Geilo for store og små

Geilo for store og små

Midt mellem Oslo og Bergen findes et væld af perlende vinteraktiviteter, hvad enten man er stor eller lille, fartdjævel eller livsnyder. Det er ikke sidste gang vi kommer her!

Spørger man de lokale indbyggere i Geilo om, hvad der er så specielt ved området, hører man stikord som ’champagneluft’, ’hverdagseventyr’, ’no stress’ og naturligvis ’udsøgte oplevelser på ski’. Og her taler de både om alpin og langrend – og det fra tidligt efterår til sent forår. Sæsonen i Geilo har nemlig mere karakter af en sæson i Alperne end i Norge. Den løber fra september og ofte helt ind i juni. Geilo er derfor værd at overveje, hvis du planlægger en skitur uden for de danske vintermåneder.

På toppen som nybegynder

Som en skiløber, der ikke er helt så sikker på brædderne, kender du sikkert følelsen af at blive efterladt i bunden af området, tvunget til at tage den samme tallerkenlift igen og igen og svinge dig bredt ned af den samme løjpe gang efter gang. Sådan er det ikke i Geilo. De grønne og blå løjper er ikke forbeholdt bunden af dalen. Nej, som nybegynder kan du faktisk komme helt til tops i 1178 meters højde. Tager du Fjelheisene til Havdalshovde på toppen, kan der øves brede sving på grøn løjpe til den ene side, mens der er fart at hente på rød løjpe til den anden.


Udsigten fra Geilolia til Slaatta -  her med masser af plads til begyndere

Mange af Norges professionelle slalomtalenter træner i Geilo, så det giver sig selv, at der også er mulighed for at få fart på i sneen. Om du vælger den ene side, Slaatta, eller den anden side, Geilolia, af dalen, er der oplevelser at hente på alle niveauer af bjergsiden, hvad enten du er stor eller lille, grøn eller trænet.


Og så kan du til tider få pisterne helt for dig selv

Alpin om dagen – langrend om aftenen

Eller omvendt. Der er oplyste langrendsløjper på flere forskellige dage, så hvis du ikke er blevet kørt træt i løbet af dagen, kan du altid drage ud om aftenen.

Har du altid haft det bedst med at have fødderne spændt helt fast til skiene, men overvejer du alligevel at begive dig ud i den kunst, det er at løbe langrend, så er der rig mulighed for at booke introduktion og undervisning i langrendsløb. Book en time med en af skiskolens eksperter og få indblik i langrendskunstens teknik, så er du godt på vej.


Her forklares hvordan en langrend ski fungerer

Geilo er rig på langrendsløbere i alle aldre. Løber du selv på langrend i dagtimerne, kan du være heldig at møde Inge på din tur rundt om Ustedalsfjorden. Men du skal være hurtig. Inge er en mand på omkring 70, som hver dag løber denne tur på 10 kilometer. Han nøjes dog aldrig med én runde. Rygterne siger, at han engang har løbet 17 runder på én dag. Men det er også en flot tur – især i klart vejr.


Der bliver fortalt hvordan man bremser på langrend. Det er ikke altid så lige til!

Så selvom du måske har det bedst med fart under skiene, så bør du gøre dig selv den tjeneste at tage en halv dag med hælen fri ude i Geilos flotte natur.

Utallige udendørsaktiviteter

Ved Ustedalsfjorden i dalen er det også muligt at nyde en tur på hundeslæde, enten som styrmand eller passager. Geilo er en meget velbesøgt destination, men hundene tager dig med derud, hvor du kan føle dig alene med den store, hvide natur.

Eller hvad med en aftenvandring i snesko? Her kan du også komme helt derud, hvor mørket omslutter dig, og det kun er din guide, der ved, hvilken vej I skal gå. En speciel oplevelse, som måske også kan byde på mødet med en af Geilos mange trolde.

Fatbike-kørsel er det sidste nye, det er kort fortalt mountainbike på sne. Se video om MTB i sneen her.

Inden løjperne åbner kan en guide tage dig med ud på den nypreparerede sne, hvor I kan få fart under dækkene og se bjergene fra et lidt andet perspektiv.


Så er der dømt klar til afgang med de dejlige slædehunde

Geilos Høydepark er også et besøg værd. Her kan du teste din personlige grænse for, hvor højt du skal op, før højdeskrækken begynder at melde sig. Oppe i højde med trætoppene har man bygget en aktivitetsbane, der udfordrer din balanceevne og klatreteknik og til sidst sender dig ud på en lang svævebane, der afslutter runden i Høydepark. En fin eftermiddagsaktivitet før eller efter den obligatoriske kop varme kakao på restauranten i Geilolias dal.

Kort sagt er det ikke vinteraktiviteter, der savnes i Geilo. Og kommer du før uge 6, er det heller ikke plads i vinterlandskabet, du kommer til at savne. Nok er der mange, der nyder Geilos sne, men uden for højsæsonen er der langt mellem langrendsløberne, og du møder sjældent kø ved de 39 lifter. Faktisk var Skisport.dks udsendte så privilegeret at have flere løjper helt for sig selv i begyndelsen af februar – en helt særlig oplevelse, som man ellers kan lede længe efter.

De sidste timer skal ikke spildes

Du kender sikkert den tomme fornemmelse i kroppen, efter du er tjekket ud af hotellet og taget den sidste tur ned af løjpen inden afgang mod Danmark. I Geilo er det dog muligt at hive den sidste nydning ud af opholdet i stedet for blot at give sig til at vente på hjemturen.

Tag et smut forbi Doktor Holms Hotel, som er et af de mest populære i hele Norge. Her giver de udsøgt massage i rolige omgivelser – men du kan også få ørene fyldt med musik i baren til afterski.

En sidste tur rundt i byen trukket af tykpelsede heste er også en mulighed. Ellers kan du lukke øjnene og glide ind i drømmeland i Vestlia Resorts spa-område. Her er der både boblebad, dampbad og sauna – og trænger du til at blive vækket, inden du skal tilbage til virkeligheden, så hop en tur i koldtvandsbadet!


Geilo er virkelig et hyggeligt område, der klart kan anbefales til alle aldre

Lang sæson i Geilo: September til juni - Læs mere om det her

Se også Top 10 langrendsdestinationer i Norge

Læs mere om Geilo og se flotte billeder 


Udgivet af: Sara Vibroe Løppenthin Stendevad

Fakta om Geilo
Skiområdet: 800-1178 m.o.h.
Byen: 800 m.o.h.

39 pister i alt
10 stk.
9 stk.
15 stk.
5 stk.

Lifter: 26 stk. / 23.000 pers/time

Slæbelifter: 14
Stolelifter: 6

Mere om skiferie i Geilo

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen