Hold jul med ski på

Hold jul med ski på

Hvid jul er en ønskedrøm for mange børn og voksne, og selv om det er en sjældenhed i Danmark, behøver man ikke at tage så langt væk for at få sne juleaften.

I Sverige er der mange muligheder for at kombinere jul med skiløb og samtidig få masser af tid til afslapning med familien. Måske det, mange stressede børnefamilier har brug for. Børnevenlighed og kvalitet på skidestinationerne i Sverige trækker danskere til, viser ny undersøgelse.

Sikkerhed for en hvid jul trækker i os nordboere – det er desværre bare så sjældent, at vi er velsignet med en sådan i Danmark. Mange vælger at lægge den lidt stressede jul med maratonarrangementer, mad i vilde mængder og tømte pengepunge bag sig. Pulsen kan sagtens blive høj – blot på en mere sund måde – når man i stedet holder sin jul så tæt på skiløjper og kælkebakker som muligt. Jul med ski på i nabolandet vælges af mange danskere, da juleferien i det hvide element byder på familietid og sjove aktiviteter, som skidestinationerne i Sverige tilbyder.

”I Sverige kan man være så godt som sikker på, at familien får en hvid, gnistrende jul med en masse skiløb. Herudover er det sikkert og vist, at alle får masser af frisk luft, hvad enten man er mest til ski, kælk eller gåtur. Danskerne vælger Sverige pga. børnevenligheden og den høje kvalitet, skidestinationerne tilbyder, siger Anna Kron Boysen, PR Manager VisitSweden.
YouGov-undersøgelsen, der netop er gennemført, viser, at danskerne først og fremmest tager på skiferie i Sverige, fordi det er lettere at komme dertil (44 %) end til andre skiferiesteder.

Prisen er generelt også et af de store trækplastre – det svarer hver tredje (32 %). Hver femte (22%) anfører at overnatning tæt på pisten, børnevenlighed og kvalitet på skidestinationen (20 %) er af afgørende betydning for deres valg.
Med snegarantien, også i julen, garanteres der for, at et vist antal alpine pister og et vist antal kilometer langrendsløjper er åbne og farbare. Det nærmere antal varierer som følge af forskellige faciliteter fra destination til destination.
”I Sverige er der gennem hele sæsonen fra december til april en meget høj grad af snesikkerhed på grund af vintersportsstedernes placering oppe i fjeldene”, afslutter Anna Kron Boysen.
Foto: Idre Fjäll

Guide til aktiviteter i julen:

Idre Fjäll: Kør i kane med julemanden

Idre Fjäll har et varieret program for juledagene, bl.a. kanetur med julemanden, julemarked på torvet, hvor man kan købe de sidste julegaver, gratis snescootertur for børn til julemandens værksted i skoven og meget mere. Den 24. december er der julemesse i fjeldkapellet, højtlæsning af julehistorier i sportshallen, kanetur med vaffelspisning, dans om det store juletræ på torvet og lækre julemenuer på restauranterne. Også julemessen om natten er et eksotisk indslag. For de mindste er det sjovt at få besøg af julemanden i egen hytte – det kan bookes. Og vil man have sit eget juletræ, kan det nemt købes, også med fod.

Find juletur til Idre Fjäll her

Åre byder også på jul

I Åre kommer julemanden med hest og slæde, og han har sin assistent Valle med på sit besøg. Valle er den store glade hvide snemand, som altid underholder børnene, laver konkurrencer og hygger. Mens man venter på julemanden, danses der om juletræet. Men også pisterne er i juleugerne indtænkt, for alle gæster inviteres til aftenbegivenheden ’Ambilight Garden Session’ i Åre Ambilight Snow Park fredag d. 25. december og et downhill race "MySkiStar slalom" på Stjärnbacken d. 1. januar.

Find en juleskiferie til Åre her. 

Midvintershow i Vemdalen

I Vemdalen byder de ud over de traditionelle fester på en spektakulær begivenhed den 28.- 30. december med navnet ”Under the lights” hvor Björnrike Snow Parks’ konkurrenceområde omdannes til karneval med grill, bål og fest, som har for vane at tiltrække alle, uanset alder og nationalitet. Her møder skieliten almindelige skiløbere i skæret fra projektører, der lyser det store hop op i vintermørket. Man kan køre ned af de oplyste løjper eller tage på guidede skiture med pandelamper.

Læs mere om Vemdalen her. 

Den hyggelige jul fås i Kläppen

Jul i Kläppan er hvid, afslappende og virkelig hyggelig. Gløgggryden simrer, stearinlys lyser op, og ønsker du det, står bordet også dækket. Der er mulighed for julestue, juleleg, julemands-parallelslalom og julegavejagt. Den 24. december om formiddagen bydes der på gløgg på Torvet, og kager og dans om juletræet, hvor julemanden naturligvis er med og tager imod ønskesedler fra de mindste. Man kan også sætte tænderne i en traditionel julemiddag med lokale smagsnoter fra Karelius Meat & Deli eller opleve en traditionel julefest på Restaurant Tranan.

Find skiferier til Kläppen her.

I Stöten bliver det næsten magisk

Selvom mange danskere ønsker at efterlade den stressede jul hjemme, vil man gerne komme i julestemning med gløgg, nisser og sne. Stöten tager sig af alle juleforberedelserne, så gæsterne kan koncentrere sig om ferie og skiløb. I Stöten dækker de julebordet, og man kan være ganske sikker på, at julemanden ikke er hverken far, onkel eller nabo. Der er julekager og slik, og skianlægget omkranser det hele med pynt, juletræ og flot lys.

Find skiferie i julen til Stöten her. 

I Orsa Grønklitt kører man på hundeslæde

Den 24. december er der ikke kedeligt i Orsa Grønklitt. Man kan lægge ud med julegavejagt på snescooter, og herefter aflægge besøg i Orsa Björnpark, som holder åbent. Her hilser man på rovdyrene, og i tigerens hus serveres der juleguf for tigrene, og de besøgende kan være med. Der er julemiddag på Restaurant Ugglan och Björnen. Og selvfølgelig dans om juletræet i Varglyan, hvor julemanden kommer på besøg. Både dagen før og efter jul er der mange andre oplevelser, fx kan Grønklitt opleves fra hundeslæde.

Læs mere om Orsa Grønklitt her.

Det er YouGov, der netop har foretaget skiundersøgelsen for VisitSweden, med 1000 danske respondenter fordelt over hele landet og bredt fordelt på køn og alder. 

Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Stöten
Fakta om Stöten
Skiområdet: 483-848 m.o.h.
Byen: 483 m.o.h.

40 pister i alt
18 stk.
12 stk.
5 stk.
5 stk.

Lifter: 21 stk. / 18.000 pers/time

Slæbelifter: 18
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Stöten

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen