Sådan opbevarer du ski og skistøvler om sommeren

Sådan opbevarer du ski og skistøvler om sommeren

Når skisæsonen er ovre og skiene skal stilles i sommerhi, så kan du med fordel gøre et par småting, der forøger levetiden på skiene og giver dig mere skiglæde, når du finder dem frem igen.

Vi får hvert år mange henvendelser om, hvordan man bør opbevare ski om sommeren. Derfor har jeg samlet svar på det hele her, så du kan få en længere levetid og bedre holdbarhed på dine ski. 

Har du lige købt et par nye ski, så bare rolig, skiene er slebet og vokset fra fabrikken af, så du behøver ikke gøre noget ved dem, inden du skal ude at give den gas.

Lad være med at stille skiene i skuret, garagen eller på loftet med det samme du kommer hjem fra skiferien

Hvordan skal du opbevare dine ski efter en skiferie?

- Lad ikke dovenskaben vinde
Det kan være fristende, at stille skiene i skuret eller op på loftet med det samme efter skiferien, men faktisk skal du vedligeholde dem når du kommer hjem, for at sikre den bedste holdbarhed.

- Undgå rust
For det første, skal du sørge for at skiene er rene og tørre, helt rengjort for salt og skidt der er kommet på dem efter din sidste skidag. Gør du ikke det, kan du opleve at kanterne ruster.

- Masser af voks
Efterfølgende skal du give skiene et godt tykt lag voks, som gerne må gå ud over kanten. Voksen beskytter nemlig skiens sål, så den ikke tørrer ud og bliver sløv/langsom. Den voks må gerne blive siddende i lang tid, også selvom du ikke kommer på ski året efter. Bare husk at skrab det overskydende voks af med en siklinge, lige inden du skal bruge dem igen.

- Opbevar dem et tørt sted
Skien skal stå et tørt sted, hvor de ikke er udsat for fugt, da det ellers ødelægger kanterne. Samtidigt skal de ikke ligge i en skipose, hvor de ikke kan ånde og de må ikke være i spænd. Lad derfor vær med at hæng dem op i garagen, men stil dem op af væggen eller læg dem på gulvet, uden nogle ting der trykker eller presser på dem, så de ikke står i spænd. 

OBS: Du skal ikke justere på din DIN-setting på bindingen, selvom nogle anbefaler det. Bindingen kan godt holde til at ”stå i spænd”, og så glemmer du heller ikke at stille den tilbage.


Skal skiene vokses inden hver skiferie?

Jeg anbefaler altid at du får vokset dine ski, inden hver skisæson. Er du afsted 2-3 gange om året, så behøver du ikke gøre det imellem skiturene, men gerne inden den første skiferie. Har du fulgt mine råd ovenfor, så skal du bare fjerne den overskydende voks med en siklinge, og så er du klar til at køre. Har du ikke nået at få dem klargjort inden de blev stillet væk over sommeren, så anbefales det at du selv vokser dem, eller får dem vokset i en skibutik.

Sådan vokser dine ski - Se den komplette video-guide med Danmarks bedste skiløber Christoffer Faarup.

Vi har lavet 2 komplette voks/slibe pakker med alt du behøver for at vedligeholde dine ski.
Se Holmenkol Sølvpakke - Se Holmenkol Guldpakke


Skal skiene slibes inden hver skiferie?

Jeg anbefaler at du får skiene slebet hver andet år (hvis du i snit er afsted 1 gang om året). På den måde, er du sikker på at du stadig har et godt greb på pisten og får mest ud af dit skiløb. Det kan gøres i en skibutik på skidestinationen, eller derhjemme.

Sådan sliber du dine ski - Se vores komplette video-guide med Christoffer Faarup

Vi har lavet 2 komplette voks/slibe pakker med alt du behøver for at vedligeholde dine ski.
Se Holmenkol Sølvpakke - Se Holmenkol Guldpakke


Sådan skal du opbevare skistøvler

Efter en skidag er der højst sandsynligt opstået fugt i området mellem selve skistøvlen og inderstøvlen. For at undgå lugtgener og mug i støvlerne er det vigtigt at du får støvlerne tørret godt igennem. Du kan evt. bruge dine støvlevarmere i forbindelse med du skal have såvel inderstøvler som skallen helt tør.

Tag inderstøvlen ud og tjek at der ikke er fugt i mellem inder og yderstøvle. Vask/tør evt. inderstøvlen af med en klud med lidt sæbevand.

Sålen i inderstøvlen (hvis der er en sådan) kan evt. vaskes let med en klud, eller du kan bruge et af produkter der findes til at fjerne lugt i fodtøj med, eksempelvis lugtfjerneren her

Lad støvlerne tørre inden du sætter inderstøvlen tilbage i støvlen igen, spænd støvlen let så den holder sin form. Opbevar støvlerne tørt, ikke for varmt og godt gemt af vejen for mus og andre skadedyr, som vil elske at bo i en lun og blød skistøvle.

Inden du tager ski og støvler i brug til næste vinter

Hvis du har givet skiene et kraftigt lag voks som anbefalet ovenfor, så husk at få skrabet det af med en siklinge inden brug af skiene.

Samtidigt skal du give støvlerne lidt mere fokus, sad de passende eller var de efterhånden blevet lidt løse i pasformen?

Tips til at få en lidt bedre pasform til næste vinter er at ligge en ekstra sål i skistøvlen eller hvis det er omkring skinnebenet du ikke kan få støvlen stram nok kan et par gel pads muligvis hjælpe dig lidt.

Lav bindingstesten, det bedste tjek du kan lave af om dine bindinger er indstillet korrekt. Du finder instruktion til bindingstesten her

Har du tips eller tilføjelser?

Har du gode ideer eller tips til opbevaring og behandling af ski og støvler, så send dem endelig til os på en mail til redaktion@skisport.dk.

Relaterede artikler:

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen