Pas på skjulte gebyrer når du svinger Visakortet på skiferien

Pas på skjulte gebyrer når du svinger Visakortet på skiferien

Får du valget mellem at betale i danske kroner eller med euro, så vælg euro, hvis du ikke bryder dig om ekstra gebyrer.

Lad os sige, at du har fået kig på et par lækre nye ski i en østrigsk skibutik. Du går op til kassen for at betale skiene med dit kreditkort. På displayet kan du vælge enten at betale i euro eller i danske kroner. Hvad vælger du?

Det korte svar er: Får du valget, bør du altid vælge værtslandets valuta med mindre du har særlige grunde til at få beløbet oplyst i danske kroner. Vælger du danske kroner, straffes du nemlig – ikke bare med en ringere vekselkurs end i din bank, men også med skjulte gebyrer. Vidste du det?


Kommer butik og system-udbyder til gode – ikke dig

På overfladen virker det som en rigtig god ide, at du som kunde kan se, præcis hvad skiene, eller hvad du nu køber, kommer til at koste dig i danske kroner inklusive vekselgebyr.

Sagen er bare, at systemet – der hedder Dynamic Currency Conversion kaldet DCC - mest af alt tilgodeser butik og systemejer. Ikke dig som kunde.

Vælger du at betale med danske kroner, begynder gebyr-møllen at dreje:
DCC vil typisk udføre transaktionen til en lavere vekselkurs, end du får hos din egen kortudbyder/bank. De vil også lægge et gebyr oveni til butikken.

Oven i hatten risikerer du, at din egen kortudbyder tager én procents gebyr, fordi du har handlet i udlandet – også selv om du tilsyneladende har betalt med danske kroner.

Betragt det som en tjeneste, du skal betale for

For at sige det på jævnt dansk havner du i gebyrgribbenes kløer, hvis du trykker “Betal med DKK” i den udenlandske butik.
Det bekræfter Søren Winge, der er pressechef hos Nets:

“Det er rigtigt, at du typisk betaler ekstragebyrer og får en dårligere kurs hvis du vælger at betale i danske kroner i en udenlandsk betalingsautomat. Beløbet svinger fra land til land, så vi kan ikke tegne et generelt billede af, hvad det koster”, siger han.

For nogen mennesker kan det godt betale sig at give lidt ekstra for at vide præcis, hvad købet koster i danske kroner, påpeger han:

“Nogen synes det er meget rart at vide. Det kunne være, hvis de udenlandske køb skal indgå i et regnskab, når de kommer hjem. Eller at de vil have bedst muligt overblik over, hvornår de er ved at ramme deres hævemaksimum på 25.000 kroner”.

“Men regn med, at det er en ydelse, der koster penge. Hvis du vil handle billigst muligt, bør du vælge at betale i værtslandets valuta”, siger Nets pressechef.

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen