Skiløb i Andesbjergene, Chile

Skiløb i Andesbjergene, Chile

Turen indebar skiløb på vulkaner, barbeque, pisco sour i varme kilder, chilenske kulturoplevelser og meget mere.

I august/september måned 2010 lykkedes det endelig at få en længe ventet drøm til at gå i opfyldelse. Nemlig skiløb i de chilenske Andesbjerge. Turen indebar skiløb på vulkaner, barbeque, pisco sour i varme kilder, chilenske kulturoplevelser og meget mere.


Valle Nevado/Chile


Jeg var heldig at komme i kontakt med rejsebureauet CTC Adventures med norske og danske ejere, som var ved at starte ski og surfrejser op i Chile.
I samarbejde med dem fik vi arrangeret en tur bestående af en gruppe på 5 danskere og 7 svenskere, både ski og snowboarding. Alle med stor interesse for off-piste og med den klare holdning, at der er for langt imellem sæsonerne på vores side af kloden. Vi blev enige om at udvide sæsonen og supplere med genialt powderskiløb i Andesbjergene!

De tre dale

Fra ankomsten i Santiago er der kun halvanden times kørsel til Chiles største skiområder, de tre dale El Colorado, La Parva og Valle Nevado samt off-pist paradiset, Santa Teresa.


Sara og Fernando i Santa Teresa/Valle Nevado/Chile

I hverdagene har man stort set området for sig selv, hvilket giver rig mulighed for en bred variation af sværhedsgrader. Området er stort nok til at blive udforsket i dagevis, men selvfølgelig ikke i den størrelsesorden, man kender fra nogle af de store europæiske alpeanlæg. For de gode skiløbere med hang til powder er freeride-mekkaet Santa Teresa et hit.
Ved løb i dette område er man afhængig af at kunne hitch-hike tilbage til Farrelones, men der kommer ofte en bil, man kan hoppe på ladet af.

Vi var utrolig heldige med skiføret. Det sneede de første to dage, hvilket gjorde at nogle af lifterne var lukkede, men til gengæld kørte vi i nysne til midt på låret (selv på pisterne).
Da det klarede op, havde vi yderligere fire dage med høj sol og frost, hvilket gav nogle lange aktive dage. Om aftenen stod den på afslapning, film og chilensk barbeque (et stort hit) med øl, grill og musik på den store terrasse. Det skal desuden lige nævnes, at der i Valle Nevado er mulighed for heli-skiing, og at området var vært for Swatch Skiers Cup i 2011 (hvor Team Europa bankede Team America).

Vi boede i den lille landsby Farrelones med fantastisk udsigt over bjergene og om aftenen også lyset fra hovedstaden Santiago i det fjerne. Byen var lille, men meget charmerende med sine mange små A-huse og spændende arkitektur.


Julie i Farrelones/Chile

Catskiing med SkiArpa

Dette prøvede vi desværre ikke, men hvis man er ude efter noget mere unikt og mere afsides, så kan området Arpa, der ligger to timer fra Santiago, anbefales. Det er Chiles eneste catskiopererede område og de folk vi snakkede med, som havde været der, sagde det var en fantastisk oplevelse.


Genkendelig hotel i Portillo



Portillo, det ældste skiområde i Syd Amerika

Efter en dags afslapning i Santiago gik turen videre til Portillo, som er en tre timers køretur fra Santiago og blot ligger få kilometer fra bjergpasset ved Argentina.
Portillo er det ældste skiområde i Syd Amerika, og det er kendt for noget af det stejleste skiløb i Chile. Omgivelserne er smukke og især genkendelige på grund af det store gule og blå hotel ved bjergsøen i midten af området.
Portillo er et skianlæg med 13 skilifte. Området har desuden det højest beliggende skipunkt i Sydamerika (3800 meter over havet). Anlægget er meget karakteristisk med sine fempersoners(!) side-by-side træklifte. Hvis man er villig til at hike lidt, kan man få nogle virkelig gode runs.
Jeg ville dog ikke anbefale, at man bruger mere end en dag eller to i dette område. Der er så meget andet at komme efter.

Varme kilder i Termas de Chillan


Termas de Chillán

Termas de Chillán blev min personlige favorit. Området ligger små 500 kilometer syd for Santiago og er kendt for dens termiske aktivitet, vulkaner og massivt snefald. Termas de Chillán giver mulighed for skiløb på to vulkaner, en masse gode off-piste skiløb indenfor området og træskiløb mellem birketræer i bunden, så der er en god blanding af det hele. Der er ligeledes mulighed for nogle geniale randonnéture, så der er nok skiløb til mange dage!

Det er muligt at bo på hotellerne helt oppe ved områdets start. Hvis man vælger denne løsning, har man fri adgang til termiske varme kilder og badeanlæg. Det er fantastisk at sidde under åben himmel, omringet af 2,5 meter sne i en varm kilde med en pisco sour (national likør) i hånden efter en lang dag på ski. Vi boede 20 minutter nede af bjerget i den hyggelige lokale landsby Las Trancas.

Vi ankom til området efter to dage med massivt snefald. I gennemsnit falder der sne hver sjette/syvende dag, og dette efter sigende ret konstant grundet vindforhold fra Stillehavet. Første dag var det kun det nederste af området, der var åbent, men med 70 centimeter nysne og et næsten tomt område, gav det mulighed for nogle lækre nedfarter i skoven. 

De efterfølgende dage havde vi høj sol, og vi fik kørt en masse gode linjer og tilmed trænet porte med det østrigske landshold. I den anledning fik vi mulighed for at flashe vores ”nyerhvervede” 1980'er genbrugs one-pieces anskaffet i genbrugsbutikker i Santiago. Kønt var det måske ikke, men det gav godt humør og en skøn stemning! Og så var det et fint farverigt modspil til det chilenske militær, som træner deres alpine færdigheder i området.

Igen stod vi på ski i hverdagene. Der var relativt få mennesker, hvilket gav gode muligheder for alle skiløbere, hvad enten det var indenfor eller udenfor pisterne. Efter tre dage med høj sol, var sneen ved at blive lidt tung, så vi valgte at tage en dag på randonné/snesko guidet af to lokale skilærere.
Området er meget termisk aktivt og flere steder kan man se damp stige op fra bjergskråningerne. Turen skulle være gået ud til nogle af de naturlige varme kilder med mulighed for at bade i den varme flod. Imidlertid stormede det frygteligt på toppen, så vi lagde turen om af sikkerhedshensyn. Dette var dog også fint, idet vi på den måde løb cirka 2000 højdemeter ned fra toppen af området til Las Trancas. Turen startede i bidende storm og sluttede i t-shirts og badning i den kolde flod og frokostpause med champagne. En tur der bestemt kan anbefales!


Termas/Chile


Surf, vingårdsbesøg og kulturelle oplevelser

Vores tur var krydret med nogle hviledage i Santiago, surf i Pichilemu, vingårdsbesøg og kulturelle oplevelser. Jeg synes bestemt, at skiløbet i Chile levede op til alle mine forventninger: Sneføret var fantastisk og vi fik mange timer med kvalitetsskiløb. Stemningen blandt folk på bjerget var rigtig god, de lokale anviste gerne gode steder at løbe, og de delte villigt ud af deres erfaringer. Ja, så hvis man vil udvide sin skisæson, eller bare prøve nyt og spændende territorium, er skiløb i Chile bestemt en anbefalelsesværdig mulighed.

Priser på en skitur til Chile

I 2012 sælger CTC Adventures 10- og 16-dages skiture til Chile, og fremover vil det muligvis også blive muligt at besøge Argentina. Rejserne er kombineret med overnatning på vingårde, surf med mere. Fordelen ved at vælge CTC Adventures er, at man kan skræddersy sin rejse – eksempelvis kan surf fravælges, hvis det ønskes. Rejserne har en værdi af ca. 20.000-25.000 kroner per person, og inkluderer flybillet, alt transport, logi med morgenmad, liftkort, surf-udstyr og -undervisning, vingårdsbesøg samt skandinavisk guide under hele forløbet. Hvad mere kan man forlange? Det er bare om at komme af sted. God tur!


Randonné i Termas de Chillan

Fakta om Chile

Sæson løber fra midt juni til midt september (størst sikkerhed i juli, august og september).
Der er 15 skiområder i Chile, som ligger fordelt fra hovedstaden og helt ned til det sydlige Patagonien. De mest kendte er Valle Nevado, Portillo og Termas de Chillán.
Højder melllem 1800 og 3.630 meter over havet
Årlig snemængde : 670 - 800 centimeter


De tre dale:
www.vallenevado.com
www.laparva.cl/site
www.elcolorado.cl

Om skiarpa: www.skiarpa.com

Om Termas de Chillan: www.termasdechillan.com

Besøg CTC Adventures hjemmeside: www.ctcadventures.com


90'er chicks og Chilenske armyboys


Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen