« Til oversigten

Les 2 Alpes – Freeridernes paradis

I foråret var Skisport.dk’s udsendte taget til Les 2 Alpes for at opleve DM i Freeride. Ud over at overvære selve konkurrencen, blev der også mulighed for at opleve områdets mangfoldighed.

Frankrig er som ski destination kendt for at have store områder med masser af udfordringer til øvede skiløbere. Skisport.dk var taget til Les 2 Alpes for at finde ud af, om det også var tilfældet her. Samtidig blev der afholdt DM i Freeride, hvilket også gav os mulighed for at se hvordan niveauet er blandt danske freeridere.

Selve Les 2 Alpes by ligger i 1.650 meters højde, hvilket er højt og normalt betyder en god snesikkerhed. Byen er aflang og ligger klemt inde blandt de to bjerge Pied Moutet på den ene side, og en større sammenhængende bjergside med blandt andet Le Diable på den anden side. Byen er med andre ord klemt godt og grundigt inde. Der er pister på begge bjerge og områderne hænger faktisk sammen med en blå piste, der ender med at gå over vejen via en træbro og en lift, som fragter skiløbere fra det store bjerg over på det lille.Som by er Les 2 Alpes lidt af en smeltedigel. Her er både hyggelige træhytter, der giver et indtryk af bjergidyl. Men her er også store betonblokke, som overhovedet ikke har charme. Her er kun én ting i fokus - og det er funktionalitet.
Det gode ved Les 2 Alpes aflange facon er, at der aldrig er ret langt til en lift. Langs bjergsiden mod det store bjergområde, er der en masse små lifte og pister som alle er grønne, blå eller røde. Grønne pister i så stort et antal, er lidt af et særsyn i Frankrig. Det giver et stort område at lege på for specielt begyndere - især fordi 7 af lifterne ikke kræver liftkort, men kan benyttes gratis. 

Sådan hænger det sammen – skiområdet altså...

Les 2 Alpes er ikke noget stort skiområde, hvis målestokken er antallet af piste kilometre og der sammenlignes med andre skiområder i Frankrig. Men området er heller ikke just småt. Her er ca. 225 pistekilometre fordelt på 14 sorte, 18 røde, 45 blå og 27 grønne pister.

Området virker som om det er delt op i 5 mindre områder. Der er byen, som er alt hvad der ligger under 2100 m. Der er Les Crêtes og Les Diable, som virker som et separat afgrænset område. Toura og turen op til gletsjeren kan også defineres som et sammenhængende område. De sidste to er La Fée og turen til La Grave – La Meije. Det sidste når man ved at krydse toppen af gletsjeren, og det indbefatter en tur med pistemaskine, da der ikke er en lift. La Fée kan ser ikke ud af meget på pistekortet, men det kommer vi tilbage til.

Som sagt virker Les 2 Alpes ret opdelt og ikke som en helhed. Det er der sikkert gode grunde til, og en af dem kunne være sikkerheden.
Under vores besøg var der flere gange nedsat sigtbarhed på grund af skyer og sne. Det er selvfølgelig forventeligt for et skiområde, der ligger så højt. Derfor giver det god mening at kunne lukke af for de dele af området, der i perioder ikke er sikre. Det kan til gengæld betyde flaskehalse, da der kun er mulighed for at overskride grænserne mellem områderne få steder.

Les 2 Alpes er ikke for begyndere

På trods af det høje antal grønne pister, vil det være misvisende at kalde Les 2 Alpes et begynderområde. Alle pister over 2.100 meter kan man som begynder godt komme op på med lifterne, men ned igen er en anden snak.
Fra de 2.100 meter og ned er der kun sorte pister eller en lang smal grøn transportløjpe hvilket ikke just er optimalt for begyndere. Over de 2.100 meter er den grønne transportløjpe faktisk den mindst brugte - netop fordi den er så smal og sneen ofte er rigtig dårlig på den.

At Les 2 Alpes består af to bjerge viste sig at være meget heldigt under vores besøg. Vejret gjorde det nemlig umuligt at køre på det store bjerg – i hvert fald over de 2.100 meter. Her var det rart at have det mindre Pied Moutet at stå på.
At det oven i købet havde sneet om natten, og at alt bare var perfekt gjorde hele oplevelsen bedre. Bjergsiden ned mod Les 2 Alpes på Pied Moutet ligger dog i solsiden, hvilket gør sneen ret tung sidst på dagen – specielt sidst på sæsonen.

La Fée - det ekstra krydderi

Les 2 Alpes er ikke kunne pister og lifter. Det er også et af de områder, der tilbyder noget af det lettest tilgængelige offpiste. Er man en af de skiløbere, hvis øjne konstant spejder efter muligheder udenfor pisterne vil man hurtig opleve at både øjne og mund løber i vand på La Fée. Kommer du op over 2.100 meter, er der næsten ikke dét sted hvor der ikke er mulighed for at kaste sig ud i pudder til livet.


La Fée syner ikke af meget på pistekortet, men området er et sandt guldkorn på en dag med nyfalden sne. Kommer du fra morgenstunden af, skal du ikke stoppe med at kaste dig ud i pudderen, før sulten melder sig, eller lårene er én stor syresamling. For du er stensikkert ikke den eneste, der kender til stedet. Efter middagspausen vil der være stor sandsynlighed for, at alt sneen vil være kørt op, men smilet efter formiddagens bedrifter, vil være at se på dit ansigt resten af dagen.

Mulighederne i Les 2 Alpes er mange, og er du heldig at komme i en periode hvor der falder sne, kan du se frem til en fantastisk offpiste tur.

En tur til La Grave og La Meije bør også være på din liste over "ting du skal prøve", hvis altså vejret tillader det. Turen over toppen kan ofte være lukket, men kommer du derover, vil du opleve, at der udelukkende er mulighed for offpiste.

Så mangler vi kun en ting...

Hvordan er niveauet blandt de danske Freeride løbere? Som du nok har fornemmet, er Les 2 Alpes ikke noget dårligt sted at holde DM i Freeride. Faktisk var placeringen af opløbstrækningen helt perfekt, da interesserede kunne stå og se de fleste drop og sving med egne øjne uden at skulle på en lang gåtur ud i terrænet. Man kunne simpelthen bare klikke sig ud af bindingerne, gå i baren efter læskedrik og derefter placere sig behageligt i en liggestol med første parket til konkurrencen.

Niveauet for de danske løbere forbedres hvert år. Men når en skiløber på telemark ski kan være med i herrernes top 5, og den bedst kvindelige løber var bedre end alle de mandlige, er der stadig lidt vej for de mandlige deltagere. Det skal dog siges at nogle var ret uheldige.
Men Anja Bolbjerg – den kvindelige vinder - var bare i en klasse for sig selv til DM 2010. Hun var så god, at hun fik tildelt et wildcard af de to norske dommere til at deltage i Røldal Freeride Challenge, som fungerer som kvalifikation til World Cuppen i Freeride.

Du kan læse mere om skiferie i Les 2 Alpes og læse brugeranmeldelser her

Skiferie forslag i Les Deux Alpes

Résidence Edelweiss Résidence Edelweiss Bil fra 1.522,-/pers.
Hotel Les Flocons Hotel Les Flocons Fly fra 8.974,-/pers.
Résidence Au C?ur des... Résidence Au C?ur des... Bil fra 1.599,-/pers.
Hotel la Brunerie Hotel la Brunerie Fly fra 4.774,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning