Hvid familiejul i ikoniske Chamonix

Hvid familiejul i ikoniske Chamonix

Chamonix-Mont-Blanc, beliggende i de franske Alper, har gennem årtier været et ikonisk rejsemål for skientusiaster fra hele verden.

Det er i den her sæson 100 år siden de første olympiske vinterlege blev afholdt i Chamonix i 1924.

Chamonix emmer af historie og af højalpine eventyr. Selve Mont Blanc blev således besteget første gang allerede tilbage i 1786. Fantastisk sted til eventyr og offpiste - almindeligt pisteskiløb skal du til flere områder.

Og det er netop højalpine eventyr som fortsat gør Chamonix helt unik. Byen - eller hele dalen - tilbyder fortsat nogle af verdens bedste muligheder for touring, freeride og mere ekstremt skiløb. Ingen andre steder som Chamonix ser man så mange i bybilledet med fuldt klatreudstyr; dvs, reb, carabiner og isøkser.

Men vi er på juleferie med familien hvor de skimæssige kompetencer og lyster indbyder til mere traditionelt pisteskiløb. 

Chamonix er ikke et skisportssted, men derimod en række mindre usammenhængende områder i Chamonix-dalen. Vi har kun nået at køre i to af områderne; Brévent - Flégère og Grand Montets.

Her en kort stemningsvideo:

Brévent - Flégère - sydvendt med magisk udsigt til Mont Blanc

Brévent - Flégère er området på de sydvendte bjergsider lige over Chamonix by. Hovedparten af pisterne er i den lettere ende, og lifterne er i den ældre og langsommere ende. 

Pisterne i de enkelte delområder er kørt relativt hurtigt igennem - men er tommelfingerreglen at offpiste-terrænet er faktor 3 af pistetærrenet.

Det som gør Brévent - Flégère unik er udsigten til det imponerende Mont Blanc massiv. Det er virkelig en spektakulær udsigt man har fra hovedparten af både lifter og pister. Wow siger vi bare.

En udsigt der får en til at føle sig meget lille! 

Her ses pistekortet fra Brévent og Flégére 

Grand Montets - legendarisk freeride område ved Argentiere

På andendagen prøvede vi pisterne i Grand Montets. Grand Montets er et glimrende pisteområde med lange nedkørsler, og lidt nyere lifte end i Brévent - Flégère delområdet.

Vi fik masser af sne i dagene før jul

Men også Grand Montets er primært berømmet for sin off-piste mere end sine pister. Grand Montets er et yndet mål for touringskiløbere. Måske særligt efter at kabinen til toppen i 3275 meters højde udbrændte tilbage i 2018, er det blevet et yndet paradis for touring.

Der er planer om, at genetablere kabinen til toppen, men der er os bekendt endnu ikke sat dato for færdiggørelse. Og en genetablering møder også modstand. En stor del af charmen ved Chamonix er charmen ved det autentiske og uberørte. En ny topmoderne lift til toppen er alt andet end autentisk og uberørt natur.


Mont Blanc - Natural resort

Det autentiske og uberørte er mere end en flygtig tanke hos enkeltindivider. Hele markedsføringen af Chamonix som destination er bygget op omkring “Mont Blanc - Natural resort”.

Det er charmerende, giver rum til unikke oplevelser og enorm natur. Men det betyder så også, at det ikke er I Chamonix du finder hurtige 8-stole med varme i sæderne, kupler over hovedet til dage med skidt vejr, og uendeligt mange af snekanoner og hundredvis af sammenhængende velfungerende pisteskiløb.

Chamonix er rå natur på den fede måde.

Chamonix er meget mere end bare skiløb

Det kan godt være at Chamonix ikke er det oplagte område for begyndere eller for skiturister som udelukkende ønsker sig kilometervis af sammenhængende brede pister. Men Chamonix tilbyder, så også så meget andet. Chamonix er en meget levende by med næsten 10.000 indbyggere - her finder du simpelthen alt hvad hjertet måtte begære.

Alt i restauranter, alt i sportsfaciliteter, alt i barer, alt i butikker. Man kan fint få dage til, at gå med blot at ose rundt i den smukke og charmerende by. Sommer som vinter.


Hvem bør i vores øjne tage til Chamonix

Har du lyst, at prøve kræfter med noget af verdens bedste offpiste-terræn og ikoniske ture, (Vallee Blanche eksempelvis) så er Chamonix det oplagte valg. Bemærk dog, at i Chamonix kommer vores kæphest om at hyre en guide mere i spil end noget andet sted i verden.

Terrænet i Chamonix er voldsomt, med et så enormt backcountry, at en stedkendt guide er en nødvendighed.

Er du derimod typen som prioriterer minimum 250 km sammenhængende pisteskiløb serviceret af topmoderne lifter, mens I bor i noget rummelig ski-in/out indkvartering findes der andre skisportssteder som giver mere value for money.

Læs mere om skiferie i Chamonix her.

Se flere billeder og video fra vores tur i Chamonix på Instagram her.

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Chamonix
Skiområdet: 1035-3842 m.o.h.
Byen: 1035 m.o.h.

79 pister i alt
29 stk.
12 stk.
25 stk.
13 stk.

Lifter: 62 stk. / 68.000 pers/time

Slæbelifter: 32
Tog/baner: 7
Stolelifter: 18
Kabinelifter: 5

Mere om skiferie i Chamonix

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen