Kultur-skitur til Sydkorea

Kultur-skitur til Sydkorea

Den er god nok. Det er faktisk muligt at stå på ski i Sydkorea, selvom det lille land, der ligger mellem store naboer som Kina, Japan og sorte får i familien, Nordkorea, nok mest er kendt for den blomstrende industri med store navne som LG, Kia og Hyundai. Sidstnævnte er en af Sydkoreas storspillere, som ud over biler også bygger Mærsks største skibe og en lang række øvrige aktiviteter.
Vi kigger på landet med skibrillerne på, men anbefaler, at du bruger et par dage på at indånde den koreanske kultur, hvis du vælger at tage på ski på den anden side af kloden.

Sydkorea er nye oplevelser

Vores tur gik til Sydkoreas skimekka, Yong Pyong, der ligger cirka 200 km fra hovedstaden Seoul.
Men hvorfor overhovedet vælge at tage på ski i Sydkorea? Faktisk ligner skiområdet Yong Pyong noget vi kender fra alperne og Norge.
Et par eksempler: Liften der transporterer dig til toppen er stadig lavet af Doppelmayer. Pistemaskinerne er stadig de røde ?Pistenbullys?, som vi kender fra resten af verden. Pisterne ligger hovedsageligt under trægrænsen, som vi kender det fra blandt andet Europa, Norden og USA, og de 2,5 meter sne koreanerne får hvert år giver da gode pisteforhold, men det kan man få mindst lige så godt på en tur til eksempelvis Østrig.

En anden skikultur

Årsagen til at Sydkorea er et spændende sted at rejse til på ski er, at selvom meget ligner det vi kender, så er der alligevel noget helt anderledes ved skiløb i Sydkorea.
Lej for eksempel et par ski og støvler i skibutikken, og du får et smil og et respektfuldt buk med på vejen. Og selvom de fleste koreanere snakker lige så lidt engelsk som franskmændene, så er det ikke dig der er fjolset fordi I ikke kan kommunikere. Her er ingen fransk ?næsen opad?-attitude, men i stedet imødekommende tiltale på koreansk og et forlegent smil, der gør det klart at på trods af sprogbarrieren, så er koreanerne meget interesseret i at møde dig og byde velkommen. Gør dig umage og lær et par koreanske gloser, så bliver livet lidt nemmere, og de fleste koreanere vil gøre alt i deres magt for at hjælpe.
Adspurgt om den koreanske imødekommenhed forklarede en kvindelig tourguide på vores skitur, at hun opfattede den koreanske imødekommenhed som en del af koreanernes livsfilosofi og religion, fordi en stor del af befolkningen enten selv er buddister eller kender buddisme fra familiemedlemmer.

Pister så flade som lagner

Selve skiområdet starter i 700 meters højde og rejser sig til 1458 meter, hvor Dragon Peak udgør det højeste punkt i skiområdet. Det tillader op til 1,8 kilometer lange grønne, blå, røde og sorte pister ned til byen Yong Pyong. Pisterne er alle velpræparerede og i den sidste uge af januar, hvor vi besøgte området, var der perfekte forhold på alle pister. Alle bjerge ligger under trægrænsen og koreanerne skåret pisterne ind i den tætte bevoksning, og planet underlaget, så det er mere jævnt end et strøget lagen. Det gør det let for snekanonerne at dække de bare pletter, og sørge for at der ingen steder stikker sten eller andre ubehageligheder op igennem snelaget, selv med den ringe mængde nedbør.
Vi var heldige at få cirka 20 centimeter sne i starten af ugen, og så derfor ingen ispletter, men i snefattige sæsoner kan det sikkert ikke undgås at der vil dannes enkelte isede områder.

Vejr for enhver smag

Vejret i Yong Pyong er et kapitel for sig. Kold vind fra bjergområder i Kina, blæser jævnligt ned over skiområdet og sørger for temperaturer, der kan måle sig med de koldeste dage i Norge. Minus 18 grader, en luftfugtighed på 73 % og en frisk vind skaber en bidende kulde, der går gennem marv og ben, men som sikrer god frostsne.
Sådan er det dog ikke hele tiden. En lokal skilærer fortalte os at vejret typisk skifter hver fjerde dag fra meget koldt og stærk vind til mildere vejr (læs: 0 til ? 5 grader). Det vejrskifte oplevede vi også, men faktisk havde vi sol alle dage vi var i Sydkorea med undtagelse af de to dage, hvor det sneede. Så kan man vist ikke bede om mere?

Skiløb i Sydkorea ? ja eller nej?

Når alt kommer til alt. Skal du så planlægge din næste skitur til Sydkorea?
Svaret er et soleklart: JA.
På minussiden tæller, at det tager 18-22 timer at rejse fra Danmark til Yong Pyong, plus et par trætte dage på grund af jetlag.
Men er du blevet træt af manglende sne i Europa og trænger til at en luftforandring, så er Sydkorea et spændende alternativ. Kombiner skituren med et par dage i den enorme hovedstad Seoul, og tag en tur til grænsen mellem Syd- og Nordkorea. Så får du både udmærket skiløb og indblik i den behagelige koreanske kultur.
Det bliver helt sikkert en tur du ikke glemmer lige med det samme.

Forfatterens tur

Min skitur til Yong Pyong var i forbindelse med Den Danske Skiskoles deltagelse i den internationale Interskikongres, som er en vidensdelingskonference for skilærere fra hele verden.

Fakta om Yong Pyong

Skiområde: 700 ? 1458 meter
Snefald: 250 cm
Maksimal kapacitet: 25.000 mennesker pr. dag
Antal lifter: 14 (flest stollifter og en enkelt gondollift)
Antal pister: 31 (flest grønne og blå, men enkelte gode røde og sorte pister. Hertil kommer godt funpark og halfpipe område)
Lifter åbningstider: 8.30-16.30 + 18.30-22.00
Langrend: 15 km løjper
Yong Pyong blev etableret i 1975 og er nu aktivt hele året. Om sommeren kan du blandt andet spille golf og vandre i bjergene. Se mere på: http://www.yongpyong.co.kr

Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen