Kronprinsen og Anne Linnet deltager i verdens hårdeste skiløb på Grønland

Kronprinsen og Anne Linnet deltager i verdens hårdeste skiløb på Grønland

- og giver intimkoncert. Når verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race (ACR), løber af stablen på Grønland for 20. gang i april måned bliver det med fornemt besøg.

 Ingen mindre end kronprins Frederik og den store danske sangstjerne Anne Linnet gæster løbet. Anne Linnet har toppet den danske musikscene siden 1970’erne, er fyldt 62 år og kaster sig alligevel frygtløst ud i denne kæmpe udfordring og smukke oplevelse, som ACR er. Udover Kronprisen og Anne Linnet, kommer også hendes søn, sangeren Xander Linnet med som følgesvend i den barske og rå tur nær Sisimiut på Grønlands vestkyst. Desuden har Anne Linnet lovet at give intimkoncert på Grønland i forbindelse med 20-års jubilæet for skiløbet.

I år kan verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race, fejre intet mindre end 20-års jubilæum, og når løbet finder sted fra den 1. april vil det endnu engang foregå i det frygtindgydende og smukke langrendslandskab – og denne gang med et rekordstort antal deltagere fra hele verden. I år er således hele 223 personer tilmeldt til ACR, hvilket slår rekorden tilbage fra 1997, hvor 182 deltagere var tilmeldt. I 2016 kommer atleterne fra hele 14 forskellige lande. Gennem tiden har over 30 lande fra samtlige kontinenter deltaget i ACR. Og det bliver fejret med kongeligt besøg og med en stor dansk sangskat. Kronprinsen glæder sig og har trænet på rulleski i Danmark og på Grønland for at blive klar til det store løb i starten af april. ”Jeg glæder mig til at få en dejlig oplevelse i Grønland” udtaler han.

Da ACR tog sit første spadestik for 20 år siden, skete det ud fra et ønske om at skabe verdens hårdeste skiløb, og i løbet af de seneste 20 år har løbet forvandlet sig fra en lokal aktivitet til en sports- og kulturevent med internationalt format i verdensklasse. Selvom både Vasaløbet i Sverige og Birkebeinerløbet i Norge er længere end Arctic Circle Race, og motionsløbet Canadian Ski Marathon er lige så langt, så er der ingen af de øvrige løb, som kombinerer så mange kilometer langrendsløb med et så øde og stærkt kuperet fjeldterræn samt overnatning i telt og egen madlavning.

 

Kendte flokkes om ACR

I løbet af de sidste 20 år er flere og flere kendte blevet draget af at deltage i det frygtede og samtidig fascinerende løb. At Kronprinsen, Anne Linnet og hendes søn Xander Linnet samt den kendte grønlandske komiker Piitannguaq Alaufesen i år deltager i ACR er fantastisk for løbet. Og Anne Linnet har desuden lovet at optræde med en intimkoncert.

Faktisk har ACR gennem mange år tiltrukket store stjerner fra hele verden. Og slet ikke alle har været langrendsstjerner – langt fra. Men blandt de mere garvede kendte deltagere tæller bl.a. Bjørn Dæhli, den norske tidligere VM- og OL-mester og langrendsløber, som regnes som verdens bedste. Derudover bl.a. Anastasiya Kuzmina, som har vundet OL-guld 2014 i biathlon, samt Jesper Skibby, tidligere dansk professionel cykelrytter, som har vundet etaper i både Vuelta a Espana, Giro d’Italia og Tour de France. Ilia Chernousov, som er russisk langrends-topløber og tidligere World Cup-vinder er også at finde på listen over tidligere deltagere. Og blandt tidligere topeliteidrætsudøvere er også Sarah Jane Spidy Murphy, OL og VM-deltager i biatlon fra Canada/New Zealand samt Chimene "Chemmy" Mary Alcott, britisk world cup ski-atlet, som deltog ved ACR i 2015.

 

Bygget på frivillig arbejdskraft

Det store event bygger på frivillig arbejdskraft, og hvert år bruger omkring 200 lokale deres ferie på at stable det store event på benene. Jens Klaus Lennert, som er formand for ACR, udtaler:

”Man føler sig privilegeret over at være med i en organisation, som er baseret på frivillighed, men som formår at lave et internationalt skiløb, som bliver en succes hvert år. Som vi plejer at sige: ”Særlig varme og social atmosfære er et særkende for verdens hårdeste og smukkeste skiløb”. Man er en del af et stort fællesskab bestående af amatører og professionelle, og derfor er der efterhånden mange, der vender tilbage hvert år blandt både deltagere og frivillige”.

ACR adskiller sig i den grad fra andre løb, da det foregår i ekstremt barske omgivelser, hvilket kræver særlig god og omhyggelig planlægning. Byen Sisimiut har kun omkring 6.000 indbyggere, men ikke desto mindre deltager hvert år op mod 200 frivillige. Jens Klaus Lennert udtaler:

”Arctic Circle Race er et kæmpestort arbejde, men det er fantastisk med hjælpen fra de mange frivillige, som også får en stor oplevelse. Der er meget at holde styr på, når løberne skal overnatte i campen i to nætter. Der skal opstilles store telte til køkken, spiserum, telt til tørring af løbernes tøj, massagerum, sygeplejestation, informationstelt, radiokommunikationsrum, tidtagning, soverum til frivillige mm. Der opstilles op imod 80-100 deltagertelte, toiletfaciliteter, skismørring og generatorstation, hvilket er et kæmpe arbejde. Sikkerheden er vigtig, hvorfor der skal laves beredskabsplan hvert år i samarbejde med politiet, sundhedsvæsenet og brandvæsenet”.

Læs mere om Arctic Circle Race her.

Udgivet af: André Moth Andersen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen