Ischgl velkendt klassiker med grænseoverskridende skiløb

Ischgl velkendt klassiker med grænseoverskridende skiløb

Populære Ischgl byder på den perfekte balance mellem at være et moderne skiområde og en malerisk, charmerende og traditionel østrigsk bjergby.

Ischgl er næppe et uhørt navn. Byen og det tilhørende skiområde har gennem årtier været en af de klare favoritter blandt danske skiløbere. 

For de uindviede så ligger Ischgl cirka 1.100 kilometer syd for den danske grænse i Paznaundalen i Tirol. Som en del af Tirol emmer Ischgl af den traditionelle østrigske stemning og velkendte hygge både i byen og på bjerget. Selvom Ischgl efterhånden er en relativt stor by, så kan man fra øjeblikket man kører ind i byen ikke være i tvivl om, at man er havnet i en af perlerne i Tirol.
Silvrettabahn er en af tre kabinelifter man kan tage fra Ischgl op i skiområdet

Allerede når man bare befinder sig i byen får man indtryk af skiområdet Silvretta Arenas størrelse og kapacitet, da der fra Ischgl går intet mindre end tre kabinelifter op i skiområdet. Faktisk er det et af verdens mest moderne områder, og Silvretta Arena kan prale med at have Alpernes største liftkapacitet på knap 100.000 skiløbere i timen. Effektiviteten kan også ses i byen, hvor der er tænkt på, at de besøgende skiturister ikke skal gå for langt med deres ski, men det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Bjergby med vokseværk

Ischgl ligger i 1.377 meters højde, og som mange andre østrigske skidestinationer med en idyllisk placering i dalen omgivet af smukke bjerge og med skiløb direkte til byen. En milepæl for Ischgl var allerede i 1964, da den første Silvretta-lift blev opført, og i 1978, hvor byens skiområde blev slået sammen med schweiziske Samnaun, i Samnaun har du også mulighed for at shoppe toldfrit.  Siden er der sket meget, og gennem årenes løb har Ischgl haft vokseværk, og er i dag en stor skiby.

Ischgl er fyldt af charmerende gader 

Går man på gaderne i Ischgl kan man ikke undgå at lægge mærke til overdådigheden på byens mange flerstjernede hoteller, som fortæller historien om, hvordan området også har været storfavorit blandt velhavende og berømte personligheder gennem tiden. Side om side med de store hoteller ligger byens mange hyggelige butikker og andre indkvarteringer, som skaber en balance i byen, hvor den traditionelle og hyggelige arkitektur er vedligeholdt med moderne twists. I Ischgl er der plads til alle uanset om man foretrækker ekstra luksus på de førnævnte hoteller, eller om man hellere vil kunne smide benene op i en lejlighed med hele familien efter endt dag på ski. Grundet de tre kabinelifter fra byen, så har man, uanset hvor i byen man bor, aldrig langt til liften.

Dét der gør det ekstra nemt at komme både rundt i byen og til liften er de to lange tunneller under byen med rullebånd, hvor henholdsvis går fra Pardatschgratbahn til nedre by og fra Fimbabahn til centrum. Det er helt unikt og betyder, at både skiløbere og fodgængere slipper for at bruge tid på at trave for meget rundt i en ellers kuperede by.

En af to tunneller under Ischgl by, hvor man kan tage rullebåndet i stedet for at gå

Pulserende skiby

Hvis Ischgl ikke er mest kendt for sit store moderne skiområde, så er den det for sit pulserende byliv. Måske findes Østrigs bedste byliv her? Byen er ikke desto mindre kendt for sin traditionelle afterski med dans på bordene og legendariske afterskisteder som eksempelvis Kitzloch for bunden af Pardatschgratbahn eller Kuhstall ved Silvrettebahn. Byen emmer af liv i den lange gågade Dorfstraße, og der findes et utal af restauranter, caféer og barer både her og fordelt rundt i resten af byen.

Ischgl byder på et stort, moderne og godt sammenhængende skiområde

Kilometervis af grænseoverskridende skiløb

Bogstaveligt talt. I Ischgl kan man stå på ski over grænsen fra Østrig til Schweiz flere steder i skiområdet, da østrigske Ischgl deler område med schweiziske Samnaun. Grænsen følger bjergtoppende i midten af området, og er mulig at krydse på ski både ved Viderjoch, Greitspitze, Palinkopf, Zeblasjoch og ved Piz Val Gronda.

Foruden at være et skiområde, som tilbyder skiløb i hele to lande, så finder du i Ischgl 239 kilometer pister – det svarer til et areal på størrelse med 730 fodboldbaner. Hele området er dækket af 1.100 snekanoner, som dog mest af alt er en backup til den ægte vare fra oven. I Ischgl er der rigtig gode snestatistikker hvert år, og du er garanteret sne og skiløb i hele området fra november til april.
En af Ischgls helt store fordele er, at området ligger højt og det er muligt at jagte solen hele dagen på de mange pistekilometer. Generelt er der i området et stort udvalg af lange både blå og røde pister, som oftest går på kryds og tværs, så alle niveauer kan køre i samme retning på hver sin sværhedsgrad og mødes i bunden.

En af grænseovergangene hvor Østrig og Schweiz mødes i skiområdet

Der findes i området mange brede og lange pister til alle niveauer

Pistefræser, offpistjæger eller parkrotte – Ischgl kan det hele

Selve skiområdet har noget at byde på både til begyndere, øvede og eksperter. For begyndere og børnefamilier er områderne omkring Idalp og Alp Trida særligt gode. Her findes begynder pister på mindre og overskuelige områder, som er oplagt til de første sving. Idalp ligger lige for toppen af to af kabinelifterne fra Ischgl, og er derfor det perfekte udgangspunkt. Når man er blevet tryggere på ski, kan man tage videre op mod Viderjoch eller Idjoch og tage de lange blå pister til Alp Trida. Her kan forældre med god ro i maven sidde og nyde en kop kaffe i solen med udsigt til familiens mindste, der brænder energi af på de nærliggende blå pister med tilhørende træklifter.

Alp Trida hvor flere lifter går fra - og oplagt sted til en pause i midten af det hele

Både øvede og eksperter vil sætte pris på området som helhed. Der er gode lange ruter, hvor man både får enkelte strækninger men samtidig har mulighed for at tage på dagsture ud og køre rundt næsten uden at ramme de samme pister to gange. Det kan eksempelvis anbefales at tage op til Palinkopf og derfra køre den lange røde 80’er ned mod schweiziske Samnaun. Her er forholdene altid i top, og der er typisk næsten ingen mennesker. Man kan fra samme top køre efter at ramme den røde pist nr. 40 som også er et besøg værd. Er man glad for offpistskiløb, så kan man bevæge sig rundt i området omkring Salaas, hvor det er muligt at køre et langt stykke i helt uberørt sne og alligevel ende ved liften igen klar til en tur mere. Er man rutineret i offpisten så kan man med en bjergguide tage på den legendariske offpistetur fra Ischgl til Kappl og videre til St. Anton. Så er der garanti for en på opleveren og masser af dyb sne under skiene.

Masser af offpiste i Ischgl - stå eksempelvis på ski hele vejen til St. Anton

Hører man til de modige freestyle-skiløbere, som gerne vil udfordres med luft under skiene eller på bokse og rails, så kan Ischgl også være med her. Lige ovenfor Idalp mod Viderjoch ligger områdets kæmpe store snowpark. Her findes mere 35 forskellige elementer og en 90 meter lang halfpipe. Lige ovenfor Alp Trida mod Samnaun finder man endnu en snowpark ved trækliften Alp Trider Ecklift.

Områdets største snowpark ved Idalp

På ski i al slags vejr

På vores besøg i januar 2022 ramte vi ind i en ordentlig omgang snevejr – og vi skal bestemt ikke brokke os over, at der kom sne! Med en heftig snestorm på toppen havde vi en dag, hvor vi udforskede området omkring Idalp, Höllboden og Pardatschgrat. Selvom det kun er en lille del af det store skiområde, så var vi positivt overraskede – selv i vejr, hvor lifter lukkes pga. storm kan området stadig levere verdensklasse skiløb.

På sådanne dage kan det anbefales at tage den de lange ruter til byen, hvor både sneen er god og sigten er bedre end på toppen. Kør eksempelvis fra Idalp mod Höllboden og tag den korte stolelift Sassgalunbahn op. Herfra går den lange røde 30’er, som bliver til 37’er hele vejen ned både mellemstationen af Fimbabahn eller helt til Ischgl. God lang rute, hvor der ingen mennesker var – man skal dog enten have lidt fart på efter sammenfletningen med 3’eren eller tage trækliften Schwarzwasserlift over det flade stykke. Man kan også i stedet for at tage Sassgalunbahn op tage den røde 3’er, som ender samme sted. Begge ruter ligger mere eller mindre i læ og er omgivet af træer. Et andet tip er at tage til toppen af Pardatschgrat, som typisk også er åbent i dårligt vejr, da den både kan nås med stolelift fra Idalp og med kabinelift fra Ischgl. Herfra går en lang rød 7’er i en slugt hele vejen ned til byen. Selvom det meste af denne rute er over trægrænsen, så er den i læ for det værste vind og vejr.

Selvom vi nok alle foretrækker høj sol og skyfri himmel, så kan man fra tid til anden ikke undgå at rende ind i dage med storm, tåge eller kraftigt snevejr, som kan lukke skiområder ned i en halve eller hel dag. Men i Ischgl er dette altså ikke en hindring for stadig at få en fremragende dag på ski – og det er i vores bog et kæmpe plus.

Sol over skyerne i Ischgl

Her er videoen fra vores besøg i Ischgl & Kappl:

Læs mere om skiferie i Ischgl her >>

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Fakta om Ischgl
Skiområdet: 1400-2872 m.o.h.
Byen: 1400 m.o.h.

66 pister i alt
14 stk.
40 stk.
12 stk.

Lifter: 44 stk. / 88.900 pers/time

Slæbelifter: 13
Stolelifter: 25
Kabinelifter: 5

Mere om skiferie i Ischgl

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen