Zell am See - med gletscheren i baghånden

Zell am See - med gletscheren i baghånden

Læs anmeldelse af Zell am See. Inspiration til skiferien i Zell am See. Se bl.a. den bjergtagende udsigt fra Gipfelstation.

Zell am See ligger, som navnet siger, meget smukt lige ved en stor sø. Selve byen er relativt stor, med omkring 10.000 indbyggere og der findes masser af butikker, caféer og restauranter.

Skiløbet

Fra Zell am See by tager man kabineliften CityXpress det første stykke op i området, og derfra videre med en 4-stolelift. Skiområdet breder sig ud fra to sider, startende helt fra toppen i 2000 meters højde på bjerget Schmittenhöhe.

Området byder på pister i alle sværhedsgrader. Den brede bjergryg fra toppen og hele vejen ned mod bydelen Schüttdorf, er en sand blå boulevard. Den blå piste nr. 1 er derfor også meget besøgt af samtlige skiskoler i området, samt de fleste nybegyndere. Her oplevede vi således, at der var alt for mange mennesker på samme piste på een gang, hvorfor vi valgte at trække over mod Sonnenalm-området.

Kraftig trafik i højsæsonen 


Sonnenalm bød på flere gode og meget brede, røde pister. Smukt omkranset af sneklædte træer på begge sider af pisterne, direkte ned til den skønne røde stolelift "Hochmaisbahn", der lokkede med varme i sædet. En stykke længere nede af bjerget ender man i dalen "Schmittental", som med rette kan omdøbes til "den sorte gryde." Ganske enkelt fordi de tre pister, der fører ned til de samme to lifter i bunden, alle er sorte.


Lokalområdet Schmittenhöhe (Sonnenalm) 


Om eftermiddagen, når det bliver tid til at hvile benene, bør man besøge Gasthof Mittelstation, ved bunden af piste nr. 2, som undervejs deler sig til en blå og en rød piste. Går man indenfor, kan det varmt anbefales at fortsætte hele vejen rundt om baren, da man bagved kan nyde synet af den meget store åbne pejs, der samtidig varmer skønt. Et super sted at afslutte dagens skiløb, hvis stemningen skulle være til en øl eller to, da kabineliften bringer dig sikkert ned fra bjerget.

Skiområdet omkring Schmittenhöhe er på 77 km pister som alle kan dækkes af snekanonanlæg såfremt vejrguderne svigter. På trods af det er det altid rart at have højere og endnu mere snesikkert skiområde i baghånden. På liftkort med mere end 3 dages varighed er skiløb på gletscheren Kitzsteinhorn også muligt.Gipfelbahn på Kitzsteinhorn - Søen ved Zell am See skimtes i baggrunden

Gletscherskiløb

Efter en dag i nærområdet, valgte vi på andendagen, at besøge gletscheren Kitzsteinhorn, der er beliggende blot ca. 25 minutter med bus fra Zell am See/Schüttdorf. Turen til gletscheren kan variere lidt, afhængigt af om man rammer en direkte bus eller en lokal rutebus. Busserne er i morgen og eftermiddagstimerne i 15 minutters drift.

Gletscherjet 1 er den første lift man skal med og ved mellemstationen direkte videre over i Gletscherjet 2 - eller en stolelift, såfremt man vil have lidt frisk luft. Begge lifter bringer folk direkte til 2.452 meters højde og derfra starter omkring 60 kilometers pister til alle niveauer.

En del af skiområdet på gletscheren

Kitzsteinhorn blev besteget første gang i slutningen af 1800-tallet og i midten af 1900-tallet satte man de første lifter op. Området er løbende udbygget med flere lifter. Mest spektakulær er Gipfelbahn, som løfter skiløberne op i 3.029 meters højde til Gipfelstation. Her findes panorama-restaurant, cafeteria og ikke mindst en udsigtsplatform, hvorfra man kan se helt til Großglockner-toppen. Det kræver dog gode ben, da man skal gennem en tunnel på ca. 400 meter, som fører ud til en udsigtsplatformen, på siden af bjerget. Det er ikke noget problem på vej derud, hvor det går pænt nedad, men den anden vej retur er værre - specielt når man er iført skistøvler, og denne tynde luft sætter konditionen på prøve.

Udsigtsplatformen byder på en spektakulær udsigt til et utal af toppe, som eksempelvis Großglockner, flere gletschere og andre skiområder. Snyd ikke dig selv for en tur derud, stå der, kig rundt og nyd roen og den bjergtagende udsigt.


Udsigten fra platformen

Det store alpincenter "Big Appel", som man finder ved toppen af Gletscherjet 2 byder på flere forskellige ting. Her finder man blandt andet et meget stort cafeteria opdelt i ryger og ikke-ryger afdeling, skiskole, sportsbutik, informationscenter med mulighed for opbevaring af ski, støvler og andet i aflåste skabe, mens man suser rundt på pisterne. Et skab til sko/støvler koster 1½-3 euro for leje i et døgn.


Big Appel - restaurant og informationscenter på gletscheren

Skiløbet på Kitzsteinhorn er super godt. Der er rigtig mange forskellige kombinationsmuligheder, hvor man kan krydse og kombinere pisterne på et utal af måder, og dermed få mange forskellige ture ud af det. Der er blot 3 sorte pister at finde på gletscheren, men til gengæld mange rigtig gode blå boulevarder og et utal af sjove røde pister.

Skisports udsendte som var på flere niveauer foretrak gletscheren grundet bedre sne og et godt og kompakt skiområde med pister der var nemme at veksle i mellem uden former for transportstrækninger.


Zell by night

Bylivet i Zell am See

Zell am See byder på masser af indkøbsmuligheder, cafeer og restauranter. I centrum finder man de hyggelige gader og torvet med flere muligheder for at nyde lækre østrigske kager eller en afterski-øl. Udenfor byen i retning sydpå mod Kitzsteinhorn finder man større butikker som H&M samt sportsforretning Hervis som har et kæmpe udvalg i sportsudstyr. Den klassiske Østrigske afterski finder man naturligvis også i Zell am See, ved foden af lifterne Areitbahn og City-Express var der flere traditionelle schirmbarer, derudover mange hyggelige hytter i terrænet.

Indkvarteringsmuligheder

Vi boede i bydelen Schüttdorf, det ligger et par kilometer fra centrum, taxa for to personer til centrum kostede 8?. Schüttdorf ligger så man kan gå de ca. 500 meter til Areit liften og vil man med skibussen er der flere stop gennem byen. Der er masser af hoteller og lejligheder i byen.

Opsummering af skituren til Zell am See

Zell am See er en rigtig flot by, men nærskiområdet skuffede os lidt - det skal siges vi rejste på et tidspunkt hvor man manglede sne, det vil givetvis have virket bedre under bedre sneforhold. Gletscheren redder skiløbet, super område, kompakt og gode liftforbindelser. Skiområdet har vundet flere tyske priser for bl.a. kvalitet og snowparks, det betyder rigtig mange mennesker i perioder - så tippet er tidligt op til liften. For madelskere som Skisport´s udsendte var vores hotelvalg det helt rette, vi boede på Hotel Pinzgauerhof hvor kokken sørgede for rigtig lækker mad hver aften - så vi kunne bruge kræfterne på skibakken.

Skiskole-taxa 


Skisport.dk rejste til Zell am See i samarbejde med Højmark Rejser.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Zell am See
Skiområdet: 760-3029 m.o.h.
Byen: 757 m.o.h.

138 pister i alt
59 km blå
51 km rød
28 km sort

Lifter: 56 stk. / 72.000 pers/time

Slæbelifter: 38
Tog/baner: 4
Stolelifter: 11
Kabinelifter: 3

Mere om skiferie i Zell am See

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen