Oslo - skiløb og byliv

Oslo - skiløb og byliv

Skisport.dk er taget med Stena Line til Norges populære skisted, Oslo vinterpark

I Oslo kan man kombinere storbyens mangfoldighed af kultur og kulinariske oplevelser med frisk luft og skiløb.

Norges hovedstad Oslo er omhegnet af fantastisk natur. Nordmarka, Østmarka og Vestmarka hedder disse naturområder, som er kendt og elsket af Osloboerne for de mange rekreative og sportslige udfoldelsesmuligheder. Alpinisterne har dog aldrig haft så meget at skrive hjem om herfra. Det har anlæggene været alt for små til, så det har man altid skullet længere ud på landet i Norge for at kunne. Men sådan er det ikke helt længere.

For ti år siden fusionerede man nemlig alpinanlæggene Tryvann og Wyller, og siden da er Oslo Vinterpark, som fusionen hedder, vokset og vokset og er i dag Norges 4. mest besøgte skisportssted. Det er stadig ikke et enormt anlæg, vi taler om, men det spektakulære ved Oslo Vinterpark er udover det gode skiløb, at man ikke behøver køre mere end en halv time væk fra centrum for at være på ski.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Selvfølgelig kan der være trangt om pladsen i Oslo Vinterpark. Den har jo indbyggerne fra en hel hovedstad, som den skal servicere. Derfor er det en rigtig god ide at tage til Oslo f.eks om onsdagen, og nå et par hverdage i bakkerne inden masserne rykker ind i weekenden. Skisport.dk tog på en forlænget weekendtur til Oslo i starten af februar og var både ned af en sort piste og i operaen samme dag.

Bo i byen og kør på ski på fjeldet

Tager man med Stena Lines båd fra Frederikshavn, lander man midt i hovedstaden og skal ikke ud at køre transfer i timevis for at nå frem til hotellet. Vores hotel ligger i gåafstand fra færgeterminalen. Og på vejen hen til hotellet kan man blandt andet nyde synet af den nye operabygning, som Osloborgerne har fået. Udefra ligner den en skibakke, og den er en af de mange kulturelle tilbud byen har, som vi skal besøge i løbet af turen - kombineret med skiløb i forskellige varianter.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Oslo Vinterpark

Vi var vel egentlig af den opfattelse, at man da ikke tager til Oslo for at stå på slalom, for de bakker man har her er hurtigt overstået, men den opfattelse rykker sig efter at have besøgt Oslo Vinterpark. I løbet af de seneste ti år, er vinterparken blevet udvidet og opgraderet med diverse faciliteter, såsom parker, halfpipe, ski- og boardercross-løype, ekspreslifter, snekanoner rundt om alle nedfarter med mere, så der nu er åbent fra december til midt i april. Her er 6 grønne, 7 blå, 4 røde og en sort piste samt skiudleje, skiskole og diverse cafeer/varmestuer. Desuden er her 2600 kilometer langrendsløjper i nærheden.

Her er fine muligheder for at lære at stå på ski, da terrænet er meget familievenligt og pisteskiløbet er klart i den lettere ende af skalaen. Men her er overraskende nok også et par lange (4 kilometer), og mere krævende pister og endda en sort piste. Men vil man gerne lære sine børn eller kæresten at stå på ski, er Oslo Vinterpark et perfekt sted at starte. På en torsdag i starten af februar er der desuden fred og ro til at blive indviet i skiløbets forunderlige verden.

Ud på eftermiddagen kommer mange af Oslos SFO'er med børn, der skal lære at stå på ski, men indtil da har man næsten det hele for sig selv. Og for den øvede løber er der som sagt en sort løjpe og nogle røde, der kan holde en beskæftiget et par dage. Her er specielt gode muligheder for dem, der kører i park, og halfpipen er en af Norges største.

Foto: Lars Horn / Baghuset

En folkevandring på ski

Der er også et hav af langrendsløjper i Nordmarka (2600 km løjper), så da vi nåede hen til weekenden, og slalombakkerne var overrendte, løb vi i stedet for et par mil (en mil = ti kilometer) på langrendsski sammen med en horde af glade nordmænd på weekendtur. For man skal heller ikke i langrendsløjperne forvente fred og ro, sådan en solrig lørdag lige udenfor Oslo. Men har man ikke noget imod at omgås de lokale Osloborgere, er det faktisk lidt af en folkefest sådan en lørdag med masser af glade smil og sporty nordmænd i alle aldre.

Storby in, storby out

Man kan nok godt finde indkvartering i nærheden af Oslo Vinterpark og få ski in, ski out, men derved ryger en del af charmen ved at tage på ski i Oslo. For nede i centrum står oplevelserne i kø, og hvorfor snyde sig selv for dem, hvis man kan komme med T-banen eller i bilen op på pisten på en halv times tid, selvom man indlogerer sig nede i byen? T-banen kører ca. hvert femte minut fra Oslo Sentralstasjon.

Vi boede centralt på Hotel Christiania og havde en storby fuld af liv lige udenfor døren. Det åbner for helt andre muligheder, når man kommer hjem fra dagens skiløb, end når man sidder ude i ødemarken et sted. Selvfølgelig er det en fordel med en velpolstret tegnedreng i baglommen, når man tager til Oslo. De ved godt, hvad de skal have for tingene deroppe, men det ved de jo også i f.eks. Frankrig.


Foto: Erik Berg

Første aften i Oslo var vi på gourmetrestaurant, efterfulgt af en tur i operaen. Bygningen ligner faktisk en skibakke, og om sommeren er det meget populært at gå rundt oppe på taget af bygningen. Det er ikke nogen helt normal afterski-oplevelse, at lytte til Don Giovani efter en dag i bakken, men det er netop det, der gør Oslo til en helt anderledes skidestination. Operaen har en belægning på 89 procent, så det er en god ide at bestille billetter i forvejen, for nordmændene har omfavnet den med kyshånd, og de møder op i deres fineste skrud - så husk lige smokingen/den fine kjole, hvis turen går her forbi.

Must see

En eftermiddag i Wiegelandsparken er også en kulturoplevelse af de større. "One of the best kept secrets of the world" har en amerikansk rejsejournalist engang skrevet om Nordeuropas største skulpturpark midt i Oslo. Her finder man over 660 bronze- og stenskulpturer. Den højeste er 17,5 meter høj. Temaet er: Circle of life. Edvard Munchs verdensberømte billeder på Munch Museet ligger også lige om hjørnet. Norges olierigdom fornemmer man tydeligt, når man går en tur i Oslos gader. Højhuse med moderne arkitektur er vokset frem og nattelivet er i sagens natur meget større end i en lille fjeldby.

På vej til Oslo Vinterpark kører man forbi Oslos vartegn Holmenkollen. Hopbakken blev bygget i 1892 og er dermed en af verdens ældste. Hopbakken er ombygget 15 gange, inden den blev revet ned i 2009 og opført på nyt, så den stod klar til VM i 2011. Den kostede 1.6 milliarder at opføre. Tilskuerrekorden er omkring 80.000 tilskuere. Her arrangeres udover hoprend også langrend og skiskydning, og uanset om der er konkurrencer eller ej, så er en tur hertil næsten et must, hvis ikke man har været her før.


Foto: Lars Horn / Baghuset

Hvem skal tage til Oslo?

Planlægger du en romantisk forlænget weekend med kæresten, som du samtidig også gerne vil introducere til skiløb, er et smut til Oslo et oplagt valg. For familier med børn er Oslo også et godt sted at tage hen. Skilærerne i skiparken har pædagogiske uddannelser og er til at forstå for danske børn.

Mange norske virksomheder tager desuden deres kunder med op til Oslo Vinterpark. Her holder de først et traditionelt møde, og så tager man på ski sammen bagefter. Måske også en mulighed for danske firmaer... Mange af Norges professionelle slalomkører kan i øvrigt bookes til at være med på disse events.

Skisport.dk var inviteret til Oslo af Stena Line.

Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen