smittet i foråret, har de virkelig taget tyren ved hornene, og her skal gæster gerne fremvise en negativ Covid-19-test, når de ankommer til byen. Alternativt kan de frivilligt blive testet i Ischgl.

Kan man komme på afterski i 2020/2021?
Ja – men! Afterski i den kommende sæson kommer langt de fleste steder til at foregå på en anden måde, end det plejer. Skiområderne ved nemlig godt, at mange (berusede) mennesker samlet på lidt plads, ikke er særligt hensigtsfuldt. Derfor bliver afterski den kommende sæson måske mere præget af at man sidder ved borde i stedet for at danse på dem. Men naturligvis kan man stadig nyde en kold øl, en aperol eller en jägerbomb efter en god skidag. Samtidigt vil der blive lavet flere udendørs barer.


Tiltag på restauranter og hoteller i skiområderne


Hvilke tiltag bruger restauranter?
De fleste steder er restauranterne indrettet med mere afstand mellem gæsterne end normalt, ligesom der de fleste steder vil være påbud om at bære mundbind. Desuden vil restauranter have begrænsninger for, hvor mange gæster de må have ad gangen, ligesom det mange steder er et krav, at alle skal sidde ned. De regler gælder både for restauranter i byerne og på bjergene.

Skal jeg bære mundbind på restauranter?
I Frankrig skal restauranter sørge for, at alle gæster bærer mundbind, og det samme vil være tilfældet i de fleste andre lande. Når man har sat sig til bords, kan man dog tage masken af. Mange steder gælder en halsedisse også som mundbind, hvis bare den dækker både næse og mund.

Skal ansatte i skiområder vise en negativ Covid-19-test?
I mange skiområder skal ansatte både ved lifter, på hoteller og på restauranter fremvise en negativ Covid-19-test, før de kan starte arbejdet. Desuden vil ansatte, der arbejder med kundekontakt, løbende kunne blive testet for Covid-19, ligesom deres temperatur på daglig basis vil blive målt, når de møder på arbejde. Du kan se de specifikke regler for ansatte på de forskellige skiområders hjemmesider.

Gør skiområderne noget for tidligt at opdage smitte?
Det gør flere af de store skiområder, men de specifikke tiltag varierer fra område til område. Mange steder vil det være muligt at blive testet på stedet. Som et mere avanceret eksempel kan nævnes Ischgl, hvor Tyrols delstatsregering overvåger spildevandet for at holde øje med, om der er smitte i byen. Flere steder arbejdes der også på app-løsninger, så man hurtigt kan blive kontaktet, hvis man er smittet.

Hvilke tiltag bruger skihotellerne?
Mere eller mindre alle tænkelige tiltag, der kan give dig et sikkert og behageligt ophold. Mange steder skal ansatte kunne fremvise en negativ Covid-19-test, før de må begynde at arbejde, og du kan være stensikker på, at restauranter og andre fællesarealer bliver særdeles grundigt rengjort og afsprittet. I Italien skal du i udgangspunktet bære mundbind overalt indendørs.

Er der buffet på hotellerne
Ja. Nogle hoteller har buffet, mens andre tilbyder portionsanretninger. Du skal dog bære mundbind i buffeten, og du skal mange steder også benytte engangshandsker eller spritte af, inden du henter din mad. 

Kan man benytte swimmingpools og wellnessafdelinger
Ja. Dog vil man begrænse antallet af besøgende, så der ikke er for mange på samme tid, samtidigt med at der skal holdes en meters afstand til andre gæster. 

Har hotellerne styr på hygiejne, myndighedskrav og potentiel smittefare
Ja, for at et hotel skal kunne holde åbent, skal de overholde myndighedernes anvisninger (Østrig og Italien). Der vil være håndsprit ved fællesområder, samt ved indgangen til restauranten, ligesom hotellerne sørger for rengøring og afspritning af fællesarealer. Visse hoteller giver mulighed for, at man kan spise morgenmad og aftensmad på værelset.

Transport til og fra skiferie


Kan man køre i bus på skiferie?
Det kan man sagtens. Dog skal der mindst være én meter mellem folk, der sidder overfor hinanden ved borde. Alle skal bære mundbind under hele turen, og der vil være ekstra fokus på god ventilation, og at alle har nem adgang til håndsprit.

Kan man flyve på skiferie?
Ja. Alle skal bære mundbind i flyver og lufthavn.


 Restriktioner gældende for Italien


I lufthavnen:
Ved ankomst bliver alle kontrolleret ved ankomst gaden med en temperaturmåler, det samme gør sig gældende ved hjemrejsen. Her skal samtidigt bæres mundbind i lufthavne.

På hoteller:
Her skal bæres mundbind alle steder på hotellets grund undtagen på ens eget værelse. 
Spiser du i buffeten, må du tage mundbindet det af når du spiser, men mundbindet skal bæres når der hentes mad i buffeten. 
Benytter du hotellets elevator, må du kun stå sammen med dem du rejser med. 


 Restriktioner gældende for Norge

Alle rejsende fra Danmark, skal kunne fremvise en negativ COVID-19 test ved indrejse, som maks. må være 72 timer gammel Vælger du at tage til Norge, skal du 10 dage i karantæne i eksempelvis et "karantænehotel", når man kommer fra Danmark. 
- Læs mere om rejsevejledning til Norge


 Restriktioner gældende for Frankrig

I Frankrig skal der benyttes mundbind alle steder indenfor. Det vil sige skibutikker, forretninger, restauranter, etc.  OBS: Restriktioner ændrer sig løbende

Husk at corona restriktioner løbende ændrer sig, og at de desuden varierer landene imellem. Hvis du er i tvivl, skal du derfor undersøge med dit rejsebureau, hvordan det ser ud på lige præcis din destination.

Har du flere spørgsmål, så send dem til info@skispot.dk, så tilføjer vi dem til listen.


Nyttige Coronnavirus-links:

Udenrigsministeriets side om Coronavirus - Læs mere her

Sundhedsstyrelsens side om Coronavirus - Læs mere her 

Udenrigsministeriets rejsevejledninger til:

> Italien

> Østrig

> Sverige

> Norge 

> Frankrig

 Rød zone: Disse steder skal du ikke rejse til på skiferie

- Denne liste opdateres til vinter.


Udenrigsministeriets rejsevejledninger opdateres løbende, så hold dig orienteret i rejsevejledningerne, og tilmeld dig evt. deres e-mail-service hvis du har bestilt en rejse. Du kan som udgangspunkt ikke bruge hoteller og destinationers hjemmesider til ret meget viser vores research.

Se her hvor der frarådes rejser til fra Udenrigsministeriet

 Orange zone er pt. gråzone

Du kan ikke umiddelbart annullere din rejse ved rejsebureauet hvis du er nervøs for at rejse, men rådfør dig evt. med dit rejsebureau, det kan være de trods alt tilbyder det eller udsættelse. Kontakt også dit rejseforsikringsselskab hvis du har tegnet forsikring, som eksemplet ovenfor viser, dækker nogle men ikke nødvendigvis alle.


Artiklen er seneste opdateret onsdag d. 22/9 2020 kl. 12.00

Kilder:
Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

https://www.tirol.at/informationen-coronavirus

https://www.tirol.gv.at/

https://www.ischgl.com/en/Active/Active-Winter/Start-our-winter

https://blog.slopetrotter.dk/saadan-bliver-din-skiferie-maaske-anderledes-i-aar


Garanti fra Danski, Nortlander og Slopetrotter


Danski


Nortlander 


Slopetrotter