Gaustablikk – Snesikker perle i det fantastiske telemark

Gaustablikk – Snesikker perle i det fantastiske telemark

Midt i den norske telemarks fantastiske natur ligger Gaustablikk, som mest af alt er kendt for deres radiotårn på toppen af Gaustatoppen.

Find en skiferie til Gausta her: Booking.com

Skisportsstedet er oplagt til børnefamilier. Dels pga. de mange børne-/familievenlige pister og derudover den forholdsvise korte transporttid fra Danmark. Men Gaustablikk rummer dog også meget mere end det, og er bestemt også et besøg værd for skiløbere i alle aldre og niveauer. 

Se vores video fra turen:Turen til Gaustablikk

Det er som sagt forholdsvis nemt og hurtigt at komme til Gaustablikk. Fra Hirtshals er der mulighed for at sejle både til Larvik og Langesund i Norge. Sejlturen over Skagerak tager 3,5 time, hvor man her har mulighed for at booke private sovekabiner, spise i restauranten eller blot nyde sin medbragte mad om bord. Når man ankommer til enten Larvik eller Langesund er der herfra små 3 timers kørsel til Gaustablikk Skicenter.    


Indgangsporten til Gaustablikk Skicenter, hvor der her er skiudlejning, børneområde, supermarked, restaurant, bar, m.m.


Snesikkert område med flere oplevelser

Selve skiområdet ligger fra ca. 750-1300 meters højde, så der er altid gode sneprognoser hele skisæsonen. Gaustablikk består af knap 33 kilometers pister, to junior parker, og er velegnet til nybegyndere og børnefamilier - der tilbydes bl.a. skiskole med danske instruktører.

Pisterne er fordelt på to bjerge, og på toppen af det ene, er det muligt at finde nogle ganske fine offpist nedkørsler. Desværre kan det være lidt svært at komme derop, da lifterne ofte lukker pga. for meget vind. Til de lidt mere sultne offpist-skiløbere, har Gaustablikk bestemt også noget at tilbyde – nemlig Gaustatoppen.

Er man til mere end ”bare” almindeligt skiløb, har Gaustablikk også andre mulighederne. Fire gange i ugen har området 3-4 pister åbent til kl. 20.00, så man kan opleve aftenskiløb. Derudover rummer området 80 kilometer præpareret langrendsruter til alle niveauer, samt et hav af gangruter rundt i den fantastisk smukke natur. 


Aftenskiløb er en sjov og anderledes skioplevelse, og så er der ofte få mennesker på pisterne


Pistekort over Gausta


En smuttur til den nærliggende by Rjukan, for bunden af bjerget, er også en god lille udflugtstur. Byen har bl.a. et vandland, som kan være guld værd for børn på en kold og stormfuld dag.

Men byen er nok mest berømt for verdens første tungtvandsanlæg, Vemork, der under 2. verdenskrig blev drevet af tyskerne, og senere saboteret flere gange af norske og engelske modstandsmænd. Vemork-anlægget er i dag omdannet til museum omkring besættelsestiden og sabotagehistorien. Interesserer man sig for historie, vil et besøg være en spændende oplevelse for både børn og voksne.


Vemork-anlægget omgivet af skoven omkring Rjukan en sommerdag


Et hav af indkvarteringsmuligheder

Gaustablikk rummer flere forskellige hytter, lejligheder, hotelværelser osv. Her kan fx fås et lille intimt værelse inklusiv halvpension på Höyfjellshotellet, en hyggelig familiehytte nær pister og børneområdet eller en kæmpe moderne luksushytte til 16 personer med sauna, udendørsspa og udsigt til Gaustatoppen. Man kan derfor sagtens lave en skiferie for et rimeligt budget i Gaustablikk, men bestemt også få hele pakken med luksus, hvis man er til det.


Der bliver bygget og bygget i området, for at skabe de bredere pister og en endnu bedre sneproduktion


Offpiste fra Gaustatoppen - Et must, hvis vejret tillader det

Det tager kun 10 minutter i bil fra Gaustablikk Skicenter til du står ved parkeringspladsen i bunden af Gaustatoppen. Herfra er det på med skistøvlerne og skiene på nakken, og hen til den lille jernbane der kører én 850 meter vandret ind i bjerget. Herfra trækkes man 1100 meter vertikalt op i en mikroskopisk kabelbane, der stopper på toppen, i 1883 meters højde. Heroppe står den velkendte radiomast, og både den, kabelbanen og radaranlægget blev bygget af NATO i 1954-1959 pga. bjergets strategiske beliggenhed.

En tur til Gaustatoppen er en fantastisk oplevelse, ikke kun pga. bjergets historiske funktion, men også selve udsigten på toppen er unik. Her kan du på en solskinsdag se en sjettedel af Norge – What a view! Sidst men ikke mindst skal nedturen bestemt også nævnes. Fra toppen kan du vælge flere ruter ned af bjerget alt efter niveau. Alle ruter er offpist, men der er bl.a. lavet en markeret rute, som sagtens kan tages af den øvede skifamilie. Er man ikke til denne, er der mange andre veje ned, det er blot at orientere sig efter de få klippefremspring på vejen og parkeringspladsen i bunden, og så ellers nyde turen i puddersneen.  


Der er masser af fed offpiste fra Gaustatoppen og ned


Et moderne skisportssted og meget mere end bare det

Frem til 2025 har de nye ejere, der har investeret flere millioner i projektet, lavet en detaljeret plan for fremtiden, herunder bl.a. etablering af nyt hotel, flere hytter, flere nye lifte og opgradering af de gamle. Der fokuseres også på tilbud og oplevelser året rundt, så Gaustablikk ikke kun bliver et feriested i skisæsonen.  


Der sker en masse omkring Gausta Skisenter, med flere spændende projekter for en vild indkvartering

- Læs meget mere om skiferie i Gausta her

- Læs vores sidste besøg i Gausta her


Artiklen er skrevet af Christian Hesselberg Jensen - Skisport.dk

Hør hvad vi sagde sidst vi var i Gausta:


Udgivet af: Claus Loft Madsen

Rejsebureauer til Gaustablikk
Fakta om Gaustablikk
Skiområdet: 960-1310 m.o.h.
Byen: 960 m.o.h.

33 pister i alt
17 stk.
2 stk.
9 stk.
5 stk.

Lifter: 13 stk. / 7.500 pers/time

Slæbelifter: 10
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Gaustablikk

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen